keresés a lovardák között

Fülükkel is kommunikálnak a lovak
Amerikai kutatók most tudományos módszerekkel is igazolták, amit már eddig is tudtunk: szemük, fülük és fejük irányát is felhasználják a lovak arra, hogy társaikkal kommunikáljanak.

A fül szerepe a lovak kommunikációjában azért számít újdonságnak, mert a korábbi kutatások csak azokra a jelekre koncentráltak, amiket az emberek is használnak, azaz a test és a fej tartásának iránya, valamint a tekintet.

Senki nem lépett még ezeken túl – mondta Jennifer Wathan, a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője, a brit Sussexi Egyetem kutatója.

„Azt találtuk, hogy a lovaknál a fül helyzete is alapvető vizuális jel, amire a többi ló reagál. A lovaknak valójában mind a szem, mind a fül jellemzőit látniuk kell, mielőtt a másik ló fejének iránya alapján döntenének valamiről" - tette hozzá.

Wathan és kollégája, Karen McComb lefényképezte, milyen gesztusokkal adnak jelt a lovak arról, ha figyelnek valamire. A fotókat életnagyságú modellként használták a többi ló számára, amikor két takarmányos vödör közül ki kellett választani, hogy melyikből egyenek.

A fotózott "modellek" minden alkalommal ugyanarra a vödörre figyeltek, sosem a másikra. Voltak esetek, amikor a két kutató manipulálta a fotókat: levették róluk a fül és a szem közvetítette információt. Megfigyeléseik azt mutatták, hogy a lovak társaik fejének iránya után tájékozódtak, amikor az élelmet keresték. Ha maszk takarta el a fület és a szemet, az megzavarta a társak jeleinek értelmezését.

A kutatók szerint - ahogy azt tanulmányukban kifejtették - a figyelem helyes értelmezése azon is múlt, melyik egyed mutatta az irányt, tehát az egyes lovak egyéni arcvonásai is fontosak lehetnek a kommunikáció szempontjából.

2014.08.08. Forrás: MTICikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés