keresés a lovardák között

Iskolai lovaglás: május 30-ig regisztrálhatnak a lovardák
A közelmúltban elkészült az a kormány előterjesztés, melynek köszönhetően 3 milliárd forint központi költségvetési forrásból elindulhat az általános iskolai lovaskultúra oktatás 2014. szeptember elsejétől. A program kapcsán  a lovardák feladatairól és a lovardákkal szemben támasztott követelményekről a Magyar Lovassport Szövetség főtitkárával, Stróbl Dorottyával beszélgettünk.

Stróbl Dorottya a Fedettpályás Díjugrató Döntőn Jován Richárddal

Lovasok.hu: Mi a teendőjük azoknak a lovardáknak, amelyek szeretnének részt venni az általános iskolai lovaglás oktatásban?

Stróbl Dorottya: A lovardáknak május végéig kell regisztrálniuk a Magyar Lovassport Szövetség honlapján és a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál.

Bár a vonatkozó jogszabály (14/2008. (XII. 20.) ÖM rendelet a lovas szolgáltató tevékenységről) alapján az MKEH regisztráció lovas szolgáltatók számára előírt határideje 2014. június 30. lenne, nekünk május 30-ig egy átfogó listát kell összeállítanunk azokról a lovardákról, amelyek mindkét szervezetnél regisztráltak és szeretnének részt venni az általános iskolai lovaglás oktatásban. 

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi igazgatói ezen lista alapján felveszik az kapcsolatot az iskolákkal és lovardákat rendelnek hozzájuk. 

Ha ez megtörtént, akkor ismét nálunk a labda, mert a Magyar Lovassport Szövetség feladata, hogy legfeljebb két hét alatt ellenőrizze azokat a lovardákat, amelyek mindkét rendszerben regisztráltak és szeretnének részt venni az általános iskolai lovaglás oktatásban.

Lovasok.hu: Akik nem regisztrálnak a határidőig, már csak a következő tanévben csatlakozhatnak a programhoz?

Stróbl Dorottya: Egyelőre ne szaladjunk ennyire előre, hiszen még csak egy próbaévről beszélünk. De amennyiben a próbaévet követően is működik a program, valószínűleg lesz lehetőség a programba való bekapcsolódásra azoknak a lovardáknak is, akik lecsúsztak a mostani jelentkezési határidőről. De persze számítani kell arra is, hogy aki már az elején benne van a programban - tehát nagyobb gyakorlattal, tapasztalattal rendelkezik - az nyilvánvalóan előnyt élvez majd a későbbiek folyamán is.

Stróbl Dorottya és Szotyori Nagy Kristóf a Magyar Olimpiai Bizottság előtt

Lovasok.hu: Milyen feltételeknek kell megfelelni?

Stróbl Dorottya: Fontos szempont, hogy ne újonnan a földből kinövő vállalkozásokat részesítsünk előnyben, amelyek esetleg csak azért jöttek létre, hogy nyereséget szerezzenek ebből a programból, hanem már működő, jól bejáratott, jó infrastruktúrával rendelkező lovardák kapják meg a lehetőséget a részvételre. Olyan lovardák, amelyek amúgy is ezzel foglalkoznak és nem csak nyerészkedésből és kalandvágyból fognak neki.

Emellett nem szeretnénk olyan elvárásokat felállítani, ami után kivételeket kell majd tegyünk, mert a szabályozással kizártunk olyan lovardákat, ahol már jól működik az általános iskolai lovaglás oktatás. 

Másrészt azonban szem előtt kell tartanunk, hogy ez a program arról szól, hogy lovaskultúrát szívjanak magukba a gyerekek – ehhez kell megfelelő környezetet biztosítanunk számukra.  

Kidolgoztunk egy bírálati lapot, ami különböző szempontokat tartalmaz. A legfontosabb természetesen a biztonság. Nagyon fontos a lovak mentális és egészségügyi állapota, a lovak felszerelése. És persze fontos, hogy legyenek kiszolgáló helyiségek, például mosdó, öltöző és egy olyan helyiség, ahová rossz idő esetén behúzódhatnak a gyerekek. Úgy érzem, hogy ezek mind reális, teljesíthető feltételek

A bírálat szempontjai:

1. Környezet:

  • Természeti adottságok
  • A lovagoltatásra használt terület alkalmassága, rendje 
  • Higiénés feltételek biztosítása

2. A lovak tartása, szerszámok alkalmassága:

  • Az iskolai lovas oktatást végző lovak elhelyezéséhez, pihenéséhez, regenerálódásához kapcsolódó körülmények
  • A szerszámok állapota, száma, tisztasága, biztonsága és szakmaisága

3. A lovak szakmai alkalmassága:

  • Képzettségi fok
  • Kondicionális állapot

4. Szakmai - személyi tényezők:

Nem feltétel például a fedeles lovarda megléte. Rengeteg helyen működik jól a program, ahol nincs fedeles lovarda, nem is valószínű, hogy épül, de biztonságosan és jól csinálják. Például Fóton, vagy Lakitelken.

Emellett szeretnénk, hogy minden lovardában legyen egy, a Szövetség által regisztrált szakember. Ez lenne számunkra a biztosíték, hogy az adott lovardában valóban szakmai munka folyik. A regisztrált szakemberek országos területi megoszlása még nem teszi lehetővé, hogy valóban minden egyes általános iskolai lovaglás oktatással foglalkozó lovardában fizikailag is jelen legyen egy ilyen szakember, de azt szeretnénk elérni, hogy legalább egyfajta szakmai együttműködés, konzultáció létrejöjjön az oktatásban résztvevő lovas-oktatók és a Szövetség szakemberei között.

Lovasok.hu: Mi történik, ha a lovarda nem felelt meg?

Stróbl Dorottya: Ilyen esetben elmondjuk a hiányosságokat a lovarda vezetőjének, és a listánkban feltüntetjük, hogy egyelőre nem javasoljuk az általános iskolai lovaglás oktatás megkezdését az adott lltesítményben. Amennyiben a lovarda változtat a problémás pontokon és egy újabb ellenőrzésen már megfelel, természetesen semmi akadálya, hogy részt vegyen a programban. 

Stróbl Dorottya

Lovasok.hu: Mi a helyzet a lovak ellenőrzésével? A lovas szolgáltatásokat szabályozó ÖM rendelet tartalmazza, hogy a lovas szolgáltatásokban résztvevő lovaknak alkalmassági vizsgát kell tenniük a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség szakemberei előtt.

Stróbl Dorottya: Mi megnézzük a lovakat, de nem vizsgáztatjuk le őket. Egy ló állapota nem állandó, számtalan tényezőtől függhet, ezért nem tartjuk reálisnak a lovak vizsgáztatását. Egy szakember számára azonnal egyértelmű, hogy egy 12 hetes, lenőtt patákon álló, kiálló bordájú, április közepén még mindig téli bundás ló rossz kondícióban van, nem egészséges, ezáltal a mentális állapota sem teszi alkalmassá arra, hogy lovagoltassanak rajta. Nem szükséges, hogy ehhez bárki felüljön a hátára. 

Lovasok.hu: Kik és mikor fogják elvégezni az ellenőrzést?

Stróbl Dorottya: A lovardák ellenőrzését a Magyar Lovassport Szövetség szakemberei fogják elvégezni. Szeretnénk bevonni az ellenőrzésbe a Szövetség megyei vezetőit és az általuk kijelölt szakembereket. Melléjük még az Edzőoktatási Bizottság is kijelöl egy személyt. Erre csak május 30-a után kerülhet sor.

Lovasok.hu: Előreláthatólag mikor tudják meg a lovardák, hogy indul-e a program, illetve hogy hány gyerekre számítsanak?

Stróbl Dorottya: Egyelőre még nem jött létre az általános iskolai lovaglás oktatás jogszabályi háttere, csak egy előterjesztés készült el röviddel a választások előtt. Ez az előterjesztés kerül majd az új kormány elé. Így a lovardáknak még várniuk kell a pontosabb információkra. A háttérben természetesen továbbra is folyik a munka, hogy előkészítsük az általános iskolai lovaglás oktatás bevezetésének következő lépéseit. 

2014.04.11. Magyar Dorottya, Lovasok.hu


KapcsoLÓdó oldalak:

Lovarda regisztráció a Magyar Lovassport Szövetség honlapján >>

MEKH regisztráció >>

Az MKEH honlapja válaszokat ad a lovas szolgáltatók kérdéseire >>

Több mint 3 milliárdot szán a kormány iskolai lovasoktatásra a 2014/15-ös tanévben >>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés