keresés a lovardák között

Természetes lovaglás, lókiképzés
"Lóbarát" lókiképzők, Suttogók
Természetes lovaglás, lovasoktatás, erőszakmentes lókiképzés

természetes lókiképzők |ƒ "lóbarát lókiképzés" rendezvények ƒ|


Hazai "lóbarát" oktatók és természetes lókiképzők A-tól Z-ig: 

Istenes Csilla - Kurzusok szabadidőlovasoknak
A lovaglásban nem szeretnél stresszt, kudarcot, félelmet?
Hanem igazi élményeket, sikert és biztonságot keresel? Szeretnéd, ha Te és lovad jól éreznétek magatokat lovaglás közben? A megoldás: 2 napos intenzív IC Kurzus. Mert a lovaglás nem a ló hátán kezdődik. Tovább az IC Training System Kurzusok oldalára >>
Császár Csilla okleveles Monty Roberts instruktor
Szeretnéd megtanulni, hogyan hozhatóak közös nevezőre a lovak és az emberek? A válasz: mindkettő számára érthető kommunikáció használatával. Ha szeretnéd megtanulni, hogy érhetsz el lovaddal tartós eredményeket erőszakmentesen, jelentkezz Császár Csilla okleveles Monty Roberts instruktor kurzusaira! Tovább Császár Csilla bemutatkozó oldalára >>
A tanulás és tapasztalás egy élethosszig tartó folyamat, mely sem a lovaknál, sem az embereknél nem kötődik bizonyos életkorhoz. A Free Horse Style egy olyan harmonikus együttműködésen alapuló, lovas szakágtól, eszköztől és kortól független lókiképzési módszer, mely a lovak elméjének és viselkedésmintáinak a működését veszi alapul Török György értelmezésében. Tovább Török György bemutatkozó oldalára >>

 
További "lóbarát" lókiképzők ABC rendben:
Armbruszt
János

Okl. Monty
Roberts
instruktor
Csontó Zoltán
Természetes
lovaglás, par-
elli bemutatók
Fáyköd
Petra

lókiképzés
"természetes"
módszerekkel

 

 

 
Lószállító-
fóbia

Tréning kiszállással:
Tisza Zoltán
Mészáros
Gyula "mgy"

Mert a lovak
többet
érdemelnek
Molnár Zsolt
összetett módszerrel
segít a
lovakon

 

 

 
Pataky
Kata

Okl. Monty
Roberts
instruktor
Z-Clinic
Lovakért
partner-
ségben,
érzéssel
 

Az utánpótlás

Tászler Melinda
Fiatal tehetség, aki a szabadidomító utat járva igyekszik elérni a hagyományos kiképzés céljait. Bemutatókat tart és ha teheti versenyez is.
Hamza Viktória
Az ifjú szabadidomító Jean
Francois Pignon ihletésére
saját maga képezte ki
lovait. Az országot jár-
va bemutatóival káp-
ráztatja el a közönséget.

Nyárasdi Marianna
Jana

"a lovaktól tanultam meg
mindent, lassaban tanul-
tam, de megérte...éreztem belül, hogy máshogy is lehet a lovakkal bánni..."

Fiatal Szabadon-
idomítók Közössége

Célunk, h. megismertessük a hazai lovas világgal a mi lovas világunkat, a lovak gondolkodását, nyelve-
zetük megtanulását...

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK ROVAT

Természetes ló és lovas kiképzés témában >>>

Csontó Zoltán, Pál Zoltán
Bari András: - A szendrői suttogó

 Kapcsolódó cikkek

 A magyar lovak bizalmát is elnyerte Monty Roberts
Monty Roberts ezúttal is lelkes készülődéssel várta 2017-es tavaszi turnéja utolsó állomását, Magyarországot. Kaposvári bemutatója során a Suttogó négy fiatal lóval dolgozott, s egytől-egyig sikerült elérnie náluk a teljes bizalmat. Császár Csilla Monty Roberts instruktor kétrészes cikksorozatban meséli el a bemutatóhoz fűződő élményeit.

 Gyökeret vert a magyar lovasíjászat Kaliforniában
Monty Roberts farmja tárt kapukkal várta kedves vendégét, Kassai Lajost. Egymást dicsérve állt egymás mellett a két világhírű lovas legenda az instruktorok nemzetközi találkozóján, ahol a lovasíjász két bemutatót is tartott a résztvevőknek. Császár Csilla, okleveles Monty Roberts instruktor is ott járt, ő mesél most élményeiről.

Mindig is a lovaglás volt az, amiben ki tudott teljesedni és mindig is sejtette, hogy van több, mint amit a lovakról általában tanítanak. Amikor úgy érezte, nem ad annyit a világnak, amennyit szeretett volna, elindult, hogy megtalálja a maga útját. Beszélgetés Pataky Kata, Monty Roberts instruktorral.

 Arab telivérrel suttogó - Monty Roberts Lajosmizsén járt
A világhírű suttogó Monty Roberts a Mizsei Lovastanyán járt áprilisban, hogy segítsen egy arab telivérnek megtalálni az összhangot gazdájával, Gajdács Szilviával. Haga Zsuzsi is jelen volt az egyedülálló kurzuson, hogy fotóival bizonyítsa Monty elképesztő tudását.

Monty Roberts kurzusa Császár Csilla szemével
2015. április 11-12-én Monty Roberts ellátogat Magyarországra, hogy egy speciális kurzus keretében testközelből mutassa meg csodálatos módszereit a gyakorlatban. Császár Csilla Monty Roberts instruktor élménybeszámolója, garantáltan meghozza kedved Monty kurzusához.

Monty Roberts Magyarországon tart kurzust
2015. április 11-12-én Monty Roberts személyesen látogat el hazánkba, hogy egy speciális kurzus keretében testközelből mutassa meg korlátozott számú résztvevő számára csodálatos módszereit a gyakorlatban.

Csontó Zoltán előadása
November 17-én Csontó Zoltán előadást tart Szabadidős lovas tevékenységek Magyarországon és külföldön címmel a Nyugat-magyarországi Egyetemen, Mosonmagyaróváron.

A fegyelem és figyelem próbája: szinkron szabadidomítás
Az idei Nyeregszemle és Hortobágyi Lovasnapok rendezvény remek alkalmat adott a Mesterfogás kurzusok mestereinek összefogására. Tászler Melinda és Hamza Viktória szabadidomítók közösen gyakoroltak, így Babszi és Hex egy rövid, de annál jelentőségteljesebb időre munkatársak lehettek.

Indiában járt Monty Roberts
Egy hetet töltött Indiában egy állatvédő szervezet meghívására. Helyi patkolókovácsokkal, szíjjártókkal találkozott és tanácsaival segítette az indiai lótartókat.

"mgy" legfrissebb hírei a Facebookról
Kövesd Te is Mészáros Gyula természetes lóhoz állással kapcsolatos bejegyzéseit!

Mészáros Gyula újra Lengyelországban
Egy felszerelés nélküli lovasversenyen bíráskodott 2014. április 26-27-én "mgy" a wroclawi lóversenypályán, egy új kezdeményezésben talán először Európában: felszerelés nélküli lovasversenyen, ahol a lovaglás és lóval való együttlét elkezdődik!

A zabla használatának történelmi gyökerei
Klaus Ferdinand Hempfling napjaink egyik legsikeresebb és legelismertebb természetes lókiképzője. Világszerte számos lovasnak adta már át tudását azért, hogy jobban megértsék a lovakkal való bánásmód és munka emberibb – vagy inkább lóbarátabb – oldalát. A következő írás a zabla használatának történelmi gyökereiről szól - Pataky Kata, okleveles Monty Roberts instuktor fordításában. 

Nyílt nap a Free Horse Style központban, 4 évszakos OTTO-ReiTex pálya bemutatóval
A nyílt napon szeretettel vár minden érdeklődőt a Free Horse Style központ és az OTTO Lovaspálya termékek magyarországi képviselője a PannonExpert Kft. 2014. március 8-án 14:00 órai kezdettel Dunabogdányban, a Szent György Majorban. Időjárástól független program!

Nyerj Free Horse Style elméleti kurzust vagy exkluzív látogatást a FHS Központba
A Free Horse Style csapata úgy döntött, hogy egy kis nyereményjátékkal segít egy kicsit megtornáztatni a kreativitást! Facebook oldalunkon található egy kép, ami a téllel szembeszállva szuper nyári hangulatot áraszt, és amihez keressük a legötletesebb hozzászólást: mire gondolhat éppen a ló?

Z-Clinic: A lovakért partnerségben, érzéssel
Belakták új bázisukat és azt vallják, hogy az egészség az alapoknál, vagyis a paták helyes működésénél kezdődik. Videóval!

A szabadidomítás és a klasszikus lókiképzés találkozása
A múlt héten Tászler Melinda Patással, és Hexszel, valamint Mráz Edina Szávával volt dr. Gőblyös István vendége Kajászón. Persze nemcsak a klasszikus lókiképzés volt napirenden, hanem a szórakozás is. A fenti videón Melinda bemutatóját láthatod.

Klipforgatás Free Horse Style módra
Török György és lova, Sally nyáron részt vett a Children of Distance nevű együttes egyik videóklipjének forgatásán. A cél az volt, hogy a lovat Görgy a megadott instrukciók szerint irányítsa úgy, hogy ő maga ne látszódjon a képben, mindezt felszerelés nélkül, bekerítetlen helyen, idegen környezetben.

Mészáros Gyula 2013. december 6-8-án a poznani Cavaliadán szerepel
Meghívunk, hogy találkozhass rendhagyó kiképzővel Mészáros Gyulával, aki otthagyva a lovassportok világát, ahol FEI képviselő és nemzeti válogatott csapatkapitány is volt, hogy elmondása szerint, még hatékonyabban segítse a lovak és emberek világainak zökkenőmentes kapcsolódását!

"mgy" Horsemanship Turné
A Lovak Szíve Felé Vezető Úton 2013. november 08-19. között Lengyelországban

Hidat neveztek el Richard Caldwell-ről
Ünnepélyes keretek között történt meg a Caldwell híd átadása a PKN Ranch-en. A hidat a legendás Vaquero-ról, a júliusban elhunyt Richard Caldwell-ről nevezték el, aki korunk kiemelkedő lovasembere volt.

Fiatal Szabadidomítók Közösségének II. Nyílt Napja 2013. július 14-én Diósdon
A Fiatal Szabadidomítók Közösségének II. Nyílt Napja 2013. július 14-én 11:00-től lesz, Diósdon. Érdekes témakörökkel, nyílt edzésekkel és egy ráadás szabadidomító versennyel várunk minden kedves érdeklődőt!

Centered Riding (Összpontosított lovaglás) kurzus Nelleke Deennel és Pataky Katával 
A 2013. május 18-19-én megrendezésre kerülő kurzuson lovastudástól függetlenül részt lehet venni, hiszen a CR módszere az egyensúlyról, a belső energiáink mozgósításáról, és testünk tudatos "használatáról" szól. A kurzuson saját lóval is részt lehet venni, de biztosítunk lovat a részvételhez. A két nap folyamán lóval és ló nélkül is fogunk gyakorolni. A tanfolyam során Pataky Kata fog tolmácsolni.

Az EXCA február 23-ai nyílt estjének beszámolója
Mint tudjátok 2013. február 23-ra esett a napja, hogy többen összejöjjünk és elmesélhessük, mit tervezünk, min dolgoztunk és hogy bemutatkozzunk. A nyílt esten közel 90 jelenlévő volt, ami számunkra megdöbbentő volt, ugyanakkor örömmel töltött el minket a tudat, hogy nem vagyunk egyedül ezzel a kezdeményezéssel. Nem is önös érdekből kezdtük el, hiszen a szervező bizottság tagjai már sok eseményt koordináltak együtt, és olykor külön utakon, de mindig visszatérve az alapokhoz.

Bemutatkozik Armbruszt János Monty Roberts Instruktor
Az erőszakmentes ló kiképzés képviselőjeként és Monty Roberts Instruktorként célom, hogy e módszer alapján minél több lovat képezzek és a lehető legszélesebb körben megismertessem Monty Roberts módszerét az emberekkel. Bemutatni a lovasok számára, hogy a bizalom kulcsfontosságú ló és lovasa között. Megtanítani, hogy ezt a bizalmat hogyan lehet felépíteni a Join-Up (Csatlakozás) segítségével.

Megnyílt a magyarországi Monty Roberts Oktatási Központ
A magyarországi Monty Roberts Oktatási Központot Pataky Kata és Armbruszt János okleveles oktatók 2013. január 1-én hozták létre azzal a szándékkal, hogy a világszerte - és így hazánkban is - népszerűségnek örvendő módszer - Monty Roberts erőszakmentes lóképzési módszere - oktatását és népszerűsítését szervezett keretek között, közös munkával folytassák.

A „Hooking on” (csatlakozás)
A natural horsemanshippel kapcsolatos írások központi témája szokott lenni a lóval a kapcsolat elején körkarámban végzett munka. Ennek érthető oka, hogy roppant fontos az első benyomás, a kapcsolat kialakítása, megalapozása. De miért kerülhetett ilyen reflektorfénybe egy olyan munkafolyamat, ami a későbbi lóval való munkában keveset, vagy egyáltalán nem fog visszaköszönni?

Equinophobia - félelem a lovaktól
Ahogy már a címből is bizonyára kiderült, a lovaktól való félelmet latinul equinophobiának vagy magyaros írásmóddal equinofóbiának nevezzük. A legtöbb élőlény, így az ember is ösztönösen fél a nála nagyobb, erősebb élőlényektől. Ez még a lovasokra is igaz, közülünk is sokan küszködnek kisebb-nagyobb equinofóbiával.

Lószállító tréning helyszíni kiszállással
Hányszor halljuk azt a mondatot, hogy „csak menj már fel légy szíves, mert el fogunk késni” vagy „gyorsan zárd rá a vasat, mert már fent van”, esetleg „már megint elszakította a kötőféket, kötelet, vagy futószárat”… A nem megfelelő, erőszakos módszerek az érzékenyebb idegrendszerű lovakat szinte teljesen kikészíthetik, traumát okozva a lónak és ezzel együtt a ló gazdájának is, hisz ettől kezdve mindig aggódással teli lesz a lószállítás folyamata.

Pataky Kata és Armbruszt János közös bemutatója a Szentlőrinci Gazdanapokon
2012. augusztus 12-én szerencsém volt elkísérni Pataky Katát Szentlőrincre, ahová meghívást kapott, hogy a Szentlőrinci Vágtának is helyet adó Gazdanapok kiállításon bemutatót tartson Monty Roberts módszeréből. 2010 óta, Kata oktatói munkájának kezdete óta vagyok Kata tanítványa, sok műhelytitkot sikerült már megismernem, és egy-egy bemutató kiváló alkalom arra, hogy a módszert a gyakorlatban, éles helyzetben is megfigyelhessem. A hétvégi élményeimmel kapcsolatosan szeretnék írni a Lovasok.hu olvasóinak.

Erőszakos-e a Monty Roberts módszer?
Pataky Kata hozzászólása a nagy port kavaró cikkhez

Több fórumon többen kérték, hogy mint a Monty Roberts-módszer hazai oktatója fejtsem ki én is a véleményemet a cikkel kapcsolatban. Ennek a kérésnek szeretnék az alábbiakban eleget tenni.

Török György 50 kilométeres rekordja felszerelés nélkül
50 kilométer erdei utakon, forgalmas közúton, lóháton és futva. Török György hat és fél óra alatt teljesítette sikeresen rekordját 450 méteres szintkülönbség mellett Sally lovával mindenféle felszerelés, irányításra alkalmas eszköz nélkül.

Interjú Pataky Katával
Pataky Kata, hazánk Monty Roberts instruktora 2010-ben robbant be a hazai lovas életbe, azóta sokat lehet olvasni munkájáról és bemutatóiról. Gödi otthonában készült Vele interjú.

Interjú Molnár Zsolttal
Molnár Zsolt, a természetes lókiképzés híve a szélesebb lovas közönség számára leginkább 2008-ban válhatott ismertté, amikor mint a Monty Roberts International Learning Center tanítványa, egy bemutató erejéig Magyarországra hívta a „férfit, aki hallgat a lovakra”, Monty Robertset.

"Pat Parelli tanította meg a lovamat inni..."
Alapvetően ez a módszer arra épül, hogy a lovad bízzon benned. Elfogad téged, vezetője lehetsz, hisz neked. Ha ez meg van, olyan feladatok elé tudod állítani, amelyek eddig problémát okoztak volna.

Vilcsek Adrienne beszámolója - Lovak között szabadon és természetesen
"2011. április 24-én, húsvét vasárnapján került sor Mészáros Gyula lovarda bemutatójára Nagygomboson a Vadló Ranch lovardában, ahová Gyula és tanítványai korábbi lakhelyükről, Kéripusztáról költöztek. Ahogy a szélesen elterülő zöld mezők által borított, kis tavakkal tarkított tájat néztem, úgy éreztem, hogy ebben a szép és nyugodt környezetben nem csak szállásra és edzőhelyre, hanem otthonra is lelnek ők és nem utolsó sorban a lovak is..."

Monty Roberts Linzben járt
Április 8-án kezdetét vette Monty Roberts 2011-es turnéja, amelynek első állomása Linz volt. Pataky Kata tolmácsolásában bepillantást nyerhetünk a felkészülés és a bemutató titkaiba, és magáról a Suttogóról is megtudhatunk újdonságokat.

Beszámoló Pataky Kata április 3-i speciális nyílt napjáról
Pataky Kata április 3-án tartott speciális nyílt napot Őrbottyánban a Bottyán Equus Hungaria Alapítványnál, a lovak nyugdíjas otthonában. Korábbi tanítványai bemutathatták, mit tanultak eddig, Pataky Kata pedig megmutatta, hogy milyen egy Join-Up gyakorlónap. Vilcsek Adrienne beszámolójából kiderül, mik történtek a nyílt napon.

Pataky Kata: A lábfelvétel
Munkám során gyakran találkozom azzal a problémával, hogy egy lovat lehetetlen megkörmölni, mert nem lehet a lábait felvenni. Rosszabb esetben megérinteni sem lehet.  Ez a probléma gyakran olyannyira elfajul, hogy a lovat már csak nyugtatóval lehet körmölni, de még úgy is nehéz. Teljesen természetes, hogy a lovak ösztönösen féltik a lábaikat, hiszen a lábaik épsége a túlélésük szempontjából kulcsfontosságú.

Pataky Kata: Mi van a csatlakozás után?
Ha a választ egyetlen szóba szeretnénk sűríteni, akkor az egyszerű és rövid: minden. Minden a Csatlakozás után következik. Ám ezt a kérdést természetesen nem lehet és nem is szabad ennyivel elintézni. Létezik egy hosszú válasz is, de azzal könyveket lehetne megtölteni. Ebben a cikkben ezért néhány hasonlattal és példával szeretnék rávilágítani arra, hogy mi következhet a csatlakozás után.

Pataky Kata: Elkészülni, vigyázz, kész, rajt!
Monty Roberts egyik specialitása, a versenylovak felkészítése és különböző problémáinak megoldása. Pataky Katát, Monty Roberts magyarországi instruktorát egy nem hétköznapi felkéréssel kereste meg Gajdos Zsolt, tenyésztő, tréner, a tavalyi Nemzeti Vágta nyertese: két szépjövőjű angol telivér csikó indítóálláshoz való szoktatásához, első startgépbe való beállításához, illetve lószállítóhoz szoktatásához kért szakszerű segítséget.

Pataky Kata: Fiatal lovak elindítása
A Monty Roberts-módszer egyik leggyakoribb felhasználási területe a gyakorlatban a fiatal lovak erőszakmentes elindítása. A való életben aprólékos, jól felépített munkával általában öt nap alatt kerül fel az első lovas; a ló alap szinten történő biztonságos belovaglása pedig körülbelül három hónapot vesz igénybe. Ebben a cikkben az első öt napról, vagyis a csikó első néhány foglalkozásáról és az első lovas felhelyezésének lépéseiről írok.

Pataky Kata: Három másodperc
Nagyon sok lovas számára ismert az a tény, hogy nincs sok időnk a lovak jutalmazására vagy korrigálására ahhoz, hogy pontosan megértsék, mit, miért és hogyan erősítettünk meg bennük. Ha lóval foglalkozunk, akkor nagyon fontos figyelembe venni azt a tényt, hogy körülbelül három másodpercünk van erre. A lényeg, hogy gyorsnak, egyértelműnek, következetesnek és minden esetben erőszakmentesnek kell lennünk.

Beszámoló a március 12-i Join-Up® alapozó kurzusról
Március 12-én a gödöllői Monarchia Lovasközpontban tartott Join-Up® alapozó napot Pataky Kata. Az eseményről Vilcsek Adrienne készített lelkes beszámolót, az ő szemén keresztül bárki megismerheti közelebbről a különleges Monty Roberts-módszer egyik típusát.

Join-Up Clinic lépésről-lépésre
Pataky Katának köszönhetően már nem kell az Egyesült Államokba (vagy a legközelebbi instruktorhoz Németországba) elutaznia annak, akit részleteiben is érdekel Monty Roberts módszere. Bár egyenlőre korlátozott férőhelyekkel és időpontokban, de már itthon is bárki megkaphatja pontosan ugyanazt a tudás-csomagot, melyet Monty mester a kaliforniai farmján személyesen oktat...

Pataky Kata: Az érzéktelenítésről
Mivel a lovak ösztönösen félnek és menekülnek mindentől, ami számukra ismeretlen és ingerként lép fel környezetükben, ezért a biztonságos  és problémamentes lovas élmény eléréséhez szükség van a lovak érzéketlenítésére, szoktatására, vagy ha úgy tetszik, közömbösítésére különféle, a környezetben jelentkező ingerekkel szemben...

Pataky Kata: A kettős futószárról
A Kettős Futószárnak számtalan előnye van, és ráadásul a vele való munka nagyon élvezetes. A Kettős Futószár funkciója az, hogy a lónak egyensúlyt ad, s mivel a kengyeleken van átfűzve, így ugyanott helyezkedik el, mint ahol a lovas lába, ezért szinte minden lovaglási feladatot szimulálni lehet vele lovas nélkül is. Ezért nagyon jól használható sérülések utáni rehabilitáció során is, amikor a lónak már kell mozognia, de lovas még nem ülhet rá...

Amerikából jött, mestersége címere: M ... r
- interjú Pataky Katával

Él az országunkban egy lány, aki egy szép napon mindent hátrahagyva, jól fizetett polgári munkájának és nyugalmas életének búcsút mondva - dacolva minden anyagi és társadalmi buktatóval - elindult az erőszakmentes lókiképzés titkainak kacskaringós, rögös útján....

Monty Roberts foglalkozott a lovammal
A 2008. július 15-én megrendezett Monty Roberts-shown rengeteg kétkedő, csodálkozó, vagy épp ámulatba eső nézőnek voltunk tanúi. A nagy érdeklődésnek köszönhetően mi is kíváncsiak voltunk, mennyire volt eredményes a bemutató. Hogy a módszer eredményességét bizonyítsuk és terjesszük,  megkérdeztünk két kedves lótulajdonost, akinek lovával Monty Roberts személyesen is foglalkozott a rendezvény keretein belül.

Monty Roberts: Az igazi Suttogó
2008-ban hazánkba látogatott Monty Roberts és sikeres bemutatót tartott az erőszakmentes hozzáállásról

Pat Parelli Európában
Évek óta ember és ló közötti tolmács egy férfi Colorádóból, az Egyesült Államokból. A neve Pat Parelli, igazi egyéniség, akinek kisugárzása nyugalmat és elszántságot közvetít felénk.

Dr. Helmut Stammsen, a suttogó
Dr. Helmut Stammsen suttogóvá válásának jelentős mérföldköve volt Konrad Lorenz, az etológia megalapítója, akinek a munkássága nyomán úgy gondolta, hogy a lovak viselkedését is el lehetne kezdeni természetes körülmények között tanulmányozni.

Bryan Neubert - a musztángokkal táncoló
...valaki van a Round Pen-ben, ebben az európai lovasok számára talán furcsának tűnő, palánkkal körülvett körkarámban. A Ruond Pen körül farmerek üldögélnek a szalmabálákon, és érdeklődve figyelik a körkarámban zajló eseményeket. Bryan Neubert próbálja egy hároméves musztáng mén bizalmát elnyerni. Az állat ezektől a próbálkozásoktól egyelőre idegesnek tűnik, és többször megindul a cowboy felé.

Steve Harris, A Touch of Love, A szeretet érintése
Steve Harris egész életében lovakkal foglalkozott, és fiatal éveiben ugyanúgy kezelte őket, mint az Államokban a legtöbb kiképző és cowboy...
Steve azonban nem maradt meg örökre a lókiképzés és lovaglás e régen bevált útján. 1985-ben megtanult másképpen bánni a lovakkal, tiszteletben tartani lényüket és mélyebben megismerni őket.

Ember és állat kommunikációja
Az ember társas lény, s mai fejlettségének elérésében, illetve ahogy sokan (bár részben tévesen) megfogalmazzák, az "állatvilágból való kiemelkedésében" a kommunikációnak rendkívül jelentős szerepe volt. Régebben - eltekintve a népmesei "állatok nyelvétől" - úgy véltük, hogy a kommunikáció képessége az ember egyedi tulajdonsága, s pontosan ez különbözteti meg őt az állatoktól.

Mindig a ló húzza a rövidebbet…
Néhányan a cím hallatán biztosan vitába szállnának velem, ezért előre elnézést kérek azoktól, akik egyáltalán nem így látják! És bárcsak ők volnának többen… Remélem, ebben sincs igazam, és mégis ők a többség! Hogy kik azok?

suttogók

suttogók

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés