keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek

Kincsem - Nemzeti Lovas Program

Kincsem Nemzeti Lovas Program letölthető itt >>

Kiemelt cél, hogy a magyar lótenyésztés ismét a világ élvonalában legyen – mondta a földművelésügyi miniszter szombaton Bábolnán, a bábolnai arablótenyésztés kétszázadik évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencia megnyitóján.
 
Ismét egy lépéssel közelebb a Nemzeti Lovarda felújítása: kiderült, hogy ki újíthatja fel az egykor szebb napokat is látott Tattersallt, és egyúttal az is, hogy a munkálatok az előzetesen becsültnél többe fognak kerülni.
 
A szilvásváradi Ménesgazdaság felújítása olyan egyedülálló projekt, ami miatt más lovas beruházásokkal nem hasonlítható össze – többek között ezt is megtudtuk a Földművelésügyi Minisztériumtól. Azt is megkérdeztük, hogyan nőhetett közel négyszeresére a felújításra szánt pénzösszeg. Válaszokat kaptunk is meg nem is.
 
Az elmúlt években 1,6 milliárd forintról szóltak a hírek, de most úgy tűnik, hogy ehelyett 6,2 milliárd forintból újulhat meg a lipicai lovak otthona, Szilvásvárad. Vajon a tervek bővülése indokolja a drágulást? És valóban a lovas ágazatba folyhat be ez a rengeteg pénz?
 
Egy lépéssel közelebb kerülhet a Nemzeti Lovarda a megújuláshoz: nemrégiben megjelent a munkák elvégzésére vonatkozó közbeszerzési kiírás.

_uj_kep Új fedél a bábolnai csikók feje felett
A Földművelésügyi Minisztérium százmillió forintos beruházásának köszönhetően teljesen újjászületett a világhírű magyar ménesgazdaság csikótelepe.

_uj_kep Átadták a Bábolnai Ménesbirtok fedeles lovardáját
Ismét régi pompájában tündököl a fedeles lovarda a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. Ölbő-pusztai telephelyén.

_uj_kep 155 millió év végéig lovas rendezvényekre
Már biztos, hogy a három nagy lovas rendezvény – a Nemzeti Vágta, az izsáki Egyesfogathajtó Világbajnokság és a Lovas Világkupa  - megkapja az év elején beígért 155 millió forintos támogatást.

_uj_kep 140 milliós fejlesztés a fábiánsebestyéni fogathajtó VB-re
Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és Farkas Sándor országgyűlési képviselő, a szervezőbizottság elnöke a 2015-ös fábiánsebestyéni fogathajtó világbajnokság sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a jövő évi VB-re 140 millió forintos fejlesztési forrást kapnak a szervezők.

_uj_kep 2,5 milliárd forintos fejlesztés indul a Bábolna Nemzeti Ménesbirtoknál 
Két ütemben, összesen két és fél milliárd forintos beruházással megújul és a Dunántúl legjelentősebb lovasközpontjává lép elő a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok - jelentette be Dr. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a bábolnai Ötösfogat Étteremben tartott sajtótájékoztatón.

_uj_kep Korábban még soha nem látott források érkeznek vidékfejlesztésre
A Nemzeti Lovas Program végrehajtásáról, a pályázati lehetőségekről, a kiemelt lovas rendezvényekről és a lóversenyfogadás jövőjéről kérdezte a Lovasok.hu Budai Gyulát, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárát.

 Ismét négyesfogathajtó-világbajnokságot rendezhet Szilvásvárad
Letették a 1,65 milliárdos beruházással megújultó Szilvásváradi Lovasközpont alapkövét. A világszínvonalú komplexum helyet adhat a 2016-os  négyesfogathajtó világbajnokságnak is – jelentette be Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke.

 Gőzerővel halad a Kincsem – Nemzeti Lovas Program megvalósítása
Az elmúlt 20 évben összesen nem kapott akkora kormányzati támogatást a hazai lovas ágazat, mint az elmúlt 2 évben – mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az ágazat értékeléséről tartott sajtótájékoztatóján.

 Négy milliárdot fordít a kormány állami lovas létesítmények felújítására 
A Nemzeti Lovas Program végrehajtásáról, az állami lovas létesítmények felújításáról  kérdezte a Lovasok.hu Dr. Budai Gyulát, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárát.

 A támogatott sportok körében a lovaglás
Többek között lovagolhatnak, vitorlázhatnak, szörfözhetnek, curlingozhatnak, vagy éppen golfozhatnak a veszélyeztetett élethelyzetben lévő fiatalok, mert a többi 11 mellett ezek a sportok is "alternatív mozgásformát kínálnak" nekik.

  2014 szeptemberétől indul az általános iskolai lovaglás oktatás
A Nemzeti Lovas Program végrehajtásáról, az általános iskolai lovaglás oktatás bevezetéséről  kérdezte a Lovasok.hu dr. Budai Gyulát, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárát.

 A kormány 325 millióval támogatja a kiemelt lovas rendezvényeket
A kormány a Nemzeti Lovas Program érdekében 2014. február 26-án döntött arról, hogy idén összesen 325 millió forinttal fogja támogatni a nagysikerű kiemelt lovas rendezvényeket, valamint azok előkészítését.

 Alakul az iskolai lovaskultúra-oktatás széles körű bevezetése
Hamarosan elkészül az a kormány előterjesztés, amely azt célozza, hogy 2014 szeptemberétől a jelenleginél több általános iskolában valósuljon meg a lovasoktatás – mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Kecskeméten. Budai Gyula és Dallos Gyula mesteredző, örökös magyar bajnok a Hírös Lovardában egy tanrendi lovasórán vett részt.

 Lázár Vilmos: jó úton járunk
A Kincsem - Nemzeti Lovasprogramban megfogalmazott célok tekintetében a lovas ágazat valamennyi területén sikerült eredményeket elérni Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke szerint.

 Folytatódnak a lovas ágazati beruházások
A lovas ágazatban az elmúlt két évtized legjelentősebb fejlesztési zajlanak több mint 3,6 milliárd forintot megmozgatva. A Nemzeti Lovas Program keretében megújul a Nemzeti Lovarda, új lovas- és rendezvényközpont épül Szilvásváradon, de ezzel szerencsére még nincs vége a lovas létesítményeket érintő beruházásoknak.

 Új Lovas- és Rendezvényközpont épül Szilvásváradon
A Kormány döntést hozott a Nemzeti Lovas Programban meghatározott feladatokról és a kiemelt feladatok végrehajtásához szükséges intézkedésekről. Az európai léptékű szilvásváradi Lovas- és Rendezvényközpont felépítéséről, szakmai alapokon nyugvó anyagi támogatásáról is döntöttek.

 Két év múlva átadják a Nemzeti Lovardát
A Kincsem Nemzeti Lovas Program keretében jövő júliusban megkezdődik a Nemzeti Lovarda felújítása, és várhatóan 2015 első felében átadják a létesítményt - hangzott el a helyszínbejárással egybekötött pénteki sajtótájékoztatón.

 Megújul a Szilvásváradi Lovasközpont és a Nemzeti Lovarda
A Kincsem Nemzeti Lovas Program keretében hamarosan több milliárd forintból megújul a Szilvásváradi Lovasközpont és a Nemzeti Lovarda - Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerint.

 Nem indult el szeptemberben az iskolai lovaglás oktatás
Mégsem indul el szeptembertől a nemzeti lovaskultúra oktatása az általános iskolákban - írja az Origo. Vannak ugyan iskolák, ahol tanulnak lovagolni a gyerekek, de ők már évekkel ezelőtt leszerződtek valamelyik lovardával, a gyerekek óráit pedig az esetek többségében a szülők fizetik. A Kincsem Nemzeti Lovas Programnak pedig pont az lett volna a lényege, hogy az állam állja a költségeket

 Megújul a lovas stadion Szilvásváradon
Mintegy 1,6 milliárd forintból megújul a szilvásváradi lovas stadion – jelentette be Horváth László Heves megyei kormánymegbízott, országgyűlési képviselő múlt szerdai, Szilvásváradon tartott sajtótájékoztatóján.

 Indulhat a Kincsem – Nemzeti Lovas Program
Magyarország kormánya 2013. március 27-én elfogadta a Nemzeti Lovas Programban meghatározott feladatokról és a kiemelt feladatok végrehajtásához szükséges intézkedésekről szóló 1061/2012. (III. 12.) Korm. határozat módosításáról szóló előterjesztést, melyet Horváth László, a nemzeti lovas stratégia előkészítésére és végrehajtására kinevezett miniszterelnöki megbízott készített.

 Lázár Vilmos a Lovas Munkacsoport elnöke
A Lovas Munkacsoport feladata, hogy a Nemzeti Lovas Programban meghatározott feladatok végrehajtásához szakmai támogatást nyújtson. A tanácsadó testület tagjait a vidékfejlesztési miniszter nevezte ki 2012. április 4-én, elnöke Lázár Vilmos többszörös fogathajtó világbajnok, a Magyar Lovas Szövetség elnöke.

 A kormány elfogadta a Kincsem Nemzeti Lovas Programot
A kormány mai, 2012. február 29-i ülésén megtárgyalta és elfogadta a Kincsem Nemzeti Lovas Programot, amelynek célja a lóhasználat és a lovas tevékenység feltételeinek javítása, fejlődési pályára állítása, a fenntarthatóság alapjainak megteremtése.

 Új Nemzeti Lovasprogram készül
Az új nemzeti lovasprogramról tartottak szerdán konferenciát az Országházban, amelyen azt vitatták meg az érdekeltek, hogy az miként válhat a kormányprogram részévé, illetve mit kell tenni ahhoz, hogy lóágazat szerepe és tekintélye emelkedjen Magyarországon. Kövér László, az Országgyűlés elnöke hangoztatta: Magyarország ismét lovas nemzetté válhat, megvannak ehhez az adottságok és lehetőségek is.

 Új nemzeti lovasprogram - az út elején
Az Új Nemzeti Lovasprogramot közel 600 rangos szakember és politikai személyiség érdeklődése mellett nagy sikerrel mutatták be október 20.-án a Parlament Felsőházában. A parlamenti konferenciát követő órákban számos lovas szervezet, lovasember és mások jelezték: szívesen vesznek részt a program megvalósításában.

 Lovastörténelmi pillanat! - 2010. október 20. ÚJ NEMZETI LOVASPROGRAM
A parlamentben, konferenciát tartottak a Főrendi-ház termében. Köszöntőt mondott Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A találkozót vezette Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke. 

 Lezsák Sándor - A lovaskultúra nemzeti reneszánsza
Az új nemzeti lovasporgramunk nemcsak a szakma, de a politika fogadókészségével, támogatásával és akaratával országgyűlési határozat, a kormányprogram része lesz. Ezzel a jó reménnyel és felelősséggel kezdjük meg munkánkat!

 A Nemzeti Lovasprogram törvényi háttere
Az elkészült stratégiai alapján készül egy foglalkoztatási program-tervezet. Milyen jogszabályokon kell változtatni? Milyen új jogszabályokra van szükség? Hogyan épüljön be a stratégia az oktatásba, az egészségügybe, a turizmusba, a vendéglátásba? Hogyan lehet fejlesztési forrásokat felhasználni ehhez a területhez?

 Lázár Vilmos: Az új Nemzeti Lovasprogram alapjai
Mindenkinek szüksége van megerősítésre. Tudnia kell, hogy amit csinál, amit tesz, az sokaknak fontos, az Ő érdekükben és megelégedésükre történik. Nekünk, a Parlament Felső Házában rendezett konferencia, a felfokozott érdeklődés, a közel 600 lovasbarátunk részvétele megerősítést és biztatást jelent.

 Dallos Gyula: A Nemzeti Lovas Stratégia háttere, és útja a megvalósulásig
A ló mint identitás tudatunk megerősítésének állat szimbóluma, a Kárpát- medencében élő magyarság összetartozásának kötőeleme, a közös gyökereink okán. Másrészt az állampolgárok döntő többsége direkt és indirekt, vagy szimpátia szinten kötődik a lóhoz. A Nemzeti Lovas Stratégia program a legfelsőbb döntést hozók körében pozitív megítélésnek örvend, és valós remény van arra, hogy bekerüljön a kormányprogramba. 

 Dr. Sótonyi Péter: Az Új Nemzeti Lovasprogram az oktatásban
A lovasok oktatásában nincs, vagy csak nagyon nehezen fedezhető fel bármilyen rendszer. A szakember képzés hiánya, eredménytelensége már az egész ágazat működésének, fejlődésének gátjává vált. A piaci igények érintőlegesen találkoznak az oktatással, a szakma nem ismeri el az új képzési helyeken szerzett okleveleket, mert nem kapcsolódik hozzájuk alapos lovas gyakorlati képzés. 

 Dr. Jármy Miklós: A Lótenyésztők szerepe és lehetőségei a Nemzeti Lovaságazati Stratégiai megvalósításában
Az új Nemzeti Lovas Program azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy az ország lóállományának a lakossághoz viszonyított arányát a kommunizmus zsákutcáját elkerült Európai társadalmak szintjére emeli.

 Szotyori Nagy Kristóf: A lovas élsport múltja és jövője
Célunk nem lehet más az élsportban sem, minthogy a múlt században kialakult „lovasnemzet” képünket végre eredményeinkkel is visszanyerjük. És most nem a nulláról kell indulnunk, hiszen tehetséges lovasaink mellett a magas kvalitású szakemberek száma is lassacskán növekszik, a megfelelő lóállomány és lovas objektumaink feltételeinek javulása pedig megteremthetné a keretet ahhoz, hogy ismét lovasnemzetté váljunk.

 Dr. Fehér Károly: A Nemzeti Lovas Stratégia és a PR-tájékoztatás, közvéleményformálás, kapcsolatépítés, nyílvánosság gyakorlata
A támogatásra érdemes ÚJ PROGRAMUNK – a sport mellett – társadalmi-, gazdasági- és politikai célokat is szolgál: életminőséget javít, egészséget, értéket véd, természetközeli kikapcsolódásra hív, munkahelyet teremt, szociális biztonságot ad, a térségfejlesztést, az ésszerű földhasználatot segíti, közösséget kovácsol, derűt hoz, a jó  hangulatunkat erősíti

 Kassai Lajos: A magyar lovashagyományok a XXI. században
Egy nemzet minőségét az érzelem és az értelem aránya határozza meg. Az a hév és elhivatottság, ami a mai lovas társadalmunkat jellemzi és a szakmai tudás, melyet felhalmozott, elegendő ahhoz, hogy kitűzött céljait elérje, ha a jövőt tekintve képesek leszünk tevékenységünket összehangolni.

 Székely Tibor: Az újjáéledt huszár-, és katonai hagyományőrző társaságok szerepe és jelentősége
Napjaink értékvesztő világában, amikor arról beszélünk, hogy Hazánk erkölcsi válságban van,  akkor a huszárhagyományok megőrzése és újra teremtése, a hozzá tartozó megalkuvást nem tűrő, az egész világ számára példát adó erkölcsi érték újrateremtését is szolgálhatja.

 Báthory Balázs: A Lovaságazat gazdasági jelentősége - nemzetközi kitekintés
A lovas ágazatban hatalmas a fejlődési lehetőség, hiszen viszonylag rövid idő alatt, moderált befektetéssel elérhető az EU színvonal, ami önmagában megtöbbszörözi az ágazat gazdasági jelentőségét.

 Baranyai  László: A Lóversenyzés helyzete és korszerűsítésének lehetőségei
A 2010. évi LII. törvény alapján 2010. június 17-étől az állami tulajdonú lóversenytársaságok — a Nemzeti Lóverseny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. —, valamint a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok és a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok tulajdonosi joggyakorlója a Magyar Fejlesztési Bank lett.

 Szőcs Géza: Magyar Kultúra - Lovaskultúra
Nemrégiben felvetettem a Nemzeti Vágta szervezőinek, mennyire figyelmes és magyaros ajándék volna – lehetőleg még uniós elnökségünk ideje alatt – összeállítanunk és kiadnunk egy kötetet, amely 27 lóról szólna, vagy talán harmincról.

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés