keresés a lovardák között

Másfél óra profizmus – élménybeszámoló Pataky Kata és Armbruszt János közös bemutatójáról
2012. augusztus 12-én szerencsém volt elkísérni Pataky Katát Szentlőrincre, ahová meghívást kapott, hogy a Szentlőrinci Vágtának is helyet adó Gazdanapok kiállításon bemutatót tartson Monty Roberts módszeréből. 2010 óta, Kata oktatói munkájának kezdete óta vagyok Kata tanítványa, sok műhelytitkot sikerült már megismernem, és egy-egy bemutató kiváló alkalom arra, hogy a módszert a gyakorlatban, éles helyzetben is megfigyelhessem. A hétvégi élményeimmel kapcsolatosan szeretnék írni a Lovasok.hu olvasóinak.

Kata a bemutató előtti napon érkezett Szentlőrincre, ahol barátja és tanítványa, Armbruszt János várta, aki a környéken él. Jani ismeri a régió lovait és lótartóit, az egész bemutatót ő szervezte meg. Szombat délelőtt Kata és Jani egy helyi ménesből választhattak csikót a bemutatóhoz. A cél egy nyers, de jó idegrendszerű ló kiválasztása volt, akivel be lehet mutatni 30-40 perc alatt az első nyereg felhelyezését a Monty Roberts-módszerrel. A módszerrel kapcsolatos bemutatók körül gyakran felmerül, hogy a tréner már ismert lovakkal dolgozik és nem a bemutatón találkozik először a lovakkal, és ezért ilyen hatékony és sikeres az előadás.

Kata éppen ezért kiemelten ügyel arra, hogy a bemutató előtt ne érintkezzen a lóval, így a kiválasztást is csak távolról irányítja, de sosem ő végzi. Jani vezetgette a csikót a ménesben és ő vezette fel a lószállítóra is a kiválasztás után.

A mobil körkarám is felépült a helyszínen szombaton, hogy vasárnap már csak az előadásra kelljen koncentrálni. Másnap pontosan a kiírás szerinti 14 órakor kezdődött a műsor. Sokan ellátogattak a Gazdanapokra, és a Monty Roberts-módszerre is sokan kíváncsiak voltak. Kb. ezren gyűltek össze a karám körül, ahol a mobil körkarámot felállították. Jani a körkarámban vezetgette a lovat, amíg Kata beszélt a módszerről, annak legfontosabb tudnivalóiról, és arról, hogy mi fog történni a bemutatón. Megtudtuk, hogy két lóval találkozhatunk. Az elsővel, a nyers csikóval Kata, a másodikkal pedig, aki egy lószállító-fóbiás herélt, Jani fog dolgozni.

A képen: kb. ezer ember volt kíváncsi a bemutatóra

 

Ezután Kata bement a körkarámba és elkezdődött a foglalkozás. Szellő (így hívták a lovat) egy nyugodt, viszonylag lassú ló, aki a gyönyörűen végrehajtott csatlakozás után nem igazán zavartatta magát, amikor felkerült a hátára a nyereg. Nem ugrált, nem idegeskedett. Kata elmondta, hogy bár ez nem gyakori eset, de előfordul.

Kettős futószárazás következett, ami után – mintegy 25 percnyi foglalkozást követően – Kata megkérte Janit, hogy fokozatosan üljön is fel Szellő hátára. Így a beígért első nyereg felhelyezéséből első lovas felhelyezése lett a bemutató célja. Jani óvatos és gyakorlott mozdulatokkal nehezedett először a lóra mindkét oldalról, majd néhány rövid percig fel is ült a nyeregbe.

A képen: első lovas felhelyezése nyers lóra

A rövid technikai szünet alatt a körkarámból kiszedtek két elemet és megérkezett a lószállító. Jani is megérkezett Segal-lal, a lóval, aki nem szeret felmenni a lószállítóra. Innentől kezdve Armbruszt Jani tartotta a bemutatót, Kata pedig beszélt, mikrofonba kommentálta a karámban zajló eseményeket. Jani egyébként szintén megjárta már Amerikát, részt vett Monty haladó tanfolyamán, és jelenleg egy újabb hosszú útra készül, vissza Kaliforniába a haladó vizsgára, majd azt követően az instruktori képzésre.

Jani először csatlakoztatta a lovat a körkarámban. Már ekkor is látszott, hogy Segal egy érzékeny ló, tele fenntartásokkal mindennel kapcsolatban. Az első lószállítóba vezetési kísérletnél sem hazudtolta meg a róla beharangozott híreket: a szállítótól kb. 5 méterre megállt, és a fejét megemelve tiltakozott a további lépések ellen.

Jani óvatos munkája és a kettős kötőfék hatékony használata azonban elég hamar feloldották a lóban a kétségeket. Segal mintegy tíz perc múlva úgy döntött, hogy mégis jobb lesz bent, mint kint. Nem kellett használni a lószállító mellé állított körkarám elemeket. Ezeket akkor szokták „bevetni”, ha a ló fóbiája súlyosabb és a kettős kötőfék önmagában nem elég, hogy a bemutató ideje alatt fel lehessen vezetni a lovat.

A képen: lószállítófóbiás herélt felvezetése a futóra

Miután Segal jó néhányszor bement és kijött a lószállítóból, a körkarám elemeket el is vitték a lószállító mellől, és az elválasztó panelt is visszatették az utánfutóba. Ekkor Segal ismét egy kicsit bizonytalan lett – mint megtudtuk, az új körülmények miatt –, de ismét elég volt öt perc, hogy újra visszanyerje a lószállítóba vetett bizalmát.

Hamar eltelt a másfél óra, amíg a bemutató tartott. Kata és Jani az előadás után válaszolt az érdeklődők kérdéseire, órákig jöttek a nézők és tették fel kérdéseiket a módszerrel vagy saját lovas problémáikkal kapcsolatban. Mind a szervezés, a pontos kezdés és befejezés, mind Kata és Jani munkája profi volt és gördülékeny. Olyan, ami méltó Monty Roberts nevéhez is és az általa kidolgozott módszerhez, amelynek egyre több követője van a világon, és nálunk, Magyarországon is.

Szerző: Szántó Réka
2012. augusztus 14.


A Monty Roberts módszer hazai képviselője:
Pataky kata okleveles Monty Roberts instruktor

 

www.patakykata.hu 

Pataky Kata bemutatkozik │ Pataky Kata hírei │ Pataky Kata válaszol │
Monty Roberts és módszere Lovak erőszakmentes képzése
Bemutatók │ Kurzusok leírása │ Induló kurzusok
│ 
Lovastábor Pataky Katával │


Képgaléria: Pataky Kata és Armbruszt János közös bemutatója a Szentlőrinci Gazdanapokon

Cikkajánló:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés