keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Segítsd Te is a látássérülteket kedvenc lovas cikked felolvasásával!

A Lapról hangra projekt önkéntes felolvasókat keres


Benedek Eszter képe

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány partnereivel közösen 2011 októberében, a Nemzetközi Fehér Bot napja alkalmából indította útjára a Lapról hangra projektet. A projekt célja, hogy látó önkéntesek olvassanak fel vak és gyengénlátó embereknek olyan újságokból, folyóiratokból, amelyek kizárólag nyomtatott formában hozzáférhetőek.

A Lapról hangra azonban nemcsak egy, a vak és gyengénlátó emberek újságolvasását megkönnyítő, hiánypótló kezdeményezés, hanem egy virtuális találkozóhely is olvasni szerető emberek számára attól függetlenül, hogy látnak-e vagy nem.

A felolvasásban bárki közreműködhet. Ha segíteni szeretnéd az oldal munkáját, a következő pontokat kell figyelembe venned a cikk kiválasztásához:

  • Olyan újságot és abból olyan cikket válassz ki, amit szívesen megosztanál másokkal

  • Ügyelj arra, hogy a cikk kizárólag papír formában legyen elérhető, úgyanis az interneten található olvasmányokat segítség nélkül is el tudják olvasni. Sok újságnak van online felülete is, ezért mielőtt belevágnál a felolvasásba, bizonyosodj meg róla, hogy az újság nem tette-e már közzé a hírt az interneten is.

  • Sokan ajánljanak fel irodalmi mű felolvasását. Ezeket a www.laprolhangra.hu köszönettel visszautasítja, ugyanis felolvasott hangoskönyvek vonatkozásában a látássérült emberek számára több évtizede rendelkezésre áll a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) Hangoskönyvtára.

Ha kiválasztottad a számodra kedves és az előző pontokban is megfelelt cikket, nincs más dolgod, minthogy mikrofora olvasod a szöveget.

Ehhez szükséged lesz egy a számítógéphez csatlakoztatható mikrofonra és egy hangrögzítő szoftverre. Ez lehet például az ingyenes Wavepad program, amely ingyenesen letölthető például az Origó Szoftverbázisból. 

A rögzítést a mobilodon keresztül is végrehajthatod. Gyakorlatilag minden modern mobiltelefon rendelkezik diktafon funkcióval, tehát rögzíteni tudja a felolvasást is. A hanganyagot ezután számítógépre lehet menteni vagy rögtön fel lehet tölteni a honlapra, vagy tovább lehet küldeni e-mailben (ha a készülék rendelkezik szolgáltatónál előfizetett vagy wifi adatkapcsolattal).

Felolvasás elkészítése számítógépen

A felvétel elkészítéséhez nyomd meg a kerek, piros Felvétel gombot. Olvasd fel a cikket, majd nyomd meg a négyzetes Stop gombot. Ezután a felvételt mentsd el a következőképpen: nyomd meg a Save File gombot, majd a megnyíló ablakban a Fájl típusa legördülő menüben válaszd ki az MP3 fájlok opciót.

Ezt követően nincs más dolgod, csak látogass el a www.laprolhangra.hu weboldalra, regisztrálj, majd tölsd fel az elmentett hanganyagot a laprolhangra.hu főoldalán. A portálra maximum 10 megabyte-os mp3 fájlokat lehet feltölteni. Ha az anyag túl hosszú, olvasd fel a cikket részletekben. 

2013.07.02.
Forrás: Laprolhangra.hu
,  Kép: Benedek Eszter


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés