keresés a lovardák között

Mi pontosan a kineziológiai tapasz?
Segít, ha lovad nem érzi jól magát a bőrében

A kineziológiai tapasz egy bőrbarát anyagból készült, egyik oldalán ragasztóanyaggal ellátott rugalmas anyag, ami tulajdonképpen a bőr utánzata, tehát nem tartalmaz semmiféle hatóanyagot, gyógyszert.

Hogyan működik? 

A kineziológiai terapeuta az egész szervezetet egy egységként kezeli, ahol a kötőszöveten (latinul: fascia, ejtsd: faszcia) keresztül minden szerv kapcsolatban áll egymással. Tehát a bőr (vagy „testharisnya”) is kapcsolatban áll minden alatta levő közeli és távoli struktúrával.

Nagyon leegyszerűsítve úgy kell ezt elképzelni, mint amikor egy rossz szabású ruhát, vagy egy nem megfelelő méretű harisnyanadrágot viselünk: kényelmetlenül érezzük magunkat benne, folyamatosan húzgáljuk, igazgatjuk. Ha a szervezetben valami károsodik, annak az a közvetlen hatása a bőrön, hogy picit elmozdul, tehát tulajdonképpen a saját bőrünk kényelmetlenné válik számunkra. A tapasz segítségével a kötőszövetet vissza lehet helyezni eredeti helyzetébe, tehát újra kényelmessé válik a testharisnyánk.

A terápia célja a bőr és a mozgás-szervrendszer mozgékonyságának helyreállítása, ezáltal újra aktivizálódnak a normál működéshez tartozó élettani folyamatok, így a szervezet öngyógyító képességét támogatjuk a megfelelően felhelyezett kineziológiai tapasszal.

Miért jó színes csíkokat ragasztani a lovakra, vagy éppen sportolókra?

Nem a színekben rejlik a terápia és a kineziológiai tapaszok ereje, hanem abban, hogy széles körűen képes támogatni a sportolót, legyen az ember, vagy a mi esetünkben ló. Volt konkrét eset a praxisomban egy kutya műtét utáni rehabilitációjára.

Több irányzat van, ami használja a kineziológiai tapaszt. Ez a terápia többek közt azért is kiemelkedő ebben a témában, mert nem „össze-vissza”, vagy receptszerűen alkalmazza a tapaszt. Először leteszteljük, megvizsgáljuk, melyik alkalmazás a legcélravezetőbb.

Majd miután alkalmaztuk, azaz felhelyeztük az anyagot, újra leellenőrizzük, hogy tényleg bevált-e a tapaszolás.

Milyen problémákon segít?

Bármilyen fájdalom, merevség esetén, megelőzésképpen megterhelő munkánál, műtétek után, hegek, sebhelyek kezelésére, mozgásszervi problémáknál, idegrendszeri problémák esetén, különböző eredetű duzzanazok csökkentésére (a nyirokterápia kiegészítőjeként), valamint az akupunktúrás pontok és meridiánok kezelésével akár a belső szervekre is tudunk hatni.

Ki alkalmazhatja? Akárki tudja használni?

Mivel a tapasz felhelyezéséhez szükséges a teljes test működésrendszerének az ismerete, ezért csak megfelelő anatómiai és élettani ismeretekkel rendelkező képzett szakember helyezheti fel a tapaszt. Ez annál is inkább igaz, mert a nem megfelelő felhelyezés során rossz pozícióban tartjuk a kötőszövetet, ami fájdalmat is okozhat.

Rajta maradhat-e a lovon verseny közben?

A humán sportolóknál egyre elterjedtebb ez a módszer, ők használják verseny közben is. Nem tudom, hogy létezik-e erre vonatkozóan szabályozás, de az biztos, hogy a lovakon még nem általános, hogy tapaszolva versenyezzenek. Ez azért is lehet így, mert jelenleg még nem sokan foglalkoznak a lovak tapaszolásával Európában, de terveim szerint a jövőben ez változni fog! 

2012.11.22. Szerző: Dr. Bogár Orsolya
Frissítve: 2015.01.05.Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés