keresés a lovardák között

2,5 milliárd forintos fejlesztés indul a Bábolna Nemzeti Ménesbirtoknál
Két ütemben, összesen két és fél milliárd forintos beruházással megújul és a Dunántúl legjelentősebb lovasközpontjává lép elő a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok - jelentette be Dr. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a bábolnai Ötösfogat Étteremben tartott sajtótájékoztatón.

Bemutató a Ménesudvarban

Az első ütemben az új fedeles lovarda épül meg egy 55×70 méteres pályával és egy  500 fős lelátóval, amely alatt 70 boksz ad majd helyet a versenyekre érkező lovak számára. Kialakításra kerül két 120×40 méteres díjhajtó pálya, felújítják a ménesudvar tetőszerkezetét és az Imperial Hotelt is. Ezekre a beruházásokra egymilliárd forintot meghaladó összeget költ a Vidékfejlesztési Minisztérium, ezzel Bábolnán zajlik majd a megye legjelentősebb fejlesztése.

A második ütem tervezett költsége 1,43 milliárd forint. Ebből az összegből fejlesztik az Ölbőpusztai majorságot, a Dióspusztán található lovas létesítményeket és a csikótelep istállóját.

Az államtitkár elmondta, hogy mivel augusztus elsején megkezdődik a Nemzeti Lovarda felújítása, az intézmény szerepét Bábolnának kell átvennie és az őszi versenyszezon lebonyolítására már az itt felépített új fedeles lovardában kerülhet sor.

Budai Gyula elmondta: a Kincsem - Nemzeti Lovas Program értelmében a kormány nemcsak a lovassport- és a lótenyésztés létesítményeinek fejlesztésre fordít jelentős összegeket, hanem lovas rendezvények támogatására is biztosít forrásokat. A kiemelt lovas rendezvények tavaly 190 millió forint támogatásban részesültek, idén pedig 325 millió forint jut négy kiemelt fontosságú lovas rendezvény (CSIO***-W Világkupa, Nemzeti Vágta, az Izsáki Egyesfogathajtó Világbajnokság, a Lovas Világkupa) lebonyolításának támogatására.

Megjegyezte, hogy a tervek szerint szeptembertől az általános iskola harmadik, negyedik és ötödik osztályában elindul a lovas kultúra oktatása azokban az iskolákban, ahol a feltételek ehhez megvannak. Hiszen ahhoz, hogy a most felújított nagy létesítmények megteljenek emberrel, már gyerekkorban meg kell ismertetni, szerettetni a lovat és a lovaglást, mondta Dr. Budai Gyula. A programhoz várhatóan 300 iskola csatlakozik, a mindennapi testnevelés keretében tartott foglalkozások költségét az állam biztosítja.

Dallos Gyula, a magyar lovassport örökös bajnoka elmondta, hogy az általános iskolai lovaglás oktatás túlmutat a ló és a lovaglás szeretetén, vagy akár az egészséges életmódon, mert a ló, a lovaglás az életre nevel.  

A Magyar Lovas Szövetség képviseletében megjelent Szotyori Nagy Kristóf elmondta, hogy Bábolnán 2014-ben majd minden szakágnak lesz országos versenye. Május elején egy nagy nemzetközi távlovas verseny indítja a versenyszezont, de itt kerül majd sor az országos díjugrató bajnokságra is. 

Dr. Jármy Miklós, a Magyar Lovassport Szövetség elnökségi tagja arról számolt be, hogy a FEI-nél kezdeményezték, hogy más szakágakhoz hasonlóan fogathajtó szakágban is rendezzék meg a fiatal lovak világbajnokságát. Ebben  rendező helyszínként kulcsfontosságú szerepet szánnak a megújult Bábolnának.

A sajtótájékoztató bábolnai részét a lóháton érkező fúvósok, valamint a shagya fogatok bemutatója zárta a Ménesudvarban, majd Dallos Zsófia tartott díjlovas bemutatót az 1811-ben épült fedeles lovardában.

Dallos Zsófia díjlovas bemutatója az 1811-ben épült fedeles lovardában

A bemutatók után a meghívottak ellátogattak a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokhoz tartozó Dióspusztára is, a második ütemben tervezett felújítások egyik helyszínére. Ez a ménes a hazai telivértenyésztés egyik fellegvára, emellett február óta Overdose felállítási helye is. 

Overdose láthatóan jól érzi magát Dióspusztán

2014.03.24. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Fotó: Schuch Lili


KapcsoLÓdó cikkek:

Bábolna Nemzeti Ménesbirtok >>

2014 szeptemberétől indul az általános iskolai lovaglás oktatás >>

Négy milliárdot fordít a kormány állami lovas létesítmények felújítására  >>

A kormány 325 millióval támogatja a kiemelt lovas rendezvényeket >>


2,5 milliárd forintos fejlesztés a Bábolna Nemzeti Ménesbirtoknál

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés