keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek

Beszorult a startgép alá, mégis nyert Opium Bullet Pozsonyban
Opium Bulletet vezették be elsőnek a startgépbe Pozsonban, ám az utána következő lovak annyira lökdösték a szerkezetet, hogy az kissé megmozdult, Overdose féltestvére pedig ijedtében felágaskodott, hanyatt vágta magát, és beszorult a startgép alá. Csak azért nem esett komolyabb baja, mert nem próbált meg magától szabadulni, hanem talán hagyta, hogy az ott lévők a lábainál fogva húzzák ki alóla.

Mikóczy Zoltán azt nyilatkozta, hogy ezután csak azért döntöttek az indulása mellett, hogy a lóban ne maradjon rossz emlék, ne legyen később problémája a beállásból, ne arra emlékezzen, hogy hanyatt vágta magát, hanem, hogy futott egy jót. Az eredmény és a forma ekkor már nem érdekelte Mikóczyt, ám Opium Bullet a stresszes helyzetet követően egy nyakhosszal meg tudta nyerni versenyét.

Opium Bullet élete első versenyén a Kincsem Parkban 2013 szeptemberében

Overdose két féltestvérével utaztatok a vasárnapi pozsonyi versenynapra. Nem titkoltad, hogy magad is Opium Bullet első hároméves versenyét vártad jobban, hogy lásd, mennyit fejlődött az ősz óta. Ez volt az első versenye ami előtt komoly felkészítést kaphatott jelenlegi csapatától, hiszen tavaly csak egy keveset tudtatok rádolgozni, miután Angliából Magyarországra érkezett.

Mikóczy Zoltán: A fő kérdés számunkra az ebben a versenyben mutatott formája volt, hogy megérett-e már arra, hogy komolyabb, Group-szintű versenyben is bizonyíthasson. Korábban már beneveztük a müncheni, május 1-i Group III-as Silberne Peitsche-re.

Ami nem az Arany, hanem az Ezüst Ostor, és amibe rajta kívül jelenleg öt francia és tizennyolc német ló van nevezve.

Mikóczy Zoltán: A németek és a franciák idén egy új, közös sprintverseny sorozatot indítottak, melynek első állomása a komoly tradícióval rendelkező Ezüst Ostor (Silberne Peitsche). E futamok győztesei szabadkártyát kapnak, azaz nevezési díj nélkül indulhatnak az augusztusi baden-badeni Arany Ostoron (Goldene Peitsche).

Most viszont csak 5 lovat neveztek Opium Bullet ellen Pozsonyban. Opium Bullet ezúttal már nem sokhosszas utolsóként, hanem közeli harmadikként ugrott ki a startgépből. Igaz, a futam negyedórás késéssel kezdődött...

Mikóczy Zoltán: A csúszás pont Opium Bullet miatt volt. Egyes startszámmal indult, így őt vezették elsőnek a startgépbe. Szépen, probléma nélkül beállt, ám az utána következő lovak a szokásosnál jobban lökdösték a startgépet, amitől az kissé megmozdult. Opium Bullet pedig ijedtében felágaskodott, majd hanyatt is vágta magát, be is szorult a startgép alá. Csoda, hogy nem történt komolyabb baj, és a ló nem próbált meg magától szabadulni, hanem talán ösztönösen hagyta, hogy az ott lévő emberek a lábainál fogva kihúzzák alóla. Le is nyergelték, úgy volt, hogy nem indul a versenyben, a startprocedúrát pedig újrakezdték.

Mivel se külsérelmi nyom, se a mozgása nem utalt sérülésre, úgy döntöttünk, ha lehet, mégis induljon el, és visszanyergeltettük. Ekkor már egyáltalán nem számított, hogyan fut és hányadik lesz, csak arra gondoltuk, hogy ne maradjon benne rossz emlék a startgépről, a jövőben ne legyenek problémák a beállásból. Ne arra emlékezzen, hogy hanyatt vágta magát, hanem arra, hogy versenyt futott.

Ezek után pláne meglepő, hogy a korábbinál jobban startolt...

Mikóczy Zoltán: Ekkor már utolsónak állították be, jól indult, közel volt a vezető lovakhoz, ám a célegyenesbe való érkezés előtt csúnyán lezártak előtte, így lovasának nagyon vissza kellett vennie, hogy utat találjon a külső ív felé.

Mi úgy láttuk, hogy Línek szinte állóra fékezett vele (a videón ez 1:03-nál látható), csak a célegyenesre talált utat közöttük, és ekkor Opium Bullet megint tíz vágtaugrással vágott át a mezőnyön, a többiek közül pedig csupán egyetlen ló tudta felvenni a tempóját.

Mikóczy Zoltán: Línek ott mutatta meg a zsenialitását, hogy a visszavételt követően nem azonnal "csavarta meg a lovat", hanem fokozatosan lovagolt fel vele. Tudta, hogy van neki egy fantasztikus 2-300 métere, ebben bízva, erre játszva hozta a versenyt. Mindezeket figyelembe véve Opium Bullet hősiesen teljesített.

A versenyt követően is sérülésmentesnek tűnt? Már amennyire szemre tudtátok vételezni, hiszen szinte azonnal útra is keltetek, vissza Alagra.

Mikóczy Zoltán: Normális benyomást keltett már az indulás előtt is, de itt utazik előttem, most sem tapasztalunk semmi rendkívülit, ennél biztosabbat talán a hét derekára fogunk tudni.

Két "fél" Overdose-t vittél Pozsonyba, apai féltestvérét Quai Brany-t egy 3800 méteres akadályversenybe neveztétek.

Mikóczy Zoltán: Ez a nagy tavaszi pozsonyi akadályverseny, ahová Quai Brany címvédőként érkezett. Nagyon bíztunk a jó szereplésében, ám az egyik legnehezebb akadálynál elbukott egy ló, Quai Brany pedig az akadályról földet érve szinte beleugrott ebbe a már földön fekvő lóba, lovasával hatalmasat buktak. Az első pillanatban nagyon nagynak tűnt a baj a lóval is, de ő viszonylag hamar talpra állt, lovasának viszont sajnos két helyen is eltörött a kulcscsontja.

Overdose mindkét féltestvére nagyon komoly sérülést szenvedhetett volna...

Mikóczy Zoltán: Bízzunk benne, hogy ennyivel megúsztuk ezt a versenynapot.

2014.04.14. Forrás: PannoniaOverdose.huCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés