keresés a lovardák között

440 millió forint lovastúra útvonalakra
Tudtad, hogy az elmúlt év során közel félmilliárd forintból mértek fel lovastúra útvonalakat hazánkban? Most sorra vesszük a különböző projekteket. Te használtad már valamelyiket? Írd meg a véleményed!

Digitális Szabadidő Térkép - mobil appal lóháton is bejárható Magyarország

Digitális Szabadidő Térkép (DSzT) a Bejárható Magyarország Program részeként jött létre  közel 300 millió forintból. Az elkészült rendszer precíziós technológiával felmért gyalogos, lovas és vitorlás túraútvonalakat is tartalmaz a hozzájuk kötődő szolgáltatóhálózattal (pl. szálláshelyekkel) együtt.

A DSzT alkalmazását letöltő lovasokat 271 kilométernyi felmért túraútvonal várja a Balaton-felvidéken és a Pilis-Budai-hegységben. A már felmért útvonalak mellett a telefonos applikáció lehetővé teszi saját útvonalak rögzítését és közzétételét is. A rendszer megálmodóinak célja, hogy a DSzT idővel az ország minden táján kínáljon túrelehetőségeket.

11 útvonal a LEADER térségekben

Lóska János, a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség elnöke közel 60 millió forintból, míg Szolnoki János cége, a Luvekh Szolgáltató és Mezőgazdasági Kft. 25,5 millió forintból dolgozott lovastúra útvonalak kialakításán. 2014 nyarától 2015 nyaráig 10 különálló 60 napos projekt során mértek fel lovastúra útvonalakat elsősorban különböző LEADER egyesületek területén:

 • Dél-Nyírség Erdőspuszták Leader Egyesület
 • Szinergia Egyesület Helyi Leader Akciócsoport területe
 • Nagykunságért Vidékfejlesztési Egyesület
 • Rinya-Dráva Szövetség
 • Bükk-Térségi Leader Egyesület
 • Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület
 • Észak-Borsodi Leader Unió Helyi Közösség Egyesület
 • Zselici Lámpások Vidék-fejlesztési Egyesület területe
 • Szatmár Leader Közhasznú Egyesület
 • Felső-Tisza Völgye Vidékfejlesztési Egyesület

A tizenegyedik útvonal a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület területén húzódik, de a projekt költségeiről és időtartamáról nem találtunk részletes adatokat. 

A 10 különálló 60 napos projekt lebonyolítása ebben a körülbelül egy éves időszakban azért is figyelemre méltó, mert közben már gőzerővel zajlott a lovas szolgáltatásokban résztvevő lovak alkalmassági vizsgáztatása, melyben mind Lóska János, mind Szolnoki János vizsgáztatóként vesznek részt.

A projektek célja új útvonalak kialakítása, meglévő útvonalak felmérése, pihenőhelyek, induló-, cél- és pihenőállomások kijelölése, a lovastúrázók számára releváns szolgáltatások felmérése, és az összegyűjtött adatokból adatbázis készítése volt. A felmért lovastúra útvonalakat bemutató weboldalak már elérhetők, de például a kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozó adatok még feltöltés alatt vannak.

Egy mindenkiért, mindenki egyért

Az Equus Tour Turisztikai Nonprofit Kft. - melynek ügyvezetője Pálffy Andrea, Lóska János felesége - több mint 85 millió forint értékben írt ki közbeszerzési pályázatokat 2014. második félévében lovastúra útvonalak kialakítására lóbérléssel.

Mind a 10, egyenként 8,5 millió forintos meghívásos közbeszerzési pályázatra két-két ajánlat érkezett. Az egyik ajánlattevő rendre Lóska János egyéni vállalkozó - és a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség elnöke -, a másik pedig Szolnoki János cége, a Luvekh Szolgáltató és Mezőgazdasági Kft. volt. Hét alkalommal Lóska Jánosé, három projekt esetében a Luvekhé volt a nyertes ajánlat. Mindezek kapcsán akár versenyjogi aggályok is felmerülhetnek.

céginfo.hu 2015. augusztusi adatai szerint mind az Equus Tour Turisztikai Nonprofit Kft., mind a Luvekh Szolgáltató és Mezőgazdasági Kft. szerepel a NAV végrehajtás listáján, tehát van, vagy volt lejárt adótartozásuk, az Equus Tour Turisztikai Nonprofit Kft. adószámát pedig korábban fel is függesztették.

Határon átívelő lovastúra útvonalak

Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében közel 1300 kilométeren 8 lovastúra útvonal került felmérésre 192.000 euróból, azaz majdnem 58 millió forintból 2013 márciusa és 2014 szeptembere között.

projekt honlapja két nyelven is elérhető, megtalálhatók rajta a felmért útvonalak, a kapcsolódó kiadványokat pedig négy nyelven is letölthetik a túrázni vágyó lovasok. A Horse-Trails mobil alkalmazásban lovardákat, érdekes helyeket lehet keresni, megjeleníteni, a DSzT applikációhoz hasonlóan ez is elnavigál az adott túra útvonalán.

Mivel Szerbia nem EU-tagország, eddig is felvethetett kérdéseket, hogy milyen feltételekkel léphetik át a lovak a határt. A Kübekháza és Hercegszántó között épülő határzár azonban a gyakorlatban is lehetetlenné teszi a zöldhatáron való átlovaglást, így a Magyarország és Szerbia között túrázó lovasoknak mindenképpen a határátkelőket kell használniuk, így a vonatkozó állategészségügyi előírásoknak nem árt utánanézni indulás előtt

Lovas Térkép - a lovasokra épít

A nemrégiben megalakult Nemzeti Lovaskultúra Szövetség tagjai nem indultak országjáró túrára és nem is rendelkeznek állami, vagy pályázati pénzekkel, helyette  önerőből lefejlesztették a Lovas Térkép nevű ingyenesen letölthető applikációt, mellyel a lovasok felmérhetik, elmenthetik és az alkalmazás más felhasználói számára elérhetővé tehetik saját útvonalaikat. A Lovas Térképre indulása óta már több mint 1700 kilométer lovastúra útvonal került fel. 

Lovasturizmus és lovastúra útvonalak a Nemzeti Lovas Programban

A Kincsem - Nemzeti Lovas Program külön fejezetet szán a lovasturizmusnak "Magyarország, a szabad tereplovaglás európai régiója" címmel. A programban kitűzött cél, hogy Magyarország Európa vezető lovasbarát turisztikai régiójává váljon. Ezt a Kárpát-medencére kiterjedő, hálózatszerűen működő, más turisztikai attrakciókkal összekötött, egységes minőségbiztosítással bíró lovastúra útvonal létrehozása is szolgálná, ami a világ leghosszabb összefüggő ilyen útvonala (kb. 10.000 km) lenne. 

Kincsem - Nemzeti Lovas Program vonatkozó fejezete szerint 2011-ben már 4000 kilométernyi használatban lévő lovastúra útvonal létezett. Persze korábban is voltak pályázatok és törekvések lovastúra útvonalak kialakítására például a Dunántúlon, a Bécs-Budapest viszonylaton, vagy nemzeti parkjainkban. Kérdés, hogy mi lett ezeknek a projekteknek az eredménye, hogy léteznek-e ezek az útvonalak.

Nyitott kérdések

Bőven akadnak megválaszolatlan kérdések a hazai lovastúra útvonalakkal kapcsolatban: 

 • Hol vannak az elmúlt 10-20 év során már felmért lovastúra útvonalak?
 • Ismerik és használják-e, ha igen, milyen gyakran használják lovasok a már meglévő lovastúra útvonalakat? 
 • Mekkora a valós igény a kijelölt lovastúra útvonalakra? 
 • Hány hazai és külföldi lovas túrázik alkalmanként vagy rendszeresen Magyarországon? 
 • Mennyivel növelhető a túrázók száma a lovastúra útvonal hálózat további bővítésével?

2015.08.10. Maus András, Magyar Dorottya, Lovasok.huCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés