keresés a lovardák között


Patkolással kapcsolatos kérdésekre válaszol: 

Botka Ferenc, MAPE tag patkolókovács,

Ormándi Zsolt, azaz a Lócipész,

valamint Dr. Molnár József, lógyógyász specialista

Legfrissebb kérdések és válaszok:

KÉRDÉS:
A lovamat már nagyon rég óta ugyanaz a kovács patkolja. Sajnos a két elejének a szögelése már 2-3 cm-t is eltér. Szerintem emiatt is sántíthat. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mivel lehetne korrigálni a patáját? Hogyan lehet helyrehozni későbbiekben, és most mit ajánlana, mit tegyünk, hogy mind a két patája azonos szögben álljon? (nem tudom, hogy ez a kovács vagy a lovam patájának a növekedése okozza a problémát?) Gondolom így a terhelés és minden más teljesen másképp oszlik meg a ló lábain, mintha felemás sarkú cipőt hordanánk mi is. Jól gondolom? Előre is köszönöm a válaszát. Krisztina

VÁLASZ:
Kedves Krisztina!
A felemás patájából adódhat sántaság. Ha a pata hossza engedi, akkor az átfordítási pont pontos beállítása elégséges kell, hogy legyen. Ha a pata nem engedi, akkor segédanyagokkal, sarokemelővel lehet korrigálni. Az aszimmetria nem minden esetben jelent problémát, van hogy csak esztétikai szempontból gond. Ha további kérdése van, szívesen válaszolok.

Üdvözlettel:

Botka Ferenc
   tagja a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének


KÉRDÉS:
Üdvözlöm!
Problémánk a következő: Kb. 4 hete volt nálunk a kovács, akivel évek óta semmilyen problémánk nem volt. Megcsinálta a ló (egy 18 éves kanca) patáit ahogy szokta, elejére patkóval. Azóta sajnos a ló le-leszúr a bal elejével, eleinte kevésbé, de mostanra, 3-4 héttel később már nagyon drasztikus a helyzet. Észrevettük, hogy a bal elején a pata fala sokkal hosszabb, több centivel, mint a jobb, így hátul a sarokfal és a sarokvánkos nagyon alacsonyan van, a csüd nagyon laposan áll a jobboldalihoz képest, ami teljesen rendben van.
Kérdésünk az lenne, hogy lehet-e ettől a sántítás, illetve, hogy ha a kovács rendbe hozza, a továbbiakban nem lesz-e vele probléma és megszűnik a sántaság?
Segítségét előre is köszönöm!

VÁLASZ:
Kedves Évi!
18 éves lónál az ízületek kopása és az inak nyúlása előfordulhat, hogy a pata terhelési pontja hátrább tolódhat, így a ló a sarkán járhat. Patkolással javítani lehet rajta esetleg sarokemelővel. Lényeg, hogy a pata átfordítási pontja megfelelő helyen legyen. Ezzel a ló állapota szinten tartható. Ha a probléma továbbra is fennáll, sűrűbb patkolással, esetleges állatorvosi vizsgálattal összekötött patkolás szükséges.

Üdvözlettel:

Botka Ferenc
   tagja a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének


KÉRDÉS:
Tanácsot szeretnék kérni: olyan problémám van a lovammal, aki 4 éves, hogy meg van patkolva már egy jó ideje az első lábaira, de amióta hozzám került, 3 hónapja állandóan lelépi a patkóit a karámban. Mikor megvettük, sarkok voltak becsavarva neki, pedig nem ment gyakran füves talajon. A patkósarkot állandóan viselhetné? Már egész nap rajta van a pataharang, ami eddig elég jól bevált, de újabban azzal is lelépte a hátsó lábaival. Valaki azt mondta, hogy ezt majd idővel kinövi. Csak így elég kellemetlen, hogy hetente hívjuk a kovácsot visszapatkoltatni. Van erre valami megoldás? Köszönöm!

VÁLASZ:
Kedves Dóra!
Ez általában fiatal lovaknál egyensúlyproblémát jelent. Az első lábak átfordításának gyorsításával, esetleges szűkebb, rövidebb patkolásával ez elkerülhető. A patkósarkok állandó viselése nem javasolt, mert az ízületeket nagyon megterheli, és hosszú távon sérülést okozhat saját magának a ló.

Üdvözlettel:

Botka Ferenc
   tagja a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének


KÉRDÉS:
Hétfőn körmölés közben a kovács tályogot talált lovam bal hátsó patájában. Mivel pont emiatt a lába miatt izomhúzódás gyanújával amúgy is voltak bajok, már legalább 1 hónapja egyáltalán nem is dolgozott. Mielőtt az izomprobléma lett a diagnózis, át lett nézve, de semmi jele nem volt a pataproblémának, így a tályog szóba sem jött. De a körmölésnél a kovács elérte, kitisztította. Még aznap egy fecskendővel nyomtunk bele hidrogén-peroxidot, és akkor derült ki, hogy a pata felső részénél átjár a luk, ott is jött ki az anyag. Azonnal beszéltünk állatorvossal, instrukciói alapján járok el, minden nap kétszer mosom át a peroxiddal valamint egy kis zsák van a lábán, h ne érjen koszhoz, trágyához, stb, a karámba nincs kiengedve. Kérdésem az lenne, mikor lehet már kiengedni a karámba? Bezáródik ez a luk, vagy meg kell várni, míg teljesen lenő, és csak azután érintkezhet újra szabadon a talajjal, alommal, stb? Munkába mikor állhat esetleg (nem ez az elsődleges szempont persze)? Válaszát előre is köszönöm!

VÁLASZ:
Kedves Kata!
Ha már nem nedvezik, és elég száraznak tűnik a tályog, akkor - ha az orvos is úgy látja, és az izomhúzódás is megszűnt - el lehet vele kezdeni dolgozni.
Konzultálni kellene az állatorvossal, hogy milyen készítményt tud ajánlani a seb kiszárítására.
Ha elkezdődött a hegszarusodás, a pata kötözését nyugodtan el lehet hagyni.

Üdvözlettel:

Botka Ferenc
   tagja a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének


KÉRDÉS:
Tanácsot szeretnék kérni egy felmerült problémával kapcsolatban.
A héten vásároltam egy lovat (elég magas árkategóriában). Többször megnéztem, kipróbáltam a vásárlás előtt, nem kupectől, hanem lókiképzőtől vettem. Semmi probléma nem volt a lóval. A szállítást követő napon kb. 10 perc ügető munka után a ló érezhetően sánta lett. Kihívtam hozzá az állatorvost, aki megállapította, hogy megsérült a sarokvánkosa a bal első lábán. Érzékeny, mutatja, hogy fáj. Feltehetően szállítás közben taposta meg, kamásli nélkül szállították. Az állatorvos tanácsára naponta betadinos oldattal kitisztítom, és hideg vizes borogatással fáslizom. A vágás elég mély, egészen a nyírjáig érzékeny, jelenleg teljesen eláll a patától a sarokvánkos rész. Hívok hozzá gyógykovácsot a napokban, de addig is megerősítést szeretnék kapni. Ettől a sérüléstől kialakulhat sántaság? Illetve mennyi idő lehet egy ilyen sérülésnél a gyógyulás? Az állatorvos szerint pár napon belül javulást kellene észlelnem, ha csak ez az oka a sántaságnak, én azonban attól tartok, hogy ez hosszab folyamat lesz.
Válaszát előre is nagyon köszönöm! Anna

VÁLASZ:
Kedves Anna!
A sarokvánkos sérülése okozhat sántaságot, mivel ez egy elég érzékeny, vérzékeny rész, az emberi körömágyhoz hasonlítható.
Ha valóban ez a sántaság oka, akkor napokon belül javulnia kell. A kovács kolléga biztosan orvosolni tudja a problémát.

Üdvözlettel:

Botka Ferenc
   tagja a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének


KÉRDÉS:
Két hete, amikor nálunk járt a kovács (sajnos én akkor nem voltam ott, így az információt másodkézből kaptam), mondta, hogy a lovamnak rohad a patája. Ajánlásra vettem neki patakátrányt, amivel 2-3 naponta kentem a belsejét. Azon kívül, hogy kicsit puhább volt a pata belseje (ami vizesebb talajon és hóban szerintem természetes (vagy nem?)), nem láttam mást. Viszont tegnap felfedeztem a patája felett (a ló lábának hátsó részén, a csüd alatt nagyon közel a patához) egy kb. 1 cm-s nyílást, olyan kb. fél, 1 cm mély... Miután megmutattam az edzőmnek, mondta, hogy erre mondta a kovács, hogy rohad a patája. De az már nem is igazán a pata, hanem felette (bár némelyik a patájáig leér, (mind a 4 lábán van ilyen)... a Hippo sol-t ajánlotta kezelésnek. Ez tényleg egy rohadási forma lenne? És jó rá a Hippo sol? Használható bőrfelületen? És tulajdonképpen mire való a kátrány? Szárítja a patát? A választ előre is köszönöm!

VÁLASZ:
Kedves Viviána!
A fakátrány jó, de csak felületi rohadásokra, mélyebb rohadásnál ez már nem kielégítő kezelés. A Hippo sol jó patarohadásra, mélyebb rohadás esetén én is javaslom, mélyebben be lehet juttatni a kezelendő felületbe, és naponta használható. Ha erre a kezelésre sem javul, akkor keresse fel állatorvosát, ő majd javasol valami gyógyszert a problémára.
Előfordulhat, hogy a nyírrothadás egészen a sarokvánkosig felnyúlik, és ez okozza a barázdákat a pata hátsó és oldalsó részén.
Nagyon fontos, hogy ilyen nedves időben száraz almon álljon a ló. Ha megoldható, a forgács a legjobb erre a problémára, de a pata kezelése elengedhetetlen a teljes gyógyuláshoz.

Üdvözlettel:

Botka Ferenc
   tagja a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének


KÉRDÉS:
Lovamnak a jobb elején körülbelül két éve savós patairha-gyulladása volt, a patacsontja is megsüllyedt. Az állatorvosok lemondtak róla, hogy valaha is rendbe jön, de több gipsz és sok kezelés után 1 év múlva rendbe jött. Mindig alátétes, illetve szilikonos vagy csicsone patkót kapott, amikben mindig javult a jármódja, és utóbbiban tökéletes lett. A probléma az, hogy elég gyenge pataszerkezetű a vitaminok ellenére is, és azt mondták, hogy az alátétet el kéne hagyni, mert a folytonos enyhe rugózástól törnek ki a szögek, és repedezik meg a pata. Ennyi idő elteltével lehet már rendes vasat ütni rá? A sérült eleje igen bakpatás, a kovács már sokat javított rajta, de nagyon meredeken nő a patája. Ez már így marad, vagy lehet teljesen olyan, mint az ép pata?

VÁLASZ:
Kedves Viktória!
Mivel azt írta, hogy jelenleg jól megy normál patkóval, használja azt bátran. A pata meredeksége javítható szép fokozatosan, de ugye ehhez idő kell. Esetleg lehetne használni különböző pataerősítőket (például Biotint).
A szilikon a talp vékonysága miatt javasolt (a patacsont süllyedés miatt elvékonyodott a talp), mert rosszabb talaj esetén nyomás keletkezhet, ami újabb gyulladást okozhat! Patkoláskor a talpból a lehető legkevesebbet kéne elszedni, és szép fokozatosan a sarkát ültetni.

Üdvözlettel:

Botka Ferenc
   tagja a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének


KÉRDÉS:
Kérdésem a következő: lehet-e egy 140 cm magas welsh pónira olyan első lábra való patkót rakni, amin nem csak két sarok van, hanem a patkó elején is van valami kapaszkodó?
Tud-e ajánlani jó kovácsot Fejér megyében?

VÁLASZ:
Kedves Zoltán!
Először is: a ló patájának mérete nem egyenesen arányos a ló marmagasságával. Azonban, ha nagyon kicsi a ló patája, akkor semmiképpen nem tennék rá első sarkakat. Ez azért sem szerencsés, mert nagyon nagyot fog velük a ló, ráadásul megtekeri az ízületeket. Megoldásként a patkóra előre vídia stiftet, hátulra pedig kis patkósarkakat javasolnék.
A Fejér megyei patkolókovácsokkal kapcsolatban a Lovasok.hu által összegyűjtött lovas szakemberek Patkolókovácsok c. oldaláról tájékozódhat.

Üdvözlettel:

Botka Ferenc
   tagja a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének


Korábbi kérdések és válaszok >>> 1 | 2 | 3


Ha kérdezni szeretnél, kattints IDE


Vissza a Kérdések-Válaszok főoldalra

Állategészségügy Alternatív gyógymódokPatkolókovács
Lovaglás, lókiképzés Természetes lókiképzés
 Lóherba │ TakarmányozásLótartás
Lovardatechnika Lovasterápia  Egyéb kérdések
Gyakori kérdések

 Lovasok.hu

Vissza a Kérdések-Válaszok főoldalra

Vissza a főoldalra






Hozzászólások:



Legtöbb lájkot kapott cikkeink:



















 
  tereplovaglás, fedett lovarda, lovas táborok, bértartás, csapatépítés a Bakonyban   Horze Lovasáruház   KLP   TAnita lovasbolt Érd   Barefoot   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés