keresés a lovardák között

A nullás lovak védelmében módosulhat az ÖM rendelet
Lovas körökben változatlanul központi téma az ÖM rendelet 2013. szeptember elseje óta érvényes módosítása, mely szerint ismeretlen származású lóval a jövőben lovas szolgáltatás nem végezhető. Egy november 19-én benyújtott módosítási kezdeményezés azonban megoldást nyújthat a "nullás" lovak tulajdonosai és pártfogói számára.


Fotó: Novotni Péter

A Lovasok.hu szerkesztőségébe néhány perce érkezett a lenti email a a Nyeregszemle szervezőitől: 

"A Nyeregszemle szervezői őszinte aggodalommal tekintettek arra a rendeletmódosításra, mely a "nullás" lovakat kizárta volna a lovas-szolgáltatásokból. Két hete a Nyeregszemle Budapest Kupa fővédnökéhez - Kucsák László országgyűlési képviselőhöz - fordultunk, arra kérvén őt, hogy segítsen. (A levelet Solymosi Bertold és Nádai Péter jegyezte).

Képviselő úr a múlt héten a mellékelt levélben hívta fel a minisztérium figyelmét a problémára és tett javaslatot a rendelet módosítására. A mai napon a minisztérium helyettes államtitkára arról tájékoztatta Kucsák urat, hogy javaslatait megfontolásra érdemesnek tartják és a rendeleten módosítanak!

Bízunk abban, hogy ez valóban megtörténik! Békés napot kívánva, Szilágyi Szilárd"

Íme Kucsák László országgyűlési képviselő úr rendeletmódosító kezdeményezése:

Varga Mihály miniszter úr részére
Nemzetgazdasági Minisztérium
tárgy: rendeletmódosítás kezdeményezése

Tisztelt Miniszter Úr!

"A nemzetgazdasági miniszter 31/2013. (VIII. 9.) NGM rendelete a lovas szolgáltató tevékenységről szóló 14/2008. (XII. 20.) ÖM rendelet módosításáról" meghatározza azokat a kritériumokat, mely alapján a jövőben lovas szolgáltató tevékenység végezhető. A rendelet alapvetései összhangban vannak a Kincsem – Nemzeti Lovas Program céljaival, mindemellett megteremti a lehetőségét a magasabb színvonalú, megfelelően kontrollált lovas szolgáltatásnak.

A több tízezres hazai lovas társadalom jelentős része támogatja a rendeletet, azonban egy kitétel sok működő családi lovarda életét lehetetleníti el. Erre a problémára szeretném a figyelmet felhívni, és módosító javaslatommal a rendeletet kiegészíteni.

A rendelet melléklete határozza meg a lovas szolgáltatásban résztvevő lovak alkalmassági feltételeit:
1. melléklet a 31/2013. (VIII. 9.) NGM rendelethez
„1. Melléklet a 14/2008. (XII. 20.) ÖM rendelethez
A) A vendég lovagoltatásával járó lovas szolgáltatásban résztvevő ló alkalmassága meghatározásának szempontjai
1. Általános elvárások a lovakkal szemben
1.1. Ismert származású, valamint azonosító számmal és lóútlevéllel van ellátva
1.2. Állategészségügyi státusza a szolgáltatás nyújtását lehetővé teszi

A jelenleg oktatásra, lovas szolgáltatásra használt egyedek túlnyomó része nem rendelkezik származással. A családi lovardák, lovasudvarok szolgáltatásaik elindításakor nem a ló származására, hanem annak viselkedésére helyezték a hangsúlyt. Azokat az egyedeket alkalmazzák ezeken a helyeken, melyek vérmérséklete megfelelő – s nem mellékesen áruk elfogadható volt.

(Éppen ezért a rendelet azon kitétele, mely szerint a lovakkal alkalmassági vizsgát kell tenni, a lovas szolgáltatásban jelenleg is dolgozók részéről támogatást élvez.)

A hazai lovaskultúra fejlesztése nemzeti érdek. Ezért született a Kincsem – Nemzeti Lovas Program is, melynek megvalósításában komoly szerep hárul a kisebb, családi lovardákra. A hazai lovas szolgáltatások túlnyomó része ezeken a kisebb lovardákon alapul.

A ló és lovas közötti kapcsolat nem fejezhető ki egy használati tárgy és tulajdonosa viszonyával. Egy lószerető ember nem válik meg lovától – nyomós indok nélkül. Mindemellett egy származással rendelkező ló ára legalább 1 millió forint. A rendelet előírásai szerint a lovas szolgáltatónak legalább 5 ilyen lóval kell rendelkeznie. Ha lenne is pénze egy kisebb lovardának – mint ahogyan sajnos ekkora befektetést egyszerre nem tudnak megoldani -, a ló megvételével az még nem lesz alkalmas lovas szolgáltatás végzésére. A lovak felkészítése erre a feladatra fél, de még inkább egy évet vesz igénybe.

Éppen ezért tarthatunk attól, hogy a rendelet által előírt származási követelmény ellehetetleníti a kisebb lovardákat, akik vagy megszüntetik szolgáltatásaikat vagy – és ez a valószínűbb – a kontrollált kereteken kívül folytatják tevékenységüket. Ezt elkerülendő, az alábbi módosító javaslatot teszem:

(1. melléklet a 31/2013. (VIII. 9.) NGM rendelethez)

A pontjának 1.1 bekezdése az alábbiak szerint módosul:
1.1. Azonosító számmal és lóútlevéllel van ellátva
 
B pontjának 1.1 bekezdése az alábbiak szerint módosul:
1.1. Azonosító számmal és lóútlevéllel van ellátva
 
A pontjának 1. bekezdése kiegészül:
1.3. 2015. június 30-tól 5 év alatti lovaknál az alkalmasság feltétele az igazolt származás.
 
B pontjának 1. bekezdése kiegészül:
1.3. 2015. június 30-tól 5 év alatti lovaknál az alkalmasság feltétele az igazolt származás.

Ezen módosítás lehetőséget teremt arra, hogy a már lovas szolgáltatásban használt, vagy jelenleg arra képzett lovak – amennyiben alkalmasságukat igazolják – továbbra is használhatóak legyenek, ugyanakkor a türelmi idő lejártát követően lezárja a származás nélküli lovak felvételét a rendszerbe.

A rendelet ilyetén módosításával lehetővé válik az eredetileg kitűzött cél megvalósítása úgy, hogy az a lovas társadalom részéről is elfogadhatóvá válik, s nem kényszeríti illegalitásba az ágazat jelentős részét, hanem új perspektívákat nyit és fejlesztésre ösztönöz.

Megértésében bízva,
Tisztelettel:

Budapest, 2013. november 19.

Kucsák László
országgyűlési képviselő
.

 

A nullás lovak védelmében igazi összefogás bontakozott ki az elmúlt hetekben. Vajky Andrea petícióján szépen gyűlnek az aláírások, az Index pedig a mai napon címlapon foglalkozott a témával. 

Információink szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium nagy valószínűséggel elfogadja majd a módosítást, bár erről egyeztetések szükségesek a Vidékfejlesztési Minisztériummal is. Ha minden jól megy, néhány héten belül megszülethet döntés a rendelet módosításáról az ismeretlen származású lovak védelmében.

2013.11.25. Magyar Dorottya, Lovasok.hu

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés