keresés a lovardák között

Lóalkalmassági vizsga első kézből: a vizsgáztatók
A lovas szolgáltatásokba bevont lovak alkalmassági vizsgáztatásáért felelős MLTKSZ szervezésében nyilvános lóalkalmassági vizsgán vehettünk részt, így végre véget vethetünk az információhiányból fakadó találgatásoknak.

Az alkalmassági vizsga adminisztratív folyamatának rövid ismertetését követően Lóska János, az MLTKSZ elnöke  bemutatta azokat a szakembereket, akik jelenleg a lovas szolgáltatásokba bevont lovak alkalmassági vizsgáztatását végzik:

 • Balogh Sándor: Agrármérnök, szakközgazdász, a Borsod megyei Lovas Szövetség elnöke, régiós fogathajtó elnök, az MLTKSZ vezetőségi tagja. Szirmabesenyőn vezet saját fedeles lovardát.
   
 • Cseppentő Attila: Az ópusztaszeri akhal teke ménes tulajdonosa, lótenyésztő, lovastúra-vezető. 1996 óta rendeznek lovasbemutatókat az Emlékparkban, ma is naponta két alkalommal van fellépésük. Emellett lovastúrák, lovastáborok szervezésével, oktatással, lovak képzésével foglalkoznak.
   
 • Juhász László: Fogathajtó, csikós, ugrólovas, négyesfogathajtó világbajnok 1984-ban Szilvásváradon.
   
 • Kocsis László: 1977 óta vezet lovastúrákat. A Pápai Lovasiskola és egy bakonykoppányi lovas vendégház tulajdonosa. Évente rendez vadászlovaglást, díjugrató versenyeket, gyakorlati helyet biztosít a lótenyésztő szakmunkásképzés tanulóinak. Az MLTKSZ egyik alapító tagja, 20 éve a Veszprém megyei Lovas Szövetség elnöke, éveken át volt a Magyar Lovassport Szövetség elnökségi tagja.
   
 • Komjáthy András: Állattenyésztő üzemmérnök, lovastúra-vezető, oktató, több mint 25 éve dolgozik a lovas idegenforgalom területén, szervezett vadászlovaglásokat, kocsitúrákat, bemutatókat. Lovasoktató, saját lovardát vezet.
   
 • Lóska Eszter: Közgazdász, belovagló, túravezető, edző, állatorvosi szaksegéd, lovasoktató, lótenyésztő. Beleszületett a lovasturizmusba. Családi ménesükben 110 ló mindennapjait irányítja, a lovak felkészítése, a lótenyésztés, túrák vezetése- szervezése, lovak belovaglása, utóidomítása terén egyaránt tapasztalattal rendelkezik.

 • Lóska János: igazgatásszervező, lótenyésztő szakmérnök, lovastúravezető, belovagló, lovasedző. Több mint 500 nemzetközi lovastúrát bonyolított le sikeresen. Kisbéri ménese 110 lovat számlál.  
 • Rásky Péter: A LovasÉlet magazin főszerkesztője, lótenyésztő szakmérnök, agrármérnök, tanár, a bábolnai Pettkó Szandtner Tibor Lovas Szakképző Iskola és Kollégium tanára. A Balaton északi partján foglalkozott lovasturizmussal.
   
 • Sebestyén Tibor: Gazdasági és vidékfejlesztő agrármérnök, lovastúra-vezető, a Szelle Lovasudvar egyik vezetője.
   
 • Sovák Péter: Díjugrató versenyzőként az országos bajnokságig jutott. A mezőhegyesi ménes edzője, telepvezetője, a Mezőhegyesi Szakképző Iskola és Kollégium tanára. 
   
 • Susánszki Pál: Tenyésztő, lovas sportoktató, lovastúravezető, vendéglátó üzletvezető. A békéscsabai Pegazus Lovasiskola vezetője. 
   
 • Szabóné dr. Papp Mária: Állatorvos, lótenyésztő szakmérnök, középfokú edző. 40 éve saját lovai vannak. Lovasoktató, lovasedző, tanítványai korosztályos EB-ken, országos bajnokságon szerepelnek. Saját lovardát vezet.
   
 • Szécsi György: Edző, törzstenyésztő, lovastúrák szervezője és vezetője. Keszthelyen saját lovasiskolát vezet. 
   
 • Szolnoki János: Állattenyésztő üzemmérnök, üzemszervező, agrármérnök, lovastúravezető, belovagló, segédedző. 1983-ban kezdett túrákat vezetni a Hortobágyon és a Zemplénben. Jelenleg is foglalkozik lovasturisztikával, felnőttoktatásban tanít.
   
 • Víg Attila: A győri Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium oktatója, edzője. Bábolnán és Pápán dolgozott, volt belovagló, lovastúrák kísérője és vezetője. 
   
 • Vismeg István: A sárospataki Betyár Lovasiskola vezetője, a Zempléni Lovas Egyesület vezetőségi tagja, a Sárospataki Főiskolán tanársegéd. 
   
 • Demjanovich Katalin: Közgazdász, éveken át a Magyar Turizmus Rt-nél dolgozott, lovas családból származik, édesapja válogatott lovas volt. Bár maga közvetlenül nem vesz részt a lovak vizsgáztatásában, mégis kulcsfontosságú szerepet játszik, hiszen ő felelős az alkalmassági vizsgák adminisztrációs hátteréért. Ő az, aki felveszi a kapcsolatot a lovas szolgáltatókkal, illetve ő a kapocs az MLTKSZ és a NÉBIH között. 

A vizsgáztatók bemutatása

Lóska János elmondta, hogy mivel a jogszabály hatálybalépésekor is voltak olyan vitás pontok- mint a lólétszám, vagy az ismeretlen származású lovak kérdése - melyek miatt várhatóak voltak további változások, az MLTKSZ nem kezdte meg azonnal a lovak vizsgáztatását.

A helyzet rendezése óta azonban gőzerővel folynak a vizsgáztatások, az MLTKSZ munkatársai már több mint 68 helyszínen 515 ló vizsgáztatásán vannak már túl, és még legalább 82 lovardába látogatnak majd el. Lóska János hangsúlyozta, hogy a vizsgáztatók a biztonsági körülmények és feltételek betartása mellett segítő szándékkal állnak a szolgáltatók rendelkezésére.

Az alkalmassági vizsga hungarikum? 

Mivel saját kutatásunk eredménye szerint külföldön nem ismert a lovak alkalmassági vizsgájának gyakorlata, az MLTKSZ-nek is feltettük a kérdést, hogy van-e valahol működő példa a hazánkban kialakítotthoz akárcsak hasonló, működő rendszerre.

Konkrét külföldi párhuzamot nem találtunk, azt azonban megtudtuk, hogy például Németországban egy teljesen másfajta, túlszabályozott rendszer van, illetve hogy például Németországban, vagy Angliában csak álom a szabad terephasználat.

"Akármilyen is a rendszerük, ők nem ott szeretnek lovagolni, hanem itt, nálunk. És ez még mindig nagyon sokat jelent. Nem volt cél, hogy mi megkeressük a külföldi országokat, mert mi úgy gondoltuk, hogy a magyar lovas hagyományok épp elég erősek ahhoz, hogy önmaguk is rendszereket teremtsenek és próbáljanak meg színvonalat emelni" mondta Lóska Eszter.

A folytatásban az alkalmassági vizsga menetét és feladatait mutatjuk be.

2014.08.18. Magyar Dorottya, Lovasok.hu

Szeretnél elsőként értesülni a fenti kérdésekre érkező válaszokról és a lovardákat, lovas szolgáltatókat érintő legfrissebb hírekről?

Iratkozz fel lovardáknak szóló szakmai hírlevelünkre: 

 


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés