keresés a lovardák között

Korábban soha nem látott források érkeznek vidékfejlesztésre
A Nemzeti Lovas Program végrehajtásáról, a pályázati lehetőségekről, a kiemelt lovas rendezvényekről és a lóversenyfogadás jövőjéről kérdezte a Lovasok.hu Budai Gyulát, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárát.

Dr. Budai Gyula Sóskúton

A jó pályázatok készítői meg tudják valósítani elképzeléseiket

Ebben az évben új, hét éves uniós költségvetési ciklus indul. A Darányi Ignác Terv részét képező Nemzeti Lovas Program érintettjei, a lovas ágazat szereplői mely területeken számíthatnak támogatásra és mikor várható a pályázati kiírások megjelenése?

Dr. Budai Gyula: Azok a lovasok, akik rendszeresen figyelik a kiírásokat, eddig is sikeresen pályáztak. Sok lovardát avattunk fel az elmúlt időszakban, melyek sikeres pályázatból épültek, vagy épp kerültek felújításra. 

2014 és 2020 között vidékfejlesztésre korábban még soha nem látott források érkeznek, ezért csak bíztatni tudok mindenkit, hogy pályázzon. Ha jó a pályázat, egyértelműen meg fogja tudni valósítani az elképzeléseit. Mivel az Európai Unió úgy döntött, hogy a vidékfejlesztés ennek az időszaknak a prioritása, magasabb a támogatási intenzitás, kisebb a szükséges önrész, mint más pályázatoknál

A pályázati kiírásokat a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján, valamint a helyi Leader egyesületeknél érdemes keresni.

A nyírtassi Técsy család fedeles lovardájának avatása

A kormány idén négy kiemelt lovas rendezvény (CSIO, Nemzeti Vágta, Egyesfogathajtó VB, Lovas Világkupa) megszervezését összesen 320 millió forinttal támogatja. Tervezik-e, hogy pályázat útján más lovas rendezvények is támogatást nyerjenek?

Dr. Budai Gyula: Folyamatosan támogatjuk a hazai lovas rendezvényeket. A Minisztérium és jómagam is sok hagyományőrző rendezvényt, valamint lovas táborozásokat támogatunk. Csak az utóbbi időszakban tizenkettő ilyen jellegű kérelem érkezett hozzánk. Anyagi kereteink ugyan végesek, de a lovasok ezekből a támogatásokból sokkal jelentősebb mértékben részesülnek, mint egyéb szervezetek.

Rendkívül egyszerű tehát: kérelmet kell írni, meg kell jelölni a támogatás célját és mértékét, eljuttatni a kérelmet Minisztériumba, majd pedig el kell számolni, hogy a támogatás mire lett felhasználva.

A lóversenyzés és lóversenyfogadás egyelőre a Magyar Fejlesztési Banknál marad

A Nemzeti Lovas Program fontos törekvése, hogy a lóverseny fogadási rendszer és a fogadó hálózat fejlesztésével biztosítsa a lovas ágazat önfinanszírozó képességét. Tettek-e már lépéseket ennek érdekében?

Dr. Budai Gyula: A lóversenyzéssel kapcsolatos jogosítványok a Magyar Fejlesztési Banknál vannak. A lóversenyfogadás alapvetően jó kezekben van és jól működik, a korábban már említett nagy horderejű feladatok bevégeztéig nem tervezzük, hogy hozzányúlnánk. Egyelőre csak távlati cél lehet, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium itt is magához ragadja a gyeplőt. Annyi mindent felvetettünk és annyi dolog van, amit be kell fejezni, hogy még egy ilyen projekt ide csatolása már elaprózná az erőinket. Egy határozott irányba kell koncentrálnunk, ez pedig most az általános iskolai lovaglás oktatás, a létesítményfejlesztés és a szakemberképzés.

A lovas ágazat marketingje jó, de tovább kell erősíteni bel- és külföldön egyaránt

Beszéljünk egy kicsit az ágazat népszerűsítéséről! Minden, amit említettünk, marketingeszköz. Terveznek esetleg mást is, amivel kül- és belföldön népszerűsíthetik a lovaglást, ló- és lovassportokat?

Dr. Budai Gyula: Kezdjük talán azzal, hogy ennyire jó marketingje az ágazatnak még soha nem volt, mint az elmúlt három évben. Jó ideje járok lovas versenyekre, és még soha nem láttam, hogy a lovassport ennyire a média érdeklődésébe került volna. Egyre több szó esik a ló- és lovassportokról a médiában és egyre többször láthatunk televíziós közvetítéseket egy-egy versenyről. Persze lehetne ez jobb is, itt is vannak elmaradásaink. De azokat a médiákat, amelyek ezt felvállalták, meg kell erősíteni

És természetesen kell marketing kifelé is, az ország határain túlra, hogy megmutassuk, Magyarországon a lovaskultúra más irányt vett. Elég, ha csak azt a tavalyi kormánydöntést említem, amely biztosítja, hogy ma Magyarországon az erdőkben szabadon lehet lovagolni, túrázni. Ez pedig már kapcsolódik a turizmushoz, ami jól eladható. 

Ha azt a fontos szempontot tartjuk szem előtt, amit a Nemzeti Lovas Program ki akar fejezni, hogy lovas nemzet vagyunk, hogy Magyarországon kultúrája van a lónak, hogy Magyarországon az iskolákban oktatják a lovaglást, rengeteg tehetséges gyerek ki tud majd kerülni az egyesületekbe, ezáltal több sporteredmény fog születni és nem csak néhány fanatikus fogja finanszírozni a lovassportot saját forrásból, saját cégből, akkor elérünk arra a célra, amit a kormány kitűzött.

Dr. Budai Gyula

Kitüntetett jogász, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Országgyűlési képviselő.

Lovasügyeink 2013-ban a Vidékfejlesztési Minisztériumba, jelesen a vezetésével dolgozó Parlamenti Államtitkárság feladatkörébe kerültek. A lovaságazat fejlesztését támogató kormányhatározat megvalósítását szolgáló gyakorlati munka azóta nagy lendületet vett, szervezettséget kapott, összefogást hozott. Gyakorlatilag ekkortól adhattunk igazából „szárat” e munkának.

A Kormány két kiemelt programja – a Nemzeti Lovarda teljes körű felújítása, valamint a szilvásváradi Lovas- és Rendezvényközpont Európa-léptékű felépítése – ez idő alatt a gyakorlati megvalósítás szakaszába lépett.

Kitüntetettünknek a gyakorlati lovasélettel szinte napi a kapcsolata. A helyszíneken kíséri nyomon lovaséletünk rezdüléseit; hazai és külföldi lovasversenyek, rendezvények rendszeres résztvevője. Lányai – Dallos Gyula mesteredző irányításával – ígéretesen készülnek díjugrató pályájukra; versenyeken indulnak.

Ő maga hangsúlyt helyez lovasszakmai műveltségének fejlesztésére: a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Lovastanár (Hippológus) szak másodéves hallgatója.

Forrás: Magyar Lovas Szövetség Díjátadó Gála

2014.03.13. Maus Gotthárd, Lovasok.huCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés