keresés a lovardák között

2014 szeptemberétől indul az általános iskolai lovaglás oktatás
A Nemzeti Lovas Program végrehajtásáról, az általános iskolai lovaglás oktatás bevezetéséről  kérdezte a Lovasok.hu Dr. Budai Gyulát, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárát.

2014. szeptember elsejétől 320 lovardában kezdődhet az iskolai lovaglás oktatás 

Iskolai lovaglás oktatásra érkezett tanulók üdvözlik kedvencüket Izsákon, a Turcsán tanyán

A Nemzeti Lovas Program fontos részét képezi az iskolai lovaglás oktatás bevezetése. Tudomásunk szerint több biztató példa is igazolja a kezdeményezés sikerét. Hány iskola vesz részt jelenleg a programban?

Dr. Budai Gyula: Az általános iskolai lovaglás oktatás fontos, ha nem a legfontosabb része a Nemzeti Lovas Programnak.  Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy azon kívül, hogy a gyerekek szempontjából ez egy alapvető kultúra, egy alapvető életmódra nevel, a kis lovardáknak üzleti lehetőség, az életben maradásra  vagy akár a fejlesztésre. Ez tehát egy üzleti vállalkozás is, amibe megéri befektetni, hiszen a befektetés megtérül azáltal, hogy a lovardának rendszeres kereslete van. 

Jelenleg 48 iskolában már folyik lovas oktatás. Az itt szerzett tapasztalatokat is figyelembe veszi az a munkacsoport, amely január óta készíti a végleges szakmai koncepciót. Ennek alapján 2014 szeptember elsejétől végre 320 lovardában indulhat el az oktatás.

Az eddigi példák igazolják az iskolai lovaglás oktatás működőképességét?

Dr. Budai Gyula: Az elméleti egyeztetésekkel és az előkészítő munkával párhuzamosan felkerestem néhány olyan iskolát, ahol már folyik az általános iskolai lovaglás oktatás, hogy működő példákat láthassak. 

Dr. Budai Gyula, Dallos Gyula és az izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola tanulói

Pátyon nagyon jó körülmények között tanulnak a gyerekek felmenő rendszerben kezdőtől haladó szintig. Itt fedeles lovarda is rendelkezésükre áll. Fóton jóval szerényebbek a körülmények, ott az iskola mellett különítettek el egy részt erre a célra. A körülmények hiányosságát viszont a pedagógusok áldozatkészsége maximálisan kompenzálja, nagyon-nagyon jó színvonalú az oktatás. Lakitelken már három éve működik az oktatás felmenő rendszerben, ott a helyi lovasok bocsátottak hét hátast a gyerekek rendelkezésére. Kecskeméten a Hírös Lovardában is felkerestem egy foglalkozást. A héten pedig Izsákra, illetve Sóskútra látogatok majd el, illetve még Nyíregyházát is szeretném megnézni. 

A programba már bekapcsolódott lovardák örömmel újságolták, hogy a gyerekek az órákon kívül, a szabadidejükben is egyre nagyobb számban járnak ki  lovagolni szüleik támogatásával. Sok helyen az általános iskolai lovaglás oktatásban részt vevő gyerekek töltik ki a hétvégéket. A végső cél pedig éppen ez, hogy minél több gyermeket meg tudjunk érinteni annyira, hogy tanrenden kívül is foglalkozzon a lovakkal.

Csatlakozhatnak további lovardák is  a programhoz?

Dr. Budai Gyula: Eddig közel 320 lovarda jelentkezett a programba. Első körben azokkal a lovardákkal vettük fel a kapcsolatot, akik a Lovas Szövetség oldalán regisztráltak a programba. Mivel a lovaglás nem veszélytelen, sőt, veszélyes üzem, vannak minimális feltételek, amelyeknek a lovardák meg kell feleljenek, de nem csak a hipermodern lovardákra gondoltunk. Szeretnénk az egyszerűbb, kis lovardákat is bekapcsolni a programba. A lovardáknak meg kell felelniük a Szövetség előírásainak, regisztrálniuk kell a szövetségnél, valamint az MKEH-nál is a lovas szolgáltatásokat szabályozó ÖM rendeletnek megfelelően. 

Mely iskolák és milyen korú tanulók  vehetnek részt a programban?

Dr. Budai Gyula: A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ keresi meg az iskolákat. Adott a 320 regisztrált lovarda településekre lebontva. Első körben az adott településeken található vagy a településekhez közeli iskolák tudnak részt venni a programban.

A 3-4-5. osztályos tanulók körében kezdődik meg az oktatás szeptemberben, majd felmenő rendszerben folytatódik. Fontos, hogy a lovaglás választható lesz, de aki év elején úgy dönt, hogy megpróbálja, annak egy évig kötelező részt vennie az oktatásban. 

Iskolai lovaglás oktatás Izsákon, a Turcsán tanyán

Egy tanévben hány lovaglóórán vesznek részt a tanulók és milyen képesítésű lovas oktatók taníthatják őket?

Dr. Budai Gyula: A szakma azt kérte, hogy összevont kétszer 45 perces órák legyenek hetente egy alkalommal, mert tanrend szerint ezt így tudják beiktatni. 

Jelenleg adott 320 lovarda, de nem biztos, hogy minden lovardához tudnánk a TF-en végzett edzőt biztosítani. Ezért amíg a helyzetet nem sikerül rendezni, elfogadjuk a lovas túravezetői végzettséget, illetve az OKJ-s képzéseket is. Aztán majd húzunk egy vonalat, de megadjuk a lehetőséget mindenkinek. Az EMMI javasolta, hogy részesítsük egy 120 órás pedagógiai, pszichológiai képzésben azokat a szakembereket, akik a lovas oktatásban részt kívánnak venni. Én személy szerint azt vallom, hogy gyerekekkel csak az foglalkozzon, akinek pedagógiai, vagy pszichológiai képzettsége van. Egy gyerek teljesen más, mint egy felnőtt – én ezt a saját gyermekeimen látom. Könnyen el lehet venni a kedvét úgy a lovaglástól, hogy többet ló közelébe sem megy. 

Milyen módon történik az oktatás finanszírozása és milyen költséggel számolnak óránként és tanulónként?

Dr. Budai Gyula: Az általános iskolai lovaglás oktatást állami költségvetési forrásból fogjuk támogatni. Hamarosan megkapjuk a várható gyermekszámot a KLIK-től, és ahhoz rendelünk majd költségvetési forrást. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fog szerződni a lovardákkal.  

Épp az utolsó egyeztetések folynak, szeretnénk, ha a szakma határozná meg az összeget, amit a KLIK egy óráért ki tud fizetni. Vannak olyan intézmények, amelyek jelenleg is kapnak KLIK támogatást, ez jelenleg óránként és gyermekenként 2500 és 5000 Ft között mozog. Valószínűleg valahol középen fogjuk meghatározni az óradíjat.

Az óradíj a lovardát illeti meg, amiből a gyermekek lovagoltatásával foglalkozó szakképzett edzőt (edzőket) fizetheti. Amint megkapjuk a gyereklétszámot, ahhoz fogunk tudni óradíjat rendelni.

(Dr. Budai Gyula a 2014. március 7-én Sóskúton tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy időközben megszületett a döntés. A díj ennek megfelelően gyermekenként és alkalmanként 3500 Ft lesz. A szerk.

A Pest megyei Sóskúti Lovas-és Élményparkba látogatott és egy tanrendi lovasórán vett részt Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Forrás: Kormany.hu

Közismert tény, hogy az iskolai lovaglás oktatás iránt Budapesten és más városokban mutatkozik a legnagyobb érdeklődés, ahol viszont meglehetősen kevés működő lovarda található. Elképzelhetőnek tartja-e, hogy azok az iskolák, amelyek testnevelési óra keretében nem tudják megoldani a lovaglás oktatását, a sítáborokhoz hasonlóan lovas tábor keretében szervezzék meg az oktatást?

Dr. Budai Gyula: Több elképzelés is felmerült a munkacsoportban. Alapvetően támogatjuk a nyári táborokat, úgy gondolom, lesz is lehetőség kéthetes nyári táborozásokra. 

Az idén felújításra kerülő Nemzeti Lovarda pedig, amikor elkészül, maximálisan ki fogja majd elégíteni az igényeket és Budapest lovas oktatási központja lehet. A délelőttök folyamán maximálisan ki fogja majd tudni szolgálni a fővárosi oktatási intézményeket. Nagy előny, hogy a fővárosban a jó tömegközlekedés miatt a gyermekek utaztatása is jobban szervezhető, mint vidéken. A távolabbi iskolák általában buszt is tudnak biztosítani.

Lehetségesnek tartja esetleg, hogy a tanuszodák mintájára kisebb kerületi lovardák biztosítsák egy adott körzet iskoláinak a lovaglás oktatást? Hiszen egy-egy ilyen kisebb lovarda létesítése és éves fenntartása töredéke egy tornaterem, vagy egy tanuszoda építésével járó költségeknek.

Dr. Budai Gyula: Jelenleg benne vagyunk egy olyan felújítási programban, amely három nagy intézményt érint. Ha mindez megvan, akkor lehet tovább gondolkozni. 

Én személy szerint azt láttam, hogy az általános iskolai lovaglás oktatás megvalósításához nincs szükség hatalmas összegekre. Az kell, hogy az adott közösség, a település fogjon össze. Ha nem szívvel-lélekkel csinálják, ha nem jó az oktató, akkor mindegy, milyen az a lovarda, lehet bármilyen impozáns is, nem fog működni a dolog. Ezt az összefogást láttam például Lakitelken, ahol a helyi lovasok saját lovaikat adták a gyerekek lovagoltatásához. A foglalkozások pedig a Népfőiskola erre a célra leválasztott területén zajlanak. Szintén nagyszerűen működik a kis fóti lovasiskola is, tökéletesen alkalmas kezdők lovagoltatására. 

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára rendhagyó lovas tanórán vett részt
a Bács-Kiskun megyei Izsákon, a Turcsán tanyán, 2014. március 4-én. Forrás: Kormany.hu

Kilátásban az egységes felsőfokú lovasedző és lovaglótanár képzés, önálló tanszékkel a TF-en 

A kormány határozatában megkülönböztetett figyelmet fordít a képzési rendszer felülvizsgálatára annak érdekében, hogy az új feladatokhoz jól képzett szakemberek álljanak rendelkezésre. Ön hogy ítéli meg a felsőfokú lovas szakember képzés helyzetét és milyen intézkedéseket tervez ezen a területen?

Dr. Budai Gyula: Sok helyen folyik képzés, és ezt jó lenne egységbe fogni. Jelenleg folyik lovas szakedző képzés a Testnevelési Egyetemen önálló szakként, lovaskultúra oktató szak másoddiplomás képzésként, iletve a Szent István Egyetemen a lovastanár és szervező szak szintén másoddiplomás képzésként.

A végső cél, hogy valahol legyen egy önálló intézmény. A szakma kérése, hogy ez egy önálló tanszék legyen a TF-en, amit személy szerint én nagyon támogatok. Fontos lenne, hogy lássuk, kik kerülnek ki a képzésből, hogy legyen egy egységes nyilvántartás.

Dr. Budai Gyula

Kitüntetett jogász, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Országgyűlési képviselő.

Lovasügyeink 2013-ban a Vidékfejlesztési Minisztériumba, jelesen a vezetésével dolgozó Parlamenti Államtitkárság feladatkörébe kerültek. A lovaságazat fejlesztését támogató kormányhatározat megvalósítását szolgáló gyakorlati munka azóta nagy lendületet vett, szervezettséget kapott, összefogást hozott. Gyakorlatilag ekkortól adhattunk igazából „szárat” e munkának.

A Kormány két kiemelt programja – a Nemzeti Lovarda teljes körű felújítása, valamint a szilvásváradi Lovas- és Rendezvényközpont Európa-léptékű felépítése – ez idő alatt a gyakorlati megvalósítás szakaszába lépett.

Kitüntetettünknek a gyakorlati lovasélettel szinte napi a kapcsolata. A helyszíneken kíséri nyomon lovaséletünk rezdüléseit; hazai és külföldi lovasversenyek, rendezvények rendszeres résztvevője. Lányai – Dallos Gyula mesteredző irányításával – ígéretesen készülnek díjugrató pályájukra; versenyeken indulnak.

Ő maga hangsúlyt helyez lovasszakmai műveltségének fejlesztésére: a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Lovastanár (Hippológus) szak másodéves hallgatója.

Forrás: Magyar Lovas Szövetség Díjátadó Gála

2014.03.03. Mausz Gotthárd, Lovasok.hu
Fotó: Schuch LiliCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés