keresés a lovardák között

Négy milliárdot fordít a kormány állami lovas létesítmények felújítására
A Nemzeti Lovas Program végrehajtásáról, az állami lovas létesítmények felújításáról  kérdezte a Lovasok.hu Dr. Budai Gyulát, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárát.

A Nemzeti Lovarda napjainkban

Említette, hogy felújítása után a Nemzeti Lovarda lehet majd az iskolai lovas oktatás egyik budapesti központja. Több lovas létesítmény fejlesztésével is foglalkozik a kormányprogram. Beszélne erről bővebben?

Dr. Budai Gyula: Jelenleg benne vagyunk egy olyan felújítási programban, amely három nagy intézményt érint. 4 milliárd forintból megújul a Nemzeti Lovarda, a Szilvásváradi Lovas Centrum, illetve a Bábolnai Ménesbirtokon is szükség van egy olyan fedeles lovardára, ahol hazai és nemzetközi versenyeket is tudnak rendezni. 

A két nagy hagyományos lovascentrum egy-egy szakág fellegvára. A budapesti Nemzeti Lovarda a díjlovasok és díjugratók központja, míg Szilvásvárad elsősorban a fogathajtók bázisa. Elengedhetetlen volt ezen állami tulajdonú létesítmények fejlesztése – olyan állapotban voltak, hogy mindenképp szükség volt erre. 

A megújult Nemzeti Lovarda látványterve

Mindkét lovascentrum többfunkciós, több szakág igényeit is kielégítő lovas központ lesz. Szilvásváradon már most márciusban, az alapkőletétel után megkezdődnek a munkálatok, míg a Nemzeti Lovardában a júliusi CSIO után.

Emellett jelentős fejlesztés történt Izsákon is múlt évben a Négyesfogathajtó Európa-bajnokság kapcsán, idén pedig 140 millió forintot költ a kormány a fábiánsebestyéni Kinizsi Park felújítására, amely idén az Egyesfogathajtó, jövőre pedig a Kettesfogathajtó Világbajnokságnak ad majd otthont.

Hortobágyról pedig kevés szó esik, de az ott esedékes tennivalókat sem lehet megkerülni.

Magam is látom, hogy mennyi mindent lehetne, kellene még tenni. Nagy lépésekkel haladunk, de az elmúlt 25 év lemaradását 2-3 év alatt nem lehet behozni. Azt látom, hogy a lovasok hálásak, megköszöni a lovastársadalom, hogy a kormány végre észrevette, hogy ez egy nagyon komoly bázis.

Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad napjainkban

Méneskar jön létre a ménesek egységes állami irányítására

A kormány szükségesnek tartja az állami ménesek egységes állami irányítását. Megtörtént-e már az átszervezés? Milyen szerepet szánnak a Nemzeti Lovas Programban az állami méneseknek és a felújított Nemzeti Lovardának?

Dr. Budai Gyula: Azt mondhatom, hogy ezen a téren is nyugvópontra jutott minden. 2014. január 1-től a szilvásváradi ménes mellett már Bábolna és Mezőhegyes is a Vidékfejlesztési Minisztérium szakmai irányítása alá és tulajdonosi kezelésébe került. Szakmai irányítás a Vidékfejlesztési Minisztérium részéről eddig is volt, de már a tulajdonosi jogokat is a VM gyakorolja, így ezen a téren is előre tudunk lépni. Nagyon örülök, hogy ezek a dolgok végre a helyükre kerültek, hogy nagyhírű méneseink visszakerültek hozzánk.

Mindenképpen szükség van egy szakmai irányító szervezetre, ami döntő szerepet vállal a tenyésztési feladatok meghatározásában. Ez lesz majd az állami méneskar, ami itt a Minisztériumon belül fog működni. 

A lovas szakágak számíthatnak az állami ménesekben tenyésztett lovakra

Az elmúlt 40-50 év fogathajtó sikereiben nagy szerepe volt annak, hogy bajnokaink az állami ménesekből kapták a lovakat. Ez ma már nem jellemző, ami megnehezíti és megdrágítja a versenyzést. Lát-e lehetőséget arra, hogy a válogatott tagjai, illetve a fiatal, tehetséges lovasok az állami ménesekből kapjanak majd lovakat?

Dr. Budai Gyula: Erre eddig is volt lehetőség. A fogathajtásban és a díjugratásban is sok állami ménesből származó ló volt a versenyzőknél.

Volt egy időszak, amikor a szakmai irányítás és a tulajdonosi szerep szétválásával ez kicsúszott a kezünkből, de mára létrejött az egység. A Lovas Szövetség, a szakágak is elvárják, hogy ilyen fontos kérdésekben, mint a lovak biztosítása, az állam partner legyen

A Lázár fivérek sikereihez nagyban hozzájárulnak a szilvásváradi állományból kikerülő jobbnál jobb lovak. Fogathajtásban a világ élvonalában vannak versenyzőink, de más szakágakban is hatalmas a fejlődés. Remek lovakat hoztak be, és vannak nagyszerű saját tenyésztésű lovaink is, amelyek mind a hazai, mind a nemzetközi versenyeken egyre jobb eredményeket érnek el. Megvan az a génállomány, amivel sikeresen versenyezhetünk. Ezen az úton kell tehát tovább menni.

Lázár Zoltán és fogata bronzérmet szerzett a 2013-as Kettesfogathajtó Világbajnokságon, Kistapolcsányban

 

Várható, hogy más sportágfejlesztési programokhoz hasonlóan a tehetséges fiatalok – vagy akár a felnőtt versenyzők – kaphatnak támogatást a nemzetközi verseken való részvételre?

Dr. Budai Gyula: A legnagyobb változás az előző időszakhoz képest, hogy a kormány két hazai rendezésű nemzetközi verseny számára biztosít jelentős támogatást. A CSIO***-W Világkupát 30, a Lovas Világkupa megrendezését pedig 55 millió forinttal támogatja a kormány. Ez a támogatás lehetővé teszi, hogy ezeket a versenyeket magasabb színvonalon tudják megrendezni, jobb versenykörülményeket és magasabb pénzdíjat tudjanak biztosítani. 

Sajnos ott még nem tartunk, hogy az igazán jó versenyzők külföldi szereplését támogatni tudjuk. Ezt nemzetközi szinten is kevés ország engedheti meg magának. Ha egyszer a költségvetés olyan helyzetben lesz, talán még ide is eljuthatunk, de én ezt még egy kicsit távolinak tartom.

Dr. Budai Gyula

Kitüntetett jogász, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Országgyűlési képviselő.

Lovasügyeink 2013-ban a Vidékfejlesztési Minisztériumba, jelesen a vezetésével dolgozó Parlamenti Államtitkárság feladatkörébe kerültek. A lovaságazat fejlesztését támogató kormányhatározat megvalósítását szolgáló gyakorlati munka azóta nagy lendületet vett, szervezettséget kapott, összefogást hozott. Gyakorlatilag ekkortól adhattunk igazából „szárat” e munkának.

A Kormány két kiemelt programja – a Nemzeti Lovarda teljes körű felújítása, valamint a szilvásváradi Lovas- és Rendezvényközpont Európa-léptékű felépítése – ez idő alatt a gyakorlati megvalósítás szakaszába lépett.

Kitüntetettünknek a gyakorlati lovasélettel szinte napi a kapcsolata. A helyszíneken kíséri nyomon lovaséletünk rezdüléseit; hazai és külföldi lovasversenyek, rendezvények rendszeres résztvevője. Lányai – Dallos Gyula mesteredző irányításával – ígéretesen készülnek díjugrató pályájukra; versenyeken indulnak.

Ő maga hangsúlyt helyez lovasszakmai műveltségének fejlesztésére: a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Lovastanár (Hippológus) szak másodéves hallgatója.

Forrás: Magyar Lovas Szövetség Díjátadó Gála

2014.03.12. Maus Gotthárd, Lovasok.huCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés