keresés a lovardák között

Tudod milyen színű szalagot köss lovad farkába?
Milyen szépek és csinosak ezek a szalagok, a legközelebbi versenyemen én is kötök egyet lovam farkába - gondolhatja magában sok lovas. Azonban nem árt ismerni a színes masnik jelentését, így sok-sok kellemetlenségtől, vagy akár balesetektől kímélheted meg magadat. Lássuk, mit kell tudnod az egyes színek jelentéséről.

 Piros masni 

"A piros az tilos!" - tartja a mondás, nagyon helyesen. A piros színű masnik ugyanis nem azért díszelegnek a lovas rendezvényeken résztvevő lovak farkában, mert jól passzolnak a lovas zakójához, vagy a nyeregalátéthez. 

Jelentése egyértelmű: "jobban teszed, ha elkerülsz". Ha a lovad nem tűri az idegen lovak vagy ismeretlen nézők és lovasok közelségét, köss egy piros szalagot a farkába. Ezzel elkerülheted a rúgással, harapással járó baleseteket és konfliktusokat, hiszen mindenki messziről elkerüli majd öntörvényű patásodat. Fontos tehát, hogy a versenyeken és bemutatókon felismerd jelentését, és ennek megfelőlen kezeld az adott szituációt.

 Sárga masni 

A sárga színű masni nem minden lónak áll jól, viszont mének esetében erősen ajánlott használatuk. Jelentése: "vigyázz, csődör vagyok". Különösen fontos információ ez, ha sárló kancával jelensz meg egy lovas eseményen. Ha pedig Neked van méned, fonj egy sárga szalagot a farkába, így elkerülheted a felesleges stresszel és bosszankodással járó szituációkat, és lovad is nyugodtabban és jobban viseli majd a kancák távoli jelenlétét.

 Zöld masni 

Míg a tanuló vezetők autóin egy T betű díszeleg, addig a még tapasztalatlan, fiatal lovak farkában egy zöld szalag kéri, légy elnéző zöldfülű viselőjével szemben.

Nem szégyen fiatal, tapasztalatlan lovad farkába zöld masnit fonni, ha idegen helyre, vagy idegen lovak közé mentek, mivel lovas társaid is toleránsabbak, segítőkészebbek lehetnek veletek szemben. Ráadásul lovad számára is könnyebbé teszed élete első szerepléseit, ha a szalag miatt a többi lovas türelmesebben kezeli majd meglepettségét, bizonytalanságát.

 Fehér masni 

Ki gondolná, hogy egyetlen apró fehér szalag képes eladni egy lovat? Pedig a fehér masni jelentése nem más, mint: "Eladó vagyok!" Ha eladásra kínált lovaddal versenyzel vagy bemutatózol, köss Te is fehér szalagot a farkába, így nemcsak a közönség vagy a bírók lesik majd minden mozdulatát, hanem a potenciális vásárlók is felfigyelhetnek lovad képességeire

 Kék masni 

A kék szalag ötvözi a piros és a sárga színű szalagok jelentését. Üzenete: "Mén, vagy agresszív herélt vagyok". A lényeg, hogy jobb ha a a kék szalaggal díszített lovat elkerülöd, mellette, vagy mögötte haladva pedig nagyobb távolságot tartasz, főleg ha kancád van.

 Rózsaszín masni 

Nem sokan hinnék, hogy ennek a színnek is figyelmeztető jelentése van. Pedig a vidám, cuki rózsaszín masni több, mint divathóbort. Arról árulkodik, hogy viselője szeszélyes, rúgós kanca. Ha tehát kancád épp sárlik, vagy esetleg a ménesben ő a domináns kanca, akkor versenyeken és rendezvényeken mindenképpen köss egy rózsaszín szalagot a farkába, hiszen a kellemetlen modor sok-sok kellemetlenséget okozhat.

Kezdődik a versenyszezon, elő a szalagokkal!

2015.03.19. Horváth Annamari, Lovasok.hu
Fotók: Pinterest.com

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés