keresés a lovardák között

Felkészülés a versenyszezonra az Equimins-szel
 


Felkészülés a versenyszezonra

Noha időjárásunk sokáig nem ezt jelezte, de hamarosan elkezdődik a versenyszezon,
ezért időben kell gondoskodnunk lovaink kondíciójáról is.

A sportlovak erőnlétét számos tényező befolyásolja. A lovak különböznek képességeikben, viselkedésükben, kondíciójukban csakúgy, mint ahogy az eltérő sportágak más intenzitást, kitartást és képzést igényelnek. Számos olyan általánosságban fontos koncepció van, amely bármely sportágban teljesítő ló megfelelő erőnlétének, izomzatának és edzettségének eléréséhez szem előtt tartandó. Szerencsére egyre több tudományos megalapozottságú szemlélet, laboratóriumi kutatásokra épülő táplálékkiegészítő érhető el, amely a felkészülési és verseny időszakban is támogatja a lovak egészségét.

A versenyszezonra történő felkészülés első lépése a ló erőnléti állapotának megalapozása. Ehhez a megfelelő takarmányozás, vitaminok és edzésterv együttesen szükséges. A takarmányozásban történő változtatásokat kis idővel a megnövekedett fizikai terhelés előtt kell elkezdeni, nehogy a ló kondíciója visszaessen. Ehhez általános vitamin koncentrátumot javaslunk, mint az Equimins Advance vagy Tip-Top kiegészítője, amely tartalmazza a lovak számára fontos vitaminok és ásványi anyagok összességét a megfelelő mennyiségekben.

Számos vitamin fontos szerepet kap a megfelelő felkészítésben, mivel az ásványi anyagok egyensúlya létfontosságú. A csontok megfelelően erős szerkezetéhez fontos a megfelelő kalcium és foszfor aránya. A nátrium, kálium és klorid az izzadással ürül a szervezetből, és az elektrolit háztartás felborulása hosszú távon csontritkuláshoz és csontgyengüléshez is vezethet. Ez nem fordul elő azokkal a lovakkal, amelyek elektrolit pótlást kapnak és megfelelő mennyiségű vizet isznak.  Az izzadással a vér mennyisége is csökken, vele együtt oxigén szállító képessége is, ezért is fontos a megfelelő vízfogyasztás és elektrolit pótlás. 

Az elektrolitok nemcsak a folyadék háztartásért és ozmotikus nyomásért felelősek, hanem az idegrendszer- és izomműködésben is fontos szerepet játszanak. Az elektrolit pasztákkal vagy revitalizáló sókkal az elektrolit háztartás egyensúlyban tartható.

A vitaminok közül kiemelendő az E-vitamin és C-vitamin szerepe. Az E vitamin az egyik leghatásosabb antioxidáns, zsírban oldódó vitamin. Az E vitamin sejtszinten fejti ki hatását, semlegesíti a szervezetet károsító szabad gyököket, a sejtmembrán védelmében betöltött szerepe óriási. Emellett kedvező hatást gyakorol a keringési rendszerre. Az olajok etetése mellett javasoljuk E vitamin tartalmú kiegészítő etetését is, pld az Equimins Vitamin E, szelén, lizin kiegészítőt, akár por, akár oldat formájában.  100 ml olaj etetése mellett 100-150 IU E-vitamin bevitel ajánlott. 

A C-vitamin erősíti az immunrendszer működését nemcsak a betegségek, hanem a megnövekedett stressz esetében egyaránt. Az intenzív és rendszeres edzés is megnövekedett stresszt jelent a szervezet számára. A C-vitamin erősíti a kötőszöveteket és gyulladásgátló (megelőző) hatása mellett az ízületvédő hatása is van.

Amennyiben lovad a téli szezonban pihent, akkor a versenykondíció eléréséhez sportágtól függően 8-16 hétre is szükség lehet. A szükséges időtartam függ a ló korától és jelenlegi állapotától, a sportág típusától, az esetleges múltbeli sérülésektől és problémáktól. Fontos a kellő odafigyelés és az egyéni adottságok vagy korlátok figyelembe vétele, mivel a fizikai erőnlét megfelelő kondícionálása a szervezet teljes rendszerét érinti:

  • a szív-, ér-, és izomrendszert, amely feladata a megfelelő véráramoltatás, az az izomműködéshez szükséges oxigén szállítása. Ehhez a tüdő kapacitása legyen képes megfelelően oxigénnal feltölteni a vért, hogy segítse az izmok működését, az oxigén, glükóz és zsírsavak kivonását és a tejsav és szén-dioxid kiürülését. A rendszeres edzés megkezdése utáni 2-3 hétben már nő a vér mennyisége és 2-3 hónap alatt a kapillárisok száma is megnő. Ez nem csupán a szállított vér mennyiségét növeli meg, hanem az áthaladó vér izomban eltöltött idejét is. Ez a megnövekedett idő lehetővé teszi a jobb anyagcserét és az izmok hatékony oxigén és tápanyag felhasználását.

  • az izom- és vázrendszert – csontok, inak, szalagok, izmok – teherbíró képességük, erejük növelése lassan történik, egy teljesen képzetlen ló esetén akár 6 hónapot is igénybe vehet, mire a megfelelő állapotot eléri. Fontos szem előtt tartani, hogy ez a lassúbb fejlődés kell, hogy megszabja az edzésprogram felépítését a sportágtól és adott lótól függően, és minden esetben elegendő időt kell biztosítani a vázrendszer számára az alkalmazkodáshoz. Amennyiben a terhelés nagyobb, mint az izom- és vázrendszer képessége, akkor komoly sérülésveszély áll fenn. A végtagok állapotát naponta célszerű szemrevételezni, duzzanat, melegedés és fájdalom jelére az edzésprogramot módosítani kell. Modern összetételű, hialuronsavat, kondroitin szulfátot, glükózamint, MSM-et és C-vitamint tartalmazó ízületvédő kiegészítőkkel támogatni tudja a porcok egészségét, az erős izületi szerkezetet és az ízületi folyadék minőségét. (pld. Equimins Flexijoint)

  • a testhőmérséklet szabályozását – a testhő leadása a fizikai terhelés során, hogy elkerülje a test túlmelegedését. A kémiai energiák (glükóz, glikogén, zsírok) izomösszehúzódássá, vagyis mechanikai energiává alakítása kevéssé hatékony folyamat, az energia közel 75%-a hő formájában elveszik. Ezt a hőt a testnek le kell adni, hogy elkerülje az izmok és az agy túlhevülését. Ezért fontos az izzadás, hisz a kipárolgás a test hőmérsékletét szabályozza. Páradús környezetben a kipárolgás csökken, és magas hőmérséklettel párolsulva ilyenkor még sokkal nehezebb a test hőmérsékletének fenntartása, ezért nagyon fontos az elektrolit háztartás egyensúlyának fenntartása.

  • központi idegrendszert – a neuromusculáris – ideg és izom közötti kiváló koordináció, ami azt eredményezi, hogy a ló jobban tudja az adott feladatot teljesíteni. 

Mindezek együttes megléte teszi lehetővé, hogy a ló hatékonyabban tudjon erőt kifejteni és nagyobb teljesítményre legyen képes. A megfelelő erőnléti állapot segít az izom- és vázrendszer sérüléseinek megelőzésében is.

Az izomfáradság esetén felhalmozódó tejsav mellett problémát okozhat az izom glikogén raktárainak kiürülése, mivel annak feltöltődéséhez 1-5 napra is szükség lehet. Ezért fontos, hogy az aerob típusú feladatokkal segítsük az izmok jobb oxigénfelvételét, hogy a szénhidrátokat és zsírokat energiává alakítsák, mivel így a munkában lévő ló mobilizálni tudja zsírtartalékait és kiválóan tudja hasznosítani az olajokat (növényi vagy csukamájolaj, pld. Equimins Glow and Shine len, szója és repeolaj keveréke).

A szemes takarmányokhoz is adható maximálisan 10% hozzáadott olaj. Az olajok etetése esetén ne lépje túl a 100 kg testsúlyra jutó 100 ml mennyiséget még nagy energiaszükséglet esetén sem! Az olajok energiatartalma kétszerese a szénhidrátokénak, hasznosításuk közvetve hozzá tud járulni a hirtelen energiaszükséglet (glükóz, glikogén) biztosításához, ily módon elősegíti, hogy ne alakuljon ki izomláz és a glikogén raktárak ne ürüljenek ki. Jelenlegi kutatások során az olajok segítenek a testhőmérséklet és szívritmus szabályozásában is.

Az izomtónus kialakítása részben fajtától függő elvárás is, ehhez igénybe vehet kreatin tartalmú táplálékkiegészítőket, amelyekkel a megfelelően felépített edzés mellett hamar, látványos eredményeket érhet el. (Equimins Creatin vagy Muscle Toner)

Bármilyen lóval dolgozol is, a bemelegítés és levezetés szakasza nagyon fontos. A kemény munkát követően csak néhány perces ügetés majd azt követő séta is jelentősen csökkenteni tudja a felhalmozódó tejsav mennyiségét az izmokban.  Az izomláz, ill. ’tying up’ szindróma elkerülésére ajánljuk az Equimins egyik legújabb termékét, a Dee-Tye & Drink Liquid / Izomláz "Tying-up" szindróma - elleni oldatát, amely a megelőzésre is alkalmas.

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálsz, amely segít lovad egészségének és csúcs kondíciójának elérésében, illetve megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal termékfelelősünkhöz, aki (a lovad életkora, fajtája, terhelése, stb. szerint energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó) táplálkozástani tanácsokkal is tud segíteni.

 

2013.05.09.
A cikket összeállította: Möhöly Christa Termékfelelős, Equimins


Equimins Hungary 
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.
+36 30/979 6578
+36 30/226 9956

 

 


KapcsoLÓdó cikkek:


Equimins Horse Products »

Ha kell az energia: a telivérek takarmányozása »

Miért fontos az elektrolit pótlás? »

A téli problémák megelőzése - Equimins táplálékkiegészítők, vitaminok és ápolási termékek »

Az Equimins egyedülálló kiegészítője, az MSM – Metil Szulfonil Metán »

Flexijoint, ízületi kiegészítő az Equiminstől »

Az elektrolitok fontossága »

Gondolatok a csikók táplálásáról »

Kancák és mének felkészítése a fedeztetésre táplálkozástani szempontból »

Izomtömeg növelés Equimins táplálékkiegészítőkkel »

Izomláz »

Hasznos kis olvasmány a lovakról - avagy a lovak emésztőrendszere »

A sérült sportlovak gyógyulásának támogatása takarmányozással »

Pre- és probiotikumok a lovak takarmányozásában »

A magnézium szerepe a lovak szempontjából – hogyan működik? »

Homokkólika ellen »

Equimins Hungary - Szárított gyógynövény termékek »

Miért L-karnitin? »

A patairhagyulladás táplálkozástani szempontból »

Téli vitaminpótlás az Equimins-szel »

A Biotin, avagy a H vitamin más szemmel »

Őszi és téli veszély: Csüdsömör - és a gyógyír az Equiminstől »

Referenciák: Equimins termékek Vevőink szemével »

Az Equimins Hungary akciós ajánlatai »

Termékek »

Lovak takarmányozása »


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés