keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lóápolás


Elmélet és gyakorlat egysége

Kovács-továbbképzés Kajászón

A kovácsok bizony szeptemberben sem pihennek. A MAPE lelkes tagjai ezúttal Kajászón, a 3R Biofarm Lovardában gyűltek össze, hogy dr. Kis János lovas szakállatorvos (Sportlógyógyász Kft.) és dr. Molnár József lógyógyász specialista jóvoltából bővítsék tudásukat. 

A napot az anatómiai alapok átismétlésével kezdték, hiszen ha a kovácsok nem ismerik az egyes inak és szalagok eredési és tapadási helyét, funkcióját, működését, a patára ható erőket, akkor csak fél munkát tudnak végezni – vagy akár többet ártanak, mint használnak.  

Szó esett a balanszról, az inak, szalagok és ízületek megbetegedéseiről, a savós patairha-gyulladással kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről, valamint arról az Andrew Poynton által kidolgozott Imprint rendszerről, mely egyszerű, ámde nagyszerű módon könnyíti meg mind a laminitisben szenvedő lovak, mind az őket kezelők életét. 

Dr. Kis János és dr. Molnár József egyaránt kiemelték, milyen fontos a kovács és az állatorvos közti folyamatos együttműködés és kommunikáció – nem csak a betegséggel küzdő lovak esetében. Elmondták azt is, hogy mivel mind a laminitis, mind a különböző ízületi megbetegedések rendkívül alattomos módon dolgoznak a ló egészsége ellen, javasolt – legalább a nagyértékű – sportlovak lábairól évente egy alkalommal röntgenfelvételt készíteni.

A délután folyamán a gyakorlaté, illetve Kiss Bianka Jalta névre hallgató nyugdíjas lováé volt a főszerep, aki korábban hét évig nagydíjban versenyzett. A cél az volt, hogy mellső lábai egyensúlyba kerüljenek. Bal első lába különösen problémás volt az eltolódott mediolaterális egyensúly miatt. Jalta lábairól a régi patkókkal, a patkók eltávolítása és a körmölés után, majd az új patkókkal is röntgenfelvételek készültek. 


Dr. Molnár József és dr. Kis János Jaltával

A kiinduló állapotot bemutató baloldali felvételen jól látható, hogy:

  • patacsont két szára különböző távolságra van a patkótól, tehát a patacsont oldalirányban el van billenve a szarutokon belül
  • ennek eredménye, hogy a pataízület egyik oldalán lényegesen nagyobb az ízületi rés, így a pataízület teher- és erőviselése nem egyenletes
  • a csüd-párta-patacsonti tengely meg van törve

A pataszabályozás és új patkolás után (jobboldali kép) az előbb említett tényezők jelentősen javultak, sőt visszálltak a nomál helyzetre.

Előtte
Utána

Kiváló példa volt ez arra, hogy mennyire megkönnyíti a kovács és az állatorvos munkáját néhány jó minőségű röntgenfelvétel. Az már csak a hab a tortán, hogy a jelenlévők dr. Kis János jóvoltából az ország egyik legmodernebb, érintőképernyős direkt digitális mobil röntgenkészülékét láthatták munka közben

2012.09.24, Forrás: MAPE.hu
Címkék: kovács,
állatorvos, körmölés, patkolás, röntgen, ín, ízület,
porc, balansz, laminitis, savós patairhagyulladás,
Imprint, Kis János, Molnár József, Andrew Poynton

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés