keresés a lovardák között


 Lovaglás, lókiképzés

Lovaglás

 

Lókiképzés, a lovak viselkedése

 

Lovas élmények

 

Lovas felszerelések

Lovaglás

Sabine Oettel, a kortárs európai lókiképzés egyik legtiszteltebb mestere, az Esquela Equitabilis lovasakadémia alapítója kurzust tartott a Kajászó-Szentpéterpusztai Lovardában. Szent-Miklóssy Andrea lovaskultúra oktató számol be az élményről
 
Nem újdonság, sőt: a lovasok eddig is váltig állították, hogy a lovaglás számos területen pozitív hatással van a gyerekekre. Ám nemrégiben egy kutatás kiderítette, hogy mozgásával az iskolás gyermekek tanulási képességeire is hatással van a ló.
 
_uj_kep Népszerűsítsd a lovaglást, csatlakozz Te is a Nyitott Lovardák Programsorozathoz
Mi lovasok tudjuk, hogy lovagolni jó. A segítségeddel most mások is átélhetik a lovaglás élményét és a lovak csodáját. Csatlakozz lovardáddal Te is a 2017-es Nyitott Lovardák programsorozathoz.
 
Az élet olykor ír igazi tündérmeséket ír. A következő történet arról szól, hogyan lett Kanadában egy halálra ítélt kiscsikóból a díjlovagló négyszög ünnepelt sztárja.
 
Beköszönött a február, a lovasok pedig már tudják azt, amit mások még épp csak sejtenek: hogy egyre közelebb a tavasz. És hogy miért is várják a lovasok annyira a tél végét? 6 igen nyomós okuk van rá.
 
Tászler Melinda szabadidomító Németországban képviselte hazánkat egy 17 előadást felvonultató show-n, amit a híres Apassionata kistestvéreként emlegettek a kritikusok. A nagyszerű szereplőket, lovakat és kosztümöket felvonultató karácsonyi show után Melinda rengeteg hasznos tapasztalattal tért haza. Tászler Melinda írása következik - persze képekkel és videóval
 
A boldog, egészséges és eredményes ló egyik kulcsa a megfelelő edzés. Ezért az anatómiai szempontból helyes lovaglás is helyet kap a 2017-es EQUITANÁN, ahol erre a különleges területre specializálódott szakembereket és speciális edzésmódszereket ismerhetsz meg. Látogass el az EQUITANÁRA, hogy megtanuld, hogyan lehet lovad fitt egy életen át.
 
_fuveslo Leesett a lóról, lebénult, egymilliárdot kap
Akkor még senki sem sejthette, hogy az a nap az egész életét megváltoztatja: leesik a lóról, lebénul, majd 3.000.000 angol fontra perli egykori szerelme családját.
 
A Keszthelyi hegységbe simuló falu, Nemesvita ad otthont az Equital Lovasudvarnak. Itt nemcsak lovagolni tanulhatsz meg, hanem elsajátíthatod azt a típusú lóhoz állást is, amely a lovat nem pusztán sporteszköznek tekinti, hanem együttműködő félként, társként kezeli.
 
Tudtad, hogy a lépés a legnehezebb és egyúttal a legfontosabb jármód? És azt, hogy a lovad alapos bemelegítéséhez legalább 25 percnyi lépésmunka kell?
 
_fuveslo Nem kér mást, csak elég időt a fiatal ló
Csikód van? Szeretnél olyan lovat nevelni belőle, akivel tizenéves korában versenyeket nyerhetsz és akit még huszonévesen is lovagolhatsz?
 
_fuveslo Miért nélkülözhetetlen a hajlító munka a lókiképzésben?
Bármilyen kiképzési módszert alkalmazol, mindegyik eredményes lehet, egy dolog viszont kikerülhetetlen: a hajlító munka. Hogy miért? Összefoglalja Josipovich Zsigmond a Lovaglótanárok a lovaglásról című nagysikerű könyvben.
 
A Paralimpia lovasai közül jó néhányan lovas szemmel is követendő példák, akik alázattal, igyekezettel és rengeteg gyakorlással megpróbálták a gyakorlatilag lehetetlent: ugyanarra szintre eljutni, mint az épek, s sérülésük ellenére kellemes partnerségben dolgozni a lóval.
 
Ki ne hallott volna Pat Parelliről vagy Monty Robertsről? Na és Balassa Konstantinról? Róla már kevesebben, pedig a ma oly divatos, úgynevezett természetes lókiképzést nem Amerikában találták fel. Az alapelveket már a 19. század elején az osztrák-magyar császári hadsereg egy tisztje leírta. 
 
_fuveslo Arany középút: így jutalmazd a lovad
Talán nincs is szebb kihívás egy lovas életében, mint amikor magad nevelhetsz fel egy csikót. Ez azonban nem is olyan egyszerű feladat. De az sem mindig könnyebb, amikor egy idősebb négylábú lesz a társad, hiszen az ő figyelmét és bizalmát is ki kell érdemelni. Lássuk, mi a teendő, ha nem egészen zökkenőmentes a köztetek lévő kapcsolat.
 
Egy jó lovasoktató vagy edző felbecsülhetetlen kincs: magyaráz, segít lovad kiképzésében, rávezet, hogyan oldhatod meg a problémákat, motivál és átsegít a nehéz pillanatokon. Igazi csapatmunka ez és Te is sokat tehetsz azért, hogy jól működjön. 
 
Sok kezdő lovas álmodozik arról, hogy megvásárol egy fiatal csikót, akit majd maga képez ki és lovagol be, együtt lesznek jóban-rosszban és együtt nyerik majd a versenyeket. Ez a regényekben és filmekben persze működik, de a valóságban nagyon veszélyes. Vinnay Patrícia írása.
 
Múlt századi eleink a katonalovaktól főként átengedőséget, engedelmességet, kitartást, gyorsaságot és önállóságot követeltek. Habár manapság a lovak munkájára már nincs szükség a hadseregben, mégis érdemes elgondolkodni: vajon a szabadidős- és sportlovaglásban elhanyagolható-e a magas szintű lókiképzés?
Honnan az ősi kapcsolat ló és ember között? És mi az oka, hogy ez a kötelék máig kitartott? Mit tegyen a szülő, ha lovagolni szeretne a gyermek? Veszélyes sport a lovaglás? Az Inforádió Családi Hét című műsorában a kezdő lovasoknak és szüleiknek nyújtott segítséget a Lovasok.hu főszerkesztője, Magyar Dorottya.
 
A lovassport rohamtempóban változik. Már csak remélni lehet, hogy pályafutása során minden lovas dolgozhat legalább egy olyan edző keze alatt, aki még a „régi, süket világban” szocializálódott és tanult lovagolni. Ők rengeteget tudnak mesélni arról, hogyan mentek a dolgok akkor, és hogy bizony nem mindenki ülhetett lóra. Csak az, aki hajlandó volt megdolgozni érte.
 
Manapság a „használati ló” kérdése másként vetődik fel, mint a múlt század első felében, hiszen a lovakra már nem a háborúban számítunk, hanem a lovassportokban vagy a szabadidős lovaglásnál. Abban viszont megegyezik a cél, hogy megbízható lóra van szükség.
 
Halász Péter lovasedző és lókiképző kitartó munkájának hála, újra kapható a Lovaglótanárok a lovaglásról című nagysikerű könyv, melyből mindent megtudhatsz a lovak kiképzéséről az alapoktól egészen a legmagasabb szintű díjlovaglásig.
 
Sikerült: keményen edzettél lovaddal, a legjobb formátokat hoztátok a versenyen és mindenkit magatok mögé utasítottatok. Ott vagytok a díjátadón, hogy kiélvezzétek a reflektorfényt és a nektek járó tapsot. 
 
„A ló menekülő állat” - ez az egyik első információmorzsa, amit a lovak közelébe merészkedő leendő lovassal megosztanak tapasztaltabb társaik, vagy a lovasoktató. De hogy ez pontosan mit is takar, hogy miért jelent halálos veszélyt egy nejlonzacskó, vagy egy pocsolya, azzal csak később szembesülnek. Olyankor, amikor már rég késő.
 
Gyakran szó esik arról, hogyan óvhatod lovadat a nagy meleg okozta kellemetlenségektől, vagy épp egészségügyi problémáktól. De arról már ritkábban szól a fáma, hogy magad számára hogyan teheted kellemesebbé ilyenkor a nyeregben töltött perceket. 
 
Ha lovagolsz, előbb-utóbb találkozol olyan lóval, aki bakolni fog alattad. A legfontosabb, hogy ilyenkor ne ess le. Ezt persze könnyebb mondani, mint megtenni, de van öt hasznos tanácsunk a nyeregben maradáshoz. 
 
Még nincs konkrét terved, hogy mivel töltsd jól megérdemelt nyári szabadságodat? Vagy épp ellenkezőleg: már évek óta szeretnél eljutni egy több napos lovastúrára? Segítünk választani! Mutatunk közelieket, távoliakat, embert próbálóakat, túrákat hatalmas hidegvérűeken és apró izlandi lovakon.
 
Véget ért a tanév, és minden iskolás fellélegezhet. Itt a nyári szünet, kezdetét veszi a gondtalan hétköznapok és persze az éjjel-nappal lovaglások időszaka. Lássuk, hogyan alakul egy átlagos lovas ifjú napja a kicsengetés után.
 
_fuveslo LovastáborajánLÓ kicsiknek és nagyoknak
Itt a nyári szünidő és a szabadságok ideje, ilyenkor kortól és nemtől függetlenül minden lóbarátnak lovastáborban a helye. De egész pontosan hol? Összegyűjtöttünk néhány lovastábort kicsiknek és nagyoknak, közel és távol, napköziseket és bentlakósokat és persze nagyon-nagyon kalandosakat, hogy könnyebb legyen dönteni.
 
Nem kell, hogy a verseny napja a kapkodásról és idegeskedésről szóljon. A Decathlon összeállított Neked egy praktikus ellenőrző listát, melyet használva biztosan minden szükséges dolgot magaddal viszel a versenyre. Így nincs más dolgod, minthogy a lovadra és a feladatra koncentrálj.
 
Rendszeres ülésjavításra még a legtapasztaltabb lovasoknak is szüksége van. Most kiderül, pontosan miért is jó a futószáras edzés és hogy milyen gyakorlatokkal érheted el a legjobb eredményt a nyeregben.
 
Az ország minden pontjáról negyvennél is több jelentkezés érkezett Pachl Péter díjlovagló iskolájába. Az április 17-i felvételin végül tizenhatan tettek próbát.

_fuveslo Lovasok és autósok biztonságban az utakon
Mit kell tennie az autósoknak, ha lovasokkal találkoznak az úton? A British Horse Society videójában az utakon történő, lovakat is érintő balesetek megelőzésére hívja fel az autósok figyelmét, hiszen ilyenkor nemcsak ló és lovasa, hanem az autóban utazók is komolyan megsérülhetnek.

_fuveslo Segítség, ágaskodik a lovam
A filmekben mutatós és romantikus jelenet, a valóságban azonban a legtöbb lovas halálra váltan küzd az életéért, ha ágaskodik a lova. Ez nem véletlen, hiszen az ágaskodás veszélyes ló és lovas számára egyaránt. Most elmondjuk, mit kell tenned ebben a helyzetben.
 
Van az a bizonyos Murphy, akinek a törvényei még a lovasokat sem kímélik. 23 aranyat érő okosságot osztunk meg most Veled, hogy elkerülhesd a legnagyobb lovas bakikat, kínos pillanatokat és baleseteket.
 
Te mit éreznél, ha kiderülne, hogy halálos kór lappang benned? A mindössze 19 éves díjugratónak, Makovnik Timinek a nyirokmirigy-rákkal és kemoterápiás kezelésekkel kellett szembenéznie. Amikor kiderült, hogy beteg, egyetlen kérése volt: hogy ne kelljen abbahagynia a lovaglást. Ami ezután történt, mindannyiunk számára példaértékű.
 
Jó dolog a lovaglás, de valami másra vágysz? Új kalandokra, más mozgásformákra, új kihívásokra, mégsem mondanál le a lovak közelségéről? Ne aggódj, nem kérsz lehetetlent. Sőt: rengeteg jobbnál jobb lehetőség közül választhatsz.
 
Napról napra több kiskorú esik áldozatul a családokat sakkban tartó legveszélyesebb alvilági póni bandának. Kilétüket azonban nem titkolhatják tovább.
 
A hóra való tekintettel nem kockáztatta, hogy autóba üljön, inkább lóval ment munkába egy nő Észak-Karolinában.
Minden vágyad egy saját ló? Ezzel a gondolattal fekszel és kelsz? Minden szabad percedben az eladó lovak hirdetéseit böngészed? Rendben. De valóban felkészültél arra, hogy saját lovad legyen?
 
A legtöbb lovas kora tavasztól késő őszig van igazán elemében. Pedig a téli hónapokkal járó hideget és a rövid nappalokat is lehet szeretni, csak meg kell bennük találni a jó dolgokat.
 
_fuveslo Milyen ló illik a személyiségedhez? Segít az Öt Elem Tan!
Sok hasznos tippet olvashattál már, ami segít a lóvásárlásban. De Marton Zsófia egészen új oldaláról közelíti meg a megfelelő ló kiválasztását: segít abban, hogy a személyiségedhez leginkább illő lovat válaszd, így öröm lesz az együtt töltött idő mindkettőtöknek. Hogy neked már van lovad? Akkor is olvass tovább!
 
Szavannákon legelésző vadállatok, forró sivatagok: ez Afrika. Talán nincs olyan lovas, aki ne szeretné egyszer lóháton bejárni Afrika varázslatos tájait.
 
Gondolkoztál már azon, hogy mi lehet a közös a legsikeresebb, legeredményesebb lovasokban? Most eláruljuk.
 
Hogy megtalálod-e álmaid lovát? Kettőn áll a vásár és sok múlik a felkészüléseden. Ha szeretnél eligazodni a lóhirdetések útvesztőiben, fogadd meg 10 tippünket és mutasd meg, hogy nem ma jöttél le a falvédőről.
 
Edzettél rá, vártad, valahol legbelül lehet, hogy tartottál is tőle, de most végre itt van: a verseny napja. A hatalmas siker, vagy a nyilvános bukás napja. A nap, amikor minden csak rajtad és lovadon múlik.
 
Hol lovagolnak a magyar lovasok? Terepen vagy a lovardában? Csak idehaza, vagy akár külföldön is? Segíts, hogy megválaszolhassuk ezeket a kérdéseket!
 

 


Közel félmilliárd forintból mértek fel lovastúra útvonalakat hazánkban, most sorra is vesszük ezeket. Te használtad már valamelyiket? 
 
_fuveslo Így válassz lovastábort
Lovastábor-kisokos szülőknek: összeállítottunk azokat a pontokat, melyeket átgondolva gondoskodhatsz arról, hogy a lovastábor felejthetetlen élmény legyen gyermekednek.
 
_fuveslo Nosztalgiázz velünk: nyári lovastáborok
Ha gyerekként kezdtél lovagolni, a nyár kihagyhatatlan programja volt a lovastábor. Sőt, a családi nyaralást is lelkiismeret-furdalás nélkül beáldoztad volna érte. Ugye, hogy még mindig kellemes emlékeket idéz ez az időszak? Mutatjuk, miért: 
 
_fuveslo Egy magyar cowboy kalandjai Kanadában
Az igazi cowboyok köztünk élnek – ezt példázza Pénzes Róbert is, aki egészen Kanadáig ment, hogy megvalósítsa az álmait és igazi cowboyként élhessen. Pénzes Róbert írása következik
 
A világhírű suttogó Monty Roberts a Mizsei Lovastanyán járt áprilisban, hogy segítsen egy arab telivérnek megtalálni az összhangot gazdájával, Gajdács Szilviával. Haga Zsuzsi is jelen volt az egyedülálló kurzuson, hogy fotóival bizonyítsa Monty elképesztő tudását.
 
Újra a helyére került gróf Andrássy Gyula szobra, hazánk ötödik, a kiegyezés utáni első miniszterelnökének lovas szobra.
 
Észrevetted, hogy lovad viselkedése valójában lelki állapotodat, indulataidat és emberi működéseidet tükrözi vissza? Sokszor, mintha „megérezné”, hogy valami fáj, vagy éppen örömteli. A ló nem csak érez; elfogad és reagál, tisztábban és pontosabban, mint bárki más. Ezért szeretünk annyira velük lenni és éppen ez a természetükből fakadó érzékenység teszi lehetővé számunkra, hogy mindig tiszta és egyértelmű visszajelzést kapjunk tőlük.
 
A BME Építészmérnöki Kara és a Magyar Lovassport Szövetség ismét elindította „A lótartás építészeti vonatkozásai” című tantárgyat, melyben a hazai lovasélet képviselői és a Műegyetem tanárai mutatják be a lovaglás és építészet művészetét. Pintér Tibor előadásában, színház és ló kapcsolatáról beszélt.
 
Lovardánkban a díjlovaglás, díjugratás, gyógyterápiás lovagoltatás, póni lovagoltatás, illetve a hobbi szintű lovagoltatás képviselői, szakemberei végeznek oktatást. A lovarda magas színvonalú felszereltsége és képzett, rendszeresen lovagolt iskolalovaink illetve póni lovaink mind hozzájárulnak az oktatás kiemelkedő színvonalához.
 
_fuveslo Lóháton mindenki egyenlő?
Te tudod, mi az a lovas parasport? Tudtad, hogy a fogyatékkal élők lovazása és lovaglása nem merül ki a lovasterápiában? A hazai lovas parasportolók mindennapjaiba Andics Bernadett, paralimpikon díjlovasunk ad betekintést. Mert idehaza is akadnak lovasok szép számmal, akik soha nem adják fel.
 
Mekkora a hazai lovas közösség ereje? Ezt a kérdést feszegettük a napokban a szerkesztőségben annak kapcsán, hogy megjelent egy magyar fejlesztők által készített mobil alkalmazás, a findlost24. Ennek célja ugyanis, hogy a lóbarátok segítségével megtalálhasd eltűnt kedvenced. Az alkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play és az Apple App Store oldalairól.
 
A klasszikus lókiképzők szerint a ló minősítésének három legfontosabb szempontja az elengedettség, az egyensúly és az egyenesség. A három fogalom közül talán a legnehezebben érzékelhető az egyenesség. Gőblyös István írása.

_fuveslo Lovasok, akik soha nem adják fel
Ezek a lovasok azt üzenik, hogy soha ne add fel se az álmaidat, se a lovaglást. Mert a lovaglás több mint sport, vagy átlagos hobbi: szenvedély, életforma, terápia testnek és léleknek.

_fuveslo Jóga és pilates lovasoknak
"Már megint úgy fáj a derekam." Hány lovas ismerősödtől hallottad ezt az utóbbi hónapokban? A lovaglás kapcsán általában a ló bemelegítéséről, egyensúlyáról, egyenességéről esik szó. Pedig ehhez elengedhetetlen a lovas egészsége, egyensúlya, elengedettsége és egyenessége.

_fuveslo A Delelő Lovastanyától kapsz egy lovat, tartási díj nélkül
A Delelő Lovas SE Erdőkertesen vaLÓra válthatja álmodat, hogy saját lovad lehessen, költségek nélkül.  Hosszútávú ingyenes lovaglási lehetőséget kínál egy hátrányos helyzetben lévő lovas gyermeknek, aki alázattal, szeretettel és szorgalommal lovagolna heti rendszerességgel. Pályázz, és győzd meg a Delelő Lovastanyát!

_fuveslo Idomítási skálák 
A leggyakrabban emlegetett német idomítási skála a lókiképzés egyfajta logikáját jelenti. De léteznek más idomítási skálák is. Dr. Gőblyös István írása.

_fuveslo Így érhet több pontot a díjlovas programod 
Ha díjlovagolsz, vagy militarylovas vagy, sok múlik azon, lovaddal hogyan teljesítesz a négyszögben. Ezúttal Gina Miles-től, a 2008-as pekingi olimpia egyéni ezüstérmesétől hoztunk néhány hasznos tippet, melyek sokat segíthetnek a felkészülésben.

_fuveslo Gombóc paci: Mi az egyensúly? 
A lovaglás ló és lovas közös egyensúlyán alapszik. De hogyan jöhet létre köztük az összhang?

_fuveslo Lóagility: kapcsolatépítés, együttműködés, ügyesség, bizalom
Míg az első kutyás agility bemutatót a díjugratás mintájára alkották meg, a lóagility a kutya agilityt követve fejlődött önálló sportággá. A kutyás agilityhez hasonlóan egy ember és egy ló van a pályán.

_fuveslo Jörg Kreutzmann: Díjugratás - 2. rész: A lovak adottságai 
A kiegyensúlyozott és biztos ülés elsajátítása érdekében végzett idomító munka mellett, amely fontos része ugyan az előkészületeknek, ám önmagában nem elegendő, lovunknak bizonyos adottságokkal és tulajdonságokkal érdemes rendelkeznie ahhoz, hogy sikeres párost alkothassunk az ugratás során.

_fuveslo Mielőtt feldobnád a bakancsot: bakancslista lovasoknak 
Összeírtuk azt a 25+1 dolgot, amit mi felvennénk a lovas bakancslistánkra, csupa olyan dolgot, amiket - szerintünk - minden lovasnak át kell élnie, meg kellene tapasztalnia legalább egyszer az életben. És mi van a Te lovas bakancslistádon?

_fuveslo Tippek lóvásárláshoz - hogy ne érjenek meglepetések
Lovat szeretnél venni? A Lovasok.hu segít, hogy megtaláld álmaid lovát! Összegyűjtöttünk neked néhány kérdést, amelyek jól jöhetnek, mielőtt első pillantásra beleszeretnél és megvásárolnál egy lovat, akiről csak később derül ki, hogy mégsem ő az igazi.

_fuveslo Az ugrásváltásról lépésről-lépésre
Az ugrásváltás tulajdonképpen egyszerű feladat. A ló arra a kézre vágtázik, amelyikre gerince hajlik. Ha a hajlítás iránya megváltozik, akkor a másik kézre kezd vágtázni. Az ugrásváltás során tehát a ló hajlítottságának irányát kell megváltoztatni.

_fuveslo Nyolc alapvető illemszabály lovaknak
Bármilyen célból tartasz is lovat, akár lovaglás, fogathajtás a közös időtöltésetek, vagy csak azért, hogy a legelő dísze legyen, van néhány szabály, amit feltétlenül meg kell tanítanod neki. Ezek hiánya nem csak beárnyékolhatja jó kapcsolatotokat, de rosszabb esetekben akár veszélyesre is fordulhat a helyzet.

_fuveslo Iskolalovaglás: ló és lovas önmagát fejleszti
Napjaink lovasa pedig a versengés helyett csupán örömforrást, természetközeli kikapcsolódást keres a lóval való együttlétben. A lókiképzés az eredeti megközelítéshez, az iskolalovagláshoz tér vissza.

_fuveslo A helyes ülés tulajdonképpen állás a nyeregben
A lovas folyamatosan követi a ló mozdulatait, reagál azokra és ezáltal irányítja és befolyásolja az állat mozgását. 

_fuveslo Kismamák a nyeregben? 10 tipp lovagláshoz várandós anyukáknak
Alaposan megoszlanak a vélemények, ha arról esik szó, szabad-e a várandósság idején lóra ülni, avagy sem. A végső döntés természetesen - az orvossal való konzultáció után - mindig a kismama kezében van.

_fuveslo A középügetés az idomítás próbaköve
A középügetés a díjlovas versenyek leglátványosabb feladatai közé tartozik. Bár vannak olyan lovak, amelyek kimagasló alapadottságaikkal, szerencsés testfelépítésükkel különösebb képzés nélkül is hajlandóságot mutatnak a feladat végrehajtására, egy lovas sem hivatkozhat lova „kis mozgására”: ha lova középügetést nem tud végrehajtani, az képzési hibát jelent. Az ügetés minősége fejleszthető!

_fuveslo A ló a legjobb tanító
Azt minden lovas és lóbarát tudja, hogy a lovaglás jó és hasznos felnőttnek és gyereknek, egészségesnek és betegnek egyaránt. Kardos Edina pszichológus írásából azonban most ennél többet is megtudhatsz a lovaglás testi-lelki hatásairól.

_fuveslo A lovaglás csökkenti a stresszt
A rendszeresen lovagló tizenévesek szervezetében kevesebb a stresszhormon, aminek magas szintje egészségügyi problémákat okozhatna – derül ki egy friss kutatásból.

_fuveslo Lovasetika a 21. században - ló, lovas és verseny
Károlyi Nagy János, a Pannon Egyetem Georgikon Karának ménesgazda szakos végzős hallgatója a Német Lovas Szövetség etikai alapelvei alapján dolgozta ki összeállítását a lovasetikáról, amelyet hiánypótoló célzattal készített el. Úgy érezte ugyanis, hogy Magyarországon jelentős hiányosságok vannak ezen a téren. Ezúttal a ló, a lovas és a verseny témakörét boncolgatja.

_fuveslo Lovasetika a 21. században - a ló ismerete
Károlyi Nagy János, a Pannon Egyetem Georgikon Karának ménesgazda szakos végzős hallgatója a Német Lovas Szövetség etikai alapelvei alapján dolgozta ki összeállítását a lovasetikáról, amelyet hiánypótoló célzattal készített el. Úgy érezte ugyanis, hogy Magyarországban jelentős hiányosságok vannak ezen a téren

_fuveslo Miért nem versenyzem?
"Még a legjobb lovasbarátaim sem értik és gyakran kérdezik: miért nem versenyzem? Sok oka van, de miért is kéne? Miért van az, hogy a közhit a minőségi lovaglás és a versenyzés közé egyenlőségjelet tesz?" - Gőblyös István írása arról, hogy nem mindig az az "igazi lovas", aki versenyeken indul...

_fuveslo Mi hiányzik a nyeregről?
Manapság ismét divatja van a dámanyereg használatának. Minden furcsasága ellenére a dámanyeregben szinte ugyanúgy kell lovagolni, mint bármely más nyeregben, azzal a különbséggel, hogy a jobb combot, illetve csizmát a jobb kézben tartott pálca helyettesíti.

_fuveslo Klasszikus lókiképzés mesterfokon
A nemzeti hagyományokon alapuló klasszikus lókiképzése alapjaiba nyerhettek betekintést január utolsó hétvégéjén a lovassport iránt érdeklődők. Dr. Gőblyös István lókiképző, edző, díjlovas bíró előadásának a miskolci Balogh-Liget Lovas Klub adott otthont.

_fuveslo A lovaglás könnyű?
A lovasok általában nincsenek egyszerű helyzetben, ha olyasvalakinek kell mesélniük a lovaglásról, aki sosem tapasztalta meg azt, milyen érzés együttműködni, eggyé válni egy lóval. Ez azonban már a múlté, hiszen a mai naptól elég lesz egyszerűen csak megmutatni egy rövidke videót.

_fuveslo A szabadidomítás és a klasszikus lókiképzés találkozása
A múlt héten Tászler Melinda Patással, és Hexszel, valamint Mráz Edina Szávával volt dr. Gőblyös István vendége Kajászón. Persze nemcsak a klasszikus lókiképzés volt napirenden, hanem a szórakozás is. A fenti videón Melinda bemutatóját láthatod.

_fuveslo Így is lehet: tereppálya kézen<


_fuveslo Te tudod, hogy mennyit bír a lovad?
Az Ohiói Egyetem kutatóinak nemrégiben sikerült meghatározniuk azt a terhelést, amikor a ló még kényelmesen elbírja lovasát. A vizsgálat során során nyolc lovat terheltek különböző, a testsúlyuk 15 és 30 százalékának megfelelő súlyokkal, miközben lovagolták őket. A lovak 400 és 625 kg közötti súlyban voltak.

_fuveslo Gyermek lovasok biztonsága
Minden lóbarát szülő szeretné megosztani gyermekével a lovaglás és lótartás örömeit, de annak érdekében, hogy gyermeked biztonságban adhassa át magát ennek az élménynek, szükség van bizonyos szabályok betartására.

_fuveslo Western egyszeregy 3. rész: Hogyan kezdődött?
Mindenkit arra kérek, csukja be a westernregényeket, Terence Hill és John Wayne videókat, és induljon velem egy kis időutazásra a westernlovaglás kezdeteihez. Utazásunk Amerikától messze kezdődik, pontosan a "nagy víz" innenső oldalán.

_fuveslo Lovat a gyereknek?
Csak mert gyermeked lovat szeretne, még nem biztos, hogy készen is áll a feladatra. Ezért mielőtt fejest ugranál a dologba, talán nem árt, ha alaposan átgondolod a dolgot. Tapasztalt lovasoktatóink segítenek eldönteni ezt a nehéz kérdést.

 Az örök vitatéma: vázzal vagy váz nélkül?
Egy váz nélküli nyereg természetesen nagyobb szabadságot biztosít a vállaknak, viszont ma már rengeteg rugalmas nyeregváz között válogathatnak a lovasok.

 Lazíts! – Avagy tudni kell engedni… 

Tudod, hogy mikor lehet a fizikai/mentális terhelés túl sok egy lónak, és hogyan fogja ezt jelezni? Márpedig szólni fog, a kérdés csak az, hogy te meghallod-e… Tanuld meg felismerni a jeleit annak, amikor a lovadon túl nagy a nyomás és, tanuld meg azt is, hogy mit kell tenned ilyenkor.

 Idősebbek is elkezdhetik!
A lovaglás nem csak a fiatalok sportja: A lovaglás, vagy éppen a fogathajtás olyan sport, melyet idősebb korban is bátran el lehet kezdeni, és amiről idősebb korban sem kell lemondani. Soha nem késő tehát elkezdeni, hiszen akár hetven éves kor után is lehet élvezettel és biztonságosan "lovazni".

 Nehéz az elválás…
Előfordult már veled is, hogy inkább benne maradtál egy rossz kapcsolatban, csakhogy ne kelljen szakítanod, mert az túl fájdalmas lenne? Ismered a kudarc bűntudattal párosuló élményét? Mi a van akkor, ha épp lovaddal kapcsolatban érzed ezt? Néha az eladás a legjobb, amit a lovaddal tehetsz.

 A víz nem akadály többé!
Itt a nyár, ebben a hőségben lónak és lovasnak egyaránt felüdülést jelenthet egy-egy hűs patakon való átkelés, de ilyenkor sem árt az óvatosság. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, hogy lovaddal biztonságban élvezhesd a hűsítő habokat.

 Dr. Gerd Heuschmann Totilas nagy port kavart Hagen-i visszatéréséről,  valamint a modern lovaglás és lovassport fejlődéséről.

 Mindenki leesik egyszer...
Egy rosszul sikerült esés után a legtöbb lovas fél visszaülni a nyeregbe. A lovaglást semmiképp sem szeretné abbahagyni, de nagyon nehéz ilyenkor az újrakezdés. Íme néhány ötlet és feladat Tonya Johnston sportpszichológustól, melyek segítenek átlépni saját korlátaidat és visszanyerni magabiztosságodat.

 Ne csomagold össze!
Dr. Gerd Heuschmann a ló biomechanikájának magyarázatával kezdte előadását, egyben azonnal arra is utalva, hogy a lókiképzést soha nem szabad csupán technikai alapokra helyezni. „A lovaglás érzéseken, nyugalmon, kiegyensúlyozottságon és az egyéni érzések kontrollján alapszik” mondta.

 Lépések a tökéletes kezdethez, avagy a megfelelő oktató kiválasztása
Ahhoz, hogy az első lovas élmények csak tovább fokozzák a rajongást, meg kell találni a legmegfelelőbb lovasoktatót. De hogyan találjuk meg, és válasszuk ki a legalkalmasabb személyt? Íme néhány jó tanács...

 Munka a körkarámban
Manapság a  körkarámok már országszerte népszerű kellékei a lovardáknak és a méneseknek egyaránt. Ugyanakkor nem biztos, hogy az emberek megfelelő tervvel és tudással lépnének be lovaikkal a körkarámba. 

 Lovastípusok - bővült a lista
Rád melyik illik? Vicces önismereti tréning (nemcsak) lovasoknak...

 Hogyan válasszunk gyerektábort?
Mik azok a kritériumok, amit egy szülő felállít (akár nem is teljesen tudatosan), amikor tábort keres a gyermekének? Mi az, amire nekünk, mint lovas táborszervező, oda kell figyelnünk?

 Hasznos tanácsok tereplovagláshoz
Ló és lovas számára nincs is szebb dolog, mint egy kikapcsolódást jelentő tereplovaglás. Érdemes az első alkalommal kicsit óvatosabbnak lenni, hiszen azok a lovak, melyek több hónapja mindennapjaikat egy fedelesben töltik, mesterséges megvilágításnál, különösen felszabadultan viselkednek, ahogy ismét kikerülnek a szabadba. 

 Közlekedésbiztonság lovasoknak
A KRESZ szerint vezető az a személy, aki az úton járművet vezet, vagy állatot hajt (vezet). Tehát akár van jogosítványa a lovasnak, lovat hajtónak, akár nincs, jogilag "sofőrnek" számít, és a KRESZ minden pontja érvényes rá.

 Kantár a fejen
Egy hobbilovas számára elegendőnek kell lennie egy csuklós csikózablával felszerelt csikókantárnak a ló fején

 Miért tudnak állva aludni a lovak?
Egy kis anatómiai érdekesség

 Véresen komoly – a Nemzetközi Lovas Szövetség új szabálya
Hogyan reagáljunk, ha vért fedezünk fel egy díjló szájában?

 Díjugratás szimulátorral
Díjugrató leckék váratlan kellemetlenségek nélkül! A készülék érzékeli a lovas csizmáit, a szár-, valamint a testsúlysegítségeket is.

 Lovaglás a hidegben
Egy régi mondás szerint: "nincs rossz idő, csak rossz ruha". És igazuk is van azoknak a kalandoroknak, akiket semmi sem láncol a meleg kályha mellé. 

 Alapvető tudnivalók a tereplovaglásról
A fiatal kora ellenére igen nagy lovas tapasztalattal bíró Szűcs-Gáspár Kinga munkája nem csupán azoknak kíván segítséget nyújtani, akik most teszik meg az első lépéseket. A nélkülözhetetlen elméleti alapok mellett számos praktikus tanáccsal látja el azokat is, akik már nem tekinthetők kezdőnek.

 Néhány gyakorlat (Részlet Szűcs-Gáspár Kinga: Mindent a lovaglásról című könyvéből)
Az egyensúly megtalálása, A lovas érzés keresése, Független kezek, Mélyebb ülés, Mélyre a sarkakkal!, Tanácsok kezdőknek.

 Pattanj nyeregbe! - Hogyan bánjunk a lóval
Nem a véletlen sodort az egyetemi évek alatt a Tien Shanba. Kulturális antropológia szakos hallgatóként kitaláltam magamnak, hogy nem az egyetemi tanszék által szervezett kutatási projekteken unom halálra magam, hanem az ázsiai lovasnomád népek hagyományait kutatom majd.

 Irány a természet! 
Az augusztusi kánikulai forróság után felüdülésnek hat a "vénasszonyok nyara", vagyis a szeptember enyhe időjárása, simogató napsugarai. Leszámítva azt a szomorú tényt, hogy a szeptemberrel végérvényesen befejeződött a vakáció és a nyaralások ideje, a lovasok számára a koraősz még sok örömöt tartogat.

 Miért kellenek lovastúra útvonalak Magyarországra?
Ahhoz hogy a lovaglóközönség figyelmét elnyerjük akár belföldi akár külföldi vonatkozásban, szükség van lovastúra útvonalak kialakítására. Ennek fokozatos kiterjesztésével hozzácsatlakozhatna szomszédos országaink lovas útvonalaihoz, ezzel létrehozva egy integrált nemzetközi lovastúra útvonalat. 

 Lovastípusok
Angol stílusú hobbilovas, Nagyonlaza Westernlovas, Díjlovas, Lótartó hobbista, Profi bérlovas, Csikós, Vagány Ugrólovas, Öttusalovas, Zsoké

 Érdektelenség a lovaglás iránt  
Siralmas helyzet, ha egy település a lakosság érdektelensége következtében a helyi lovas iskola vagy lovastanya néhány egyedből álló lóállományát sem tudja foglalkoztatni. 

 A lovaglásról
Aki valaha is ült már lovon, átérezhette a ló és lovas közötti meghitt viszony csodálatos hangulatát. Évezredeken keresztül életünk, közlekedésünk szerves része volt a ló, csak a történelmi távlatban közelmúltnak tekinthető 80-100 évben szorult vissza mindennapos társból sporteszközzé.

Vissza >>>


Ló- és Lovasfelszerelések

Ha a biztonság mellett az egyediség is szempont: tervezd meg álmaid Samshield kobakját az online kobaktervező segítségével, és TAnita Lovasboltja elhozza azt Neked! Vagy nézd meg náluk személyesen a készleten lévő Samshield termékeket és válaszd ki a kedvencedet!
 
A nyári kalandok a szabadban kezdődnek. De mielőtt megüt a guta, válogass a nyári ajánlatban szereplő szalmakalapok és pólók közül, most csak 4.900 Ft-ért! 
 
Itt a nyár, a napsütés, a hosszú nappalok és még hosszabb lovaglások időszaka, de te alig várod, hogy leszállj a lóról és levehesd végre azt a borzasztó, meleg a kobakot? Ne csak levedd, cseréld is le rögtön a Casco új PRESTIGEair kobakjára és élvezd hideg fejjel a nyári lovaglásokat.
Szép dolog a ragyogó napsütésben, vagy egy színpompás naplementében lovagolni, de olykor bizony elkél egy jó napszemüveg, hogy élesen lásd az akadályokat, vagy épp a lovad lábai előtt kanyargó ösvényt. A Casco ebben is segít, ugyanis nem csak kobakjaik, de napszemüvegeik is jó szolgálatot tesznek lovaglás közben. Ha helyesen felelsz kérdéseinkre, most nyerhetsz is egyet.
 
A kengyel, melyet úgy teszteltek és terveztek, hogy minden eshetőséget figyelembe véve biztonságosan elengedje a lovas lábát, ha szükséges. A személyre szabható, egyedi és teljeskörű védelemmel felszerelt kengyeleket keresd az Aranypatkó Lovasboltban.
 
Nem feltételezés, hanem tény, hogy a kobak életet menthet. Lovasként Te is jól tudod, hogy a lovak körül egy apró véletlennek is súlyos következményei lehetnek. Ennek ellenére meglehet, hogy Te is hajlamos vagy alábecsülni a veszélyt. Pedig inkább a kobak törjön, mint a fejed. Apropó törés: a Casco-tól most azt is megtudhatod, hogy egy komoly ütés hatására miért törnek el még a legjobb kobakok is.
 
Ha a védelem mellett fontos számodra a stílus is, akkor a Casco Passion kobakját neked találták ki. Ismerd meg ezt az egyedi kialakítású fejvédőt, mely formabontó megjelenésével és praktikus tartozékaival tűnik ki vetélytársai közül.
 
A Lovasvilág Lovasbolt áprilisban sem járatja a bolondját Veled: minden héten különböző akcióval várnak.
 
Megérkezett a Horzéba a teljes 2017-es gyönyörű, új fazonokkal teli tavaszi/nyári kollekció. Ne késlekedj, nézz be miharabb!
 
Szeretnél egy szép, új, elegáns versenyzakót a szabadtéri szezonra? Nézz körül az Aranypatkó Lovasbolt kínálatában.
 
Megérkezett a Fouganza új tavaszi-nyári kollekciója. És ahogy már megszokhattad, ezúttal sem kötöttek kompromisszumot: divatos, praktikus, a pénztárcához biztosan passzoló ló- és lovasfelszereléseket találsz minden Decathlon áruházban, akár kezdő lovastáborozó, akár sokat látott versenyző vagy.
 
Most érdemes körülnézned a Wild West Store kínálatában, hiszen a gyönyörű új tavaszi csizmakollekcióból akár 15-30% kedvezménnyel választhatod ki álmaid lábbelijét.
 
A hatalmas sikernek örvendő szilikonfoltos lovaglónadrágok választéka még tovább szélesedik. A Tattini négy új női, egy férfi nadrág modellt és két gyerek modellt dob piacra 2017 tavaszán. Amennyiben előre megrendelsz az új modellek közül egyet vagy többet, nagy kedvezménnyel, bevezető áron kaphatod meg őket.
 
Március 20-21-én hatalmas tavaszi áreső vár a Clean Horse Bazárban. A Bazár minden termékét 40-50% kedvezménnyel vásárolhatod meg.
 
A március sem telik unalmasan a Lovasvilág Lovasboltnál, hiszen lovaid kedvenc tápját 15 zsák feletti rendelés esetén ingyenesen házhoz szállítják, március utolsó hétvégéjén pedig ismét kihagyhatatlan házivásárral várnak.
 
Spoga - mert a lovaglás sosem megy ki a divatból
Február hetedikén zárta kapuit a SPOGA lovas vásár és szakkiállítás, ami nem a végfelhasználókhoz – azaz hozzánk, lovasokhoz – hanem a kereskedőkhöz, viszonteladókhoz szól. A vásár keretében bemutatásra kerültek a szezon újdonságai, a lovaséletet, lovas divatot meghatározó termékek. 

A Horze akciós hétvégéje elhozza a tavaszt 
A Crazy Weekenden elárasztanak a kedvezmények, a Horzéban nem csak a téli termékek akciósak.
 
A Lovasvilág Lovasboltnak számít a véleményed. Töltsd ki kérdőívüket 2017. február 28-ig és nyerd meg a három értékes ajándék egyikét. 
 
Akcióval búcsúzik a téltől az Aranypatkó Lovasbolt
Hatalmas szezon végi kiárusítással, 30-50% kedvezménnyel vár az Aranypatkó Lovasbolt, ha téli lovas kabátot, hosszú ujjú felsőt, mellényt, lovaglókesztyűt, sapkát vagy épp sálat vennél.
 
A fagy megviselte az etetőket? Folyton dideregsz a nyeregben? Lovad megérdemelne már egy új kantárt? Vagy épp nincs egy kényelmes lovaglónadrágod sem, amit majd felhúzhatnál tavasszal? Akkor irány a Lovasvilág Lovasbolt!  
 
Vedd meg álmaid csizmáját most akár 50% kedvezménnyel: több mint 80 féle csizma közül válogathatsz, ne hagyd ki!
 
Ugye kíváncsi vagy egy vadiúj lovas márkára? Keresd az Imperial Riding termékeket bevezető áron a Lovasvilágnál! Túl rövidek még a nappalok? Lovagolj biztonságban a sötétben, Reflex láthatósági lófelszerelésekkel.

Új év, új akció az Aranypatkó Lovasboltban
Januárban minden prémium minőségű polár lótakaró 30-35-40% kedvezménnyel kapható a készlet erejéig. Ne hagyd ki!

Szezonális leárazás a Horze-nál
Hiányzik még valami a téli lovas ruhatáradból? Itt az idő, hogy pótold a Horze Lovasáruház kínálatából! Nemcsak a tél keményített be, hanem a Horze is, ahol kiterjesztett újévi kedvezmények várnak, mostantól bélelt lovaglónadrágok és a fűzős termocsizma is szerepel az akcióban. Sőt, a szezonális felsőruházati kollekciónak még tovább esik az ára!

A tél eleje a szőrváltás, a lónyírás időszaka. Sok ló bőre érzékeny ilyenkor, számukra készíti a Lovehorses ezt az oldalvédőt, mely fekete és barna színben is kapható a Clean Horse-nál.
 
Hallottál már a Zaldi nyergekről? És azt tudtad róluk, hogy zselés ülőfelületük latex bevonatos, így a lovas nem csak a lehető legkényelmesebben ülhet, de egy kicsit sem csúszkál?
 
Ugye Te is szeretnél karácsonyra egy négyévszakos kialakítású professzionális kobakot, amely ráadásul téli fülvédővel is felszerelhető? Akkor a Casco Mistrall 2 modellt épp Neked találták ki. Keresd a Kovács Lovas Szaküzletekben!
 
A KLP most 50%-ot elenged a Tattini bomber dzseki árából, ha szettben vásárolod! A kedvezmény akkor érvényes, ha a kiválasztott összeállítás minden terméket egyszerre vásárolod meg. Nézd meg az ajánlatban szereplő szetteket!
 
A Clean Horse csapata játszott a színekkel, a formákkal és az anyagokkal: íme, elkészült az vadiúj modern és dizájnos versenyla, a High Life.
 
Egy régi álom vált vaLÓra: útnak indult TAnita országjáró guruLÓ lovasboltja! Az új mozgó lovasbolt hatalmas választékkal, az ország számos településére eljut hétről-hétre, így a legtrendibb ló- és lovas felszerelések végre közvetlenül a versenyekre és a lovardákba is eljuthatnak.
 
Unod már a régi kobakod? Fázik a lábad? Vagy kellene egy professzionális heveder? Akkor ideje, hogy beruházz egy-egy új darabra a Style Lovas Webáruházból!

 


Debütáltak a jövő tavasz lovas trendjei

Idén szeptember elején vonultatta fel a világ vezető ló-, és lovasfelszereléseinek gyártóit, nagykereskedőit a kölni SPOGA kiállítás. A magyar Equi-Farm Áruház küldöttei is kint jártak, hogy megismerkedjenek a legújabb trendekkel.
 
Vágtázz át az őszbe a Decathlonnal: itt a vadiúj letölthető Fouganza őszi-téli katalógus!
 
Színesebb lett, átláthatóbb és a tartalom is bővült: a webshop, versenyfotók, lótakorómosás, versenyládák és akadályik mellett íme az újdonság: elindult a Clean Horse Blog. Nézd meg Te is a megújult honlapot: www.cleanhorse.hu

Augusztusi légytakaró akció az Aranypatkó Lovasboltban
Még javában tart a nyár és ezzel együtt sajnos a rovarok inváziója is. A legyek, böglyök, szúnyogok távol tartásában segíthetnek a hálós légytakarók, amelyek árát augusztusban  az Aranypatkó Lovasbolt 20%-kal csökkentette!

Ne törd a fejed, nyerj Casco kobakot a gyereknek
Megérkezett a Casco Choice 2 kobakja, és egyszerűen nem tudjuk eldönteni, hogy a lórajongó gyerekek, vagy a szülők örülnek-e jobban a hírnek. Segíts eldönteni! Ráadásul, ha helyesen válaszolsz néhány egyszerű kérdésre, Te is nyerhetsz egy Choice 2 kobakot gyermekednek.
 
Mutasd meg ki vagy! Büszke vagy az országodra vagy a lovad származására? Válassz a HKM nemezeti színű Flag kollekciójából: fülvédő, kötőfék, nyeregalátét, kengyel, pataharang, fásli, lábvédő szett és homlokszíj piros-fehér-zöld színben a Style Lovas Webáruház kínálatában.
 
Júniusban ezek várnak Rád a KLP-nél: megújuló Tattini lovaglócipő kollekció, új generációs Tattini chapsek, 2016-os nyári Tattini versenyruházat, új és megújult Tattini csizmakollekció és akciós kettes hám póni méretben!
 
Nem telhet el a balatoni nyaralás egy kis lovas vásárlás nélkül. Ha tehát épp a Balatonnál vagy, mindenképp látogasd meg a Kovács Lovasboltot Keszthelyen. A lovad is biztosan itt vásárolna!
 
Megérkeztek a Decathlon legújabb lovasszettjei és vadiúj ajánlatai a feledhetetlen nyári lovaskalandokhoz. Nézz szét az akciós kínálatban!
A Casco elegáns, divatos és tökéletesen biztonságos kobakjait nem lehet nem szeretni. És ha kánikulában is hideg fejjel szeretnél nekivágni a lovas kihívásoknak, nekik akkor is van megoldásuk a számodra. Most itt a lehetőség, hogy egy nyáron is szuper kényelmes Mistrall 2 kobakban ülj lóra.

Fejtörőnkkel most Casco kobakot nyerhetsz
A Casco elegáns és divatos kobakjait könnyű megszeretni, ha egyszer kipróbálod, biztosan nem fogsz csaLÓdni. Most itt a lehetőség, hogy Te is egy szuper kényelmes és elegáns, ráadásul tökéletesen biztonságos kobakban ülj lóra. A Casco ugyanis kéthetente kisorsol egy-egy kobakot a Lovasok.hu olvasói között.

Újra! TAnita Lovasboltja vasárnap is nyitva tart! Válogass a legújabb, terendi ló- és lovas felszerelések között a hét minden napján 9:00-20:00 között Érden, a Bajcsy-Zsilinszky u. 115. sz. alatt!
 
Versenyzakók széles választéka kedvező áron: minden szövet- és egyes Equiline versenyzakók 20-50% kedvezménnyel kaphatók a készlet erejéig.
 
Április 23-24-én lesz a Clean Horse idei országos tavaszi lótakaró mosó körútja: az M3-M0-M1 útvonalon Nyíregyháza és Mosonmagyaróvár között, majd visszafelé a Budapest - Kecskemét - Szolnok -  4-es sz. főút - Hajdúszoboszló - Debrecen - Nyíregyháza útvonalon a Clean Horse csapata minden jelentkezőtől begyűjti a mosni és/vagy javítani való takarókat, nyeregalátéteket.

A Ceecoach kommunikációs rendszer már kapható a Lovasvilágnál
Forradalmi újítás a lovasoktatásban: stresszmentes edzés lónak, lovasnak és lovasoktatónak egyaránt! A Ceecoach kommunikációs rendszerének használatával   az edző és lovasok közti kommunikációt sokkal hatékonyabbá teheted. A készülék csoportos oktatáshoz, osztálylovagláshoz is alkalmazható.
 
Felszerelések a lovastúrák szerelmeseinek: "jöjj kedves, lovagoljunk át a télből a tavaszba!”
 
8 dolog, ami nélkül nem létezhetsz a lovardában
Lovasként vagy lótartóként bizonyára saját bőrödön tapasztaltad, milyen égetően fontos is tud lenni néhány hétköznapi tárgy a lovak körül. Összegyűjtöttünk egy listát a nélkülözhetetlen elemekből, melyek nélkül jobb, ha el sem indulsz a lovardába.
 
Ha még nem szédültél bele az intelligens kütyük világába, akkor hadd mutassuk be az okosnyerget, mely jobban figyeli lovad mozgását, mint a Nagy Testvér. Sőt, átverni sem lehet, öt nap után már messziről felismeri lovadat!
 
Hosszúszárú, rövidszárú, divatos vagy praktikus? Te milyen szempontok szerint választasz magadnak lovaglócsizmát, vagy más lovas lábbelit? Benéztünk a hazai lovasboltokba, és elhoztuk neked az idei felhozatalt.
 
Hogyan előzhető meg a lovakon a csizma okozta szőrkopás?
A megoldás neve angolul body guard, németül Schutzgurt, magyarul eddig neve sem volt, de talán az oldalvédő a legtalálóbb kifejezés rá.  A termék már kapható a Clean Horse Bazárban!
 
Ismerd meg az innovatív tervezésű, kiváló minőségű anyagokból készült anatómiailag formált lábvédő tarmékcsaládot, mely a ló mozgásával egyidejűleg mozgó speciális gélt tartalmaz!

A védőfelszerelés életet ment - szülőtársainak üzen egy lovas anyuka
Egy brit anyuka, akinek a kislánya egy lovasbalesetben életveszélyes sérülést szenvedett, arra hívja fel szülőtársai figyelmét, hogy gondoskodjanak arról, gyermekük mindig megfelelő védőöltözetben üljön lóra.


_fuveslo Barefoot váz nélküli nyergek
Notting Hill ugrónyereg, Barrydale idomítónyereg és Ride on pad patrac kapható a Barefoot kínálatában! A Barefoot márkanév szakképzett német ló fizioterapeuták által kifejlesztett minőségi, anatómiailag formált lószerszámokat jelent. A funkcionalitáson felül ló és lovas kényelme, és az erőszakmentesség szem előtt tartása adja a Barefoot filozófia alapját. 

_fuveslo VízálLÓ
Visszavonhatatlanul beköszöntött az ősz. Borús idő és özönvízszerű esőzések uralják az utóbbi napokat, de az igazán elszánt lovasoknak ez sem jelenthet akadályt! Ne hagyd, hogy az eső kedvedet szegje. Nézd végig összeállításunkat és fegyverkezz fel az őszi ború ellen! 

_fuveslo Zabla nélküli zabla - micsoda képtelenség... vagy megoldás a zablaiszonyra?
Zabla nélkül is célozzuk meg az elengedettséget és a finom kommunikációt ló és lovas között! A Barefoot® Bitless Bit = BBB kantárhoz való csatolása ugyanolyan mint egy egyszerű zabláé vagy hackamoré! Laposan fekszik fel a ló fején, nincsenek rajta éles szélek, minden lekerekített.

_fuveslo DizájnoLÓ - Különleges lófelszerelések
Gondolkoztál már azon, hogy feldobd lófelszerelésedet valami egyedivel? Válogass össze különleges darabokat lovad számára, hogy feldobd hangulatodat a szürke hétköznapokon.

_fuveslo Hogyan előzhetem meg a nyeregtörést vagy hogyan gyógyíthatom?
Nyeregtörés, nyeregnyomás: a ló hátán az egyenetlen nyomás hatására keletkező dörzsölődés, szövetkárosodás. A helye beduzzad, rosszabb esetben a szőr kidörzsölődik, a bőr feltörik, mélyebb rétegekben is gyulladás, szövetkárosodás lép fel.

_fuveslo Lóra szerelhető kandi kamera a lovasok biztonságáért
Különleges láthatósági mellény és a lóra szerelt "kandi kamera" lehet a lovasok biztonságos közlekedésének kulcsa? A lóra és lovasra helyezett "Mosolyogj a kamerába!" felirat az angol fejlesztők szerint a hagyományos láthatósági termékeknél hatékonyabban motiválja az autósokat és motorosokat arra, hogy óvatosabban és körültekintőbben vezessenek, ha lovat látnak az úton.

_fuveslo Milyen az ideális nyereg?
Szeretnéd megtalálni az ideális nyerget, de nem vagy biztos a dolgodban? Lovat vásároltál vagy biztosra veszed, hogy régi nyerged nem megfelelő és szükséged lenne egy olyanra, amely tökéletesen illeszkedik a lovad hátára és Neked is kényelmes? A Nyeregvilág segít megtaláni a legjobbat!

_fuveslo  Zabla nélkül 2. - Mi is az a Bitless bridle?
Kiejtése: ’bitlesz brájdl’.  A neve azt jelenti, hogy zabla nélküli kantár. Bitless bridle alatt a speciális, Dr. Robert Cook által kifejlesztett, áll alatt keresztezett szíjakkal szerelt kantárokat értjük. A ló anatómiáját figyelembe vevő különleges kialakítása és finom működési elve miatt hasznos darabja lehet felszerelésünknek.

_fuveslo Tavaszi nagytakarítás a lovas felszerelések között
A tavasz jellemzően új lendületet ad mindenki számára, ilyenkor késztetést érzünk, hogy a téli szürkeség után szebbé tegyük környezetünket is, letisztítsuk a téli port és piszkot, mert milyen jó érzés is, amikor az első tavaszi napsugarak megcsillannak.

_fuveslo A jó váz nélküli nyereg ismérvei
Képes útmutató tippekkel a felelősségteljes és praktikus választáshoz a Barefoot-tól. Nehéz definiálni, hogy mit is jelent az, hogy váznélküli nyereg, hiszen az sincs meghatározva konkrétan, hogy a nyereg váza milyen is kell hogy legyen. A számos gyártó számtalan váz konstrukciója annyira eltér egymástól mint a Trabant a Mercédesztől vagy az igás csacsi a nemes arab telivértől…

_fuveslo Lovaglószoknya és szivárványos kengyel - a jövő tél lovas divatja
Bemutatták a lovas divat legújabb trendjeit és a lovasok és lótartók mindennapjait megkönnyítő praktikus újdonságokat. 

_fuveslo Zabla nélkül 1. - Így lovagolj sidepull kantárral
A Barefoot bemutatja a sidepull kantárt, hogy eloszlassa a kétségeket. Megtudhatod mi is az a sidepull kantár, milyen részei vannak, hogyan kantározd fel vele a lovadat, és hogyan tanítsd meg neki az új szársegítségeket.

_fuveslo Váz nélküli vagy vázas nyerget?
A Nyeregvilág munkatársai összegyűjtötték neked azokat a szempontokat, melyek segíthetnek a nyereg kiválasztásában.

_fuveslo Lovas védőfelszerelések újragondolva
Lóra szerelhető jelzőfény, felfújódó kobak... Első pillantásra talán furcsának tűnhetnek, néhány éven belül azonban, akár mindennapossá is válhat használatuk.

_fuveslo Fájós hátra Barefoot nyereg
Avagy miben különbözik a Barefoot nyereg a palacsintától? Elsősorban abban, hogy nincs benne töltelék. Aztán pedig persze az is említésre méltó, hogy a fájós hátra a palacsinta maximum az édesszájú lovasoknak jó! 

_fuveslo Lovagolj minden szakágban lóbarát módon a Barefoot-tal
Egyedül a ló a közös nagy szenvedély a lovasok között... Ezen túl megvan mindenkinek a kedvenc szakága, amit kedvtelésből vagy versenyszerűen űz. 

_fuveslo Védd a kobakod! Te se lovagolj kobak nélkül!
Riders4Helmets.com és a vezető kobakgyártók június 22-én tartják a Tudatos Kobakviselőés Világnapját (International Helmet Awareness Day).

_fuveslo A megfelelően illeszkedő nyereg ismérvei
A legfontosabb tudnivalók kilenc pontban.

_fuveslo Hogyan válasszak nyerget? II. rész
A cikk első részében arról olvashattak a lovasok, hogy az ő szempontjukból hogyan célszerű nyerget választani, hogy kényelmes és jó legyen. A következőkben néhány tanácsot olvashatnak arról, hogyan kell megítélni, hogy a lónak megfelelő-e a nyereg.

_fuveslo Hogyan válasszak nyerget? I. rész
Aranyszabály: a nyereg lovasnak és lónak is kényelmes, jól illeszkedő kell, hogy legyen! Hűha, hát ez bizony igaz, de mégis ez mit jelent nekem? Legalább százféle nyerget lehet kapni...Hogyan válasszak?

_fuveslo A Barefoot termékek végre hazánban is kaphatóak
A Barefoot márkanév szakképzett német ló fizioterapeuták által kifejlesztett minőségi, anatómiailag formált lószerszámokat takar. Angol, western és spanyol stílusban elérhető merev váz nélküli VPS-gerincvédő rendszerrel készült nyergek, anatómiailag formált többfunkciós kantárok és egyéb innovatív újdonságok, nagyló és póni méretben.

 Kezeslábas dressz a lovaknak
Az ausztrál Hidez gyártó forradalmi kezeslábas dresszeket dobott a piacra – lovak számára. A furcsa öltözék állítólag edzés, pihenés és szállítás alatt is csodákra képes.

 A lovas felszerelések ápolása (Részlet Szűcs-Gáspár Kinga: Mindent a lovaglásról című könyvéből)
A lovas felszerelések ápolásának éppolyan természetesnek kell lennie, mint annak, hogy mi is tiszta ruhában járunk. A rendszeres és szakszerű ápolás egyrészt a kulturált kinézetet, másrészt a felszerelések tartósságát, azzal együtt a biztonságos lovaglást szolgálja.

 Zablák minden mennyiségben
Zablából annyiféle van, mint égen a csillag, ami persze nem könnyíti meg a vásárló kedvű lovas dolgát. A gyártók hirdetéseitől, az oktatók tanácsaitól és a lovastársak jószándékú ötleteitől elbizonytalanítva sokan egyszer ezt, másszor azt a szerkezetet próbálják ki. 

 Fáslik és ínvédők
Való igaz, hogy a ló "lelke" a lába, hiszen bármilyen felmerülő probléma esetén haladéktalanul abba kell hagynunk a lóval való munkát, és pihentetni mindaddig, amíg a láb teljesen rendbe nem jön. 

 Első lépések a lovasvilágban - A lovas öltözet
Optimális világban a lovas ruházata csizmából, ehhez illő lovaglónadrágból, elegáns, az évszakhoz illő felsőruházatból, kesztyűből és három pontos rögzítéssel ellátott fejvédőből állna.

 Papírvékony biztonság - a bőr minősége
Bőr lovas felszerelések vásárlásakor hamar felmerül a kérdés, hogy a drágább vagy olcsóbb terméket válasszuk-e. Az áru szépsége és kidolgozása mellett sokkal fontosabb szempont a bőr minősége. Tegyünk próbát a kantár vásárlással.

 A kengyel története
Némi megdöbbenéssel értesülünk, hogy az ókori Görögország és Róma lovasai nem éltek kengyellel. Ha csatába lóháton rontottak, combjukkal szorították, és remélték a legjobbakat.

 Kantár a fejen
Milyen kantárhoz milyen zabla illik, és persze az sem mindegy, hogy az adott zablát hogyan csatoljuk fel a kantárra és helyesen állítjuk-e be a ló fejére.

 Stübben úr Budapesten
Az Utazás 2001 kiállítás alkalmával hazánkba látogatott a világhírű német nyeregkészítő cég vezetője, Stübben úr, aki a lovas pavilonban külön standon fogadta az érdeklődőket, és válaszolt a kérdésekre.


Lovas élmények

 Lóháton Kirgizisztánban
Lovakkal egy vad, ismeretlen országon át, szabadon – ez minden lovas álma. Egy malajziai filmes azonban nem érte be ennyivel, hanem valóra is váltotta: két lóval hat héten át barangolt Kirgizisztánban.

 Verona négy napon át volt a lovas világ európai fővárosa
A Fieracavalli talán az egyetlen olyan lovas rendezvény, ahol egyszerre találkozhatsz sporttal, turizmussal és üzleti élettel; ahol a lovak iránti szenvedély összekapcsolódik a szórakozástatással. Lássuk tehát, mi történt idén a 117. Fieracavallin, mely Veronát a lovas világ európai fővárosává emelte.

 Több mint 65 induló a jótékonysági lovas háziversenyen
A Krisztina Lovasudvar és a Patás Pajtás Közhasznú Egyesület közösen háziversenyt szervezett Győrújbaráton, hogy kicsik és nagyok egyaránt összemérhessék lovas tudásukat. Bár az eső elmosta az eredeti időpontot, de október utolsó napján sem lohadt a versenyzők lelkesedése.

_fuveslo A köd merész lovasai
2015. október 25-én rendezték meg Isaszegen a Hadak Útja Lovas Kupát az agárpálya mellett. Közel száz lovas tette próbára ügyességét lovával a nehezített pályákon.

_fuveslo Kurucz Kitti: Mindent láttam, amit valaha szerettem volna
CCUSA együttműködésével Kurucz Kittinek sikerült valóra váltania régóta dédelgetett álmát: 2015 nyarán Texasban 9 hetet dolgozhatott lovakkal, majd az utolsó 3 hétben körbeutazta Amerikát.

_fuveslo Ilyen egy erdélyi lovas vándortábor
2015. augusztus 15-én a Krisztina Lovasudvar csapata hajnalban már a vonatot várta, ami tovább viszi őket Erdélybe. A 6 napos táborban az Erdély nyújtotta varázslatos tájakat járták be a résztvevők hol lóháton, hol gyalog vezetve lovaikat a hegyes terepen.

_fuveslo A legnagyobb gyerek lovas csapat Hortobágyon
A Hadak Útja Lovas Sportegyesület 20 lovasa (18 gyermek és 2 felnőtt) Isaszegről indulva, 280 km-t lovagolva öt nap alatt ellovagolt Hortobágyra a XLIX. Hortobágyi Lovasnapok és Nyeregszemlére. A csapat vasárnap indult útnak a délibábos Hortobágy felé, napi 50-60 km-t tett meg. A legfiatalabb lovas Gál Rozália Zonga június 26-án töltötte be az ötödik életévét! A lovasok közül sokan zabla nélkül lovagoltak.

_fuveslo “Adományokat kaptunk - lovaglónadrágot adtunk hálából cserébe.“
Az elmaradt verseny helyett a Hadak Útján LSE 2015. május 30-án vidám, sütős-főzős, “együtt vagyunk és jól érezzük magunkat“ napot rendezett. Még adományt is sikerült gyűjteniük jólelkű támogatóiktól. A Hadak Útja Lovas Sportegyesület beszámolója  a május 30-i jótékonysági lovaglónadrág vásárról.

_fuveslo Lovaglás más szemmel
Árvay Marika, vak létére 2006 óta élvezi a lóval való munka örömét. Beszámolt nekünk élményeiről és tapasztalatairól, melyek tanulás közben érték, azonban szeretné ezeket megosztani azon lovasokkal is, akik hozzá hasonló cipőben járnak.

_fuveslo Pattanj a nyeregbe: lovaglás
A moveitblondie sportblog szerzője, Hámori Barbara kipróbálta, milyen élményekkel gazdagodik, amikor a sóskúti lovardában első alkalommal ül fel valaki a lóra.

_fuveslo Gyerekekkel, lóháton szeltük át az országot
Az idei hortobágyi Nyeregszemlére és a bugaci Kurultaj rendezvényre is ellovagoltak, 250 illetve 180 km-t töltve nyeregben. Lóháton az álmok útján, avagy: hol volt, hol nem volt… volt egyszer egy Hadak Útja Lovas Sportegyesület Isaszegen…

 Lóháton a Szentföldön: lovastúrák a KLP ajánlásával
Izraelben a western lovaglás a legelterjedtebb, tehát ilyen felszerelésre számíthatunk. Partnerünk lovai quarter és arab keverékek, szívós, nyugodt, megbízható állatok, akik azért mégis atletikusak, és kedvvel mennek.

 Miért éppen Mongólia?
Amikor a családnak bejelentettük, hogy Mongóliába készülünk lovastúrára, hát... nem fogadták kitörő örömmel. Az érzelmektől sem mentes, előtörő szavak-mondatok között gyakran szerepeltek a következők: messze van, költséges, itthon is tudunk lovagolni, és amúgy is, miért nem fejezzük már be? (a többiről már nem is beszélve...)

 Egyre több a ló
"Te híztál szombat óta: nem hallod, mekkorákat nyög a ló alattad? Ezt kérdezi az oktató, teljesen komoly képpel. A vékony kisfiú pedig előrehajol a nyeregben, megkapaszkodik a ló nyakában, és aggodalmaskodva nézi Lenke száját, mert eddig valahogy nem hallott nyögést." Aztán észreveszi az arcokon, hogy ez vicc volt. 

 Gyergyószárhegyi lovastanya: közadakozásból és alapítványi segítséggel az árvákért
A magyar lovas társadalom közadakozásából sikerült megvenni egy valamikori t.sz. szarvasmarha istállóját és az azt körülvevő területet a Dévai Szt.Ferenc Alapítvány gyermekei számára.

 A ló szaga
Eléggé meghatározóak a szagok és az illatok az életemben. Van, aki vizuális típus, én túlnyomórészt az orrommal tájékozódom…

 Gyermeklélek
Már az elején kiszúrtam. Pontosabban nem én, hanem a bennem élő gyermeklélek, aki a tudatom mélyén lapul és lesi a lehetőséget, amikor előrukkolhat valami meglepővel, valami egyedivel, álomszerűvel, világrengetővel – vagy esetleg csak örömmel észrevehet egy másik gyermeklelket.

 Csillagszórók az éjszakák
Augusztus 20 – ismét. És én a lakásban ülök, sötétben, mert a vihar elvitte a világítást az egész kerületben. Csak a villámok fénye hasít bele a sötétbe újra és újra. Egy régi augusztus 20-ra gondolok. Ahol a lovak is ott voltak. Vagy mégsem?

 Tizenhat éves lovasoktató
Pál Adrienn egyedi eset a sportolók történetében. Négyéves kora óta a lovak szerelmese, s az országban egyedül tizenkét évesen rajtengedélyvizsgát tett, amely oktatásra jogosítja fel.

 Kurzus a jerezi Királyi Spanyol Lovasiskolában
Amikor 1996-ban családommal először láttam a jerezi Spanyol Lovasiskolát bemutatózni a bécsi Stadthalle-ban, álmomban sem mertem volna arra gondolni, hogy egyszer azokon a lovakon lovagolhatok majd, de már akkor egy életre elragadott különös varázsával.

 Három évem a spanyol ló közelében
Gyerekkorom óta lovak között élek, de először 1996-ban a bécsi Stadthalle-ban láttam élőben spanyol lovat, amikor a jerezi Királyi Spanyol Lovasiskola bemutatózott 30 lovával és 20 lovasával. Itt kezdődött az ellenállhatatlan vonzalom.

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés