keresés a lovardák között


Molnár Zsolt - horsemanship

 | Bemutatkozás | Hooking on | Bemutatók képekben |

| Induló kurzusok: időpontok - helyszínek |
| Körkarám alapok I. - Csatlakozás kurzus | Körkarám alapok II. kurzus |
| Horsemanship 101 kurzus | Lószállítóba vezetés kurzus | Nyers ló és csikó elindító kurzus |


Bemutatkozik Molnár Zsolt

1969-ben születtem Budapesten. Bár fővárosi gyerek voltam, de olyan kerületében nőttem fel a városnak, ami közel volt a „vidékhez”. Továbbá a nyaraim zömét egy Szolnok melletti tanyán töltöttem, ami csak erősítette az amúgy is erős állatszeretetemet.

Az élet azonban másfelé vitt. A Magyar Táncművészeti Főiskola Néptánc szakán végeztem 1987-ben, majd 25 évig profi táncosként dolgoztam, mindenféle stílusban és színházban, itthon és külföldön egyaránt. E mellet kezdtem el lovakkal foglalkozni, lassan 20 éve.

2006 óta veszek részt az itthoni natural horsemanship életben. Elsőként folytattam tanulmányokat Magyarországról és Közép-Kelet Európából a Monty Roberts International Learning Centerben Kaliforniában.

A második kurzus elvégzése után azonban rá kellet jönnöm, hogy kevés az, amit ott el lehet sajátítani egy ló komolyabb képzéséhez, és tovább kell lépnem, hogy fejlődni tudjak. Ebben megerősített az is, hogy körül néztem a „piacon”, láttam más trénerek munkáit, más módszereket, és nem hunyhattam tovább szemet a jelentős különbség felett.

Mindezek után arra a döntésre jutottam, hogy nem végzem el az oktatói (instruktori) szintet, hiszen hivatalos oktatóként csak és kizárólag e módszert oktathatom, aminek a tanulható tartalmát nem feltétlenül tartom kielégítőnek. Így elindultam a saját utamon.

Nem akarok hangzatos nevet adni sem annak, amit oktatok, sem ahogyan a lovakat képzem, mert nem vagyok híve annak, hogy ilyen rendszer, meg olyan stílus. Meglátásom szerint a Natural Horsemanship mindegyik módszere egy tőről fakad. Ami különbözővé teszi ezeket a módszereket, az trénerek személyisége és szakmai tudása/tapasztalata.

Az egyik, amit fontosnak tartok a lovak képzésénél, az az emberi mozgáskoordinációs és a mentális képesség megléte. Amíg nem vagyunk urai a saját mozgásunknak és pszichénknek, addig nem fogjuk tudni hatékonyan irányítani a lovat, sem a földről, sem a nyeregből.

Ezért is van jelentősége a földről való munkának, mind az ember mind a lovak szemszögéből. Nekem erre nagy segítség volt a sok-sok színpadon eltöltött év. De ez mindenki számára megtanulható, elsajátítható. A tanfolyamaimon többek között ezt próbálom meg átadni a tanulni vágyóknak.

Miért kell a földről való munka?

A kontrol kialakítását a földről kell megkezdeni. Ha nem tudjuk a lóval azt csináltatni, amit szeretnénk egy helyben állva, illetve lépés közben, irreális azt várni, hogy majd irányítani tudjuk futószáron vagy nyeregből. A lónak a futószár, a vezetőszár, a kötőfék vagy a zabla ugyanazt jelenti. Ha az egyikre nem reagál, a többire sem fog.

Sokan keresnek meg azzal, hogy problémájuk van a lovukkal, és én ilyenkor azt mondom nekik, hogy először magukon kell változtatni. Ezen gyakran meglepődnek. Először is meg kell érteniük, hogy a teljes kontroll a lókiképzés legfontosabb célja. Ez nem azt jelenti, hogy durvának, kegyetlennek vagy igazságtalannak kell lenni a lóval. Ez csak annyit jelent, hogy a ló bizonyos jelekre megcsinálja azt, amit kérünk tőle. Ezt a fajta kontrollt sokkal könnyebb elérni, mint gondolnánk.

Ha a ló megérti ezeket az alapelveket, nagyobb biztonságban érzi magát. Önök pedig több időt fognak azzal tölteni, hogy mit csináljanak, mint azzal, hogy a lovat hogyan kelljen rávenni egy feladatra. Semmiképpen nem akarjuk azt gyakorolni, hogy a ló irányít.

Az irányítás hiánya, egyszerűen … az irányítás hiánya.

Ne feledjük, hogy azt a lovat tudjuk csak lovagolni, amelyiket a földről is tudjuk kontrollálni. Nem fog fejlődni, ha a földről való munkát kihagyjuk, és nincs alapvető irányításunk felette. Ha ezt nem vesszük figyelembe, az később visszaüt.

„Nem a módszer teszi hatékonnyá az embert, hanem az ember teszi hatékonnyá a módszert.”

Molnár Zsolt

 


Elérhetőségek:

www.equinart.hu

www.facebook.com/Equinart.hu

Tel: +36 30 530-2702

e-mail:
zsmolnar@equinart.hu info@equinart.hu

 


Molnár Zsolt - horsemanship képekben

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés