keresés a lovardák között

Készülj a télre, hogy lovadat ne csak a szeretet fűtse
Lovak és lovasok egyaránt örülhettek a hosszú gyönyörű ősznek, de most már csak napok kérdése és kopogtat a tél. A lovak ezt nem bánják, hiszen élvezik a hűvösebb napokat is, ez észrevehető, mikor jókedvűen, nagyokat ugrálva vágtatnak a karámban. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a hűvösebb időjárással együtt lovad táplálkozási szükségletei is megváltoznak. Miért is?

A hűvösebb időjárással lovad emésztése felgyorsul, több kalóriát kell felhasználnia a normál testhőmérséklet fenntartásához. Ez az, amiért sok ló télen veszít a súlyából, látványosan lefogy. Tegyünk tehát néhány apróbb módosítást a takarmányozás során, amivel jelentősen segíteni tudunk lovunk kondíciójának és egészségének megőrzésében.

Télen eltűnnek a legelők, de ha nem is változnak sártengerré vagy kopár pusztasággá, a tél során akkor sem töltik be szerepüket, tehát fontos hogy a legelőre is tegyünk ki szénát a lovak elé. A széna már nem olyan magas vitamin tartalmú, mint a friss fű, jelentősen lecsökken a C-vitamin, E-vitamin és béta karotin (amely az A-vitamin elővitaminja) tartalma. Ezen túl a kevés napsugárzás nem teszi lehetővé, hogy a lovak D vitamint állítsanak elő. Ezért fontos, hogy ezeket a táplálkozási hiányokat mi pótoljuk a megfelelő vitamin táplálékkiegészítőkkel, amelyek jó minőségű emészthető fehérjében és még Omega 3 zsírsavban is gazdagok. Ez fontos az immunrendszer fenntartása vagy erősítése érdekében, segít az izmokat, a szőrzetet, a bőrt és a patákat megfelelő állapotban tartani.

Az Advance Complete-ben lévő ásványi anyagok olyan aminosavakhoz kötődnek, amelyek az összes ásványi anyagot teljes mértékben felszívódóvá teszik. Nélkülözhetetlen az egészséges fejlődéshez és állóképesség kialakításához. 
Növeli az ellenállóképességet és elősegíti a jó anyagcserét. Kiváló az általános egészség fenntartására, csikóknak, valamint azoknak lovaknak amelyek hajlamosak a gyomor – és bélrendszeri problémákra.

A hőmérséklet csökkenésével az emészthető energia mennyiségét növelni kell. Egyedi kérés esetén szívesen végzek konkrét számításokat, de általánosságban a mi éghajlatunkra igaz, hogy 10°C hőmérséklet csökkenés (0°C fok alatt) 0,42 Mkal energiatöbbletet kíván. Ez nagy általánosságban azt jelenti, hogy -10°C fokonként kell a széna mennyiségét 10%-kal emelni. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez a nagy általánosság átlagos méretű (kb. 500 kg) felnőtt egészséges lóra vonatkozik. Ha a lovunk még csikó vagy növekedésben lévő ló, rossz kondíciójú, alultáplált, téli szőrzete nem megfelelő, komoly terhelés alatt áll, akkor más takarmányozási szempontokat is figyelembe kell vennünk.

A több kalória etetése nem a szemes takarmány mennyiségének növelését jelenti. Manapság már számtalan táp közül (táp alatt a vitaminokkal is dúsított, nem csupán különféle takarmánynövények keverékét értem) tud lovának választani annak kondíciója és terhelése figyelembe vételével. Minden ló számára tudunk megfelelőt javasolni az általunk forgalmazott Equusline prémium tápokból. A bevitt kalória mennyisége növelhető lenmag alapú koncentrált vitamin kiegészítőkkel is, mivel azok rost és omega olaj tartalma is energiát biztosít. Ilyenek az Equimins Diamond Omega és Glow and Shine lenmag alapú termékei. Az olajok etetésével is jelentős mennyiségű energiát tud bevinni lova étrendjébe. (pld. Lenmag olaj, Glow&Shine Omega olaj, Csukamájolaj, stb)

ALA - Alfa-linolénsav (mely egy omega-3 zsírsav) tartalmú, ez az egyik legfontosabb esszenciális zsírsav. Számos biokémiai reakcióban játszik szerepet, beleértve az immunrendszer működését és az állóképesség javítását is.
Természetes forrása az emészthető A-, D3- és E-vitaminoknak. Segít az egészség megőrzésében, fényes szemek, erősebb fogak, csontok és paták kialakulásában. Támogatja az emésztőrendszert és kiváló energiaforrás.

Még egy dolgot fontos szem előtt tartani. A lovak esetében a kalória és a hőháztartás ellátása mikrobás emésztéssel történik a vastagbélben. Ezért kívánatos, hogy a bélflóra baktérium populációja megfelelő mennyiségben és minőségben éljen a bélrendszerben. A prebiotikumok táplálják a bélflóra baktériumokat és segítenek a hatékony rost emésztésben, amely nemcsak kalóriát ad, hanem a test melegét is. A probiotikumok segítenek abban is, hogy az emésztőrendszer mikrobiológiai rendszerét kiegyensúlyozzák és stabilizálják, valamint megelőzik, hogy a káros baktériumok elszaporodhassanak a bélrendszerben.  Az emésztőrendszer stabil mikrobiológiája előnyös a lovak számára az emésztésen kívül is, mivel hatékonyabbá teszi a felszívódást, csökkenti a bélrendszeri problémák előfordulását.

A bélflóra egyensúly megteremtéséhez és annak támogatásához is több Equimins táplálékkiegészítőt ajánlunk. Csikók és lovak számára is egyszerűen alkalmazható a Micro-Flora paszta, a tiszta probiotikum por (Probiotics) vagy a probiotikumos vitaminunk a Pro-Bio kiegészítő is.

Kellemes ízű, vízben oldható kiegészítő számos fontos baktériummal a bélflóra támogatására és a kórokozók megtelepedésének meggátolására.
Összetett probiotikus mikrobás kultúra. Ez a nagymértékben koncentrált paszta gyors segítséget nyújt a bélrendszer egyensúlyának megteremtésében.

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálsz, amely segít lovad egészségének és csúcs kondíciójának elérésében, illetve megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal termékfelelősünkhöz, aki (a lova életkora, fajtája, terhelése, stb. szerint energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó) táplálkozástani tanácsokkal is tud segíteni. 

Termékeinkről részletes leírást a honlapunkon találsz: www.equimins.hu vagy www.lovitamin.hu

Equimins Hungary 
AB-ORIGINAL KFT

 
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.

 
Termékfelelős:
Möhöly Christa
+36 30/979 6578
+36 30/226 9956
 
 

2014.11.11.
A cikket összeállította: Möhöly Christa Termékfelelős, Equimins

 


KapcsoLÓdó cikkek:


Equimins Horse Products »

Ha kell az energia: a telivérek takarmányozása »

Miért fontos az elektrolit pótlás? »

Az Equimins egyedülálló kiegészítője, az MSM – Metil Szulfonil Metán »

Flexijoint, ízületi kiegészítő az Equiminstől »

Az elektrolitok fontossága »

Felkészülés a versenyszezonra az Equimins-szel »

Gondolatok a csikók táplálásáról »

Kancák és mének felkészítése a fedeztetésre táplálkozástani szempontból »

Izomtömeg növelés Equimins táplálékkiegészítőkkel »

Izomláz »

Hasznos kis olvasmány a lovakról - avagy a lovak emésztőrendszere »

A sérült sportlovak gyógyulásának támogatása takarmányozással »

Pre- és probiotikumok a lovak takarmányozásában »

A magnézium szerepe a lovak szempontjából – hogyan működik? »

Homokkólika ellen »

Equimins Hungary - Szárított gyógynövény termékek »

Miért L-karnitin? »

A patairhagyulladás táplálkozástani szempontból »

Téli vitaminpótlás az Equimins-szel »


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés