keresés a lovardák között

Eltörölték a minimum lólétszám szabályt és időt kaptak a nullás lovak
Hétfőtől legálisan dolgozhatnak tovább az ismeretlen származású lovak és az ötnél kevesebb lóval működő kis családi lovardák - az erről szóló rendelet a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

A rendeletben közzétett legfontosabb változások:

 • Megszűnt az a követelmény, miszerint egy lovardának legalább öt lóval kell rendelkeznie.
   
 • Ismeretlen származású lovakkal 2019. december 31-ig (lovasterápia esetén 2020. december 31-ig) lehet a szolgáltatási körbe bekerülni. Eddig az időpontig szolgáltatásba bevont ismeretlen származású lovak a jövőben is használhatóak.
   
 •  2020. január 1-től (lovasterápia esetén 2021. január 1-től) új ló regisztrálása esetén lesz követelmény a származás igazolása.
   
 • A módosítás a már működő lovas szolgáltatók MKEH felé való bejelentési kötelezettségének határidejét 2014. december 31-ig meghosszabbítja.
   
 • A jelenleg is lovas szolgáltatásba bevont lovaknak 2015. január 1-ig kell alkalmassági vizsgát tenniük.

Fotó: Szépalma Hotel és Lovarda

A lovas szolgáltató tevékenység technikai és személyi feltételeit a 14/2008. (XII.20) ÖM rendelet szabályozza. A rendelet 2013. szeptember elsején hatályba lépett módosítása egyebek között arról rendelkezett, hogy lovas szolgáltatás csak ismert származású, alkalmassági vizsgával rendelkező lovakkal végezhető és hogy minden lovardának legalább öt ilyen lóval kell rendelkeznie. A túlságosan szigorú, elsősorban a kisebb, családi lovardákat ellehetetlenítő rendelkezés élénk visszhangot keltett a lovas ágazatban. 

2014 februárjában a Kormány honlapján elérhető és véleményezhető volt a lovardarendelet új tervezete és az előzetes hírek arról szóltak, hogy a szabályozás már márciusban módosulhat, így a lovas szolgáltatókat derült égből villámcsapásként érte a NÉBIH és az MKEH május végi felhívása, hogy helyzetüket a hatályos rendeletnek megfelelően június 30-ig rendezzék, ellenkező esetben szolgáltatást nem végezhetnek.

Facebook csoport és békés demonstráció szerveződött az ÖM rendelet módosításáért, a háttérben pedig újra indultak az egyeztetések – versenyfutás az idővel. A Nemzetgazdasági Minisztérium június 12-én adott ki közleményt arról, hogy soron kívül módosítják a rendeletet – a szakma érdekeinek megfelelően. A módosítás végleges szövege a pénteki Magyar Közlönyben, épp a június 30-i határidő előtt látta meg a napvilágot..

2014.06.29. Magyar Dorottya, Lovasok.huCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés