keresés a lovardák között


Lótartás - tartástechnológia

| Tartástechnológia | Istálló- és lovardatechnika |
|
Lovak takarmányozása | Lógyógyászat | Lóápolás | Lóútlevél | Származási lap |


Az elmúlt jó néhány évben nem volt ilyen kemény a tél, így bőven volt ideje lónak és lótartónak is, hogy elszokjanak tőle. Íme néhány hasznos tipp, hogy jó egészséggel vészeljétek át a legkeményebb mínuszokat is.
 
Elmaradt a tavaszi nagytakarítás az istállóban? Csináld meg ősszel! Az őszi napok alatt célszerű időt szakítanod arra, hogy a lovarda környezetét ugyanúgy, mint a lószerszámokat, felszereléseket is megfelelően felkészítsd a téli időszakra.
 
_uj_kep 13 biztos jel, hogy ideje lovardát váltanod
Te elégedett vagy a lovardáddal? Vagy épp ellenkezőleg, javában töprengsz a lovardaváltáson? Íme a 13 legbiztosabb jele annak, hogy ideje máshová költöztetned a lovadat.
 
Lázár Antal, a BME Építészmérnöki Karának lelkes professzora egyetlen napot sem tud elképzelni lovak nélkül, 75 évesen is minden nap lovagol. A lovak inspirálták a hazánkban egyedülálló „A lótartás építészeti vonatkozásai” című előadássorozat életre hívásában is.
 
Minden vágyad egy saját ló? Ezzel a gondolattal fekszel és kelsz? Minden szabad percedben az eladó lovak hirdetéseit böngészed? Rendben. De valóban felkészültél arra, hogy saját lovad legyen?
 
Te előkaptad már a thermo lovaglócsizmát, a lovak pedig téli bundát öltöttek. Nézzünk néhány érdekes tényt a tél és kedvenc patásaink viszonyáról.
 
Kezdődik a lónyíró szezon! A HKM lónyíró gép 20%-os kedvezménnyel kapható 2015. november 30-ig a Style Lovas Webáruházban!

POLO istállólapok a C.S.O. Gumifeldolgozó Kft.-től
A C.S.O. gumilapjaival költséghatékonyabban működhet lovardád és a POLO gumipadló még lovaid egészségét is védi! Jártatógépekben is alkalmazható és környezetbarát, hiszen újrahasznosított alapanyagokból készül.
 
Fő tevékenységi területünk acélszerkezetű csarnokok, köztük fedeles lovardák, terménytárolók, fedett körkarámok gyártása és kivitelezése. Kínálatunkban lójártató gépeket is találhatsz. Termékeink körét fokozatosan bővítjük a vevői elvárásoknak megfelelően.
 
Hűtsd le a lovadat!
Itt az igazi nyári kánikula, a már-már megszokott hőségriadóval és az egymás után megdőlő melegrekordokkal. Érdemes ilyenkor kicsit jobban odafigyelned lovadra, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb kánikulai tudnivalókat.
 
Tervezz előre, készülj fel a Steel Profession Kft.-vel a 2014-2020-as pályázati időszakra. Lovardai telephelyfejlesztésekhez, technológiai innovációk kifejlesztéséhez teljes körű tervezési  és engedélyezési dokumentációk elkészítését, komplex kivitelezését vállaljuk pályázatához igazítva. 
 
A Kovács Lovas Szaküzletek tavaszi akcióval várja webáruházában, valamint Keszthelyen és Kaposváron a lótartókat. Minden villanypásztor készülék és villanypásztorhoz tartozó kiegészítő termék 10%-os kedvezménnyel kapható 2015. május 1-ig.

Új ló a ménesben
Összeszoktatás három egyszerű lépésben: segítünk, hogy minden ló biztonságban legyen, amikor új patás érkezik a csapatba.

Lovasbokszok nagy választékban az Alba Chevaltól
Felújítanád vagy bővítenéd az istállót? Esetleg most kezded az építkezést? Válaszd az Alba Cheval lovas bokszait: kedvező ár, személyre szabott modellek! 

Mekkora a hazai lovas közösség ereje? Ezt a kérdést feszegettük a napokban a szerkesztőségben annak kapcsán, hogy megjelent egy magyar fejlesztők által készített mobil alkalmazás, a findlost24. Ennek célja ugyanis, hogy a lóbarátok segítségével megtalálhasd eltűnt kedvenced. Az alkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play és az Apple App Store oldalairól.

Almozási tippek gumi istállópadlóhoz
A gumiburkolat telepítése egy istállóban viszonylag jelentős beruházásnak számít. Ahhoz, hogy ne legyen kidobott pénz, hanem mind az egészségügyi, mind pedig a gazdasági előnyeit maximálisan ki tudd aknázni, fontos a megfelelő használat.

Lójártatók, fedeles lovardák, boronagépek a Steel Profession Kft.-től
A Steel Profession Kft. célja, hogy a lovardatechnika és tartástechnika területén gyártott eszközeivel a lovak számára megfelelő életteret tudjon biztosítani. A Steel Profession Kft. által gyártott lójártatók, fedeles lovardák, pályakarbantartó boronák, takarmánytározók, szénatározók, etetővályúk, beállók, karámok hozzájárulnak az egészséges tartás és trenírozás alapvető feltételeihez.

Így gondoskodj lovadról a téli hónapokban
Ismerd meg a helyes téli lótartást: hogyan kell a lovadat megfelelően takarózni, nyírni, köhögés esetén mire kell figyelned és adunk pár tippet a tartástechnológia területéről is.

Alba Cheval istállótechnika: bokszok, beállók
A "Cheval Liberté" szakmai tudásának köszönhetően olyan dolgokat gyárt, melyek erősek, esztétikusak és harmonikusak is: bokszok, beállók, istállók, felszerelések, versenyládák, ajtók, faelemek széles vélasztékban kaphatóak!

Felkészülés a tavaszi pályázatokra
Még tart a tél, de már érdemes felkészülni a tavaszra, hiszen várhatóan 2015 második negyedévében, az új pályázati ciklus nyitányaként nagy összegű mezőgazdasági és a lovas iparágat érintő pályázatokat hirdetnek meg.

Pénztárcakímélő praktikák kreatív lovasoknak
Ezúttal apró, mindennapos bosszúságokra kínálunk pofonegyszerű és pénztárcakímélő megoldásokat.

Jégkockák nélkül: fagymentes itatási megoldások lovaknak
Lovardákban, és más állattartással foglalkozó létesítményekben téli időszakban is rendkívül fontos kérdés a megfelelő ivóvíz ellátás. A vízbe meríthető elektromos vízmelegíthetők balesetveszélyesek lehetnek, viszont vannak olyan korszerű fűtőkábelek, amelyek segítségével bármilyen kültéren futó vízvezeték, vagy állatitató egyszerűen fagymentesíthető.

Forradalmian új, teljes mértékben természetes anyagokból készült alom
Eq-Bedding gyógynövényes pellet lóalom a KLP kínálatában! Portalanított puha fából, gyógynövények hozzáadásával készült keverék. A levendula, körömvirág, zsálya, citromfű és babér segítségével a vizeletből az alomba került ammónia 95%-ban felbomlik. Így a pellet használatával az istállókra jellemző kellemetlen szag teljesen megszűnik.

8 lovas jártatógép a Marco Covertől
Ultrakönnyű, 16 programos kis fogyasztású gép beépített csepegtető öntözőrendszerrel. Terelőlapjai villanypásztorral kombinálva alu csőből készültek, amelyek szabadon mozognak, így a lovak számára is biztonságos.

Minden ami a lótartáshoz kell
Faforgács alom, takarmányok és takarmánykiegészítők, akadályparkok a Biofarmertől - ogy a lovaglás mind a lovas mind a ló számára örömteli legyen.

Segítsetek – mentsük meg szegény lovakat!
„Rabszolgaként dolgoztatják, kihasználják, megalázzák szerencsétlen lovakat az idióta emberek!” - a Lovasok.hu szerkesztőjeként nap mint nap tapasztalom, hogy a lóval kapcsolatos hírek, lovakról közölt fotók, videók kapcsán szinte mindig akad olyan lóbarát, aki sajnálni kezdi a szóban forgó jószágot és állatvédőkért kiált. Sokszor hamarabb, mint kellene.

Equitan állatgyógyászati lóápolószer és Coat Care ló szőrzetápoló a Greenman-től
A Greenman termékek nemcsak hogy 100%-ig természetes anyagokból állnak, azaz környezetbarát termékek, hanem a használatuk kifejezetten jótékony hatással van a szervezetükre és a környezetükre. Adj esélyt a Greenman természetes lóápolószereinek, hogy lovaid egészségesek, nyugodtak legyenek.

Ha rajtad múlna, milyen istállóban tartanád a lovadat?
A ló igényeihez igazodó lótartás és a megfelelő istálló megválasztása alapvető kérdés kell, hogy legyen a lovasok körében. Nem mindegy, milyen választ adunk tehát ezekre a kérdésekre. Majd 150 válaszadó véleményét vizsgáltuk meg, válaszaikból mutatunk most ízelítőt.

Természetes lótartás?
"Természetes” kiképzés, tartás, körmölés, lovaglás...Talán tisztázni kellene mi is az, ami a lónak természetes. Tartás terén számomra a következő feltételek biztosítása jelenti a természeteshez való közelítést: Három legfontosabb, a szabad mozgás lehetősége, a társas érintkezés, rendelkezésre álló szálas takarmány és víz.

Lovasok, lótartók, figyelem, itt a tél!
Mire érdemes figyelned lovaid körül a hideg téli hónapokban? A kellemes és viszonylag enyhe ősz után november utolsó hetében egy csapásra beköszönteni látszik a tél. Bár jelentősebb havazást az előrejelzések szerint csak a Mikulás hoz majd, a hőmérő higanyszála már nappal sem emelkedik túlságosan fagypont fölé.

Egészséges és fitt lovak egy életen át
Ha körbenézel egy-egy lovardában megfigyelheted, hogy a lovak egy jelentős része nem egészséges és gazdáik gyakran többet látják az állatorvosukat, mint a lovasoktatójukat. Másrészt viszont vannak lovak, akik szinte életük végéig egészségesek és fittek maradnak.

Környezetbarát lótartás
Általánosságban elmondható, hogy minden lótartó valamilyen módon természetbarát. Ennek köszönhetően kezd egyre inkább teret nyerni a környezetbarát lótartás fogalma, hiszen lótartóként is felhasználhatod a természet adta lehetőségeket és energiákat, óvhatod a környezetet.

Gumicsizmát húzzak? - Dr. Gőblyös István írása
Manapság csak igen nagy elhivatottsággal lehet igazán jó lovardát működtetni, éppen ezért nehéz olyat találtni, ami minden szempontból ideális lenne. Dr. Gőblyös István szerint egy jó lovardához négy dolog szükséges.

A só nem csupán ízletes csemege!
A nyalósó nem egy apró luxus, hanem a lótartás és -takarmányozás szerves része.

A miniló tartása - Nem egyszerűen csak egy kisebb ló
Mi az, ami kis kiszerelésben kapható, rendelkezik mindazzal, amiért az emberek szeretik a lovakat, könnyű kezelni, és jelenlétével sok örömet okoz? A miniló. Bár a kislovak gondozása majdnem megegyezik nagyobb fajtársaikéval, bizonyos egészségügyi problémákra érzékenyebbek.

Télen is fitten
A lovaknak nincs szükségük téli pihenőre, a mozgásigényük az év többi részéhez képest változatlan marad. Télen azonban legtöbbjük számára vége a napi kimenőknek - ez pedig nem épp veszélytelen.

HAYGAIN szénagőzölők a Sportlógyógyász Kft.-től
A szénagőzölő egy olyan berendezés, aminek belsejében egy egyedülálló csőrendszer bevezeti a gőzt a szénabálába, majd alaposan átgőzöli azt. Így a működés során a magas hőmérséklet és a gőz elpusztítja az abban található baktériumokat és a gombaspórákat. Így higiénikus, pormentes, újrahidratált szénát kapunk amivel nemcsak a beteg lovakon segíthetünk, hanem az egészséges vagy egészségesnek látszó lovak is hihetetlen mértékben profitálhatnak belőle. Lova egészségesebbé, elégedettebbé válik, így hozzásegítjük, hogy a maximális teljesítményt nyújtsa.

Elválasztás- Ne feledkezzünk meg a kancáról!
A lótartók általában sok munkát fektetnek a csikók minél kíméletesebb elválasztásába, azonban gyakran megfeledkeznek a kancákról, pedig nekik sem könnyű ez az időszak…

A problémamegoldás kárára megy az emberrel ápolt jó viszony
Újabb tanulmány, ezúttal Franciaországból: nehezebben oldják meg a problémákat azok a lovak, akik közeli kapcsolatban állnak az emberrel.

Neked van vészforgatókönyved?
Lótartóként a Te feladatod, felelősséged, hogy gondját viseld lovardád két- és négylábú lakóinak.
Gondold át, hogy milyen katasztrófa bekövetkezésére van reális esély a környékeden és ennek megfelelően alakítsd ki lovardád kiürítési tervét. Rebecca Gimenez, PhD, a Technical Large Animal Emergency Rescue nevű, nagyállatok mentésére specializálódott szervezet oktatójának és aktívan dolgozó tagjának segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Csikók elválasztása - Gyorsan és fájdalmasan?
Többé már nem, hiszen létezik egy sokkal kíméletesebb és humánusabb módszer is!

Itt a legelőszezon! Kis odafigyeléssel csökkenthetjük a sérülések kockázatát
A lovak társas lények. A tavasz és a nyár nagyszerű időszak, hogy együtt tartsuk őket egy legelőn. Ha azonban a „legelőtársak” még nem ismerik egymást, a lótartónak időt és energiát kell szánnia összeszoktatásukra.  

A lovak szívesebben hemperegnek, ha „megágyazunk” nekik
Japán kutatók a legelőn tartott lovak hempergési szokásait vizsgálva megfigyelték, hogy az állatok nagy becsben tartják a legelők hempergésre alkalmas száraz, földes területeit.

A lovak jóllétét befolyásoló tartástechnológiai tényezők
A tartástechnológia az utóbbi időben jelentős átalakuláson megy keresztül. Az elsődleges cél a ló számára kényelmesebb, a természetes körülményekhez jobban hasonlító tartási rendszerek kialakítása. Első lépésként az állásos istállók felszámolása, és az egyedi, bokszos tartás kialakítása terjedt el – bár ez közel sem jelenti azt, hogy az állásos istállókat teljes mértékben felszámolták volna. A lovak azonban a természetben csoportosan élnek, idejük nagy részét mozgással és táplálkozással töltik (Budiansky, 1997.). Sajnos az egymástól való elzártság, a mozgás jelentős korlátozása, mozgásszervi, emésztőrendszeri valamint légúti betegségek, különböző „rossz szokások” kialakulásának veszélye még a legnagyobb gonddal kialakított bokszos istálló esetén is fennáll.

Évek óta nem látott havazás jöhet
A legfontosabb teendők és tudnivalók listája, hogy a lótartók felkészülhessenek a rendkívüli időjárásra.

Csikónevelés okosan
Hogyan gondoskodjunk a csikóról megszületésétől a leválasztásig?

Az éltető víz
Élelem nélkül a lovak viszonylag hosszú ideig kibírják és életben maradnak - víz nélkül azonban nem. Testük nem raktároz el annyi vizet, hogy az állat hosszabb ideig élhetne belőle, hiszen az izzadással folyamatosan folyadékot veszít. A víz azonban a bőr- és szőrzetápoláshoz is fontos, stimulál és tisztít egyszerre. A pata számára pedig egyenesen elengedhetetlen. 

Kötőfék az istállóban és a karámban
Tulajdonképpen két esetben van csak valóban szükség a kötőfékre: ha vezetjük, vagy ha épp kikötjük vele a lovat. A boxban, a karámban vagy a legelőn a kötőfékre semmi szükség! 

Ismét a leégésről
Mivel a lovak is le tudnak égni a napon vegyük sorra, hogy mely lovak vannak kitéve a leégés veszélyének és miért fontos, hogy védjük őket a nap káros sugaraitól.

A lóistálló rendje és az istállómunkák
Az istállóban fontos a munkarend: Meghatározom a különböző munkák idejét, tartalmát és ezt össze kell hangolni az ember és a rá bízott állat igényével.

A ló kivezetése karámba, legelőre
Tudomásul kell vennünk, ha az istállózó lótartásra gondolunk, amikor lovunk szinte egész nap a boxában áll és naponta három, maximum öt alkalommal kap takarmányt, hogy kedvenceinket természetüktől, szokásaiktól, életritmusuktól oly nagyon eltérő életkörülmények között tartjuk.

Tartsd lovadat stresszmentesen
Egy feszült ló nem rátermett a figyelésre, tanulásra vagy nem a legjobban hajtja végre a feladatokat, de van néhány egyszerű módszer hogy ezen segíteni tudj és lovad "laza" legyen.

Egy istálló 12 pontja
Lovas életünk vergődik. A „vállon felül gyenge”, megszállot-tak (magamat is közéjük sorolom) tartják életben. Az év 365 nap-ján gondoskodnak lovaikról, melyeket családtagnak tekintenek. Pénzt, időt, energiát áldoznak a lóért, de nem mártírok. Szeretet-tel, belső késztetésből teszik, örömöt találnak benne.

Gondolatok a magyarországi lótartás és a lovaglás helyzetéről
A magyar lovasnép –szoktuk mondogatni magunkról. Ez valóban így van, mert hiába nincs annyi ló ma hazánkban, és kevesebben foglalkoznak lóval-, mint 50, vagy 100 évvel ezelőtt, de lelkében majd minden ember felvidul, ha lovat lát. A ló a magyar kultúra és szellemiség szerves tagjává vált az elmúlt évszázadok során. Nélküle értelmét veszítené a magyar lélek, valamint a tárgyi és szellemi kultúránk lényege.

Neveljük fel egészségesen!
Dr. Elek Sándor úr, a Magyar Lovas Kör egyik alapítótagja, az "ország lódoktora " hosszú állatorvosi pályája alatti tapasztalatairól számos cikket, elemzést, értekezést írt az elmúlt évtizedekben. Ezekből bocsátotta rendelkezésünkre több olyan írását, melyek nagy segítséget jelenthetnek magánlótartóinknak, szabadidő lovasainknak.

Lovak vasúton való szállítása
A lovak vasúton való szállításáról beszélni éppen ezért különlegesség. Ha kicsi esélyszázalékkal is, de bármikor szembesülhetünk vele és akkor bizony nagy segítséget nyújthatnak a következőkben leírtak.

A lovak egyes etológiai sajátosságai, tartással szembeni igényei
Bővebben a lovak természetes és mesterséges élőhelyeiről

Lóállományok állategészségügyi mutatóinak alakulása az Immunovet-HBM etetés hatására
A lótartás a múltban az igavonó és katonai célú lovak tartása terén volt jelentős. A lóállomány kis hányada szolgált versenyzési és kedvtelési célokat. A tendencia napjainkban a hobbi lótartás és a versenyállományok fenntartása irányába tolódott el. Köztudott, hogy a ló nagyon kényes, tiszta és érzékeny állat, igényli a megkülönböztetett bánásmódot. 

A ló kérelme
Gondoskodj rólam, munka után adj ennem, innom, tisztogass meg, adj száraz és kényelmes fekvőhelyet, hogy lefekhessek és kipihenhessem magam.


Etológiai sajátosságok

lovarda
Életterek

Ugrás az oldal tetejére


Almolás

_uj_kep Forradalmian új, teljes mértékben természetes anyagokból készült alom
Eq-Bedding gyógynövényes pellet lóalom a KLP kínálatában! Portalanított puha fából, gyógynövények hozzáadásával készült keverék. A levendula, körömvirág, zsálya, citromfű és babér segítségével a vizeletből az alomba került ammónia 95%-ban felbomlik. Így a pellet használatával az istállókra jellemző kellemetlen szag teljesen megszűnik.

Milyen a jó lóalom?
A laikusok nem is hiszik, mekkora jelentősége van annak, hogy lovunk milyen almon hajtja álomra a fejét…
Az alom kiválasztásának és használatának legalább olyan nagy jelentősége és hagyománya van, mint a jó nyeregnek. 

Az alom
Általában azt tartják helyesnek, ha a ló döngölt földön áll.
Ennek előnye, hogy puha, állítólag ezáltal kevésbé terheli az ízületet. Viszont egy megfelelően tartott ló - eltekintve a téli időszaktól- általában csak az éjszakát tölti az istállóban és ez idő alatt főleg eszik és alszik és nem ugrál.

hippo gold: hőkezelt, portalanított lóalom
A hippo gold – szerkezetéből adódóan – ellenáll a paták okozta taposásnak, további aprózódásnak, ezáltal megszűnik az istállóban az a másodlagos porképződés, amely a fabázisú és egyéb szalmabázisú almoknál megoldhatatlanul jelen van. Kiváló ammóniamegkötő és nedvszívó képességének (1 kg hippo gold  7 liter folyadékot szív fel) köszönhetően megakadályozza a patarothadás és más végtagbetegségek kialakulását, minimálisra csökkenti a legyek jelenlétét az istállóban.

Ugrás az oldal tetejére


 Kérdések és válaszok - Lótartás

- Egy ló miért nyalakodhat folyton? Van egy kb 7 éves heréltünk, aki amikor csak teheti, összenyal minket. Ez valamiféle jel felém? 
- Nemrégiben vettem egy lovat, és csak nagy nehézségek árán tudom tisztán tartani. …
- Van egy lovam, aki mióta eladtuk a párját, teljesen megváltozott. …
- Olyan helyen élek, ahol sajnos elég száraz a talaj.  A szomszédunkban kb. 30 lovat tartanak, és esténként, amikor behajtják őket, hatalmas por száll fel. Nem ártalmas ez a lovaknak?

Lótartással kapcsolatos válaszok >>>


Szent-Miklóssy Andrea
és Nyírő László
Bartosné Bányai Adél,
és Dr. Bartos Ádám

A lótartás költségeiről (bértartás, állatorvos, körmölés, takarmány költségei) >>>


Ugrás az oldal tetejére

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés