keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lóversenyzés   »   Turf Magazin


Szerkesztői köszöntőFarkasházy Tivadar - „Lovakrul” Rend és fegyelem
„Olyan vagyok, mint egy ló” - Kőbán RitaNémeth Ferenc és ImperiálKállai Pál
Farkas Ferenc – Akinek az élete a hivatásaHogyan lesz egy lóból fedezőmén?
A ló lakása a bokszLovak között boldogan – Dallos Gyula
Lovak nélkül minden másképp lenne - Lázár ZoltánEseménynaptár
Ha buli, akkor Kincsem ParkA ló a művészet történetében

Németh Ferenc és Imperiál

Egy egyszerű fiúból főhős lett


Fotó: Magócsi Ildikó

Fotó: Bíró János

Fotó: Magócsi Ildikó

Magyarországon is születnek legendák, csak nem figyelünk oda, pedig nem is kell messzire menni ahhoz, hogy olyan történeteket halljunk, ami egy filmben vagy  egy könyvben is megállná a helyét.  Igaz, ebben a rohanó világban már nem nagyon állunk meg, hogy egy élénk tekintetű nyugdíjast meghallgassunk, azt mondjuk magunkban, majd holnap szánok rá időt, de ez a következő nap sem lesz másképpen. Egészen addig halogatjuk  a találkozót, amíg nem lesz több lehetőség arra, hogy meghallgathassuk egy igazi profi történeteit.  Nagy hibát követünk el azzal, hogy elfelejtjük a régi idők nagy embereit, mert így leélhetünk úgy egy életet, hogy  nem tudjuk ki volt Németh Ferenc és ki volt Imperiál.  Kedves olvasóink mégis megismerhetik ezt a hihetetlen párost, akik legendává váltak itt a Kincsem parkban.

A beszélgetésre  Németh Ferenc lakásán került sor, ahol fényképek és tiszteletdíjak tucatjai jelzik, itt egy különleges ember lakik; de hogyan lett egy sárvidéki nádvágó fiúból Magyarország egyik leghíresebb zsokéja?
Kovács Józsefnek köszönhetem, aki elszállította tőlünk a nádat. – veszi át a szót Németh Ferenc.  Kis termetem miatt rögtön megtetszettem neki és szeretett volna Olaszországba kivinni zsokénak. Annyira bezsongtam a gondolattól, hogy attól a perctől kezdve, hogy kiejtette a száján, jó lennék zsokénak, semmi mást nem akartam csinálni. Ez az álmom majdnem szertefoszlott, amikor édesapám azt mondta,  nem engedem el a fiamat ilyen  messzire. Szerencsémre a nővérem, aki Alagon szolgált ekkor átkarolt  és megkérdezte, miért akarok én ilyen messzire menni, amikor Dunakeszi tele van  hasonló fiatal legényekkel, mint én, akik szintén zsokénak készülnek. Nem is voltam rest, felültem egy vonatra, és irány Dunakeszi.

A falon egy nagyon régi kép látható,  ami egy akadályversenyt örökít meg.
A koplalás miatt volt, - kapja el  tekintetemet Németh Ferenc. Megvívtam a magam csatáit a kilók ellen, hiszen egy idő után a vézna gyerekből, erős férfivá cseperedtem, ami többlet súllyal is járt. Már nagyon szenvedtem a koplalástól, de tartanom kellett a súlyomat, hogy minden hétvégén nyeregbe tudjak szállni, ezért más elfoglaltság után néztem. Elkezdtem az akadálylovaglást, ami a napi tréningeken felül, pluszlovaglással, mozgással járt, így könnyebben telt a nap. Nagyon megtetszett, a gyakorlást a versenyzés követte, s 1944-ben meg is nyertem az első gátversenyemet. Mivel volt hozzá érzékem, az idomárom tovább bíztatott, így jutottam ki Pardubice-ba, az akadályversenyek szentélyébe, arra a pályára, ahol ha a ló és a lovasa együtt érnek célba, akkor már győztek. Nehéz, természetes akadályairól volt híres, éppen ezért nagyon büszke voltam, hogy rögtön elsőre sikerült célba érnem. Később, majdnem minden évben eljöttem, nem hiába, háromszor nyertem itt. 


1944? -  hogyan vészelték át a háborút?
A Honvéd Versenyistállóban dolgoztam akkor, Gombolai Ferenc idomár keze alatt, Binder Ottó tábornok vezényletével. A ló volt akkor a legdrágább kincsünk, őket próbáltuk mindenáron megvédeni, nehogy ágyuk elé fogják őket. Nyeregbe is pattantunk, amikor már veszélyessé vált Budapest. Azt a parancsot kaptunk, lovagoljunk nyugat felé és próbáljuk a lovakat megvédeni minden áron. De végül  elvitték az összes lovunkat, sőt, még minket is elkaptak. Szerencsém volt, mert a katonák túl fiatalnak tartottak, így megmenekültem.
Az előszobában  hatalmas fotó vonja el  a figyelmemet. Az 1963-as Derbygyőztes  Imperiál és Németh Ferenc látható rajta. Feri bácsi mellém áll, , majd mesélni kezd .   A helyszín továbbra is a Kincsem park, de valahogy mégis más. Az új tribünnek, természetesennyoma sincs, a régi lelátón pedig, húszezer ember tolong, hogy láthassák Imperiált újra győzni, aki az Osztrák Derby megnyerése után érkezett erre a nemes küzdelemre. Aperianov Zakariás idomítottja majd kicsattant az egészségtől.  Németh Ferenc magabiztosan ül Imperiálon, arcán nyoma sincs  félelemnek vagy kételynek. Pedig a díszpáholyban nem kisebb személy áll, mint Kádár János, az ország első számú embere, akit természetesen, a többi miniszter is elkísért.    A hatalmas nyomás ellenére Németh Ferenc nyugodtan startol Imperiállal, a mezőnyben meghúzódva versenyeztek, majd amikor a többiek már elfáradtak, ők előretörtek és pályarekorddal nyerték meg a Derbyt,  amit csak 1994-ben tudtak megdönteni. Imperiál,  - Feri bácsi hangja visszahoz a jelenbe – hihetetlen intelligens mén volt. Soha nem volt egy rossz mozdulata, vagy gonosz gondolata. Ismertem az apját is, Imit. A háború ideje alatt hozott vele össze a sors. A pályáról Alagra kellett vele lelovagolnom. Nem volt egyszerű feladat, ugyanis sötétedés után kijárási tilalom volt, ezért nagyon nehezen tudtam csak hazajutni. A sors akarta, hogy én Imperiállal találkozzam, ugyanis csikóként Szabó Lajos idomárhoz került. A trénernek viszont nem kellett a négy fehér zoknis, hókás, csóka szemű mén, mert a mondás úgy tartotta, az a sárga ló, amelyiknek négy kesely lába van, ráadásul még hókás is, nem lehet jó ló. Így került Imperiál Aperianov Zakariashoz. Én ekkor még Szabó Lajosnál  lovagoltam, de  elkövettem azt a nagy hibát, hogy az istállótársamat megvertem a versenyben egymás után kétszer is, ő  nem kért nekem a következő évre lovaglási engedélyt.  Aperianov pedig, akkor keresett vezető lovast. 
A sok véletlen összehozott minket Imperiállal. Amikor először találkoztam vele, akkor már belovagolták és tréningjei elején tartott. A munkái során hamar kiderült, hogy nem mindennapi ménen ülök, meg is becsültük a fiúkkal a sárga mén, ugyanis ilyen lovat csak nagyon jó kedvében ad a jó isten. Nagy termete miatt megnagyobbítottuk számára a boxot, hogy kényelmesen elférjen. ő pedig ezért, a szívét lelkét adva, legyőzhetetlenné tette  lovasát.  Amikor felültem rá,  úgy éreztem, hogy senki és semmi nem állíthat meg bennünket.


Fotó: Magócsi Ildikó

Fotó: Magócsi Ildikó
Hihetetlen képességű mén volt, Magyarország mellett meghódította Prágát, Bécset és Hamburgot is és  meghívták még Amerikába is. Gondolja csak el, mekkora  szenzáció volt! ,  1963-ban egy magyar ló a tengerentúlon versenyzik, ahová meghívták! Én nagyon kevés alkalommal tarthattam Imperiállal külföldre, mivel az útlevelem mellé nem tudtam felmutatni egy párttag könyvet. Viszont utoljára együtt versenyeztünk Baden-Badenben, de ott már fáradt volt a fehér zoknis csoda mén, így nem értünk el helyezést. Ez volt az utolsó futása, ezután hazavitték Bábolnára fedezni. Négyévesen, a csúcson hagyta abba a versenyzést  Hogy miért állítottuk le? A válasz egyszerű, olyan kivételes képességű mén volt, hogy azok után, hogy megnyert minden nagydíjat és két évig a csúcson volt, úgy éreztük, nem kockáztatjuk azt, hogy lesérüljön, vagy hogy esetleg eltörjön a lába, és ne tudja továbbörökíteni tudását.  Imperiál a ménesben is szolidan viselkedett, egyedül egyetlen szürke kanca tudta kihozni a sodrából, az ottani lakók úgy mondták, az a hölgy volt a szerelme.
Megsirattam a zoknis csoda mént, amikor „nyugdíjba” vitték, mert tudtam, hogy soha többet nem lesz ilyen kivételes képességű lovam. Bár Imperiál után lovasként, majd idomárként is nyertem még derbyt, de a sárga mén nyomába egyik sem léphetett.

Imperiál névjegye: 
Színe sárga
Neme: mén
Apja: Imi
Anyja: Hurry
Született: 1960-ban, Kisbéren
Meghalt: 1989-ben Kerteskőn
Pályafutása során 1962-től 1964-ig 25-ször indult, amiből 20-szor győzött és kétszer lett második.
Legnagyobb sikerei a pályán: I. Ausztria Díj (Bécs), Trial Stakes (Bécs), Osztrák Derby (Bécs), Magyar Derby (Budapest), Bajor Derby (München), Szocialista Országok Nagydíja (Budapest), Magyar St. Leger (Budapest), Malmői Nagydíj (Malmő), Kincsem Díj (Budapest), Idea Hansa Preis (Hamburg), Millenniumi Díj (Budapest), II. Badeni Nagydíj (Baden-Baden)


Németh Ferenc névjegye:
Született: 1927. II. 13.
270 győzelméből tízet Imperiállal aratott, három derbyt nyert (1958 Mormota, 1963 Imperiál, 1965 Regény), háromszor győzedelmeskedett Pardubice-ban, külföldön tízszer szólalt meg számára a magyar himnusz, Imivel, Imperiál apjával megnyerte a Szocialista Országok Kupáját, de nyert St. Leger Díjat, Ménesek Nagydíját, Köztársasági Díjat, Osztrák Díjat, Nemzeti Díjat, Alagi Díjat. 1968-tól idomárként dolgozott, Tunguz és Bűvölő szinte az összes nagydíjat elhozta trénerének, köztük a derbyt is.


Hajdu Bíborka
Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés