keresés a lovardák között


Molnár Zsolt - okleveles natural horseman

BemutatkozásInterjú Molnár ZsolttalHooking on


Interjú Molnár Zsolttal

Molnár Zsolt, a természetes lókiképzés híve a szélesebb lovas közönség számára leginkább 2008-ban válhatott ismertté, amikor mint a Monty Roberts International Learning Center tanítványa, egy bemutató erejéig Magyarországra hívta a „férfit, aki hallgat a lovakra”, Monty Robertset.

Két évig üzemeltette a montyroberts.hu honlapot, rendszeresen küldte magyar nyelven Monty hírleveleit, hogy minél többen lássák a példát, hogy lehet a „hagyományoktól” eltérő módon is a lovakkal bánni. Monty internetes megjelenéseinek átszervezésével ez a honlap megszűnt, a hírlevelek is elmaradtak és Zsoltról talán kevesebben hallottunk. Azóta rengeteg kérdés merült fel bennem, amelyeket a körülöttem lévők is gyakran találgattak. Most frissen meghirdetett kurzusai kapcsán beszélgetek vele.

Mi újság, hogy vagy?
Köszönöm, jól, bár mostanában egy kicsit fáradt vagyok. A múlt nyáron új taggal bővült a család, a kisfiam mellé megérkezett egy kislány is.

De ez azért jól eső fáradság nem?
Persze, de azért néha elgondolkodom azon a négy gyermeken, amit eredetileg terveztünk a párommal.

 Négy? Bátrak vagytok!
Lehet, „de egy ló, nem ló”, ha már az ember egy ménest akar létrehozni, az már fáradsággal jár.

Ez igaz. Miért lehetett rólad kevesebbet hallani mostanában?
Mire gondolsz?

Arra gondolok, hogy te voltál az első ember, aki Magyarországról, sőt Kelet-Európából kint tanult Monty Robertsnél és elvégezte az iskolát, legfőképpen te hoztad be Monty Robertset és módszerét az országba, és két évig te és a feleséged működettétek a magyar Monty Roberts honlapot. Mégis ennek ellenére, mintha az elmúlt egy évben a sajtó és a média mást sugalltak volna.
Nos, igen, de azt gondolom, hogy nem kell mindent elhinni a médiának, kiváltképp a kereskedelmi vagy bulvár médiának.

De ha jól sejtem, nem örültél ezeknek a híreknek.
Nem, azt nem mondhatnám, hiszen rengeteg időt, munkát, és nem kevés pénzt fektettem bele a tanulmányaimba, és eléggé hátrányosan hathatnak rám ezek a kevésbé hiteles információk.

Ezekre a hírekre reagálva kértél helyesbítést az éppen aktuális médiától?
Természetesen, de többnyire arra sem vették a fáradságot, hogy válaszoljanak, aki meg válaszolt, az meg másra hárította a felelősséget. Így egy idő után már nem foglalkoztam velük.

Amikor 2006-ban elkezdted az iskolát, mindenki azt gondolta, hogy te leszel az első Monty Roberts oktató Magyarországon és egyáltalán Kelet-Európában. Nem így lett. Mi ennek az oka? Mi történt?

Ez egy érdekes történet. 2008 májusában lett volna a záróvizsgám, de a budapesti Monty Roberts bemutató szervezése miatt halasztottam. A következő vizsgalehetőség 2009 májusában lett volna, de a kisfiam születése miatt, érthető okokból, megint csak halasztottam. Majd ugyanez év szeptemberében végre sikerült kimennem vizsgázni. A vizsga után közvetlenül meg is kaptam a meghívást a gyakornoki idő letöltésére, ami az oktatói státusz eléréséhez kell. Ez 2010 nyara lett volna. Ám az indulásom előtt kb. másfél, két hónappal  - hosszas hallgatás után - kaptam a hírt az iskolából, hogy nem tudok menni. Odaadták a gyakornoki időmet másnak.

Hogy-hogy?
Nem tudom. Nem kaptam értékelhető választ.

Szakmai okok miatt?
Nem. Ha szakmai kifogás merült volna fel velem szemben, akkor Monty eleve nem enged át a vizsgán. Akkor nem kaptam volna meg a meghívást a gyakornoki időre sem.

Nem is kaptál utána másik időpontot?
De, igen, csak az már nem volt megfelelő a számomra, hiszen egy évig arra számítottam, hogy 2010 nyarán nem leszek itthon, így az életem többi részét ehhez igazítottam. Ezen pedig utólag nem tudtam változtatni.

Tervezed, hogy visszamész letenni az oktatói vizsgát?
Nem.

Miért nem?
Egyrészt a családi állapotom miatt, hiszen van két pici gyermekem és a feleségem, akiket nem lehet és nem is tudnék itt hagyni hosszú időre. Az egész családot pedig kivinni, anyagilag a jelen pillanatban számomra lehetetlen, hiszen a gyakornoki idő eltöltése is önfinanszírozású, és három hónapot ölel fel, vagy egyben, vagy kétszer 6 hét formájában. Más részről az elmúlt időszak lehetőséget adott arra, hogy szakmai szempontból átgondoljam a helyzetemet.

Mit értesz az alatt, hogy szakmai szempontból?
Azért érdekelt Monty módszere, mert azt lehetett tudni róla, hogy erőszak nélkül el lehet érni a lovaknál azt, amit szeretnénk tőlük kérni. Azonban a haladó kurzus végére körvonalazódott bennem, hogy a lovak erőszakmentes elindításán és a problémás viselkedések orvoslásán túl azt is szerettem volna elsajátítani, hogy az első nyereg felhelyezése és az első lovas felszállása után hogyan tovább ebben a módszertanban. Ez viszont nem képezi a tananyagot Monty iskolájában, ezért a saját utamon kellett, hogy tovább menjek.

Akkor ezek szerint nincs nyeregből való munka a kurzusokon a diákoknak?
Nincs.

Nincs „Monty módszer” nyeregből?
De, persze kell, hogy legyen, hiszen valahogy kiképzi a lovait, de mint mondtam, ez nem része a kurzusok tananyagának. Mivel az én idén induló kurzusaim több más képzési elemmel is bővülnek, mind elméletből mind gyakorlatból, akár lóhátról is, amit a Monty kurzusok nem tartalmaznak, így végzett Monty Roberts oktatóként sem tartottam volna „klasszikus” Monty kurzust, mert az már nem lett volna ugyan az. Megtéveszteni meg nem akarok senkit.

Akkor gondolom, neked is feltették már azt a kérdést, hogy mi van a Join-Up (csatlakozás) után?
Persze, nem is egyszer.

És mit válaszoltál?
Azt, hogy az van utána, amit az ember az aktuális tudása szerint bele tesz a további képzésbe abban a szellemben, ahogyan elkezdte a lóval a munkát. Nem kell ehhez 60 körmondatot írni. A Monty módszer egy nagyon fontos kiindulópont a lovak kommunikációjának és viselkedésének a megértéséhez, és a lovak képzésének elindításához, nem utolsó sorban a „problémás” lovak korrekciójához. De a kurzusok nem tartalmaznak egy teljes képzési skálát. Nem is ez a céljuk.

 

Nem kevés ez egy kicsit a többi nagy amerikai tréner kurzusaihoz képest?
Nem feltétlen. Nem árulnak zsákbamacskát a kurzusokkal kapcsolatban, hiszen minden lényeges információ megtalálható erről a honlapjukon. Azt gondolom, hogy ez egyéni mérlegelés kérdése. Egy végzett Monty Roberts instruktor annyiban különbözik egy haladó kurzust elvégzett hallgatótól, hogy embereket oktathat a módszer bizonyos részeire a Monty Roberts és a Join-Up márkaneveket használva. A gyakornoki idő alatt azt tanulja meg az ember, hogyan készítse fel a lovakat és saját magát a kurzusokra.

Akkor ezek szerint nincs tudásbeli különbség közted és egy oktató között?
Nincs. Az oktatóság egy választható opció, nem pedig feltétel az iskola elvégzéséhez.

Te „suttogónak” tartod magad?
Nem. Pillanatnyilag ez a „suttogózás” egy jól hangzó PR fogás. Meglátásom szerint jó „lovasember” van, meg rossz „lovasember” van. A jó „lovasember” már magában hordozza azt a képességet, hogy megértjük vagy teszünk azért, hogy megértsük a lovakat.
Nincs ebben semmi misztikum. Én nem suttogok a lovaknak, hanem megpróbálom „meghallani”, amit mondanak.

Volt már olyan hogy egy ló nem „működött” neked?
Persze, a kezdet kezdetén volt, de ezt nem kudarcként fogtam fel, hanem ez a tanulási folyamat része. Azért hibázunk, hogy tanuljunk belőle és tapasztalatot szerezzünk. Nincs ezzel semmi baj. Akkor van baj, ha nem tanulunk belőle. De ezek az esetek is idővel megoldódtak. Aki azt mondja, hogy az elejétől fogva, neki, mindig minden körülmények között „működtek” a lovak, az nem a valóságot mondja.

A te kurzusaid mit tartalmaznak?
Nyilvánvalóan az alapja az, amit tanultam és alkalmazok évek óta, de sok más olyan elemmel bővült, ami felkészíti a lovat a földről a majdani nyeregből való munkára. Például a zablára való engedés megtanítása már a földről, a vállak puhítása és szabaddá tétele. És természetesen a nyeregből való munka is része a kurzusoknak. Tehát továbblépünk a „csatlakozáson” és az első nyereg felhelyezésén.

Kinek ajánlott a részvétel a kurzusaidon?
Bárkinek, akit érdekel a lovak kommunikációjának és viselkedésének a megértése, szakágtól és lovaglási stílustól függetlenül, hiszen a lovak képzése egy bizonyos ideig ugyanazon a szálon fut, mivel a ló pszichéje és fizikája nem stílusfüggő.

Tavaly tavasszal megszervezted az Első Magyar Natural Horsemanship bemutatót, melynek a hírek szerint sikere volt. Tervezel-e újabbat?
Igen, sok pozitív visszajelzést kaptam utána és reményeim szerint idén is lesz egy újabb bemutató, de pontos dátumot még nem akarok mondani.

Akkor sok sikert kívánok a munkádhoz a jövőben is!
Köszönöm.

Az interjút készítette: Keresztes Krisztina
2012.03.19.


Elérhetőségek:

www.equinart.hu

www.facebook.com/Equinart.hu

Tel: +36 30 530-2702

e-mail:
zsmolnar@equinart.hu info@equinart.hu

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés