keresés a lovardák között


Tenyésztőszervezeti elismerés a Magyar Félvér Tenyésztők Egyesületének


Kedvező hírek érkeztek a Magyar Félvér Egyesület tagjai és szimpatizánsai számára; a Magyar Félvér Tenyésztők Országos Egyesülete 2013. március 14-én megkapta a tenyésztőszervezeti elismerést

A közel két éve megalakult egyesület mostantól a magyar félvér lófajta hivatalos fenntartója. Habár ez az elismerés számos jogot és lehetőséget biztosít az egyesület vezetőinek és tagjainak, nem kevesebb kötelezettséggel, sok munkával és feladattal is jár majd.

A közeljövőben az egyesületnek számos feladatot kell majd sorra vennie, és az évre egy szakmai ütemtervet elkészítenie. A tervek között szerepel a kancák egy jelentős részének elbírálása, igény esetén ménjelöltek szemlézése, illetve amennyiben lesznek arra alkalmas ménjelöltek, ménvizsga szervezése.
Emellett fontos szempont az egyesületen belül egy olyan szakmai környezet létrehozása, ahol minden tag jól érezheti magát és munkájukat az elfogadott tenyésztési program szerint végezhetik, a lótenyésztés szakmaiságát és felelősségét a legmesszebb menőkig szem előtt tartva.

A Magyar Félvér Egyesület elsődleges célja a jövőre nézve jelentős létszámú és jó minőségű lovakat tenyésztők baráti közösségének létrehozása és megalapozása. 

2013.03.27. Forrás:  www.mfv.hupont.hu


Magyar Félvér Tenyésztők Országos Egyesülete

A 2011-ben létrejött egyesület célja, hogy tenyésztőszervezetbe tömörítse azon kancákat és tenyésztőket, akik nem tudnak csatlakozni valamely korábban alakult fajta-tenyésztő egyesülethez, de szeretnének egyesületi keretek között tenyészteni.

Az egyesület hiánypótló, hiszen ha kanca származása hiányos, vagy „vegyes” (amit korábban is „magyar félvérnek” neveztek, például furioso anya és lipicai apa csikója), akkor eddig nem tudott egyesülethez kapcsolódni.
 
Ezen kancák törzskönyvezését szeretné végezni ez az új szervezet, amennyiben erre a tenyésztők igényt tartanak, és az egyesület megkapja a tenyésztőszervezeti elismerést.
 
Az új egyesület alapszabálya, tenyésztési programja a www.mfv.hupont.hu oldalon olvasható.
Részlet a tenyésztési programból: 

"A cél egy szabadidő, turisztika és hagyományőrzés, esetenként a sport területén jól használható melegvérű fajta tenyésztése, amelynél a tenyésztő viszonylag alacsonyabb termelési költségekkel és nagyobb tenyésztői döntési szabadság mellett végzi munkáját. A különböző tenyészcélok elérése érdekében végzett haszonállat-előállító keresztezésekből született, szigorúbb tenyésztési szabályzattal rendelkező fajtákhoz be nem sorolható csikók is törzskönyvezhetők a magyar félvér fajtában. A magyar félvér fajtában magyar tenyésztésű lovak törzskönyvezhetők, importból származó egyedek csak kivételes esetben kerülhetnek a törzskönyvbe (pl. magyar tenyésztésű ősök esetén)."

Jelenleg folyik a NÉBIH-nél a tenyésztőszervezeti elismerés iránt benyújtott kérelem elbírálása. Amennyiben  van olyan kancád, amely a Magyar Félvér egyesület tenyésztési szabályzatának megfelel, és egyetértesz az egyesület programjával és célkitűzéseivel, akkor a weboldalról letölthető belépési nyilatkozaton bejelentkezhetsz az egyesülethez. 

Az alakuló közgyűlés az éves tagdíjat jelképes 1000 Ft/tenyésztő/év  illetve 1000 Ft/kanca/év összegben határozta meg, amit csak akkor fognak számlázni, ha az egyesület megkapja a tenyésztőszervezeti elismerést a NÉBIH-től. Az elismerés pillanatában tagságban lévő kancákat alapító tagnak tekintik, és – amennyiben ezt a következő közgyűlés jóvá hagyja, - a kanca élete végéig tagdíjmentességet élvez.

További információk:

www.mfv.hupont.hu

Novotni Péter
Tenyésztésvezető
(Magyar Félvér Tenyésztők Országos Egyesülete)
babilon64@freemail.hu
 
Postacím:
4225 Debrecen
Homokhát u.22.
 

Pabeschitz Virág, Lovasok.hu
Kép forrása: http://www.mfv.hupont.hu
2013.01.24.


KapcsoLÓdó cikkek:


Magyar melegvérű - Sportló »


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés