keresés a lovardák között

A téli problémák megelőzése - Equimins táplálékkiegészítők, vitaminok és ápolási termékek
Nem szeretjük a rossz hír hozóját, de elmúlt a nyár és hamarosan beköszönt a tél, bármennyire is próbálnánk késleltetni érkezését. Az idősödő lovak számára nehéz időszak kezdődik az őszi hidegekkel, de szerencsére számos lehetőség van arra, hogy öreg barátaink számára a telet is kellemesebb évszakká tegyük. 

Szerencsére az őszi hetek még hagynak némi időt a téli felkészülésre. Ez alatt azt értjük, hogy lovad és az elmúlt telek során felmerült problémák ismeretében megpróbálhatsz bizonyos változtatásokat bevezetni, hogy idén kevesebb problémával találjátok szemben magatokat. Az alábbiakban néhány fő területről ejtünk pár szót: az ízületek, általános vitaminok és immunrendszer, a bőr, a légzőszervek és a paták.

Az Equimins cég több olyan terméket gyárt, amely komoly támogatást nyújt az idősebb lovak számára is, a légúti kiegészítőktől az emésztőrendszer támogatásán át az ízületek védelméig. Az alábbiakban csak egy rövid áttekintést adunk, honlapunkon (www.equimins.hu vagy www.lovitamin.hu) és katalógusunkban megtalálod a teljes termékkínálatot és azok részletes leírását.

Ízületi gondok? Széles választékunkban megtalálhatod a lovad számára legideálisabb terméket. Egyedülálló kiegészítőnk a Flexijoint hialuronsav, glükózamin, kondroitin szulfát, MSM és aszkorbinsav tartalommal. Tiszta gyógynövényi kiegészítőink az Ördögcsáklya - Devils Claw - oldat és szárított gyógynövény, valamint az ízületek működését támogató gyógynövényi keverék, a Mobile Mover, valamint a gyulladáscsökkentő kiegészítő, az A&R Cod liver Oil csukamájolaj ízületi gyulladásra és reumára. 


 

 
Általános immunerősítésre ajánlott az Old Horse oldat, ami olyan egyedülálló összetételű gyógynövényi tinktúra, amely hatásosan támogatja az idősebb lovak immunrendszerét, segít a táplálék jobb hasznosításában. Gazdaságos kiszerelés: 1 liter 66 napi adag.
A Veteran kiegészítő elnevezésű por alakú kiegészítőnk kifejezetten az idősebb lovak számára készül, hogy a megfelelő mennyiségben biztosítson minden, számukra szükséges ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint, különös hangsúlyt fektetve a rost emésztés támogatására.

Néhány tipp, amire még érdemes figyelni

 • Mosolyt kérünk :-) – Évente egyszer ellenőriztesd a lovad fogait, és ha szükséges, akkor a fogak állapota szerint módosítsd a lovad étrendjét is. Az idősebb lovaknál gyakori a fogvesztés és a kopás, nehéz a hosszú szálú szénát rágniuk, de ennek megoldására több alternatív megoldás lehetséges. 

 • Tartsd melegen, hiszen jó, ha a fontos kalóriákat nem a testmeleg fenntartására kell felhasználnia. Hasznos lehet a takaró, de arra is figyelni kell, hogy ne legyen túl meleg, ezért rendszeresen ellenőrizd, hogy az időjárásnak megfelelő takarót használj.

 • A legjobb otthon – ezért tegyél meg mindent, hogy a lovad istállója és környezete tiszta és kényelmes legyen, ne legyen huzatos.

 • Fontos a rost – Még ha a lovad nem is tudja a szénát megrágni, akkor is keress alternatív megoldást, hogy magas rosttartalmú takarmányt etess vele. A rost emésztése nagyon fontos a testhőmérséklet fenntartására is!  

 • A napi ápolás folyamán ellenőrizd a lovad, hogy jó kondícióját meg tudd tartani. Figyelj a bőr és szőrzet állapotára, vedd észre a csüdsömör első jeleit is. Ha a kondíciója romlásának első jeleit észleled, apróbb étrendi módosításokkal még könnyebben vissza tudod fordítani ezt a folyamatot, mielőtt túl késő lenne. Ez nagyon sokat számít az idősebb korú lovak esetében.

 • Használja a lábát - az idősebb lovak számára a rendszeres mozgatás is ugyanolyan fontos. A megfelelő ízületi működést támogató kiegészítők segítenek, hogy a rendszeres mozgatással is formában tarthasd a lovat. Mozgásszervi gondok esetén érdemes a patkolókováccsal is konzultálnod, hogy esetleg más patkolás vagy körmölés szükséges-e. Szükség esetén fordulj állatorvoshoz, aki tanáccsal vagy kezeléssel is segíthet a mobilitás fenntartásában.

 • Reagálj gyorsan – bármilyen korú lovat tekintve, de különösen az idősebb ló esetén, ha bármivel kapcsolatos aggodalmad van, ne várj. Kérj segítséget, fordulj állatorvoshoz. A problémák időben történő kezelése jelentősen lerövidítheti a gyógyulási időt, és sok szenvedéstől kíméli meg a lovat.

Bőr

Amikor a téli bőrproblémákra gondolunk, az első, ami sokak eszébe jut, a csüdsömör.  A csüdsömör okozója nem csak a nedves talaj és az emiatt állandóan nedves csüdi rész, hanem egy, a sárban előforduló baktérium. Ha a bőr alapvetően egészséges állapotban van, akkor a cél ennek fenntartása, ha pedig már szenvedett csüdsömörtől, akkor itt van néhány javaslat a felkészüléshez.…

 • Mindig legyen valami száraz hely, ahová a lovak be tudnak állni. Egész nap a sáros talajon állni nem a legjobb.

 • A bejáratnál, az itatónál és egyéb helyeken, amit a lovak kitapostak, vezesd el a vizet, hogy megakadályozd a nagy sáros részek kialakulását. A vízelvezetést még száraz időben célszerű megoldani.

 • Ha a lovad a testén is sömörös fertőzéstől szenved (dermatofitózis) az az eső hatására rosszabbodik, akkor ruházz be és egy könnyű, béleletlen takaróval takard be a lovat a bőr kezelése mellett. 

 • A bőr minőségén is tudsz javítani! A megfelelő vitaminok, mint az Equimins Mud Block Supplement bőrtápláló kiegészítője nagy segítséget jelentenek, javasoljuk, hogy időben kezdd el etetését, ha a lovad hajlamos bőrproblémára.

 • Jó, ha van antibakteriális, gombaölő hatású láblemosód, mint az Equimins Winter Leg Scrub láblemosója, amit tudsz használni akár minden este, miután a lovad bejön a sáros környezetből. Ezt nem kell leöblíteni, nincs szükség sok vízre hozzá és szárító hatása is van.

 • Ha már a csüdsömör tünetei megjelentek, akkor több kifejezetten csüdsömör kezelésére készült termékünk közül választhatsz, amelyek mindegyike hatékony segítséget nyújt. Kiegészítő megoldás a kezelés mellett, amely nálunk még annyira nem terjedt el, a karámzokni.

 • Télen is fontos, hogy az elsősegély dobozban megfelelő sebkezelő és fertőtlenítő készletek legyenek. A Sebzip-zár (Wound Gel) termékünk ezüst ionokat tartalmazó gél, amely erős fertőtlenítő hatású, csakúgy, mint a Teafa permet és MSM krém.

Légzőszervek

A légzőszervi problémák hajlamosak felerősödni a tél folyamán, mivel sokszor a lovak több időt töltenek az istállóban, mint kinn, a szabad levegőn. A por, a szénában előforduló spórák és a vizelet ammóniája is okozhat légzőszervi problémákat. Az alábbiakban olvasható néhány javaslat a légzőszervi problémák megelőzéséhez:

 • Végezz alapos nagytakarítást még az őszi időszak előtt - takaríts le alaposan mindent, amin a por meg tud ülni, polcokat, lótakarókat.

 • Gondoskodj lehetőség szerint pormentes alomról.

 • Jó minőségű réti szénát szerezz be, amely nem poros, penészes, mivel az komoly problémákat okoz a lovak számára. Ha érzékeny légzőrendszerű lovad van, akkor a szénát rövid ideig tartó áztatással vagy öblítéssel portalanítsd.

 • A szénát és egyéb szálas takarmányt lehetőleg a földről etesd

 • Bizonyosodj meg arról, hogy lovad minden nap tud időt tölteni a szabad levegőn, ez a testi lelki egészségéhez is szükséges.

 • Almoláskor ne legyen a ló az istállóban. Még a leghidegebb téli időben is vidd ki istálló takarításakor a szabad levegőre, egy másik istállóba, vagy ereszd be a fedeles lovardába, ha a karámozás nem lehetséges.

 • Használd az Equimins Stable Fresh istálló szagtalanító termékét, amely megköti az ammóniát, antibakteriális, vírusellenes és gombaölő hatása is van.

 • Ha lovadnak további légzőszervi támogatásra van szüksége, akkor számos légzőszervre ható Equimins táplálékkiegészítők között megtalálhatod a lovad számára hatásos készítményt. Az Air-Way légúttisztító gyógynövények keveréke és annak oldata hatékony és gazdaságos készítmény.

 • Amennyiben lovadnak légzőszervi problémái vannak, a legjobb, ha állatorvosod tanácsát is kikéred. 

Paták

A porózus paták több nedvességet vesznek fel, ha hosszú ideig nedves közegben vannak, ami esős őszi időben gyakorta előfordul, de ki is tud száradni, ha nem kapja meg a szükséges nedvességet. Néhány javaslatunk erre vonatkozóan…

 • Naponta ápold lovad patáját, használj patakrémet, olajat vagy balzsamot, ahogy azt a pata szerkezete és a tartási körülmények megkívánják. Számos termékünk van, amely a pata nedvességtartalmát növelik – ezek a hidratáló pataápolók és a balzsamok. Más termékek, mint a fakátrány tartalmú pataolajok és a pata fertőtlenítő spray a nyírrothadást segítenek megelőzni illetve kezelni.

 • A napi rendszeres pataápoláskor ellenőrizd a patán a fertőzések jeleit is. A túl sok időt sáros körülmények között töltő lovak esetében gyakori a nyírrothadás, amely előrehaladott állapotában kellemetlen szagáról is felismerhető. Ha tudod, hogy az elmúlt teleken is voltak pataproblémái a lovadnak, akkor célszerű időben megkezdeni a megfelelő pataápoló termékek használatát.

 • Mindig tartsd lovad bokszát tisztán. Ez egyértelműnek hangzik, de a környezet tisztán és rendben tartása igazán fontos, amikor a paták egészégéről beszélünk. Ha az alom piszkos, ázott akkor célszerű elgondolkodni hogyan javíthatnád az alom minőségét (más alom anyag, gyakoribb almolás, stb).

 • Patkoláskor, körmöléskor konzultálj patkolókovácsoddal is a paták állapotáról.


Ha további tanácsra van szükséged, fordulj hozzánk bizalommal. Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálsz, amely segít lovad egészségének és csúcskondíciójának elérésében, illetve megőrzésében.

Termékeinkről részletes leírást a honlapunkon találsz: www.equimins.hu vagy www.lovitamin.hu

2013.10.17.
A cikket összeállította: Möhöly Christa Termékfelelős, Equimins


Equimins Hungary 
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.
+36 30/979 6578
+36 30/226 9956

 

 


KapcsoLÓdó cikkek:


Equimins Horse Products »

Ha kell az energia: a telivérek takarmányozása »

Miért fontos az elektrolit pótlás? »

Az Equimins egyedülálló kiegészítője, az MSM – Metil Szulfonil Metán »

Flexijoint, ízületi kiegészítő az Equiminstől »

Az elektrolitok fontossága »

Felkészülés a versenyszezonra az Equimins-szel »

Gondolatok a csikók táplálásáról »

Kancák és mének felkészítése a fedeztetésre táplálkozástani szempontból »

Izomtömeg növelés Equimins táplálékkiegészítőkkel »

Izomláz »

Hasznos kis olvasmány a lovakról - avagy a lovak emésztőrendszere »

A sérült sportlovak gyógyulásának támogatása takarmányozással »

Pre- és probiotikumok a lovak takarmányozásában »

A magnézium szerepe a lovak szempontjából – hogyan működik? »

Homokkólika ellen »

Equimins Hungary - Szárított gyógynövény termékek »

Miért L-karnitin? »

A patairhagyulladás táplálkozástani szempontból »

Téli vitaminpótlás az Equimins-szel »

A Biotin, avagy a H vitamin más szemmel »

Őszi és téli veszély: Csüdsömör - és a gyógyír az Equiminstől »

Referenciák: Equimins termékek Vevőink szemével »

Az Equimins Hungary akciós ajánlatai »

Termékek »

Lovak takarmányozása »


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés