keresés a lovardák között

Új fedezőmén Magyarországon: Foreign Affairs
Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület az állomány frissítése és alakítása céljából egy angol telivér fedezőmént készül importálni Írországból. A kitűnő küllemű ló versenyteljesítménye és származása alapján az angol telivér fajtában is nagyszerű lehetőséget jelenthet a tenyésztők számára.

Foreign Affairs 1998-ban született Nagy Britanniában. Apja, Hernando világklasszis ló volt. Megnyerte a klasszikus Prix du Jockey Clubot (francia Derby), második volt a Prix de L’Arc de Triomphe-ban és az ír Derbyben, valamit Amerikában a Turf Classic Invitationalban, ezen kívül harmadikként ért célba a Japan Cupban. Pályafutása alatt 20 versenyben indult, hétszer győzött (2x Gr1, 1x Gr2, 2x Gr3), négyszer volt második, egyszer harmadik. Legjobb távja 2400 méter volt. Több mint 1,3 millió Fontot keresett és 127-es RPR számmal vonult ménesbe.

A tenyésztésben is maradandót alkotott. Sulamani nevű fia volt a legeredményesebb ivadéka hat Gr1-es győzelmével, amiben apjához hasonlóan ott a francia Derby trófeája, de nyert angol, amerikai, kanadai és dubai ilyen kategóriás versenyt is. A francia Derbyt Holding Court is elhódította, a lányai közül pedig Look Here az Epsom Oaksban (angol Kancadíj) hozott dicsőséget apjának. A világjáró Gitano Hernando, és a kőkemény német meiler, Alianthus is említést érdemel. Az ivadékai közül sokan az ugróversenyekben is megállják a helyüket.

Magyar pályára két kanca ivadéka került. Heliconia az évjárata krémjébe tartozik. Győzött az osztrák 1000 Guineasban, második volt a Kancadíjban, harmadik a St.Legerben. Eloise idősebb korában érkezett hozzánk, első startjára imponálóan nyerte a Megnyitó versenyt, majd tréningben egy súlyos sérülést szenvedett, melyből visszatérve második volt a Széchenyi Emlékversenyben és helyezett az Imperiál Díjban.

Hernando a Northern Dancer ménvonalak Nijinsky-Niniski ágából való. A ménvonal első négy generációja egyaránt klasszikus nyerő. Northern Dancer Kentucky Derbyt és Preaknesst nyert, Nijinsky 1970-ben az angolok utolsó Hármaskorona nyerője volt, de az ír Derbyt is behúzta, Niniski az ír St. Legerben diadalmaskodott, Hernando pedig a francia Derbyben.
Nijinsky nagyszerű versenyló volt, aki a ménesben is megállta a helyét. Mén leszármazottjai folyamatosan produkálnak olyan kitűnő versenylovakat, amik tovább viszik a ménvonalat és felhívják a figyelmet ennek a vérnek az értékességére. A közelmúlt két sztárkancája, az európai csillag Danedream és a világszerte ismert, verhetetlen ausztrál csoda, Black Caviar egyaránt Nijinsky mének ivadéka.

Foreign Affairs anyai oldalára is jellemző a klasszikus győzelem. Az anyai apja, Affirmed volt az utolsó 1978-ban Amerikában, akinek meglett a Kentucky Derby – Preakness Stakes – Belmont Stakes hármas győzelmi sorozat, és a második anya apjának, Little Currentnek is megvolt ezek közül a Preakness és a Belmont.

A Nijinsky-féle ménvonal esetében nem mehetünk el szó nélkül a magyar galoppsport egyik ikonikus alakja, a tragikus sorsú Ryan’s Gift mellett, aki magyar színekben 27 győzelmet szerzett, magyar, osztrák, svájci, cseh, szlovák és lengyel pályákon. A kitűnő ló idő előtti halála óriási veszteség volt a magyar telivértenyésztésnek, amit most Foreign Affairs pótolhat.

Foreign Affairs anyja, Entente Cordiale a versenypályán mindössze egyszer kapott lehetőséget, de tenyészkarrierje alapján a Lanwades Stud tulajdonosa a ménes életének egyik legfontosabb pillanataként említette a kanca megvásárlását egy interjúban. Tizenegy csikója közül kilenc futott versenyben, hét győzni is tudott, összesen 43 versenyben. Négy ivadéka kapott 100-nál nagyobb RPR számot, kettő nyert black-type szinten is. Motrice (Motivator) nevű lánya Listedet nyert, második volt a Gr3-as Jockey Club Cupban Newmarketben, a Gr2-es Doncaster Cupban kétszer volt harmadik, illetve a Gr3-as goodwoodi The Lillie Langtry Stakesben is kétszer hozta el a bronzot. Meg kell említeni Foreign Affairs teljes testvérét, a 11 győzelemmel, kb. 150.000 Euros életnyereménnyel és 105 RPR-el rendelkező Bien Entendut, és a Sulamani apaságú Quai Dorsayt, aki négyszer nyert és 102-es RPR számot ért el.

A családban a harmadik anya, a klasszis sprinter Caterina volt az egyik legnagyobb név. Kétévesen második volt a most már Gr1-es Nunthorpe Stakesben, háromévesen pedig megnyerte azt. A manapság Gr2-es King George Stakesben is második tudott lenni. Ancient Regime nevű lánya kétéves champion volt Franciaországban, a Gr1-es Prix Mornyban Miswakit verte. A második anyánál is találunk nagy neveket, három csikója jutott el black-type szintig. Közülük Natalie Too emelkedik ki, aki Peruban champion volt, de az USA-ban is nyert Gr versenyt.

Számunkra a legismerősebb név a rokonságból Montauciel. Négyéves szezonja után került magyar tréningbe, és ötévesen budapesti bemutatkozó futásakor az FVM Díjban egy 36 éves pályarekordot döntött meg. Később megnyerte Pozsonyban a Velka Cena Slovenskát és a Zlaty Pohárt, Varsóban a Wielka Warszawskát, de győzött Ausztriában is. Itthon 84-es generált kapott, ami csak egy kilóval volt alacsonyabb az azévi sztár, Zahmatova számánál. Később Svédországba került és ott is sikerült még versenyt nyernie.

A származás és a család után Foreign Affairs versenykarrierje is tartogat érdekességeket. A sárga mén Sir Mark Prescott newmarketi tréningtelepére került yearling korában, és kilenc évesen onnan vonult nyugdíjba. Pályafutására jellemző az okos menedzselés, a körültekintő versenyválasztás. Kétévesen októberben mutatkozott be, és 1400 méteren Wolverhamptonban a rossz start ellenére második tudott lenni. Egy hónappal később második futására már győzött ugyanott. Háromévesen a vastag pénzdíjjal dotált hendikepeket célozták meg vele, és a Derby meetingen hozták ki egy ilyen versenyben először Epsomban, 2000 méteren. Második lett Lailani mögött, aki következő startjára nyerte az ír Kancadíjat, majd Amerikában a Nassau Stakest és a Flower Bowl Invitationalt, mindhárom Gr1-es futam. Foreign Affairst a vereség után csupán 4 nappal Salisburyben, majd 3 nappal később Goodwoodban nyergelték, mindkét versenyt megnyerte. A három szoros start után egy hónappal Yorkban egy John Smith’s által szponzorált versenyben indult és győzött. Az első díj 87.750 GBP volt, amihez adalék, hogy akkoriban egy átlagos Gr3 30-40.000 GBP, egy Gr2 50.000 GBP pénzdíjjal járt a győztesnek. Következett megint egy ilyen pénzes futam, de egy kisebb súllyal futó Coolmore-os ló legyőzte, de így is 37.000-et kaszált. A nagyszerűen menedzselt eddigi 7 futás (4 győzelem, 3 második hely) után átmenet nélkül jött a mélyvíz, a Prix de L’Arc de Triomphe, ahol a befutó elején ugyan volt egy jó momentuma, de végül a Sakhee által szétszórt mezőny közepén ért célba.

Az óvatos menedzselés később is megmaradt, bár néha megpróbálkoztak feljebb lépni, de úgy tűnt a Gr szint nem hoz szerencsét a lónak. Viszont Listed szinten elég jól teljesített. Ilyen kategóriában hét alkalommal győzött, Írországban (3x), Franciaországban (3x) és Németországban (1x). Összeakadt több nagyágyúval is élete során, melyek közül a Kölnben orrhosszal, egálsúlyból legyőzött Epalo volt az egyik legnagyobb skalp. A német klasszis ekkor volt karrierje csúcsán, épp a szingapúri Gr1 győzelem után érkezett és a versenyt követően Amerikában szerzett Gr1 második és harmadik helyezést. Meg kell említeni a négyszeres Gr1 nyerő Vinnie Roe-t, akit Írországban győzött le és aki közvetlen a futam után szerezte meg ötödik Gr1 győzelmét, majd a Melbourne Cupban második lett a csodálatos Makybe Diva mögött. Karrierje során sikerült megelőznie még a Gr1 nyerő és helyezett Tobouggot, a Gr2 nyerő és többszörös Gr helyezett Cut Quartzot. Valamint rövidfejhosszal kapott ki a későbbi háromszoros Gr1 (ír St. Leger, Pattison Canadian Int., Hong Kong Vase) nyerő Collier Hilltől Svédországban és szintén rövidfejjel a kétszeres Gr3 nyerő és ír Kancadíj helyezett, 6 kilóval kisebb súllyal futó Right Keytől Fairyhouse-ban.

Pályafutása alatt 8 szezonban állt starthoz, 40 versenyben. 12 győzelmet szerzett, 11 második hely és 2 harmadik hely mellett. Győzelmeit a kétéves kori 1400 méter és a nyolcéves kori 2800 méter közötti távokon aratta, legtöbbet 2400 méterre (4x). A győzelmek és a pénzes helyezések mellett mindössze hat alkalommal nem keresett zabravalót. Életnyereménye 377.594 GBP, a Racing Postnál 115-re értékelték a teljesítményét.

Black Type győzelmek és helyezések:

  • I. Grand Prix du Sud Quest (La Teste de Buch, 2400m, Listed) 2x, Ballyroan Stakes (Leopardstown, 2400m Listed), Prix Lord Seymour (Longchamp, 2400m, Listed) Martin Molony Stakes (Limerick, 2300m, Listed), Challenge Stakes (Leopardstown, 2800m, Listed) Globetrotter Trophy (Köln, 2200m, Listed).
  • II. Stockholm Cup (Taby, 2400m, Gr3), Ballyroan Stakes (Leopardstown, 2400m Listed), Serlby Stakes (Doncaster, 2400m, Listed), Barathea Finale Stakes (Curragh, 2400m, Listed), Steventon Stakes (Newbury, 2000m, Listed), Ballycullen Stakes (Fairyhouse 2800m, Listed)
  • III. Prix Right Royal (Maisons-laffite, 3100m, Listed), Grand Cup Stakes (Musselburgh, 2800m, Listed).
  • IV. Prix Jean de Chaudenay (Saint-Cloud, 2400m, Gr2), September Stakes (Kempton, 2400m, Gr3), Prix de la Porte de Madri (Longchamp, 2400m, Listed)

Foreign Affairs versenykarrierje után Írországban kapott ménboxot, de az ottani magas színvonalú konkurencia mellett nem volt esélye labdába rúgni a telivértenyésztésben. A mellőzött mén hamarosan elkallódott volna, ha a Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület nem talál rá. A nagyszerű méretekkel, felépítéssel, küllemmel rendelkező mén ideális a félvér fajták nemesítésére, de az eredményei, keménysége és a származása alapján a hazai angol telivér állományba is hozhat javulást.
A ménnel és a fedeztetéssel kapcsolatban további felvilágosítást Janászik Andreánál kérhetnek az érdeklődők. Telefonszám: +36-30-931-0183

2014.04.03.
Nagy Antal, www.loversenyzes.hu


KapcsoLÓdó cikkek:


Fedezőménként folytatja Overdose »


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés