keresés a lovardák között


Lótartás - Lóápolás

| Tartástechnológia Istálló- és lovardatechnika |
Lovak takarmányozása | Lógyógyászat | Lóápolás Lóútlevél | Származási lap |

 

 Végre hazánknak is vannak patkolókovács mesterei
Tízen vágtak neki a tanfolyamnak, kilencen jelentkeztek vizsgára és végül csak hárman nyerték el a patkolókovács mester címet – elsőként hazánkban. A gyakorlati vizsgát vezető többszörös világbajnok patkolókovács, Grant Moon szerint a színvonal az angliaival megegyező volt. A képzés legnagyobb nyertesei azonban nem a vizsgázók, hanem a lovak és lótartók lesznek.

 Lólábkímélő tippek bokszfogság idejére
AEgy-egy sérülés, betegség hosszú időre tétlenségre, boksznyugalomra ítélheti lovadat. A következő ötletek, tapasztalatok segítségedre lehetnek abban, hogy lovad lábának egészségét megőrizd a kényszerpihenő alatt is.

 Kétélű fegyver: az istállófásli
A lovasboltok kínálatát bújva tucatféle fáslival találkozhatsz. Talán Te magad is elgondolkodtál már rajta, szüksége van-e lovadnak istállófáslira, munkafáslira. A fáslizás támogatja és védi az inakat, pihenteti a lábat, kellemesen meleg és puha – állítja a fáslit használók tábora. De valóban hasznos a fásli, vagy éppen ellenkezőleg?! Háromrészes cikksorozatunk első részében az istállófáslit vesszük górcső alá.

_fuveslo Újra kapható a leghatásosabb légyriasztó a Kovácslovasban
Újra kapható a Kovács Lovasboltokban és a webshopban Németország egyik vezető és leghatásosabb légyriasztója, a Leovet Power Phaser. Fújd be vele a lovad, majd dörzsöld át és élvezd a 6 órán át tartó biztos hatást!

 
A tavasz első igazi jele nem a hóvirág, hanem a lovak körül a tömérdek lószőr minden elképzelhető és elképzelhetetlen helyen és mennyiségben - nem csak az istállóban, hanem a ruhádon és a kocsiban is. A tavaszi szőrváltásnak van azonban fiziológiai háttere is, amit érdemes ismerned, mivel sokat elárul lovad egészségéről. 
 
A patatályog az egyik a leggyakoribb okozója a lovak akut sántaságának, amivel a lótartók az állatorvosokhoz és patkolókovácsokhoz fordulnak. Nézzük, mi mindent érdemes tudnod róla.

_fuveslo Hideg hónapok csüdsömör és nyírrothadás nélkül
Egyre rövidünek a napok, megérkezett a hideg őszi idő, hamarosan leesik az első hó. A lovak egy része ebben az időszakban sokkal többet tartózkodik az istállóban, illetve sáros, csúszós, felázott karámokban, mint tavasszal vagy nyáron. Nézzük, milyen hatása van a különböző tartástechnológiáknak a lovak patáira és ezáltal egészségükre

_fuveslo Mielőtt felhagynál lovad patkoltatásával
Minden lótartó fejében megfordul olykor, hogy felhagy lova patkoltatásával. Az okok sokfélék lehetnek: van, hogy a ló a tartásmód, a talajviszonyok, vagy munkaterhelése miatt valóban nem igényli. Az ok végülis mindegy, ha a változás a ló kényelmét és egészségét szolgálja.

_fuveslo Hucul lovakkal kovácsolták a szerencséjüket
A bemelegítést a kovácsolási feladatok jelentették, majd vasárnap a hucul lovak és a patkolás magasiskolája tette próbára az 5. Nemzetközi Patkolókovács Verseny résztvevőit.

_fuveslo Apró paták, nagy felelősség: ezért kell kéthetente körmölni a csikót
Megszületett a várva várt kiscsikó, határtalan a boldogság. A kis jövevény gyönyörű és egészséges. Az állatorvostól majd megkapja a szükséges védőoltásokat, de mi a helyzet a körmöléssel? Milyen ápolást igényelnek a csikó patái? És egyáltalán: milyen gyakran látogassa a patkolókovács a kiscsikót?

_fuveslo 8 dolog, ami nélkül nem létezhetsz a lovardában
Lovasként vagy lótartóként bizonyára saját bőrödön tapasztaltad, milyen égetően fontos is tud lenni néhány hétköznapi tárgy a lovak körül. Összegyűjtöttünk egy listát a nélkülözhetetlen elemekből, melyek nélkül jobb, ha el sem indulsz a lovardába.

_fuveslo A patkolókovács szakma a bizalomra épül
A pataápolás, szaruszabályozás és a patkolás a lótartás mindennapi részét kell, hogy képezzék. Teljesen természetes, hogy időközönként hívod a patkolókovácsot, vagy jön is magától az előre megbeszélt időben és elvégzi a munkáját. De mi van akkor, ha nem ennyire idilli a kép és döcögősen megy a szekér?

_fuveslo Így szabadítsd meg a lovadat a sártól
A ló és a sár viszonya szoros, sőt, mondhatjuk, hogy kimondottan ragaszkodnak egymáshoz. Hiszen nem titok: a legtöbb ló csak a megfelelő pillanatra vár, hogy meghempereghessen a sárban.

_fuveslo Új körmölési eljárás veszélyeire figyelmeztetnek az állatorvosok és patkolókovácsok
A közelmúltban került az állatorvosok és a patkolókovácsok figyelmének középpontjába egy ló "természetes rehabilitációjának" esete, ami mellett egyik szakma képviselői sem tudtak elmenni szó nélkül.

_fuveslo Ütős november a patkolókovácsoknál
A hónap elején egy európai közgyűlés lebonyolításával indítottak, de további fontos feladatok sora vár a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének tagjaira.

_fuveslo Csillámtetoválás lovaknak
A csillogás már régen meghódította a ló- és lovasfelszerelések piacát, a közelmúltban pedig a lovakat is elérte. A csillámtetoválás az új őrület.

_fuveslo A lóbajusz rejtélye
Néhány lovas dobozába egy bajuszfésű is jól jön… Ugyanis akármilyen hihetetlen, egyes lovak tekintélyes bajuszt tudnak növeszteni! Képgalériával!

_fuveslo Mi fán terem a patkolókovács?
Mi leszel, ha nagy leszel? – hangzik el a kérdés minden gyerek életében. Filmsztár, énekes, űrhajós, autóversenyző – szólnak a gyakori válaszok, de csak kevesen vágják rá, hogy: patkolókovács! Felnőtt fejjel aztán már egyre többen kacérkodnak a gondolattal, hogy kitanulják a patkolókovács szakma csínját-bínját.

_fuveslo Magyar győzelem a 3. Nemzetközi Patkolókovács Versenyen
Harmadik alkalommal került megrendezésre Jósvafőn a Nemzetközi Patkolókovács Verseny. Idén a visszatérő magyarok és lengyelek mellett már osztrák, angol és francia versenyzők is megmérettették magukat Konrad Maier és Günther Bosl bírói felügyelete alatt. Modern körülmények között zajlott az esemény, a minta- és meglepetéspatkók, lópatkolás és sasszem versenyszámokat a bornyitogató csapoló verseny színesítette, de a közönség is kipróbálhatta magát az amatőr versenyszámban.

_fuveslo A lónak négy lába van – és azok általában nem egyformák
A természetben nagyon ritka a tökéletes szimmetria. Ha csak az emberi testet nézzük, az emberek 80 százalékának eltér a lábainak mérete, hosszúsága, izomzata, de még az arcunk sem tökéletesen szimmetrikus. A lovaknál is ugyanez a helyzet, egy lónak soha sincs két teljesen egyforma szögellésű és formájú patája. Fontos, hogy a lovas, lótartó, edző is lássa, ismerje ezeket a különbségeket lovánál, lovainál.

_fuveslo A hidegvérű lovak patkolása
Azt szokás mondani, hogy a hidegvérű lónak is csak „egy” lába van. Hiszen egy használhatatlan láb a hidegvérűt is ugyanúgy használhatatlanná teszi, mint gyorsabb és könnyebb melegvérű társait. Ezért a szaruszabályozás tekintetében az egyensúlyi állapot elérése éppen olyan fontos cél, mint bármely lónál.

_fuveslo A legjobbaktól tanulhattak a hazai patkolókovácsok
A Eseménydúsan indult a tavasz a patkolókovácsok számára. Március utolsó hetében a szakma két nemzetközileg elismert szaktekintélyétől, Grant Moontól és Uwe Lukastól tanulhattak lócipészeink.

_fuveslo Equitan állatgyógyászati lóápolószer és Coat Care ló szőrzetápoló a Greenman-től
A Greenman termékek nemcsak hogy 100%-ig természetes anyagokból állnak, azaz környezetbarát termékek, hanem a használatuk kifejezetten jótékony hatással van a szervezetükre és a környezetükre. Adj esélyt a Greenman természetes lóápolószereinek, hogy lovaid egészségesek, nyugodtak legyenek.

_fuveslo Lónyírás - kicsit másképp
Láttál már kockás lovat? Esetleg olyat, amelyet csillagok, vagy egyéb érdekes minták borítottak? Ha már eldöntötted, hogy télire szeretnéd lenyírni kedvencedet, miért ne tennéd érdekessé és mutatóssá a dolgot? 

_fuveslo Kell-e takaróznom a lovamat?
A válasz háromféle lehet: igen, nem, talán. Az idősebb háziasított lovak hideg vagy nyirkos időben bizony gyakran igényelhetik az extra meleget, míg a fiatalabbaknak erre általában nincs szükségük, ha van a karámban is beállójuk és természetesen, ha nincsenek megnyírva. De a takarót semmiképpen nem tekintheted egy menedék vagy beálló helyettesítőjeként.

_fuveslo Csíkokkal a böglyök ellen
Zebracsíkokkal megvédheted lovadat a vérszívóktól? Németországban elterjedőben van egy új, olcsó és igencsak szívderítő módszer is, ami – akármilyen meglepő – tudományos tényeken alapszik. Egy magyar és svéd kutatókból álló csoport bizonyította ugyanis, hogy a zebrák fekete-fehér csíkjai védelmet jelentenek a cecelegyek ellen. 

_fuveslo Tippek a lovak hűtésére
Most, hogy az igazi nyár és vele a kánikula és a szárazság is megérkezett, fontos odafigyelni a lótulajdonosoknak, hogy elkerüljék lovuk túlhevülését, leégését, valamint a legyek ellen is fel kell venni a harcot.

_fuveslo A lótartó felelőssége
Abba a lótartók és a patkolással-körmöléssel foglalkozó „szakemberek” közül is csak kevesen gondolnak bele, hogy a patkolókovácsnak majdnem akkora a felelőssége, mint egy állatorvosnak. Mindezek ellenére a lótartók az esetek döntő többségében más lótartók ajánlásai, vagy éppen praktikus szempontok alapján választanak kovácsot.

_fuveslo Hasznos trükk, vagy kontár munka? - Avagy a háromkápás patkó tanulságos esete
Alapvetően minden lovas és lótartó tudja, mennyire fontos lova lábainak egészsége. De a tudás itt ki is merül, sőt nem is várható el, hogy a lótartó érdemben értékelje, vagy bírálja a patkolókovács munkáját. Így ő és lova is ki van szolgáltatva a lovát körmölő-patkoló szakembernek.

_fuveslo Gyakori kérdések a lovak nyírásáról
A lónyírás szükségességéről biztosan hallottál már, de íme néhány olyan konkrét kérdés, amit a lótartók gyakran feltesznek a témával kapcsolatban.

_fuveslo Elmélet és gyakorlat egysége: kovács-továbbképzés Kajászón
A patkolókovácsok állatorvosok segítségével bővítették tudásukat.

_fuveslo Állatorvosok és kovácsok egyesült erővel a lovak jólétéért
Az európai állatorvosok és kovácsok egyesítették erőiket, hogy propagálják a magas szakmai színvonalú patkolás és körmölés fontosságát.

_fuveslo MAPE továbbképzés és közgyűlés Üllőn
Márciusban került sor a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének továbbképzéssel egybekötött éves közgyűlésére az üllői Nagyállatklinikán.

_fuveslo Biotin - A megoldás patabajra?
Mi is az a biotin? És valóban csodagyógyszer minden patabajra?

_fuveslo Pataápolás 
A ló patáját is kezelni kell ugyanúgy, ahogy az ember a kezét is bekeni néha. 

_fuveslo Pataiskola 1. rész
Jó pata nélkül nincs jó ló sem - ha lovat vásárolunk, sokszor elsiklunk olyan patahibák felett, amelyeket már a legügyesebb kovács sem tud rendbe hozni.

_fuveslo lóápolás fogalmához hozzá tartozik a ló bőrének, szőrének, testnyílásainak ápolása, a pata gondozása, a fürdetés, a hosszúszőrök rendben tartása és a sok vitát kiváltó nyírás. A lóápolás nem csak esztétikai szempontból fontos, de a ló egészsége szempontjából is jelentőséggel bír. 

_fuveslo Lévay Sámuel, a huszti kovácsmester
A huszti Lévay Sámuel kovácsmester 74 évesen még mindig aktívan végzi munkáját.

_fuveslo Pedikűr somogyi lovaknak
Reneszánszát éli a ló-patkolás. Bár egyre kevesebb az igás lovak száma, teret hódítanak a lovardák, verseny- és hobbilovak, a megjelenő lovasturizmus.

_fuveslo Praktikák: Lómosás
A nyár a legtöbb lovas kedvenc évszaka. Különösen azért, mert ilyenkor megszabadulhatnak a lópucolás fáradalmaitól, egy gyors fürdetéssel helyettesítve azt. Fele annyi idő alatt kétszer olyan tiszta lesz a ló, és a szürke lovak tulajdonosai is végre társuk eredeti színében gyönyörködhetnek.
De mi a teendő, ha lovunk nem tűri a fürdetést, és addig képes tolatni, amíg víz éri a testét?

_fuveslo Sörénydivat
Képzeljünk csak el egy lovasbemutatót ellenfényben - egy büszke andalúz mént felemelt fejjel és méltóságteljes kisugárzással. A nézők sorain zúgás fut végig, amikor a szürke ló piruettezni kezd, miközben sörénye a mozgás ütemére lobog a levegőben. A leszálló nap felerősíti a ló farkának és sörényének fényét, és a pár álomszerűen mozog a téren. A lovas, ugyanolyan büszke tartással, mint a lova, élvezi a közönség csodáló pillantásait.

Patkolókovács válaszol >>

Patkolókovácsok listája elérhetőségekkel >>>

 

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés