keresés a lovardák között

A lovak bélférgessége, féregtelenítése, féreghajtók
A lótartáshoz szorosan hozzátartozik a rendszeres féreghajtás, ezt ma már a lótartók többsége elfogadja. Elmondjuk, mit kell tudnod a lovak bélférgességéről és segítünk, hogy mikor, milyen készítményekkel végezheted hatékonyan a féreghajtást. 

Cikkeink a témával kapcsolatban:

 

 Hogyan lehet öröm a féregtelenítés?
Nem szükségszerűen stressz a negyedévenkénti féregtelenítés sem a lovak, sem tulajdonosaik számára. A modern parzitaellenes szerek ma már a hagyományos injektoros paszta mellett léteznek könnyebben adagolható és alkalmazható ízesített tabletta formájában is.


 A Sportlógyógyász Kft. írása a féreghajtásról
A lótartáshoz szorosan hozzátartozik a rendszeres féreghajtás vagy belső parazita kontroll. A parazitás fertőzöttség limitált teljesítményt és egyes esetekben súlyos betegségeket okozhat. Különösen érzékenyek a fiatal, az idős és a vemhes állatok.


 

 Dr. Filipsz István - Hívatlan vendégek
A lovak belső élősködői közé tartoznak a leggyakrabban előforduló különböző fonál- és orsóférgek és a sajnálatos módon hazánkban is már néhány éve megjelent galandférgesség, valamint ide sorolják még a - Magyarország csak bizonyos részein előforduló - rozsférgességet is.


 Mi okozza a galandférgességet?
Legelés közben a legelő fűvével vagy a felporzó talajjal együtt a lovak szájába kerülnek a köztigazda atkák, amelyek testüregükben hordozzák a fertőzésre alkalmas lárvákat. A lárvák az emésztőnedvek hatására széteső atkákból kiszabadulva megkezdik a gazdaállatban a fejlődésüket, amely a bélcsatorna számukra megfelelő helyén való megtapadással kezdődik. 


 Virbac Kft. - A ló galandférgessége
A galandférgesség világszerte egyre gyakrabban fordul elő lovakban. Eddig úgy gondolták, hogy a galandférgek nem okoznak bélkárosodást vagy megbetegedéseket, azonban újabb tanulmányok szerint olyan súlyos bélelváltozásokat okozhatnak, mint például a bélelzáródás vagy a kólika, amelyek akár elhullással is végződhetnek. 


 Lovak galandférgességének hazai előfordulása
Magyarországon 10 lóból 9 galandféreggel fertőzött. A lovak galandférgességét háromféle galandféreg faj okozhatja Magyarországon, az Anoplocephala perfoliata, Anoplocephala magna és Anoplocephaloides mamillana. Enyhe fertőzöttségnek fejlődésben történő visszamaradás, vérszegénység, hasmenés, emésztési zavarok, lesoványodás, a kondíció romlása lehet a jele.


 Néhány fontos kérdés a lovak galandférgességéről
Mi okozza? Hol kell számolni a parazita jelenlétével? Milyen gyakran telepszik meg a lovakban? Hogyan fertőződnek meg a lovak? Miből látható, hogy a lovunk megfertőződött a féreggel? Hogyan állapítható meg a fertőzöttség? Ezekre, és még sok fontos kérdésre válaszol a Virbac Kft..


 A férgességről
A férgek egyéb betegséget előidéző élőlényekhez (pl. baktériumok) hasonlóan kórokozók. Egy adott gazdaszervezetbe bejutnak, - esetleg több szerven keresztül - egy célszervhez vándorolnak, majd ott a felvett vagy már előkészített tápanyagokat magukhoz veszik, szaporodnak, miközben károsítják az érintett szerveket.


 Rhone Vet Kft. - Lóban előforduló férgek és gyakoriságuk
Orsóférgesség, Vastagbélférgesség, Galandférgek, Gyomorbagócslárva-fertőzöttség és egyéb paraziták jellemzői, képei és okozott tünetei a Rhone Vet Kft. tollából.


 Féreghajtás
Fontos, hogy az állományon egyszerre hajtsuk végre a féreghajtást, különben az alomban megmaradó féregpeték visszafertőzik az állományt. Évente legalább kétszer, tavasszal és ősszel meg kell ismételni e műveletet. Aki teheti, az háromhavonta végezze el.


KapcsoLÓdó cikkek:


Lógyógyászat »


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés