keresés a lovardák között

Segítsetek – mentsük meg szegény lovakat!
„Rabszolgaként dolgoztatják, kihasználják, megalázzák szerencsétlen lovakat az idióta emberek!” - a Lovasok.hu szerkesztőjeként nap mint nap tapasztalom, hogy a lóval kapcsolatos hírek, lovakról közölt fotók, videók kapcsán szinte mindig akad olyan lóbarát, aki sajnálni kezdi a szóban forgó jószágot és állatvédőkért kiált. Sokszor hamarabb, mint kellene.

Egy fotó Kinek kell modern technika, ha van helyette lóerő? című cikkünkből. Válogatás a cikkhez érkezett olvasói hozzászólásokból:
Nézzük a leggyakoribb okokat, miért is „szegééény” egy ló:

 • mert a lósportban, lovassportban, cirkuszban, vagy valamilyen bemutatón teljesít – tehát dolgozik, hogy megkeresse saját és a gazdája betevőjét
   
 • mert az erdőben húzza a rönköt, vagy az aszfalton a lovaskocsit – tehát ismét csak dolgozik, hogy megkeresse saját és a gazdája betevőjét
   
 • mert zabla kerül a szájába, nyereg a hátára, patkó a lábára
   
 • mert felülsz rá / kocsiba fogod / mert nem foglalkozol eleget
   
 • mert kinn áll a tűző napon / a szakadó esőben / szakadó hóban / benn a bokszban
   
 • mert le van nyírva / nincs lenyírva / le van takarva / nincs letakarva, légysallang van rajta, be van fonva a sörénye, stb.

Szárnyakat adott egy kreatív művész ennek a lónak, aki jól láthatóan egy kiállításon szálazgatja a szénát.
Válogatás a képhez érkezett olvasói hozzászólásokból:
 

Kedves Lovasok, Lótartók kérlek, vegyétek elő a józan eszeteket! Ne essünk át a ló túloldalára! A legtöbb ló zablával, nyereggel és patkóval is boldog és teljes életet él, nem hogy nem szenved, de egyáltalán nem is érdekli, hogy szívecske van nyírva a farára, a gazdi becsíkozta állatjelölő festékkel a böglyök ellen, vagy épp rózsaszín tincseket applikált a sörényébe. 

Lovat alapvetően kétféleképpen lehet tartani: jól, vagy rosszul. De nem csak egyféleképpen lehet jól lovat tartani. Lehet hatalmas területen, a legjobb szándék mellett, természetes elveket vallva is rosszul lovat tartani. És lehet istállózó tartás mellett, kis területen, sokat követelve is boldog, egészséges és hosszú életet biztosítani egy lónak. Semmi nem egyszerűen fekete. vagy fehér.

Nézzük, hogy mikor jogos a felháborodás:

 • ha nem állnak rendelkezésre a megfelelő tartási körülmények, és ha a tulajdonos nem rendelkezik a megfelelő lótartási ismeretekkel
   
 • ha a ló nem kapja meg a megfelelő ellátást, legyen bár szó takarmányról, állatorvosi ellátásról, pataápolásról
   
 • ha nem áll rendelkezésére megfelelő hosszúságú, kényelemben és nyugalomban eltölthető pihenőidő, illetve megfelelő mozgástér
   
 • ha gazdája gondatlansága miatt károsodik az egészsége, szenved csorbát a jóléte
   
 • ha fejlettségét, kondícióját, képzettségét meghaladó munkát kell végeznie
   
 • betegen, sérülten, sántán dolgozik, doppingolják, etikátlan módszerekkel edzik (rollkur, bárolás, stb.)
   
 • és természetesen ha feleslegesen fenyítik, fizikailag bántalmazzák

 

Mindemellett tudomásul kell venni, hogy a lótartás pénzbe, ráadásul igencsak sok pénzbe kerül. Lovat ma vagy az tart, aki a lóval keresi meg a kenyérre és zabra valót, vagy az, aki olyannyira elkötelezett, hogy a szabadidejét kívánja lovazással eltölteni.

Ezen két csoport elkötelezettsége tartja fenn a lovaságazatot és teszi lehetővé, hogy a lovak viszonylag nagy számban éljenek köztünk. Minél kevesebb a lovak iránt elkötelezett ember, annál kevesebb ló fog szaladgálni a karámokban és a legelőkön.

Útjára lehet indítani a „Szabadítsuk ki Villámot” mozgalmat, vagy célul kitűzni az összes ló szélnek eresztését, hadd éljenek szabadon, természetesen (ez utóbbi maga is megér egy misét). Egyrészt hova mehetnének? Másrészt ki akarna onnan kezdve lovat tartani? Úgy működne a dolog, mint az afrikai árvák, vagy az állatkerti jegesmaci jelképes örökbefogadása? Ki lenne hajlandó a korábban megszokott pénzösszeget arra áldozni, hogy ezeknek a valahol messze, a szabadban rohangáló lovaknak télen is legyen takarmánya, megoldott legyen az állatorvosi ellátása, legyen megfelelően gondozott legelője?

Illusztráció egy olvasói kérdéshez Kérdések-Válaszok rovatunkban: Milyen festéket használhatok a lovamra? - Válogatás a beérkezett olvasói hozzászólásokból:
Hasonlóan hangzatos lehetne a „Minden lónak egy hektár saját legelőt” megmozdulás is. Hogy mi lenne a dolog vége? Az, hogy a ló drága egzotikus állat, a lótartás már csak a leggazdagabbak kiváltsága lenne, és a ló szépen lassan eltűnne az életünkből.

Nem azt mondom, hogy ne szeresd a lovadat, és még véletlenül sem azt, hogy semmibe kellene venni a lovak természetes igényeit. Nem biztatlak arra sem, hogy holnaptól fesd rózsaszínre a lovadat.

Inkább azt kérem, hogy:

 • szeresd a lovakat okosan
   
 • gondoskodj róluk a jó gazda gondosságával
   
 • ne ítélj elhamarkodottan és kiálts azonnal állatvédőkért, ha valaki másképp tartja, edzi, használja lovát, mint ahogy Te azt ideálisnak tartod
   
 • soha ne feledd: "Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

Kíváncsi voltam, hogy mások hogyan látják ezt, ezért megkértem néhány elismert lovas szakembert, hogy ossza meg velem véleményét:


Dr. Gőblyös István, Zabla és Kengyel blog:

"Írásoddal teljes mértékben egyetértek. A lovat évezredek óta használják, a ló az ember természetes társa (fegyvertársa, munkatársa), barátja. Zablával, nyereggel, hámmal, stb. Ha a ló gazdája a ló alapvető igényeit kielégítilovasemberként viselkedik, akkor elgondolásait, megfontolásait vitatni nem lehet. Ahogyan nincs tökéletes ló, úgy nincs tökéletes gazda sem. "

Dr. Gőblyös István és Zita

Mészáros "mgy" Gyula, natural horseman: 

Hiszem, hogy a lovat a jó Isten társunknak és segítőnknek adta, amire abszolút alkalmas is. Egészen addig, ameddig nem lépjük át a kölcsönös megértés határát. A lónak, a lassú, folyamatos, kapcsolatépítésen keresztül meg kell értenie, hogy egy adott helyzetben mi az ő megoldási lehetősége, „kiútja” és ebben ő szabadon cselekedhet, akkor abban ő nyugodtan fogja magát érezni, (pl.: a fenti villanytermelő ló). 

Ló társlénynek teremtett állatfaj, akit „bármire” lehet „használni” ameddig az nem lépi túl a személy, és a ló kapcsolatának aktuális szintjét az adott megmérettetés, feladat, munka, vagy teszt tükrében. 

Ami a becsapós, és ami örök vitát fog képezni a lovasok között, hogy mi a helyes és helytelen, mert a ló, akármit tegyünk is vele, mindig igyekezni fog azt megtenni ösztönei miatt, ezért érezheti mindenki, hogy igaza van. Ennek alapját az képezi, hogy a ló mindig a biztonságára és kényelmére fog törekedni, de ez nem azt jelenti, hogy amit teszünk vele, az a leg"lószerűbb" - sőt többnyire nem az!

A ló ezért egy olyan lény, amely a mi saját lényünknek, személyiségünknek a folyamatos, hibátlan, hű tesztere! Én abban hiszek, hogy ezért van itt számunkra ma a ló!

Tovább teljes Mészáros "mgy" Gyula teljes cikkére: Segítsetek – mentsük meg szegény lovakat! - Mit mond a natural horseman? >>

Mészáros "mgy" Gyula, natural horseman

Tászler Melinda, szabadidomító:

"A fő gondolat ami szerintem a leghelyénvalóbb ezzel a témakörrel kapcsolatban az egy baranta mondás, miszerint: "Sose valami ellen, hanem mindig valami mellett küzdj." Tehát igyekezzünk megszerezni a szakmai hátteret egy témával kapcsolatban, majd képviseljük ezt, publikáljuk, hogy elérhető legyen, mutassuk be, hogy helyénvaló és használható amit terjesztünk és hagyjuk, hogy más is csatlakozzon és magáévá tegye a gondolatot. De ne akarjuk megváltani a világot! Ha kérdeznek, természetesen válaszoljunk, érveljünk a gondolataink mellett, de ne győzködjünk és telepedjünk rá másokra. Többek közt ez dacot fog szülni, és megjelenik a "csakazértsem", hiába látta be a másik az igazunkat - magában. Az az igazi, ha valaki önszántából kezd bele valamibe, nem győzködés által. "

Tovább Tászler Melinda teljes cikkére: Segítsetek – mentsük meg szegény lovakat! - Mit mond a szabadidomító? >>

Tászler Melinda, szabadidomító

Szent-Miklóssy Andrea, lovaskultúra oktató, Benta Lovasiskola:

"Az ember azért háziasította a lovat, hogy segítségével könnyebbé tegye a saját munkáját, mindennapjait. Közben azonban változott a világ is körülötte, körülöttünk.

Ha nem csak a saját önös érdekeinket nézzük, akkor a lónak az a legjobb, ha lóként élhet. Azzal azonban, hogy az ember istállójába kötötte a lovat, egy kicsit a saját világához is láncolta, akár tetszik, akár nem.

Nem istentől elrugaszkodott dolog, munkavégzésre, élsportra használni, elvárni, hogy alkalmazkodjon a mi körülményeinkhez, időbeosztásunkhoz. Éppen elegendő, ha lehetőségeink szerint megpróbálunk az ő igényeire is a lehető leginkább tekintettel lenni, például a mozgásigényét kielégíteni.

És ne feledjük, akármennyire is szeretjük, ő egy állat. Nem kezelhetjük őket emberként, de megadhatjuk nekik a legnagyobb tiszteletet és szeretetet, amit állat megérdemelhet."

Tovább Szent-Miklóssy Andrea teljes cikkére: Segítsetek – mentsük meg szegény lovakat! - Mit mond a lovaskultúra oktató? >>

Szent-Miklóssy Andrea, lovaskultúra oktató, Benta Lovasiskola

2014.03.19. Magyar Dorottya, Lovasok.hu

Néhány szó magamról: Idén lesz 21 éve, hogy lovagolok, 10 éve vagyok lótartó. Elvégeztem a TF lovaskultúra oktató szakát. A Lovasok.hu tartalomszerkesztője vagyok, emellett:

 • Évek óta dolgozom azért, hogy az ország minden szegletében megbízható, színvonalas lógyógyászokat és patkolókovácsokat ajánlhassunk a lótartóknak
   
 • Én vagyok az, aki megpróbál segíteni, tanácsot adni azoknak a lótartóknak, kérdéssel fordulnak hozzánk és sürgős segítségre van szükségük. Próbálok állatorvost, patkolókovácsot találni és ajánlani, vagy épp meggyőzni a lótartót, hogy miért kellene kórházba szállítani a lovát. Mindezt az év 365 napján.
   
 • Én vagyok az, aki felkarolta ZezecMohaHerceg, vagy épp Riadó ügyét
   
 • Én vagyok az, aki figyeli az állatvédő szervezetek híreit és megjelenésekkel segíti munkájukat

Lovaimról: egy 22 éves angol telivér kanca és egy lassan 10 éves magyar sportló herélt büszke gazdája vagyok, akik itthon, velem élnek a család fontos tagjaiként, ennek minden örömével, kötöttségével, kötelezettségével és nyűgével együtt. Mert első a ló, utána jön csak minden más. Legalább is nálunk.Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés