keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovassportok


Lovasbalesetekről...

A lovassport a veszélyes sportok egyike, hisz ki ne emlékezne, szükebb tágabb környezetében előfordult lovasbalesetekre, mely közülük számos sajnos tragikus végzetű is volt. Voltak és vannak rutinos lovasok és vannak kezdők, akik kisebb nagyobb balesetet szenvedtek.
 
 
I.
 
 
Ezévben a lovassport krónikásai három komolyabb balesetet jegyeztek fel, mely mind rutinos lovasemberrel történtek - vegyük sorjába - a távlovas OB bábolnai fordulójában a finisben lovas elcsúszott Dr Lázár Antalnak a BHSE rutinos lovasa súlyos fejsérülését követően hetekig a kórház lakója volt, most otthon lábadozik, de kérdéses, hogy lóra ülhet e még, ha igen, akkor mikor - a távlovassport népszerű Tóni bácsija ugrólovasként és öttusázóként is beírta nevét a magyar lovassportba, elismert építész, tanárember - a lovassport egyetlen Kossuth díjasa - amit mint építész kapott az elmúlt évben - szóval megfontolt ember és még vele is megesett, hogy a kötelezően előírt kobakot bár viselte, de nem volt becsatolva és lóról való esést követően a fejvédő leesett fejéről és nem volt mi megvédje fejét a súlyos sérüléstől - kérdés, ha be van csatolva? - mi van akkor??? - nos erre senki sem tudja a választ. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy érdemes e betonútra tenni a befutót távlovas versenyen és kell e finist fel válllalni 80 - 120 - netán 160 km megtétele után?
 
A szakág vezetése nem tétlenkedett ezen eset megfelelő tanuságait levonta és a szükséges teendőkre a pályaépítők és versenybírók figyelmét nyomatékkal felhívta - igy a rövid távokon nincs a jövőben tömegrajt, hanem sorsolás alapján 3-5 percenként rajtolnak a versenyzők, a fejvődő becsatolására fokozott figyelmet kell fordítani versenyzőnek, versenybírónak egyaránt és szigorítják az állatorvosi előírásokat az eszeveszett hajrák elkerülése végett.


 
II.
 
 
Sokan örültek, hogy Kiskunhalas ismét visszakapta lovaspályáját és az el múlt évi sikeres versenyeket követően az idén is számos hazai és nemzetközi versenynek ad otthon. A hagyományos április végi Kiskunhalasi dijugró nemzetközi versenynek mint korábbi években is számos betét program nyújtott látványt. Az egyik betét program főszereplője pozítiv és negatív értelemben is Szegedi Gábor volt, a Kiskunhalasi HőR Dózsa SE csapatvilágbajnok fogathajtója, aki nemcsak a fogat bakján, hanem puszta 5-10-12-14-es hátán is látványos bemutatókat tartott az elmúlt évtízedekben itthon és külföldön is. Szegedi Gábor képzett lovas, csikós és mégis vele is megesett, hogy a csikós bemutó végén pályáról vágtában való távozáskor sajnálatos balesetet szenvedett. Medence csont törés, repedés - kórházi műtét, lábadozás - után járókerettel tanult járni, és most reménykedik, hogy felépül sérüléséből, mert felfog épülni az biztos, hisz Szegedi Gábort nem olyan fából faragták, aki egyhamar fel vagy megadja magát, de az esetből neki is lekell vonni a konzekvenciát. Pedig annyira készült erre a fellépésére, hisz a külföldön dolgozó fiával léphetett hazai pályán, hazai közönsége előtt pályára, akkor még ő sem gondolta, hogy ilyen szomorú vége lesz a látványos bemutatónak. id. Lázár Vilmos temetésén futottunk össze és akkor nem is a saját maga bajával traktált bennünket, hanem az évtizedek óta vele szoros kapcsolatban lévő lovasember távozása miatt gyűltek könnyek a puszták legendás csikósának szemébe - nem az a baj ami velem történt, hanem az ami Vili bácsival - mert az nagyobb és pótolhatatlanabb veszeteség.


 
III.
 
 
Az elmúlt év legeredményesebb magyar lovasnője kétségkivül Hugyecz Mariann (Hetényegyházi HULLÁM LK) válogatottja, aki évek óta németországban él és készül hazai, valamint nemzetközi versenyeire. Már az idei aacheni VB-re kvalifikációt szerzett, igy a VB felkészülés jegyében állt rajthoz június 9-10-11-én Poznanban a nemzetközi díjugró versenyen, ahol a nemzetek dijáért kiírt versenyszámban indult és lovának egy rossz leérkezése után oly szerencsétlenül esett le Mariann, hogy bal lábán keresztcsont és sipcsonttörést szenvedett. A kiváló lovasnőt németországban megműtötték június 14.-én szerdán - tudtuk meg édesapjától, manegerétől Hugyecz Páltól. Az orvosok szerint a mütét sikerült, 6 hét után kezdheti a rehabilitációt, és ezek szerint a Kiskunhalasi nemzetközi versenyen biztos nem indul, hisz jó esetben július végén ülhet elöszőr lóra, ha minden összejön és semmiféle gond, komplikáció nem jön közbe Mariann ott lehet az augusztusi OB-n és az aacheni VB-n.


Írta: Baranyai Antal
Kovács Zoltán

Forrás: Fogatsport.hu


  

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés