keresés a lovardák között

Miért fontos az elektrolit pótlás?
Ha izzasztó a hőség...

A szervezet számára felesleges hő leadása többféle módon történhet. A lovak esetén ennek elsődleges módja az izzadás, amely nagyon hatékony hűtési mód, de megvannak árnyoldalai is. A verejték megjelenése, függetlenül attól, hogy vékony és vizes, vagy vastag, habos, annak a jele, hogy a lovunk folyadékot veszít, ez lehet óránként 10-15 liter folyadék is.

A lovak verejtéke hipertóniásnak tekinthető, ami azt jelenti, hogy nagyobb koncentrációban tartalmaz elektrolitokat, mint a testfolyadékok. A verejtékkel az elektrolitok távoznak. Az izzadással elvesztett elektrolitok legfontosabbjai a nátrium, klorid és kálium. Kisebb mennyiségben a kalcium és magnézium, és még kisebb mennyiségben egyéb nyomelemek is ürülnek.

Minden elektrolitnak megvan a saját funkciója:

  • A nátrium segít fenntartani a megfelelő vérnyomást és testfolyadék egyensúlyt
  • A klorid a sav-bázis egyensúlyért felelős
  • A kálium fenntartja a sejten belüli folyadékegyensúlyt és nélkülözhetetlen az optimális izom-, szív- és vese működéshez
  • A kalcium fontos a megfelelő csontfejlődéshez, szívizom, ideg- és izommunkához
  • A magnézium a megfelelő izomműködéshez, csontképzéshez és idegrendszeri működéshez

Az elektrolit egyensúly felborulása többféle módon lehet hatással a szervezet működésére.  A nátrium, klorid, kálium és magnézium kiürülése nagymértékű zavart okoz az ideg-és izomszövet működésében, míg a nátrium és kálium drasztikus csökkenése oly mértékben csökkenti a szomjúság érzetet és étvágyat, hogy az már gátolja a rehidratálást. A kalcium és magnézium kiürülése idegrendszeri problémát okoz, amely miatt a ló akár össze is eshet.


Revitalizáló elektrolit sók

A nátrium és a klorid nagyon kis mennyiségben található meg a szénában és a szemes takarmányokban, ezért fontos hogy a lovak számára ezek beviteléről mindig gondoskodjunk. Ez a pótlás történhet nyalósó, elektrolit só vagy paszta formájában. A legegyszerűbb mód, ha a lovad számára elérhető a nyalósó. Itt figyelmet kell arra fordítani, hogy olyan helyen legyen a só, ahol nem szennyeződik vizelettel vagy trágyával. A folyadék háztartás szempontjából szintén nagyon fontos a tiszta víz, az is legyen elérhető, hogy lovad tetszés szerint bármikor tudjon inni.

A legtöbb elektrolit, revitalizáló só bekeverhető a lovak táplálékába, feloldható vízben vagy szájon át adható pasztaként kerül forgalomba. Amikor vízben oldva adod az elektrolitot, annak elfogyasztása után mindig legyen elérhető még további tiszta víz is, hiszen a ló szomjas lesz.

Számos kereskedelmi forgalomban lévő elektrolit áll rendelkezésre, de óvatosnak kell lenni a kiválasztásnál. Sokszor a legfőbb összetevő sok elektrolit készítményben nem só, hanem a dextróz, amely cukor. Ez megfelelő a betegségből felépülő lovak számára. Az izzadtság okozta elektrolit veszteség pótlására a legfontosabb összetevő a nátrium és a klorid. Ha egy kereskedelmi elektrolit keverék több mint 15% cukrot tartalmaz, akkor a vásárló alapvetően a cukorért fizet és nem az elektrolitokért. Természetesen a lovak szívesen fogyasztják a cukros elektrolitot, mert édes, de ezek a termékek nem segítenek a lónak az elvesztett elektrolitok pótlásában.


Epsom só, magnézium szulfát

A pótlás mértékét természetesen az elvesztett folyadék, az izzadás mértékéhez kell igazítani, amelyet befolyásol a feladat intenzitása, a talaj a környezeti hatások, időjárás. A megfelelő elektrolit adag 3-7 gr nátrium, 6-15 gr klorid, 1-3 gr kálium, 4-8 gr kalcium és 1-3 gr magnézium tartalmú.

Mikor különösen fontos az elektrolit pótlás?

  • Intenzív edzés vagy képzés, versenyek, bemutatók, túrák esetén
  • Utazáskor
  • Magas hőmérséklet és / vagy páratartalom esetén
  • Bármilyen okból megnövekedett izzadás vagy vízveszteség esetén (pld. hasmenés)


Elektrolit paszta

Az Equimins által kínált elektrolit kiegészítők az Epsom só (magnézium szulfát), dobozos kiszerelésű elektrolit, a Revitalizáló só (dextróz, kalcium laktát, magnézium, kálium klorid, nátrium klorid, réz szulfát, cink szulfát, probiotikumok) és az Elektrolit paszta a sók és szükséges kalcium és nyomelemek pótlására 30 ml kiszerelésben.

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálsz, amely segít lovad egészségének és csúcs kondíciójának elérésében, illetve megőrzésében.

Termékeinkről részletes leírást a honlapunkon találsz: www.equimins.hu vagy www.lovitamin.hu

Equimins Hungary 
AB-ORIGINAL KFT

 
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.

 
Termékfelelős:
Möhöly Christa
+36 30/979 6578
+36 30/226 9956

2014.06.23.
A cikket összeállította: Möhöly Christa Termékfelelős, Equimins


KapcsoLÓdó cikkek:


Equimins Horse Products »

Ha kell az energia: a telivérek takarmányozása »

A téli problémák megelőzése - Equimins táplálékkiegészítők, vitaminok és ápolási termékek »

Az Equimins egyedülálló kiegészítője, az MSM – Metil Szulfonil Metán »

Flexijoint, ízületi kiegészítő az Equiminstől »

Az elektrolitok fontossága »

Felkészülés a versenyszezonra az Equimins-szel »

Gondolatok a csikók táplálásáról »

Kancák és mének felkészítése a fedeztetésre táplálkozástani szempontból »

Izomtömeg növelés Equimins táplálékkiegészítőkkel »

Izomláz »

Hasznos kis olvasmány a lovakról - avagy a lovak emésztőrendszere »

A sérült sportlovak gyógyulásának támogatása takarmányozással »

Pre- és probiotikumok a lovak takarmányozásában »

A magnézium szerepe a lovak szempontjából – hogyan működik? »

Homokkólika ellen »

Equimins Hungary - Szárított gyógynövény termékek »

Miért L-karnitin? »

A patairhagyulladás táplálkozástani szempontból »

Téli vitaminpótlás az Equimins-szel »

A Biotin, avagy a H vitamin más szemmel »

Őszi és téli veszély: Csüdsömör - és a gyógyír az Equiminstől »

Referenciák: Equimins termékek Vevőink szemével »

Az Equimins Hungary akciós ajánlatai »

Termékek »

Lovak takarmányozása »


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés