keresés a lovardák között


Lótartás - Lovak takarmányozása

| Tartástechnológia | Istálló- és lovardatechnika |
Lovak takarmányozása | Lógyógyászat | Lóápolás | Lóútlevél | Származási lap |

Kérdések és válaszok - Takarmányozás

Kiemelt takarmány és takarmánykiegészítő ajánlatok A-tól Z-ig: 


EQUINE AMERICA
takarmánykiegészítők

HAYGAIN
Szénagőzölők
MARSTALL
lótápok
 

PAVO
takarmánykiegészítők

 
.

 

 

_uj_kep A csikó takarmányozásának 15 pontja
Egy kiscsikó hatalmas felelősség. 15 pontban összegyűjtöttük, mi az, amit mindenképp érdemes szem előtt tartanod a csikód optimális fejlődése érdekében.
 
A végtelennek tűnő várakozás, 320-350 napi vemhesség után végre világra jött a várva várt csikó. De vajon mindent tudsz a takarmányozásáról, ami ahhoz kell, hogy erős és egészséges lóvá cseperedjen?  
 
Tizenegy hónap nagyon hosszú idő a csikó születésére várva. És ahogy közeledik az ellés pillanata, annál inkább a tökéletes csikó a lótartó álma. Mindegy milyen származású, hogy sportra tenyésztett vagy épp hobbiló érkezik, minden lótartó ugyanazt szeretné: egy egészséges kiscsikót. A megfelelő takarmányozással nagyon sokat tehetsz ezért.
 
Nem lehet kérdés, hogy fontos odafigyelni a vemhes kanca takarmányozására. Hiszen Te is azt szeretnéd, hogy egészséges jól fejlett csikó szülessen és a kanca egészsége is maradjon olyan, mint a vemhessége előtt. Nézzük, mit tehetsz ennek érdekében!
 
A tavasz első igazi jele nem a hóvirág, hanem a lovak körül a tömérdek lószőr minden elképzelhető és elképzelhetetlen helyen és mennyiségben - nem csak az istállóban, hanem a ruhádon és a kocsiban is. A tavaszi szőrváltásnak van azonban fiziológiai háttere is, amit érdemes ismerned, mivel sokat elárul lovad egészségéről.
 
Caballux táplálékkiegészítők a LÓ egészségért és a kirobbanó teljesítményért
A Caballux lovaknak készült táplálékkiegészítőivel teljesebbé teheted lovad takarmányozását. Kiváló minőségű alapanyagok a legújabb kutatások felhasználásával a LÓ egészségért és a kirobbanó teljesítményért - ezt nyújtja minden egyes csomag Caballux termék.
 
Mindenki megcsodálja a szép, kerek jól izmolt lovakat, dinamikus mozgásukat. Ez az, amit minden lótartó látni szeretne saját lován is. Természetesen a genetika itt is meghatározó szerepet játszik, de több módja is van annak, hogy a lovad általános fizikai kondícióját javítsd és izmait alakítsd.
 
Csemegézz és tájékozódj kedvedre az Equine America takarmánykiegészítő termékekről és a Cortaflex termékcsaládról a megújult lovas közösségi oldalon. A karácsonyi akció keretében pedig a mozgás szabadságával ajándékozhatod meg szeretteidet, lovadat vagy saját magadat.
 
A lovak imádják Pegus teljes értékű müzli-tápokat, amelyek tökéletes kiegészítései a téli lótakarmányozásnak. A tápokat keresd a Kovács Lovas Szaküzletekben!
 
Elmaradt a tavaszi nagytakarítás az istállóban? Csináld meg ősszel! Az őszi napok alatt célszerű időt szakítanod arra, hogy a lovarda környezetét ugyanúgy, mint a lószerszámokat, felszereléseket is megfelelően felkészítsd a téli időszakra.
 
A napok rövidülése, a hulló falevelek és a hidegebb idő megérkezése jelzik a tél közeledtét. Amint hűvösebbre fordulnak a napok, kezdj el a lovad takarmányozásán fokozatosan változtatni, ezzel is segítve, hogy szervezete felkészülhessen a téli hideg időszakra, és megelőzhesd a légző- és emésztőszervi problémákat valamint az immunrendszer legyengülését.
 
Tudtad, hogy az Equusline lótakarmányokat lótáplálkozástan-specialista állatorvosi csapat állítja össze? Keresd a prémium minőségű Equusline tápokat mostantól megújult csomagolásban az equusline.hu oldalon!
 
Az Equine America termékekből összeállított akciós csomagokban az aktívan versenyző lovasok éppúgy megtalálják a lovuk számára legmegfelelőbb takarmánykiegészítőket, mint a csikót nevelő lótartók és tenyésztők, akik kétféle összeállításból is választhatnak. 
 
Sok lótartó az öregedés természetes jelének véli a tüneteket, de a kor előrehaladtával nagyon sok lónál kialakulhat a Cushing kór (PPID) nevű betegség. Sajnos sok év is eltelhet, mire az állatorvos is bevonásra kerül, és sikerül a diagnózist felállítani. 
 
Tavasztól kezdődően sok ember szenved a szénanáthától, viszket a szemük, folyik az orruk és rossz a közérzetük. A lovak, csakúgy, mint az emberek, allergiásak lehetnek és sokféle tünetet produkálva jelzik ezt.
 
A lovaglásra és versenyszezonra történő felkészülés egyik fontos eleme az izmok felépítése és azok megfelelő tréningezése, még az egyébként megfelelő kondíciójú lovak esetén is.
 
Ha lovad hirtelen izomtömeget veszít, lábát nem emeli, hanem patáját gyakran húzza a földön, teljesítménye hanyatlik, gyenge és izomfáradtság jellemzi, akkor E vitamin pótlás lehet szükséges számára.

Így etess, ha egészséges lovat szeretnél
A megfelelő takarmányozás lovad egészségének egyik kulcsa. Néhány egyszerű szabály betartása segít, hogy kedvenced mindig csúcsformában legyen, megfelelő teljesítményt nyújtson és jól érezze magát a bőrében. Ezért fontos, hogy tisztában legyél takarmányozásának alapjaival.

HAYGAIN szénagőzölők a Sportlógyógyász Kft.-től
Jobb széna, jobb egészség, jobb teljesítmény! A szénagőzölő egy olyan berendezés, aminek belsejében egy egyedülálló csőrendszer bevezeti a gőzt a szénabálába, majd alaposan átgőzöli azt: a magas hőmérséklet és a gőz pedig elpusztítja a baktériumokat és a gombaspórákat.

Takarmánykiegészítők a Bellandor Kft.-től
A világ egyik legismertebb és elismertebb lótakarmány kiegészítőket gyártó cége az Equine Products UK, melynek termékeit a Bellandor Kft. elkezdte Magyarországon is forgalmazni. Ugyanitt emésztést segítő magas Omega 3 és Omega 9 zsírsav tartalmú és optimális arányú takarmánykiegészítő olajok lovaknak, közvetlenül a termelőtől!

Gondolj a csikó egészségére már születése előtt
A vemhesség alatt is fontos odafigyelni a csikó fejlődésére és ezért a kanca optimális takarmányozására is, hogy a születendő csikó genetikailag adott lehetőségeit maximálisan ki lehessen használni.
 
Bizonyára te is hallottad már ezt a mondást: "annyi idős vagy, amennyinek érzed magad."  Ez éppenséggel a lovakra is ugyanúgy igaz. De mit tehetsz azért, hogy öreg lovad még sok szép, jó egészségben töltött éven át veled legyen?
 
Január elején a legszebb karácsonyfák ideje is leáldozik. Az ékeiktől megfosztott tűlevelűek általában a tűzön, vagy a kukában végzik. A lényeg, hogy a lovak elé ne kerüljenek. 
 
Lovad felkészítése a télre éppen olyan fontos, mint őszi ruhatárad lecserélése melegebb holmikra. Cikkünkben számba vesszük a különböző tartási és hasznosítási irányokat és a főbb takarmányozási javaslatokat.

Takarmányozási javaslatok a hideg időkre
A hidegebb idők beköszöntével már érdemes a lovak takarmányozásán fokozatosan változtatni, hogy szervezetük időben felkészülhessen a téli hideg időszakra, így megelőzheted a légző- és emésztőszervi problémákat.

Kókuszolajat a lónak? Naná, 10 okunk van rá!
A kókuszolaj alig egy-két éve jelent meg a boltok polcain, karrierje azonban gyorsan ível felfelé, hiszen a főzésen kívül a kozmetikai ipar is felfedezte magának. Ha eddig azt hitted, a kókuszolaj már nem tud újat mutatni, meg fogsz lepődni, mert ez a csodaszer a lovak legjobb barátja is.
 
Hogyan lehet elérni, hogy lovad jól izmolt legyen?
Az Equimins kínálatában számos olyan táplálék kiegészítő terméket találhatsz, amelyek mindegyike támogatja az izomzat működését, de mégis azon belül mindegyik más területet céloz.
 
Fedezd fel a Pavo takarmánykiegészítők praktikus világát: garantáltan egészséges, ízletes és praktikus napi vitamin és ásványianyag ellátás lovadnak! Magnézium kiegészítés, hialuronsavas készítmények, elektrolit, izomvédelem, biotin komplex...
 
Az akcióban a Star Mix, Mix 5, Sport High Energy Mix, Sport Mix tápok vesznek részt, a legalacsonyabb árú lesz az ajándék.
 
Jó minőségű széna - egészséges ló
Itt a jó idő, közeleg a kaszálás, hamarosan a földeken és a pajták alatt sorakoznak majd a friss, illatos szénabálák. Segítünk kiválasztani a legjobb minőségűt.

Ne hagyd, hogy lovadat elöntse a méreg
Adalékanyagokkal szennyezett világunkban nagyon nehéz megelőzni a mérgek fogyasztását, így a legfőbb cél inkább a már bevitt mérgek eltávolítása, hatástalanítása. Ugyanez a helyzet a lovaknál is. Azonban felmerülhet a kérdés, hogy lovak esetében milyen mérgekkel kell számolni.

Gyógynövényekkel a LÓ emésztésért
A lovak emésztőrendszere rendkívül érzékeny, és az emésztésen kívül számos más funkciót is ellát: méregtelenítést, immunitással kapcsolatos feladatokat, hormontermelést. Az egészséges emésztés tehát kulcsfontosságú a ló, mint élő szervezet számára.
 
A Fitocavallo receptek nagy része méregtelenítő hatással is rendelkezik. Ez a terápiás eljárás a 21. század egyik nagy kihívása, hiszen ennyi, a lovak szervezetére is veszélyes méreg, mint napjainkban, talán még soha nem volt a Földön.
 
Védd lovad máját egyszerűen
A máj számtalan fontos funkciót lát el a ló szervezetében és számos tünettel jelzi, ha túl nagy terhelésnek van kitéve. A viselkedési zavarok (pl. gorombaság), a rossz emésztés, a töredező paták, a szemkönnyezés és még sok minden más, erre utaló jelek lehetnek.
 
Frontérzékenység lovaknál
Bizonyos időjárási viszonyok hatására a már meglévő betegségek felerősödhetnek vagy addig tünetet nem produkáló újabbak jelentkezhetnek. Ezt frontérzékenységnek nevezzük. Csak kevesen tudják, hogy nem csak az embereket, de az állatokat is sújtja a jelenség.
Kapható a Lovasvilágnál: csúcsminőségű táplálékkiegészítő az ízületek védelmében! Az összes hatóanyagot speciális enzim formájában tartalmazza, amely segíti az emésztést, így az aktív összetevők gyorsabban szívódnak fel és jutnak a vérkeringésbe.

Őrizd meg lovad nyugalmát télen is
A téli időszakban a bezártság, kevesebb mozgási és mozgatási lehetőség a lovadat is megviselheti. Möhöly Christa termékeinek köszönhetően azonban gyorsan túllendülhettek lovaddal ezen a lehangoló évszakon.
 
Mit tegyek, ha túlsúlyos a lovam?
Az elhízás komoly megbetegedéseket okozhat, melyeket azonban könnyen megelőzhetsz, ha megfogadod Möhöly Christa, Equimins termékfelelős tanácsait.
 
Vigyél egy kis nyarat a télbe és vidítsd fel lovadat már akár napi 206 Ft-ért! A Pavo SummerFit Lókeksz biztosítja lovadnak, pónidnak vagy csikódnak a szükséges napi vitamin és ásványianyag ellátást.
 
2014. december 10. és 2015. január 10. között az Equusline tápok szállítása díjtalan! Rendelj most Equusline tápot!

Praktikus tanácsok a kondíció megőrzéséhez télen is
A tél kihívással teli időszak a lótartásban hiszen sok gondot okozhat lónak és lovasnak a vitaminszegény táplálék és a fagyos környezet. De egy jól átgondolt, megtervezett táplálkozási programmal Te és a lovad nemcsak hogy átvészelitek a telet, de még fejlődni is tudtok.

Cortaflex táplálékkiegészítők 
Kedvező áron kaphatóak a Pannon Lógyógyászat kínálatában! Ízületi és légzésszervi problémákra is találhatsz megfelelő terméket, és az Equine America általános vitaminkészítményei között is válogathatsz!

Készülj a télre, hogy lovadat ne csak a szeretet fűtse
Lovak és lovasok egyaránt örülhettek a hosszú gyönyörű ősznek, de most már csak napok kérdése és kopogtat a tél. A lovak ezt nem bánják, hiszen élvezik a hűvösebb napokat is, ez észrevehető, mikor jókedvűen, nagyokat ugrálva vágtatnak a karámban. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a hűvösebb időjárással együtt lovad táplálkozási szükségletei is megváltoznak. Miért is?

Lovak téli takarmányozása - Pavo szaktanácsadás
Lovaink felkészítése a télre éppen olyan fontos, mint őszi ruhatárunk lecserélése melegebb holmikra. Lovainkat télen más hasznosításban tartjuk mint nyáron a nagy melegben, versenyszezonban, a téli fedeles szezonban, de különös hangsúlyt kell fektetnünk a rideg tartásban nevelkedő csikókra, vemhes kancákra egyaránt.

Equusline lótápok az Equimins-nél
Az Equusline tápokat a kiváló minőség, jó emészthetőség és hasznosulás, hosszú eltarthatóság (1 év) és nagyszerű ár-érték arány jellemzi.  A tápok kiválóan kiegészíthetők az Equimins vitaminkészítményeivel.

Equimins Biotin - a paták egészséégért
Repedezett, száraz a lovad patája? Megoldás:Etess Equimins Biotint!
 
Bellandor Kondi Mix és Bella Mix takarmánykiegészítők
Kondicionáló, bélflóra javító hatású, kendermag- és vörös szőlőmag lisztet tartalmazó takarmánykiegészítők. A nehezen kondicionálható, valamint betegség vagy túlmunka után legyengült szervezetű lovak fizikai állapotának javítására szolgálnak. 
 
Ha kell az energia: a telivérek takarmányozása
Vannak olyan táplálási szabályok, amelyet minden ló esetében szem előtt kell tartani. A legfontosabb, hogy mindig jó minőségű takarmány etessünk. Sajátos szabályai vannak azonban az intenzív terhelés alatt álló telivér sportlovak (galopp, military, távló, lovaspóló, stb.) megfelelő táplálásának, hogy egészségesek maradjanak és tudják hozni az elvárt teljesítmény szintet is.
 
Miért fontos az elektrolit pótlás?
A szervezet számára felesleges hő leadása többféle módon történhet. A lovak esetén ennek elsődleges módja az izzadás, amely nagyon hatékony hűtési mód, de megvannak árnyoldalai is. A verejték megjelenése, függetlenül attól, hogy vékony és vizes, vagy vastag, habos, annak a jele, hogy a lovunk folyadékot veszít, ez lehet óránként 10-15 liter folyadék is.
 
Az Equimins rovarriasztó termékei segítenek a védekezésben. A tavasz beköszöntével a rovarok is támadásba lendülnek, felébrednek, szaporodnak és ezzel nem csak zavaróak, de veszélyesek is négylábú barátaink számára is, hiszen számos fertőző betegség terjesztői is lehetnek.
 
Takarmányozás: kulcs a póniegészséghez
Sok lótartó hajlamos kis kedvenceit túletetni és kövér pónivá változtatni, amellyel jelentősen megnövelik a betegségek, például a kólika és a patairhagyulladás kialakulásának kockázatát. Ha megfogadod takarmányozási tippjeinket, sokat teszel azért, hogy pónid sokáig fitt és egészséges maradjon.
 
A sportlovak erőnlétét számos tényező befolyásolja. A lovak különböznek képességeikben, viselkedésükben, kondíciójukban csakúgy, mint ahogy az eltérő sportágak más intenzitást, kitartást és képzést igényelnek. Számos olyan általánosságban fontos koncepció van, amely bármely sportágban teljesítő ló megfelelő erőnlétének, izomzatának és edzettségének eléréséhez szem előtt tartandó.
 
A Pro-Biotyk takarmány kiegészítő 100%-osan természetes összetevőkből áll. Technológiánk biológiai módszerrel hoz létre olyan viszonyokat az állatok bélrendszerében, ami helyreállítja a természetes bélflórát. A kedvezőbb emésztési folyamatok révén a bélsár minősége javul, ezért az alom is tovább megőrizhető. 

Königshofer takarmányok az EquiFarm áruházban
Az oszták Königshofer cég már évtizedek óta dolgozik azon, hogy a takarmányozással kapcsolatos problémákat megoldja. Profi szakembergárdája segítségével tökéletes receptúrákat dolgozott ki minden lehetséges takarmányozási igény kielégítésére. A legmagasabb minőségű alapanyagokból, a legmodernebb technikával, állandó minőséget produkálnak.

Equimins: a máj és a vese védelme
A csúcsteljesítmény fenntartásához elengedhetetlen a máj és vese hatékony működése. Mindkét szervnek a felesleges és az ártalmas anyagok eltávolítása a feladata, emellett a máj számos a szervezet számára nélkülözhetetlen enzimet szintetizál. A vesét és a májat gyakran nevezik a lovak ’motorjának’ amelyek az étrendjükből sajátos ’üzemanyagot’ igényelnek. 


 


Téli takarmányozási tanácsok a Kovácslovastól
A téli takarmányozás rengeteg kérdést vet fel a lótartókban. A Kovács Lovas Szaküzletekben tapasztaljuk, hogy a vásárlóink sokszor a téli időszakban bizonytalanok, hogy milyen takarmánykiegészítést adjanak lovuknak. A legelő soványabb lesz, a fű minősége romlik, amellett, hogy a téli havazás közeledtével egyre kevesebb idő és lehetőség lesz a lovaglásra. 

Equimins légúti kiegészítők
Az Equimins mindig nagy figyelmet fordít arra, hogy természetes alapanyagokból kiváló minőségű hatékony kiegészítőkkel segítse a lovak egészségének megőrzését. 
 
Marstall termékek TAnita lovaboltjában
Több mint 35 éve fejlesztettük ki az első lómüzlit Svájcban. A marstall takarmányok prémium minőségűek! Mindegyik takarmányt egyszerű adagolni, és rendkívül gazdaságos, mert további ásványanyagból és vitaminból a legtöbb esetben nem igényel.
 
Ha a szénát szabadon etetjük, egy falánkabb ló képes rövid időn belül igen tekintélyes mennyiséget felfalni belőle - ez pedig emésztési problémákhoz vezethet. Hogy ezeket a problémákat elkerüld, praktikus etetőalkalmatosságokat vehetsz vagy akár készíthetsz magad is.
 
Karácsonyi menü lovak számára
Ha már most elkezded törni a fejed a lovadnak szánt karácsonyi falatokon, megspórolhatod magadnak az ünnep előtti pánikot, és nem utolsó sorban lovas barátaid is ötleteket meríthetnek ajándékaidból. Mutatunk három receptet, melyhez még csak a sütőt sem kell begyújtanod!
 
Pavo komplex lótakarmányozás: lótápok, müzlik, takarmánykiegészítők komplex választéka! Ne felejts el gondoskodni lovadról az őszi-téli hónapokban sem, különös tekintettel a kólika elleni védekezésre, az immunrendszer erősítésére valamint az izom- és ízületvédelemre!
 
Equimins táplálékkiegészítőkkel, vitaminokkel és ápolási termékekkel
Nem szeretjük a rossz hír hozóját, de elmúlt a nyár és hamarosan beköszönt a tél, bármennyire is próbálnánk késleltetni érkezését. Az idősödő lovak számára nehéz időszak kezdődik az őszi hidegekkel, de szerencsére számos lehetőség van arra, hogy az öreg barátaink számára a telet is kellemesebb évszakká tegyük.

A legelőn tartott lovak takarmányozása
A szabad legelés köztudottan a legmegfelelőbb lovad számára, hiszen biztosítja a sok mozgást, friss levegőt, a szociális kontaktust más lovakkal, valamint a folyamatos táplálékfelvételt. Ahhoz, hogy egészségüket megőrizzék, jó minőségű legelőre, valamint teljesítményükkel arányosan adagolt kiegészítő táplálékra van szükségük..

Mi is az az MSM?
Biológiailag rendelkezésre álló kén-forrás, különösen fontos a rugalmas ízületek érdekében. Nélkülözhetetlen bármilyen korú bármilyen típusú versenyben vagy képzésben lévő lovak esetében a mozgékonyság és egészséges állapot megőrzésében.

Milyen gyakran itassam a lovamat?
Minden ló számára napi 24 órában hozzáférést kell biztosítani a tiszta ivóvízhez.

Mi teszi a Pavo tápokat különlegessé?
A Pavo csak a legjobb minőségű alapanyagokat használja fel minőségi termékeik gyártására, mely szakértelmet, folyamatos fejlesztést, legújabb kutatási eredmények alapján összeállított receptúrákat tartalmaz

Flexijoint ízületi takarmánykiegészítő
A Flexijoint az a kiegészítő, amely támogatja az ízületi porc, a kötőszövet és ín gyógyulási folyamatát, valamint fenntartja azok általános egészségét.

Halálos csemege
Tombol a nyár, a kertekben zöldell a pázsit, melynek rendben tartása sok vesződséggel jár. Felmerül a kérdés, hogy a fáradságos munkával lenyírt füvet miért is ne adhatnád oda a lovadnak?

A só nem csupán ízletes csemege!
A nyalósó nem egy apró luxus, hanem a lótartás és -takarmányozás szerves része.

Pavo lótakarmányok és kiegészítők
A versenyszezon már javában elkezdődött, s munkánk során számos alkalommal találkozunk olyan helyzetekkel, amikor a ló és lovas előtt nagy igénybevétel, fontos versenyek, több napos megmérettetések állnak, hosszas utazások, s egyértelmű cél, hogy az adott pillanatban a legnagyobb összhang mellett a legjobb teljesítményt nyújtsa ló és lovasa egyaránt.

Felkészülés a versenyszezonra
A sportlovak erőnlétét számos tényező befolyásolja. A lovak különböznek képességeikben, viselkedésükben, kondíciójukban csakúgy, mint ahogy az eltérő sportágak más intenzitást, kitartást és képzést igényelnek.

Az elektrolitok fontossága
A lovak létfontosságú testnedveinek megfelelő egyensúlyának és áramlásának fenntartásáért, az idegrendszer ingereinek továbbításáért, az izmok és a keringési rendszer egészséges működéséért az elektrolitok a felelősek. 

Pavo Komplett Lótakarmányozási rendszer
Lótápok, müzlik, takarmánykiegészítők egy márkából egy helyen! Pavo: minőség, egészség, szenvedély... Mit is jelent a komplex lótakarmányozás? A tudatossággal pénzt spórolhatunk!

Marstall müzlik csikóknak és tenyészkancáknak
Sok tavaszi csikó születik! A kedves tenyészkanca tulajdonosok figyelmébe ajánljuk a Marstall Zuchtmüslit és Marstall Fholen müzlit. Értékes és tápláló müzli-keverékek tenyészkancák és csikóik speciális igényei alapján kialakítva.

Gondolatok a csikók tápálásáról
Az optimális magzati fejlődés kulcsa a kanca megfelelő táplálása a vemhesség alatt.  Születéskor a csikó súlya körülbelül a kanca vemhesség előtti súlyának a 10 százaléka. Az egészséges csikó súlya gyorsan gyarapodik, fajtától függően a gyarapodás elérheti a napi 1,3 kg-t is. Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálsz, amely segít lovad egészségének és csúcs kondíciójának elérésében, illetve megőrzésében.

Kancák és mének felkészítése a fedeztetésre
táplálkozástani szempontból

Mivel a lovak, a legjobb körülmények között sem a legtermékenyebb állatok, ezért a jó egészségi állapot nélkülözhetetlen a maximális reproduktivitáshoz.  Fontos, hogy a kanca és a mén is a megfelelő kondícióban legyen, ne legyenek sem túlsúlyosak, sem alultápláltak.

Teázzunk! A lovak is szeretik a teát
A kemény fagyok beköszöntével a lovad is hálás egy kis melegért. Kedveskedj neki teával! Különösen jót tesz a teázás a légúti problémákkal küzdő lovaknak.

Izomtömeg növelés Equimins táplálékkiegészítőkkel
Hogy lehet elérni, hogy lovunk jól izmolt legyen? Nyilván a genetika is fontos szerepet játszik, de vannak módszerek, amelyekkel tudjuk a lovak simaizom tömegét növelni, valamint lovunkat fizikailag jobb kondícióba hozni.

Marstall lótápok ingyenes takarmányozási tanácsadással!
Ha elküldi nekünk a marstall@freemail.hu e-mail címre, hogy hány éves a lova, kb. hány kg, mennyit dolgozik egy héten, jelenleg mit eszik, akkor mi összeállítjuk Önnek, hogy mi az optimális takarmányozása az adott lónak. Ez a szolgáltatásunk teljesen ingyenes!

A Szakma Napja - a Bonafarm-Bábolna Kft. partnertalálkozója
A termékfejlesztéseknél különös hangsúlyt fektetnek – az állatok optimális takarmányszükségletének figyelembevétele mellett – az olcsóbb, hatékony takarmány összetevők szerepeltetésére. Ennek egyik lehetősége a partnertalálkozón részletesen bemutatott DDGS hasznosítása is.

Lassítsd le a lovad – evés közben
A habzsolás nemcsak egészségtelen, de veszélyes is.
Lótartóként természetesen nem kell tétlenül nézned, hogy habzsol a lovad, tippjeinkkel sokat tehetsz az egészséges és biztonságos takarmányozásért.

Equimins Dee-Tye & Drink Liquid
Izomláz, "Tying-up" szindróma - elleni oldat: ez a termék azon lovak számára javasolt, amelyek erős igénybevételnek vannak kitéve és fennáll esetükben a kiszáradás (dehidráció), az izomláz, "Tying-up" szindróma (Azoturia), vagy a bénulásos izomfestékvizelés (Rhabdomyolysis) veszélye.

Néhány szó az energiákról, túl heves és túl lusta lovakról
Lova vagy pónija túl energikus vagy éppen nincs elég energiája, letargikus? A Pavo minden problémára talál takarmányozási megoldásokat!

Hasznos kis olvasmány a lovakról: a lovak emésztőrendszere
A lovak, valamint az ő sajátos, egyedi emésztőrendszerük, több ezer éves evolúciós fejlődés során alakult ki. A teljes emésztőrendszer minden része, az ajkaktól a végbélnyílásig valami szerepet kap ebben a folyamatban...

Újabb elismerő vélemények az Európai Unióból
Az Európai Unió és a Vidékfejlesztési Minisztérium közös koordinálásával, immáron második alkalommal látogatott a Bonafarm Bábolna Takarmány Kft. nagyigmándi telephelyére, egy újabb nemzetközi szakember-csoport, akik a BTSF 2011/2012 azaz „Jobb képzés a biztonságosabb élelmiszerekért” projekt keretében szerveződtek.

Hogyan takarmányozzuk a sérült lovat?
Amikor egy sportban aktív ló megsérült, akkor nem csak a versenyeinek ütemezése vagy edzéseinek módja változik. A sérült ló étrendje elősegítheti, de hátráltathatja is a gyógyulási folyamatot, tehát nagy valószínűséggel az étrendjén is változtatni kell...

 Halálos csemege
Avagy miért nem szabad fűnyírózott füvet etetni lovainkkal!?

Pre- és probiotikumok szerepe a lovak takarmányozásában
Egyre gyakrabban találkozhatunk a táplálékkiegészítőkön azzal a kifejezéssel, hogy „prebiotikumokat és probiotikumokat tartalmaz”. Vajon mik ezek, mit tesznek a lovainkért, miért fontosak?

A kövér pónik szemtelenebbek
Ausztrál kutatók bebizonyították, hogy a kövérebb pónik akár háromszor olyan szemtelenek, mint vékonyabb fajtársaik.

Mérgező növények lovaink körül
a legelőn, a szénában, az abrakban, vagy az istálló körül. Letölthető képes útmutatóval!

Pavo lótakarmányok és kiegészítők 

A csúcsteljesítmény érdekében! Munkához igazított lótakarmányozás, komplex szemléletben: erő, kitartás, teljesítmény, egészség...
 
A ló takarmányozása
Mitől jó a szálastakarmány, az abrak, a tápok és vitaminok, valamint a lédús kiegészítők? Attól, hogy a ló szereti őket. Így, egyben. 
A ló takarmányozásánál abból kell kiindulnunk, hogy alapvetően legelő állat. Ez azt jelenti, hogy emésztőrendszere a folyamatos, kis mennyiségű táplálék felvételére van berendezkedve.

A Bonafarm Állattenyésztés prémium kiállítása
Az ajánlat nagy. A minőség, a színvonal nagyon eltérő. A hozadék esetleges. Nagy szakmai körültekintéssel lehet csak eldönteni, hogy melyik állattenyésztési kiállításra érdemes elmenni. A Bonafarm–Bábolna Takarmány Kft., a Bóly Zrt. és a Dalmand Zrt. – eddigi kedvező tapasztalatai okán – idén is a hódmezővásárhelyi XIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok mellett döntött.

Pavo - Lótakarmányozás tökéletesen
A melegvérű csikók életük első heteitől kezdve nagyon gyorsan növekednek, kb. 1 kg testtömeg növekedést érnek el naponta. Mindez a csikó első 12 hónapjában átlagosan napi 500 gramm testtömeg gyarapodást jelent. A gyors növekedés miatt a megfelelő csontfejlődés nem teljesen garantált, ezért meg kell tennünk minden tőlünk telhetőt az óvatos és figyelmes csikónevelésért. 
 
Miért L-karnitin?
Mert javítja a kitartást, a testi teljesítőképességet, megsokszorozza az izomban értékesülő energiát, gyorsítja a zsírok elégését, javítja a mérgező anyagcseretermékek kiválasztását és lerövidíti a regenerációt.

Süsd magad!
Otthon elkészíthető egészséges, könnyű jutalomfalatkák kedvenceink számára.

Egészséges falatozás
A közhiedelemmel szemben a kockacukor lónak nem való! Szerencsére ma már csak ritkán látni, hogy a lovasok cukkorral kedveskednének négylábú sporttársaiknak, habár a fogszuvasodás a lovaknál csak elenyésző veszélyt jelent, hiszen folyamatosan nőnek a fogaik.

A téli kólikáról

A téli kólika legfőbb oka a friss víz hiánya. Fontos, hogy a lovak minden nap 10-12 liter friss vizet igyanak, és gyorsan kiszáradhatnak, ha víz nem áll rendelkezésükre. Elegendő folyadékbevitel hiányában megnő az emésztési zavarok és bélelzáródás esélye.
 
Tudták? A lovak is szeretik a teát. A kemény fagyok beköszöntével lovaink is hálásak egy kis melegért. Kedveskedjünk nekik teával!

Kövér ló? Sovány ló?
Az egészséges ló se nem sovány, se nem kövér. Segédlet a ló tápláltsági állapotának megítéléséhez.

A ló emésztési sajátosságai
- Takarmányfelvétel
- Tápcsatorna felépítése, főbb jellemzői
- Táplálóanyagok emésztése


A lovak emésztésélettani sajátosságai
A ló, hasonlóan a többi növényevőhöz, ajkai és nyelve által képzett cső segítségével iszik. A szilárd takarmányt fölső ajkaival ragadja meg. Jellegzetes táplálkozási szokása szerint a ló gyakran ráfúj takarmányára, mielőtt megenné. Emiatt különösen káros lehet a ló számára a poros, penészes takarmány.

Lótakarmányozás szakirodalom:

A lótakarmányozás másik oldala
A lótakarmányozásban használható takarmány alapanyagok
Fehérje igények NRC 1973 
Fehérjehasznosítás  
Hogyan kerüljük el a kólikát 
Hozamfokozók és gyógyszerek használata a lótakarmánygyártásban 
Ló ásványok
Lóenergetika 
Sportlovak hivatalos doppingolása

A lovak táplálóanyag szükséglete
- Különböző korú és hasznosítású lovak táplálóanyag szükséglete
- Az életfönntartás táplálóanyag-szükséglete
- A növekedés táplálóanyag-szükséglete

Lovak takarmányozása
- Fejadag összeállítása légszáraz alapanyagokból 
- Takarmányozási rend
- Takarmányváltoztatás
 

Takarmányozásról részletesen:
- A tenyészkanca takarmányozása
- A szopós csikó takarmányozása
- A növendékcsikó takarmányozása
- A tenyészmén takarmányozása
- A munkalovak takarmányozása
- Az igáslovak takarmányozása
- A sportlovak takarmányozása
- A versenylovak takarmányozása
- Selejtlovak följavítása
- A takarmányok táplálóértékének számítása laboratóriumi
  eredményekből

Takarmányozás - mit egyenek télen a lovaink?  
Répa, retek, mogyoró?
A közismert mondóka persze a lovak esetében nem egészen jó felsorolás, inkább azt kellene mondanunk: sárgarépa, rétesalma, görögdinnye... Így ugyan nem rímelne a gyerekvers, de az r" betűket éppúgy lehetne ropogtatni, ahogyan lovaink tennék ezt az itt felsorolt eledelekkel. Mert ezek itt egytől-egyig remek takarmánykiegészítők lehetnek az őszi-téli hónapokra, arra az időre, amíg nemigen juthatnak egyéb zöldtakarmányhoz és vitaminokhoz a lovaink.

A ló takarmányozásának gazdasági jelentősége
Noha a takarmány jelenti a legnagyobb önálló költséget a ló üzleten belül, relatív gazdasági jelentősége, más haszonállatainkhoz hasonlóan, nagymértékben változik. Azért van ez így, mert sok lovat rekreáció, sport, vagy hobby célból tartanak, ugyanakkor más fajok nagy többségét szigorúan üzleti okokból – pénzszerzés céljára tarják. Ebből következik, hogy a föld, épületek és berendezések, valamint a lovak munkájának költségei a takarmányköltségekhez viszonyítva lényegesen magasabbak, mint más fajok esetében.
 

Az egyes takarmányok tárolása, előkészítése,
a takarmányozás rendje

- Takarmányok tárolása
- A takarmányok előkészítése
- A takarmányozás rendje
- A betakarítás, vagy hibás tárolás okozta veszélyek
- Mikotoxinok és az ellenük való védekezés

 

Mit eszik az újszülőtt csikó?

A kiscsikó születése után már 2 órán belül szopik, és az első hónapban nem is fogyaszt mást, mint anyatejet. A kancatej nemcsak teljes értékű táplálék a csikó számára, hanem immunerősítő is.

Fiatal lovak etetése: "Csikótuning"

Új, különösen mókás verseny a sportlovak legkisebbjeinek? Nem, semmiképpen, mert az ártalmatlannak tűnő név mögött nem valamiféle szórakoztató sportág rejlik, amely az utánpótlást készíti fel idejekorán a versenysportra, hanem a csikók és fiatal lovak mesterségesen elősegített növekedése. Nem nyeregben űzik, hanem etetővödörrel és vasvillával; és nem gyorsan futni vagy nagyot ugrani, hanem minél gyorsabban növekedni - ez a feladat.

Itt a teaidő: A lovak is szeretik a teát
Majdnem mindegyik ló szereti a teát. Természetesen nem csészéből. Többféle gyógynövényfőzet létezik, amit a takarmányra kell önteni. Ez a dolog a legtöbb négylábú számára egy érdekes változatosság. 


Egyéb takarmány ajánlatok:
∙ Agribrands  Europe
  Hungary Rt.
∙ Bázis táp - Budaörs
∙ Agrokomplex C.S. Rt.
  - Zichyújfalu
∙ Argonatúr Kft - Kapuvár

∙ Dameer - Tata
∙ Equimins Horse Products
∙ Equine
∙ Equipulse Hungária Kft. 
  Biatorbágy
∙ Equistro - Bp
∙ Gabomix Feed Kft,
  Unicornis táp - Bp
∙ HeMa Magyarország
  Kft - Bp
∙ Pharmafort Takarmány
  és Állatgyógyászati
  Termékgyártó Rt
∙ Primag
∙ Salvana Kft - Bp 
∙ Vitafort Rt - Dabas 

∙ Vitasol-Equus
∙ Vitfoss Hungária Kft
  - Szentes

 


Kérdések és válaszok - Lovak takarmányozása

  • Mennyi abrakot adjak a lovaknak? Most helyezkedtem itt el és nem szeretnék ártani a mennyiséggel és a minőséggel sem.
  • Mit tegyek ha a lovam nem a szénát eszi, hanem a szalmát?
  • Van egy 15 éves ügető lovam, akit hobbilóként tartok 2,5 éve. Problémám vele, hogy gondos takarmányozás és állatorvosi ellenőrzések ellenére elég sovány. Elég stresszes paci, ennek kiküszöbölésére 4 hónapja ki lett heréltetve…
  • Egy felnőtt kisbéri lónak mik a napi szükségletei?

Válaszok takarmányozás témában >>>

Válaszol:
Möhöly Christa Termékfelelős, Equimins

Ugrás a Takarmányozás oldal tetejére

 
Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés