keresés a lovardák között

Útdíj: mutatjuk, mire számíts ha lovat szállítanál
Derült égből villámcsapás a lovasoknak: a kisteherautókra, furgonokra, lakóautókra nem öt, hanem tízezer forintos megyei matricát kell váltani. Ha pedig nem személyautóval, hanem mondjuk pickuppal vontatod a lószállítódat, arra is külön matrica kell.

Miközben mindenki azzal van elfoglalva, hogy mely útszakaszokra kell kiváltani az új megyei matricákat, fontos információk maradtak rejtve az autótulajdonosok előtt. Most derült csak fény ugyanis arra, hogy rosszul járnak például a pickuposok, mert a korábbi D1 helyett a drágább D2 kategóriába kerültek járműveik, erről sokszor nem is hallottak még az érintettek.

Idén már csak így éri meg lovat szállítani

Keserű újdonság a D2 kategória

A D2 kategória megszűnt, amikor 2013-ban bevezették az e-útdíjat, akkoriban még a 3,5 és 7,5 tonna közötti járművek tartoztak bele. Viszont 2015. január elsejével feltámasztották, és olyan járműveket soroltak ide, melyek korábban a D1-be tartoztak, tehát a 3,5 tonnánál könnyebb kisteherautókat és furgonokat, a 7-nél több utas szállítására alkalmas járműveket és a lakóautókat (3,5 tonna alatt). 

Ez az éves megyei matricánál 5.000 helyett 10.000 forintot jelent, de a már megszokott, országos sztrádahasználati jogosultság ára is megduplázódott: a tíznapos 5.950, a havi 9.560 forintba kerül, egyedül az éves összpályás ára maradt változatlanul 42.980 forint.

U kategória, avagy furfangos sarc a lószállítókra

Az új D2 kategória bevezetése mellett újdonság még az U díjkategória, amibe a vontatmányok tartoznak. A szabályozás itt is nyakatekert. A vontatmányokra is külön matricát kell vásárolni, kivéve, ha D1 kategóriájú gépkocsi húzza őket. Az U kategória matricaárai megegyeznek a D1 áraival. 

Persze sokan mondhatják, hogy aki több milliót meg tud spórolni a regisztrációs adómentességen és az áfa visszaigénylésén, ne akadjon fenn pár tízezer forinton, ám a probléma a húszéves pickupok tulajdonosait is érinti, ráadásul sok lovasnak ez a munkaeszköze, amivel bálákat szállít, vagy épp lószállítót húz. A pickupokhoz hasonlóan a D2-osztályba tartoznak azok a kétüléses, ráccsal leválasztott, jellemzően régi terepjárók is (pl. Nissan Terrano II), amiket valaha haszonjárműnek vizsgáztattak.

Büntetés helyett

Aki nem vásárol január végéig megyematricát, mentesülhet a büntetés alól, ha e hónapban ingyen, februárban pedig 1.470 forintos szolgáltatási díj kíséretében utólag kiváltja az adott útra érvényes jogosultságot.

Akik mikrobuszukra vagy 3,5 tonna alatti haszonjárművükre jóhiszeműen D2 helyett D1 kategóriás jegyet vettek, az ügyfélszolgálaton a forgalmi engedély bemutatásával a különbözet megfizetése után a magasabb kategóriába sorolhatják át járművüket.

Matricaárak és hasznos tudnivalók az útdíjról a www.utdij.hu oldalon

2015.01.13. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: Origo
Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés