keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lóversenyzés   »   Kincsem Park   »   A Kincsem Park hírei


Nemzetközi ügető versenynap és 50 éves a Szenttamási Istálló c.
kiállítás
 a Kincsem Parkban 2013. június 8-9-én 

| Ügető versenynap jún. 8-án50 éves a Szenttamási Istálló kiállítás |


Nemzetközi ügető versenynap június 8-án

A szezon egyik legfontosabb ügető versenynapját rendezik szombaton a Kincsem Parkban. A 2500 méteres 56. Négyévesek Nagydíjában 12 ló áll starthoz és rendkívül nehéz rámutatni a nyerőre... A versenynapra a belépés díjtalan!

Mindenesetre ott lesz a mezőnyben a tavalyi Derby győztes Paperboy (Veljko Mazsity), az akkori második Poéta (Juhász Balázs) és az előzetesen favorizált, ám végül sérülés miatt nem futó Palkó (Kovács Dóra). Az 1800 méteres Lovasélet Sprinter Kupában a régió leggyorsabb ügetőit láthatjuk, nehéz lesz itthon tartani a trófeát, ugyanis a startautó mögé sorakozik két osztrák nagyágyú Nevio (Michael Hönemann) és Improve Kronos (Morvai Zsolt) valamint a cseh klasszisok I Can Fly Diamant (Jiri Svoboda) és Zazazoo (Jaromir Kotásek).

A magyarok közül Night Lady (Hajnal Tibor) és amennyiben jól kezd, a kétszeres "Év Ügetőlova" Orlando Bloom (Nagyváry Andrea) verheti meg a bombaerős külföldieket. Mindkét futamban 200.000 Ft jackpot várja a Hely játékban a fogadókat. A 14 órakor kezdődő versenynapon, amelyre a belépés díjtalan debütál az új óriáskivetítő a Kincsem Parkban.

A 61 négyzetméteres led fal segítségével a helyszíni nézők is tökéletesen láthatják a versenyek minden pillanatát és tájékozódhatnak a futamokat érintő legfrissebb információkról. A budapestihez hasonló méretű és minőségű kivetítő állandó jelleggel csupán néhány európai nagypályán található. Vasárnap a galoppon a telivéreké és az 50 éves Szenttamási ménesé a főszerep, a jubileum alkalmából a Panoráma Étteremben a ménes történetét bemutató kiállítás lesz látható a versenyek alatt. 

Kincsem Park, Pécsi István
2013.06.07.

Az élő közvetítés megtekintéséhez
kattints a képre!

 

Az élő közvetítés megtekintéséhez
kattints a képre!

 

50 éves a Szenttamási Istálló - kiállítás a Kincsem Parkban
Boldog születésnapot!

Bár a Szenttamási Ménes idén fennállása 50. esztendejét ünnepli, a Törökszentmiklós és környéki lótenyésztés hagyománya ennél jóval régebbre nyúlik vissza. Szenttamáson ugyanis már az 1820-as években is behatóan foglalkoztak a lovakkal.

Az impozáns Almásy Kastélyhoz tartozó istállóépületek mindig kiváló otthonul szolgáltak a méneseknek. A fél évszázados ünnepelt, a Szenttamási Ménes alapítói 1963-ban titkon remélték, hogy a nemes hagyományok folytatóiként micsoda sikersorozat elindítói lehetnek. Ötven év áll most már a ménes mögött, ötven munkával és eredményekkel teli esztendő, amelyre a tulajdonos Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. egy egész éves ünnepségsorozattal és kiállításokkal emlékezik.

 • A megnyitó ünnepség időpontja: 2013. június 9., vasárnap 13.40
 • A kiállítás helyszíne: Kincsem Park, Panoráma étterem
 • A kiállítást megnyitja: dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter

A hazai angol telivér ló tenyésztése 1961-ig a Földművelésügyi Minisztérium tulajdonában, illetve fennhatósága alatt folyt. Ekkor a mén-, méncsikó-telepek és állami versenylótenyésztő ménesek az állami gazdaságok kezelésébe mentek át, az állami költségvetési helyekről vállalatiba. Ráadásul az 1963-as esztendő rendkívül sikeres évadot hozott a magyar versenylótenyésztésben. Elsősorban Imperiál és az ügető Kabala ért el kiemelkedő sikereket nemzetközi színtéren. Újra keresett áruvá vált a magyar ló, kezdett elterjedni a hazai lovas turizmus is. Mindez együtt adott akkora lökést a Szenttamási Állami Gazdaságnak, a megyei Állami Gazdaságok Főosztályának, az Országos Lótenyésztési Felügyelőség vezetőinek, hogy Szenttamás-Imremajorban telivér ménest alapítsanak. Az intézmények vezetői a nem éppen lópárti politikai közegben vállalták a harcot, letörték az ellenállást.

A Szenttamási Állami Gazdaság ilyen előzmények után alapította meg tehát 1963-ban Szenttamás-Imremajorban telivér ménesét. Ez idő tájt valamennyi telivér ménes a Dunántúlon volt. A Tiszántúlon fekvő Szenttamás azonban kedvező adottságokkal rendelkezett és a gazdaságban a lótenyésztésnek már hagyománya is volt. Az Almásy Kastély környéke kiváló elhelyezésül szolgált, szolgál ma is a ménesnek, amely idegenforgalmi szempontból is indokolttá tette létrehozását. A ménes alapítóinak elképzelése volt, hogy külföldről – kezdetben elsősorban az NDK-ból és a Szovjetunióból – szerzik be az anyakancákat, amelyeket bevált hazai ménekkel szándékoztak párosítani. Történelmi eseménynek számított, amikor az első anyakanca szállítmány 1963-ban vasúton Kétpó állomásra megérkezett az NDK-ból. Ezen import lovakat az Országos Lótenyésztési Felügyelőség főelőadója választotta ki, mint a későbbiek folyamán beigazolódott, rendkívül sikeresen. 

A ménes első anyakancái Adrianixe, Gamsfährte, Glocke, Harmonika, Lerche, Matahari, Messina, Ninotschka és Osmina voltak. Különös jelentőséggel bírtak a vemhesen behozott kancák, így Adrianixe Atatürk után adta Adriant, Gamsfährte Baal után Bálkirályt, Matahari Atatürk után Mariannét, Osmina Harlekin után Orsolyát. 1964 októberében a Szovjetunióból nyolc, decemberben az NDK-ból további tíz ló érkezett. Az NDK behozatalból kiemelendő a Muskátlit adó Messalina, a család késői képviselői Muszlin és Művésznő. Az 1966 novemberi beszerzés bizonyult a legszerencsésebbnek, hiszen ekkor került a ménes tulajdonába Seebirk, illetve a legjobb szovjet ménesben, Voszhodban tenyésztett Avance. Ekkor kevés hozzá mérhető ló futott középtávon, magyar pályán. Az NDK-ban tenyésztett és onnan vásárolt telivérek magyar színekben nemzetközileg is kiváló teljesítményeket nyújtottak.

Az 1965-ben ellett Seebrik Németországból került Szenttamás tulajdonába

Az 1965-ben ellett Seebirk Németországból került Szenttamás tulajdonába még yearling korában. A fekete mén hároméves korában megnyerte a Káposztásmegyeri Díjat, az akkori Munka Ünnepe Díjat (ma Batthyány-Hunyady Díj), és az Alagi Díjat. Seebirk Budapesten és Bécsben Derbyt, Baden-Badenben a háromévesek Fürstenberg Rennen-jét és a meeting egyik fő számát, a Preis der Stadt Baden-Baden-t is megnyerte. Avance a Schwarzwald Rennen győztese lett.

Üröm az örömben, hogy ekkor a lovak még nem szenttamási színben versenyezhettek. Seebirket külföldiek kettő millió forintért akarták megvásárolni, de nem volt eladó. A Földművelésügyi Minisztérium – amelynek ekkor a feladatkörébe tartozott a méngazdálkodás – 2,4 millió forintért vásárolta meg, azzal a kikötéssel, hogy Seebirk Bábolnára kerül és 3 év múlva kaphatja vissza Szenttamás. A három évből tíz év lett. 

Az első saját fedezőmén Roppant volt. A következő mének, Iharos, Direktor és Fapipa is megfeleltek a „bodenstanding”, azaz a röghöz kötött elvnek, mind magyar kancától származtak. Nostradamus Szenttamásra kerülésének eredménye, hogy valamennyi mén közül az ő ivadékainak volt a legmagasabb az átlag hendikepszáma. Az első saját tenyésztésű sikerek az 1965-ben született Muskátlihoz köthetőek, nagyversenyt nyert 1967. szeptember 17-én. A ménes életében ez kiemelkedő jelentőségű dátum. Emellett pályafutása során győzött a legnagyobb kétéves versenyekben, majd megnyerte a Magyar Kanca Díjat, a Gróf Széchenyi István Emlékversenyt, a Ménesek Nagydíját (ma Lovaregyleti Díj) és a Budapest Díjat. 

Sorsforduló dátum volt az állami gazdaság életében, amikor 1970. január 1-jén az addig önálló Csorbai, Surjányi, Szenttamási Állami Gazdaságok összevonásával létrehozták a Törökszentmiklósi Állami Gazdaságot, amely az 1972-ben a Lósport Vállalatból létrehozott Magyar Lóverseny Vállalat egyik alapítója volt! Utóbbi célul tűzte ki, hogy azonos érdekeltséget biztosítson a tenyésztőknek és a futtatóknak. Az alapításhoz a mezőgazdasági és élelmezési miniszter a volt Lósport Vállalat objektumait és eszközeit adta, míg hat versenylótenyésztő nagyüzem – Bábolna, Szenttamás, Orosháza, Somogysárd (Kutas) és Rádiháza (Bak) pedig a versenylovak mindenkori biztosítására írt alá kötelező nyilatkozatot a Társasági Szerződésben. Ezáltal megnőtt a ménesek érdekeltsége és a változások a minőség irányába mozdultak. Emellett a futtatások elszámolásában és a tenyésztői támogatásokban is jelentős változás állt be. Az új versenyeztetési rendszerben megvalósult a Szenttamási Ménes álma, hogy a lovakat saját színeikben, az általuk kiválasztott idomár keze alatt indíthassák, így a Szenttamási Ménes tényleg országos hírűvé vált.

A saját tenyésztésű telivérek az 1970-1980-as években érték el a legnagyobb eredményeket. 1970 őszére a ménes szakított azzal a korábbi elképzeléssel, hogy kizárólag hazai ménekkel fedeztet. Az olasz Savio egy évig fedezett Szenttamáson, ekkor született Gemini, aki az Év lova címet is elnyerte a hetvenes évek első felében. Indikatort a rendkívüli Aréna, valamint két kanca, Buche és Terilén tette híressé. 1972-től a versenypályán egy-egy versenynap fődíját egy ménesről nevezik el. A mai napig megrendezésre kerül a Szenttamási Díj, ezzel a kitüntető címmel is elismervén a ménesben folyó magas színvonalú tenyésztői munkát.

Aréna 1980-ban a Magyar Derby mellett a Váci,
a Nemzeti és a Kincsem Díjat is megnyerte

Az 1980-as években jelentős hazai és nemzetközi sikerek következtek. Rustan – Imperial fia – bérbe került Szenttamásra, megnyerte a magyar St.Legert és a Millenniumi Díjat. Aréna (Indikátor-Ara) 1980-ban a Magyar Derby mellett a Váci, a Nemzeti és a Kincsem Díjat is megnyerte. 1981-ben Rustantól származott a Nemzeti díj első négy, a Magyar Derby első három helyezettje. Turbó a Magyar Derby mellett az osztrákot is megnyerte. Győzelme óta magyar ló Bécsből nem hozott haza „kék szalagot”.

Az osztrák St.Legerben Turbó és Arszlán végzett az első két helyen. A futamot követően Arszlánt egy német futtató megvásárolta, Turbó pedig bérletként szintén németekhez került. Turbó a nyugat-német Gr versenyekben – több mint 80.000 német márkát nyert – elért eredményei figyelemreméltóak. 

A ménes ekkori egyeduralmát mutatja az is, hogy az 1981-es Magyar Derby hét indulója közül, öt Szenttamáson született, és a szezon húsz kiemelt versenyéből tizenhármat a ménes lovai nyertek.

Aztán 1983 újabb - sajnos negatív - fordulatot hozott a ménes életében. A kormányzat megszüntette az Országos Lótenyésztési Felügyelőséget, ezzel megvonta a ménutánpótlásra szánt devizakeretet. A pénztelenség miatt jó ménhez nem lehetett hozzájutni. Turbó 1985-ben került vissza Szenttamásra. Öt idényben fedezett, ivadékai tudásban messze elmaradtak mögötte. Ennek ellenére, mivel kemény, hasznos versenyzők voltak, 1989-ben apamén sampionátust szereztek apjuknak, Turbónak. Az 1990-es években hanyatlás következett be a hazai lóversenysportban, a tenyésztőket is elérte a válság. Amikor 1992-ben a lóversenyzés többségi tulajdonosa a Szerencsejáték Rt. lett, Törökszentmiklós kivette vagyoni hányadát és megszűnt az eredményes közös vállalati tagság. A ménes az egyre nehezebb pénzügyi helyzet ellenére sem akart lemaradni és javítani kívánta helyzetét. A mének ekkor Surdut, Ukaab, Timoteo, Baby Bourbon, Jolly Groom, Mansooree, Well Directed, Alhamad voltak. 

Azért a szűk esztendőkben is akadtak eredmények, 1994-ben például Muscadin (Turbó-Muszlin) a Magyar Derbyn harmadik helyezett lett, míg Martinien (Ukaab-Melitta) 1996-ban megnyerte a kiemelt Kozma Ferenc Emlékversenyt, s mögötte abban az évben szintén egy szenttamási ló, Komár (Artist-Komédia) végzett. Majd 1997-ben Martinien pályarekordot állított fel a Kincsem Parkban 1300 méteren. Egy évvel később, 1998-ban újabb siker következett a Szenttamási ménes életében, a Magyar St.Leger-t Grémium nyerte. 

A TM Zrt. és így a Szenttamási Ménes a kétezres évek elején került új tulajdonos kezébe. Horváth László, az L.A.C. Holding tulajdonosa, tiszteletbeli kazah konzul kiváló üzletember, nagy állatbarát, aki szereti a kihívásokat. A 2000-ben Lengyelországban született Donatessót, a kétéves évjárat legjobbját már az Istálló új tulajdonosa vásárolta meg. Donatesso 3 évesen első futására megnyerte a háromévesek első rangos versenyét, a Nemzeti Díjat, majd az Alagi Díjon sem talált legyőzőre. Végül a legnagyobb megmérettetésen, a Magyar Derbyn orrhosszal kapott csak ki Rodolfótól. Összes pénznyereménye 8.717.040 forint volt.

Az átvétel óta eltelt időszakban a ménesben sokkal jobb körülmények teremtődtek. Homokos tréningpálya épült, a gyep feljavításra került, villanypásztorral körbekerített csikókert lett kialakítva, jártató gép lett beállítva. Az istállókat, a kiszolgáló épületeket felújították. Az új tulajdonos a körülmények javítása mellett nagy hangsúlyt fektet a ménes vérfrissítésére is. A közelmúltban öt angol import ló érkezett a ménesbe, melyek közül Lacy’s Whip a 2010. évi Szent László Díj első helyezettje lett. Dancing Hussy pedig a két éves kancák nagydíján, azaz a Gróf Károlyi Gyula Emlékversenyen lett első helyezett ugyanabban az évben. Nemrég másfél éves yearlingek, egy angol, három ír tenyésztésű kancák érkeztek a szenttamási ménesbe. A lovak, a jelenleg legdivatosabb, legeredményesebb ménvonalakból, előkelő kancacsaládokból származnak. 

A sok munka, a befektetett energia és támogatás meghozni látszik a gyümölcsét. Tavaly ismét rendkívül eredményes évet tudhatott maga mögött a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. lovászat divíziója. A Szenttamási Istálló 22 százalékos nyerési mutatóval fejezte be az esztendőt. Az elmúlt évtizedben mindössze egyszer sikerült csak nagyobb nyereménnyel zárni a szezont. Az istálló győzelmeiben a magas színvonalú szakmai munka, a galopp szakma iránt elkötelezett tulajdonos, istállószemélyzet, lovászok, lovasok mellett azért fontos tényező volt a szerencse is. Korábban örökös problémát jelentett a zsokék szerződtetése, azonban 2012-ben sikerült kialakítani egy angol kapcsolatot, melynek köszönhetően könnyebben juthat az istálló jó zsokékhoz, akik közül Noel Garbutt, Laura Pike, Jan Havlik is több esetben elsőként lovagolt át a célvonalon szenttamási lovakon, de az istálló zsokéja, Ján Alexandra is rendre aratja a győzelmeket.

Az istállóban jelenleg 23 ló van, ebből 11 tréningben lévő versenyló, 6 tenyészkanca, 2 fedezőmén és 4 Shire. A 2012-es sikerek magasra tették a lécet. Az 50 esztendős Szenttamási Istálló nagy terveket dédelget. Ennek érdekében olyan lovakat próbáltak megvásárolni a tavaly novemberi angliai árveréseken, amelyek remélhetőleg megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. Szeretnének az istálló- és tréneri statisztikákban tartósan az élvonalhoz tartozni. Először a környező országokat, majd Nyugat-Európát is igyekeznek bevenni. 

A Szenttamási díj győztesei 1965 és 2012 között:

 • 1965. 04. 04., győztes: Rokitno, lovas: Barna András, idomár: Tóth Pál, tenyésztő: Kerteskői ménes
 • 1966. 03. 27., győztes: Ambició, lovas: Krusnyiczky Márton, idomár: Csaplár Lajos, tenyésztő: Kerteskői ménes
 • 1967. 03. 26., győztes: Gézengúz, lovas: Barna András, idomár: Steczák Jenő, tenyésztő: Kisbéri ménes
 • 1968. 03. 24., győztes: Ilias, lovas: Varga Ferenc, idomár: Gutai János, tenyésztő: Kisbéri ménes
 • 1970. 09. 20., győztes: Cukorfalat, lovas: Farkas Tibor, idomár: Kovács Márton, tenyésztő: Dióspusztai ménes
 • 1972. 07. 30., győztes: Tykhé, lovas: Vass József, idomár: Kiss József, tenyésztő: Kisbéri ménes
 • 1973. 07. 19., győztes: Tropikál, lovas: Kozma József, idomár: Keszthelyi István, tenyésztő: Kerteskői ménes
 • 1974. 07. 18., győztes: Tropikál, lovas: Bodnár Lajos, idomár: Keszthelyi István, tenyésztő: Kerteskői ménes
 • 1975. 07. 12., győztes: Kesergő, lovas: Benedik Dezső, idomár: Tóth Pál, tenyésztő: Dióspusztai ménes
 • 1976. 07. 27., győztes: Artist, lovas: Breska József, idomár: Horák JÁnos, tenyésztő: angol import
 • 1977. 06. 26., győztes: Artist, lovas: Alafi László, idomár: Aperianov Zakariás, tenyésztő: angol import
 • 1978. 06. 29., győztes: Babette, lovas: vas József, idomár: Házi LÁszló, tenyésztő: angol import
 • 1979. 06. 24., győztes: Tolly, lovas: Bíró József, idomár: Aperianov Zakariás, tenyésztő: angol import
 • 1980. 06. 01., győztes: Pasha, lovas: Bíró József, idomár: Házi László, tenyésztő: angol import
 • 1981. 05. 31., győztes: Martin, lovas: Tóth István, idomár: Horák János, tenyésztő: Szenttamási ménes
 • 1982. 05. 30., győztes: Liberális, lovas: Vas József, idomár: Aperianov Zakariás, tenyésztő: Dióspusztai ménes
 • 1983. 05. 18., győztes: Rock, lovas: Noska József, idomár: Kedvesi József, tenyésztő: Szenttamási ménes
 • 1984. 05. 24., győztes: Hűtlen, lovas: Bíró József, idomár: Aperianov Zakariás, tenyésztő: Somogysárdi ménes
 • 1985. 05. 23., győztes: Dudaszó, lovas: Vas József, idomár: Herczeg Béla, tenyésztő: Kerteskői ménes
 • 1986. 05. 29., győztes: Miklós, lovas: Kelemen Béla, idomár: Barna András, tenyésztő: Orosházi ménes
 • 1987. 05. 21., győztes: Tobruk, lovas: Bíró József, idomár: Aperianov Zakariás, tenyésztő: Vadaskerti ménes
 • 1988. 05. 19., győztes: Myself, lovas: Varga Zoltán, idomár: Aperianov Zakariás, tenyésztő: Kerteskői ménes
 • 1989. 05. 25., győztes: Tobruk, lovas: Seres László, idomár: Aperianov Zakariás, tenyésztő: Vadaskerti ménes
 • 1990. 05. 24., győztes: Narodnyik, lovas: Varga Zoltán, idomár: Aperianov Zakariás, tenyésztő: Dióspusztai ménes
 • 1991. 05. 23., győztes: Méla, lovas: Benkő László, idomár: Varga Miklós, tenyésztő: Dióspusztai ménes
 • 1992. 05. 28., győztes: Pankota, lovas: Kállai Pál, idomár: Farkas Tibor, tenyésztő: angol import
 • 1993. 05. 30., győztes: Super Club, lovas: Kállai Pál, idomár: dr. Csicsai Erika, tenyésztő: angol import
 • 1994. 05. 08., győztes: Beat Star, lovas: Kállai Pál, idomár: Farkas Tibor, tenyésztő: angol import
 • 1995. 05. 07., győztes: Golyó, lovas: Kovács István II., idomár: Szabó Mihály, tenyésztő: Kerteskői ménes
 • 1996. 05. 23., győztes: Tahasun, lovas: Kállai Pál, idomár: Aperianov Zakariás, tenyésztő: angol import
 • 1997. 05. 29., győztes: Komár, lovas: Papp István II., idomár: Házi László, tenyésztő: Szenttamási ménes
 • 1999. 05. 24., győztes: Majestic Light, lovas: Kovács Sándor, idomár: Farkas Tibor, tenyésztő: angol import
 • 2000. 06. 11., győztes: Majestic Light, lovas: Kállai Pál, idomár: Farkas Tibor, tenyésztő: angol import
 • 2001. 05. 27., győztes: Korálka, lovas: Bodnár Lajos, idomár: dr. Csicsai Erika, tenyésztő: Kőnig Róbert, Budapest
 • 2002. 05. 26., győztesek (holtversenyben): Főispán és Ruscus, lovasok: Simon Ferenc és Deczki András, idomárok: Házi László és Kanics Melinda, tenyésztők: ír import2003. 05. 25., győztes: Dreamwaver, lovas: Varga Zoltán, idomár: Friebert Attila, tenyésztő: amerikai import
 • 2004. 05. 09., győztes: Tűzcsóva, lovas: Szalai Mónika, idomár: Friebert Attila, tenyésztő: angol import
 • 2005. 05. 08., győztes: Wiluna, lovas: Trjobevic, idomár: Ribárszki Sándor, tenyésztő: német import
 • 2006. 05. 28., győztes: Városbíró, lovas: Simon Ferenc, idomár: Mizsei József, tenyésztő: ír import
 • 2007. 05. 27., győztes: Vitality, lovas: Deczki András, idomár: Szuna Szabolcs, tenyésztő: Nagy Csaba, Esztergom
 • 2008. 05. 25., győztes: Viva, lovas: L. Kasal, idomár: Szuna Szabolcs, tenyésztő: Nagy Csaba, Esztergom
 • 2009. 05. 24., győztes: Wiro-Dzserix, lovas: Mészáros Zsolt, idomár: Nagy Zoltán, tenyésztő: Elbert József, Budapest
 • 2010. 05. 30., győztes: Spinning Crystal, lovas: Német Sándor, idomár: Szuna Szabolcs, tenyésztő: ír import
 • 2011. 05. 22., győztes: Badguy, lovas: Varga Zoltán, idomár: J. Roszival, tenyésztő: német import
 • 2012. 05. 27., győztes: Bugenwillea, lovas: Tormási Gyula, idomár: Tormási Gyula, tenyésztő: Kerekes Gábor, Mezőkovácsháza

Volly György, a kiállítás kommunikációs vezetője
2013.06.07.

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés