Világbajnok fogathajtóktól tanultak a leendő hippológusok

Világbajnokoktól leshették el a fogathajtás alapjait a Szent István Egyetem Lovastanár és Szervező Szak hallgatói: Lázár Vilmos, Lázár Zoltán és Szegedi Gábor világbajnok fogathajtók mellett ülhettek a bakra.

Lázár Zoltán és Lázár Vilmos a fogatló felszerszámozását mutatja be

A Lázár Lovasparkban eltöltött délelőtt még véletlenül sem csak a száraz tényekről szólt, hiszen a három bajnok gyakran anekdotákba bújtatva osztotta meg a tudnivalókat hallgatóságával. A tanulás az istállóban a lovak felszerszámozásával, majd az istálló előtt a befogással kezdődött. Ezt követte az akadálypálya bejárása, majd szép sorjában a kettesfogatok bakjára ültek és szárat fogtak a kezükbe a leendő lovastanárok. A délelőtti gyakorlatot Lázár Vilmos elméleti előadása zárta. 

Szegedi Gábor, az egykori Kiskunhalasi Határőr Dózsa világbajnok kettesfogathajtója segít az alapok elsíjátításában

Kisebbfajta csoda, hogy a Lázár testvéreknek sikerült egy egész délelőttjüket szabaddá tenniük, hiszen már javában készülnek a május elején fábiánsebestyénben megrendezésre kerülő nemzetközi fogathajtó versenyre, ahol a kilencszeres világbajnok Lázár Vilmos kettesben, míg Zoltán a négyesek között indul majd. 14 lovuk már Izsákon van, ők pedig ingáznak Domonyvölgy és az edzőtábor helyszíne között. A Lázár Lovaspark példás rendjéről távollétükben Szegedi Gábor gondoskodik, az egykori Kiskunhalasi Határőr Dózsa világbajnok kettesfogathajtója, aki látványos puszta ötös, nyolcas, tízes, tizenkettes és tizennégyes bemutatóival is beírta nevét a magyar lovasélet nagykönyvébe.

A szak megálmodója, Fehér Károly (mindenki Karcsi bácsija) bácsi ezúttal is elkísérte tanítványait az oktatásra. 

A Vágtass Velem stábja pedig a Szent István Egyetem Lovastanár és Szervező Szak bemutatásának utolsó részét forgatta Domonyvölgyben.

Kaszás Géza, a Vágtass Velem műsorvezetőjy Fehér Károllyal beszélget

2014.04.17. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Fotó: Haga Zsuzsa

Hozzászólások