keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Európa legrégebbi lovas körhintája forog tovább

A Vidám Park bezárja kapuit

A Vidám Park szeptember 30-án, hétfőn végleg bezárja kapuit, a területet ezentúl a Fővárosi Állat- és Növénykert használja majd. A kibővített területű Állatkertben azért megmarad egy-két emlék a Vidámparkból. Műemléki védettséget élvez például az 1906 óta itt álló, Europa Nostra-díjas Körhinta, az 1922-ben épített faszerkezetes hullámvasút, az 1912-es Barlangvasút és a Lézerdodzsem tetőszerkezete.

Nincs lovas, akinek meg ne dobbanna a szíve, ha egy régi, míves lófigurákkal ellátott körhintát lát. Mint például a most bezáró Vidám Park körhintája… Az angyalokkal, hintókkal, fehér, barna és fekete paripákkal forgó körhinta 1906-ban épült, és hajdan az alagsorban körbe-körbe járó lovak hajtották.

A körhinta soha nem állt le hosszabb időre, még felújítása alatt sem. Az évtizedek során kopott, romlott a berendezés, bár időről időre átfestették, fel-felújították a figurákat. 1994-ben már nem lehetett halasztani a teljes rendbehozatalt – ez végül három telet vett igénybe 1994 és 1997 között.

Amikor a lovakról és hintókról eltávolították a festéket, meglepődve tapasztalták a mesterek, hogy 10-15 rétegnyi került az eredeti tetejére. A restaurálás során derült csak ki, hogy a lovacskák nem egyidősek: az álló lovak még 1906 előtt készültek, és egy régebbi körhintáról kerültek ide. Külön érdekesség, hogy a körhintán nincs két egyforma ló, nyergeik pedig bőrből készültek

A körhinta az európai kulturális örökség részeként 1997-ben Europa Nostra díjat kapott.

2013. szeptember 30. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: epulettar.hu


 

Európa legrégebbi lovas körhintája forog tovább

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés