keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovaglás, lókiképzésNehéz az elválás…

Néha az eladás a legjobb, amit a lovaddal tehetsz

Előfordult már veled is, hogy inkább benne maradtál egy rossz kapcsolatban, csakhogy ne kelljen szakítanod, mert az túl fájdalmas lenne? Ismered a kudarc bűntudattal párosuló élményét? Mi a van akkor, ha épp lovaddal kapcsolatban érzed ezt? Néha az eladás a legjobb, amit a lovaddal tehetsz.

Bob Avila, napjaink egyik legkiválóbb horsemane segít felismerni a legfontosabb jeleit annak, hogy ideje elválnod lovadtól. Bob az elmúlt 35 évben a western lovaglásban alkotott maradandót: módszereit világszerte ismerik és használják. Két alkalommal is elnyerte a Words Greatest Horseman címet, valamint többszörös NRCHA nyertes.

Bob Avila
Bob Avila

Akár te magad nevelted, akár tenyésztőtől vetted, bizonyára ismerős az érzés, amikor bizakodva viszed megmutatni a lovat az edződnek, tudván, hogy ő a te nagy reményed, az ideális ló, akivel majd sikereket érhetsz el. Csakhogy ő más szemmel néz rá: objektíven, mindenféle elfogultságtól, érzelmi kötődéstől mentesen. Éppen ezért, akármennyire is büszke vagy lovadra, érdemes megfogadnod a tanácsait.

Ha új lovat vettél, akkor az első 30 nap legyen a „próbaidő”.

1. A ló nem alkalmas arra a munkára, amit elvárunk tőle

Először is: mi a célod a lovaddal? Versenyekre járni vele, vagy csak egy kellemes hobbilóra van szükséged? Szeretnél egy reining, vagy esetleg ugró lovat nevelni belőle? Ezeket a kérdéseket persze ideális esetben már megvásárlása előtt feltetted magadnak.  

Tedd fel magadnak a kérdést: az új jövevény erre lett tenyésztve, vagy legalább van természetes adottsága hozzá? Megfelelő a testfelépítése ehhez a munkához? Könnyen tanítható? 

Hogyha ezen kérdések többségére az őszinte válasz a „nem” lenne, akkor be kell látnod, hogy a legjobb amit tehetsz, ha eladod a lovat olyasvalakinek, akinek  az elvárásai összeegyeztethetőek a ló képességeivel. Hiszen hiába a legjobb edző és a Te szorgalmad, ez tipikusan a fából vaskarika esete lenne. És ez a lóval szemben sem lenne tisztességes.
Szóval tedd félre a büszkeséged, és hallgass az edződre! Ha pedig nincs, vagy nem bízol teljesen a véleményében, akkor keress fel más, lovakhoz értő embereket, hogy minél több véleményt hallhass!

2. Nem akar örömet szerezni

Szerintem egy jó lóban 50%-ban ott van a tehetség, és 50%-ban a szándék, hogy örömet szerezzen, megfeleljen. Ha ennek az aránynak 40/60%-nak kellene lennie, akkor legyen a szándék a 60%. Lehet ő a világ legtehetségesebb lova, de ha egyszerűen hiányzik belőle az akarat, hogy teljesítsen, akkor ezt sem te, sem a trénered nem fogja tudni kihúzni belőle.

Sokan kérdezik, hogy van-e mód arra, hogy felmérjük ezt a szándékot egy fiatal állatban. Nos, ha egy ifjonc kerül hozzám, és az idő múlásával egyre jobb és jobb lesz, akkor nyilván folytatom a munkát vele. Ha csak toporog, vagy éppen visszafelé fejlődik és rosszabb lesz, akkor még adok neki egy hónapot, hátha csak egy rossz időszakon ment keresztül. Ha ezután sem javul, akkor ez egyértelmű jele annak, hogy a ló nem akarja ezt a fajta munkát. Lehet az bármi: western, díjugratás, díjlovaglás…

Ez esetben jobb, ha nem pazarolunk több pénzt és időt arra, hogy rávegyük a lovat arra, amit nem akar - ez igen nyomorúságos lenne mindenkinek. Ehelyett azt tanácsolom, hogy még időben keress neki más feladatot.

3. Félsz tőle

Tegyük fel, hogy még nem vagy profi lovas, és te magad akarod lovagolni a lovat a következő versenyszezonban. Ám ez a ló „túl sok” neked: kiszámíthatatlan, temperamentumos, és főképp kihasználja a bizonytalanságodat. Ez a legrosszabb, hiszen így nem fogsz megbízni benne, és egyre növekvő félelemérzettel ülsz fel rá.

Hacsak nem vagy hajlandó változtatni a céljaidon, vagy egy időre rábízni a lovat az edződre, akkor a legjobb, ha túladsz rajta. Lehet, hogy ő nem a neked való ló, másnak viszont tökéletes lenne. Olyan sok remek ló van a világon, és különben is: a lovaglásnak örömnek kell lennie, nem görcsös félelemnek!

És még valami: ha az amúgy könnyen kezelhető, kedves lovad kezd veszélyessé és kiszámíthatatlanná válni, olyannyira, hogy már félve ülsz fel rá, akkor ez valószínűleg annak a jele, hogy beleunt a feladataiba. Ahelyett, hogy erőlteted, találj ki neki más feladatokat egy időre, hogy mentálisan is felfrissülhessen. Ha például reining lovad van, akkor próbáld ki őt a cuttingban, vagy trailben. Ugyanígy egy díjlovas is nyugodtan felrakhat akadályokat a lovának, vagy épp kilovagolhat terepre! A lényeg, hogy változatossá tegyük a közös munkát.

Előfordulhat az is, hogy a lónak fájdalmai vannak, ezért nézd át a felszerelését, hogy nincs-e olyan része, ami sértheti, de ha nem találsz semmi ilyet, akkor mindenképp vizsgáltasd meg állatorvossal!

Nehz az elválás

Ha továbbra is flegma marad, és az egészsége is rendben van, akkor egyszerűen csak másra vágyik, - talán egy új otthonra…

4. Nem szívből dolgozik

„Szívből dolgozni” annyit tesz, hogy próbál, akar teljesíteni a lovad, még akkor is, ha épp a körülmények nem megfelelők; ha meleg van, ha fáradt, ha éhes… Egy fásult, motivációját vesztett ló pedig akkor fog cserbenhagyni, amikor a legnagyobb szükséged lenne az együttműködésére. Ha ellenszegül neked, amikor az edződ nincs a közelben, akkor biztos, hogy ugyan ezt megteszi veled a versenyen is.

5. Az edződnek megcsinál mindent, de neked nem

A lovad csak úgy brillírozik az edződdel, de téged semmibe vesz? Akárhányszor felülsz, figyelmen kívül hagyja a kéréseidet, mintha azt gondolná, hogy te csak amolyan „helyettesítő- tanár” vagy? Egy kezdő lovának toleránsnak, elnézőnek és könnyen kezelhetőnek kell lennie.

Ha lovad csak az alkalmat lesi, hogy túljárjon az eszeden, akkor azt javaslom, hogy változtass a terveiden és az edzéseken, vagy keress egy olyan lovat, amelyik nem akarja kihasználni gyengeségeidet.

6. Mindenhol jól teljesít, kivéve a versenypályán

Ismerős a helyzet, amikor a lovad úgy dolgozik a melegítőpályán, akár egy bajnok? A versenypályán viszont megtalálja a módját, hogy kijátsszon, hiszen már kitanulta, hogy a bírók előtt úgysem fogod látványosan korrigálni.

Amit te szeretnél, az valószínűleg az ellenkezője: egy ló, amely inkább otthon és a melegítőben teljesít alul, de a bírók előtt a maximumot nyújtja. Bizony, ilyen lovak is léteznek, nem kell elkeseredni! Márpedig ha versenyezni szeretnél – méghozzá eredményesen – akkor el kell engedned a melegítőpálya-bajnok lovat, és keresni egy neked való társat, aki az éles helyzetekben teljesít.

7. Problémák vannak az egészségével

Ha a lovadnak fizikai fájdalmai vannak – ami lehet, hogy a közös munkátok eredménye – és ezen nem tudsz változtatni, nem tudod kezeltetni, mert esetleg nem engedheted meg magadnak az orvosi költségeket, akkor nincs más választás: a lónak más jellegű munkára, vagy másik otthonra van szüksége.

Tapasztalatból beszélek. Egyszer volt egy nagyon tehetséges csikóm, amelyik mindig a kedvemben akart járni, remekül dolgozott, amíg egyszer csak elkezdett romlani a teljesítménye. Kivizsgáltattam, és sajnos kiderült, hogy csontfejlődési rendellenességei vannak. Így hát kerestem neki egy új otthont, ahol azóta csak könnyebb munkákat kap, amelyek nem megterhelők számára. Ha nem így teszek, akkor az egészségét kockáztattam volna, amire pedig képtelen lennék.

Nézz szembe a ténnyel: ha lovad fizikailag alkalmatlan arra a munkára, amit kérnél tőle, akkor két választásod van: vagy új otthont találsz neki, vagy te változtatsz a közös céljaitokon, hogy kényelmesen és egészségesen élhesse az életét.

És végül: Ki a hibás? Az edző, Te, vagy a ló?

Tudnod kell, hogy általában véve a lovak nem hibásak. De lehet, hogy az edződ mégis ezt állítja… Valóban a lóban lenne a hiba? Én azt mondom, hogy ilyen esetben nem érdemes bűnbakot keresni.

Beszélj őszintén az edződdel! Sok ember egyszerűen nem tudja kimondani, hogy „Rendben, elismerem, én nem jutok dűlőre ezzel a lóval, de valaki másnak sikerülhet.” Nyilván nem könnyű azt látni, hogy más sikereket ér el azzal a lóval, amivel nekünk nem sikerült. Pedig ezt el kell fogadni, hiszen ahogy az embereknél is előfordul, nem mindenki passzol össze mindenkivel. Nekem is meg kellett ezt tapsztalnom néhányszor, de megtanultam félretenni a büszkeségem, és előfordult, hogy végül másra bíztam egy-egy lovat.

Ha a lovaddal kölcsönösen a legrosszabbat hozzátok ki egymásból, akkor véget kell vetni ennek a kapcsolatnak. Az élet túl rövid, és még annyi jó ló várhat rád, akivel öröm lesz a közös munka! Ez nem kudarc. Ez a valóság, ilyen az élet. Valaki másnak pedig a Te lovad lesz az igazi,- add meg neki ezt az esélyt!

2012.07.19, Schuch Lili, Lovasok.hu
Forrás: Horse&Rider


KapcsoLÓdó cikkek:

Gyakorlati tanácsok lóeladáshoz >>>
Gyakorlati tanácsok lóvásárláshoz >>>
Hogyan NE vegyünk lovat, avagy lovas átverések >>>


Hozzászólások:
   
  Horze Lovasáruház   Decathlon   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Barefoot   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés