keresés a lovardák között


Pavo lótakarmányozás az energiákról:
szaktanácsadás túl heves vagy túl lusta lovaknak

Amikor a ló túl energetikus vagy éppen nincs elég energiája...

Lova vagy pónija túl energikus vagy éppen nincs elég energiája, letargikus? Ebben a részben a témával kapcsolatos körülményeket vizsgáljuk meg és takarmányozási megoldásokat javaslunk.

A ló vagy póni igényeihez és karakteréhez igazított megfelelő takarmányozás

Takarmányválasztásának összhangban kell állnia lovának munkabírásával, edzésprogramjával és karakterével egyaránt. A temperamentum egyrészt genetikai adottság, másrészt a környezeti hatásokra adott válasz, melyben a lova él. Néhány lónak nagyon erős temperamentuma van, míg más lovak lassúak és letargikusak. Ez a lónak a természete, de mindezekre nagy hatással vannak maguk a környezeti faktorok egyaránt. Végezetül pedig mindig a takarmányozási rendszer játssza ezek közül a tényezők közül a legnagyobb szerepet.

Vizsgáljuk meg a körülményeket!

  • Megfelelő mennyiségű rostot kap-e a ló naponta?
  • Ha a ló rostigénye nincsen megfelelően kielégítve, nyugalmatlanná válik az állat, gyomorfekély megjelenésére számíthatunk és olyan nem kívánatos cselekvéseket végez a ló, mint a karórágás, szitálás, levegőnyelés
  • Ha a ló szomszédjával a kapcsolat nem jó, ebből származhat takarmányféltés, falrugdosás, agresszió vagy akár letargia is
  • Lova napi 20 óránál több időt tölt a bokszban?
  • Lova nem érintkezik más lovakkal? A szocializáció hiánya és a mozgáshiány szintén okozhat letargiát
  • Lova megfelelő takarmányozásban részesül, megfelelő kondícióban van, mégis túl nyugodt? Lehet lelki eredetű a probléma?
    • Legelőször is ellenőrizni kell lovának fizikai állapotát, szívverés, légzés, hőmérséklet, fogak állapota és vérkép
  • A „kiégés” lovaknál is olyan gyakori jelenség, mint nálunk embereknél, a túledzés és túl sok versenyzés következményeként
  • Szintén ellenőrizni kell a lovaglást is, hogyan reagál a ló a segítségekre, a különböző feladatok elvégzésére? A tréning a korrekt és megfelelő módja a célok elérésének?

Az alábbi lista számba veszi a különböző környezeti hatásokat még mielőtt a takarmányozásról beszélnénk, mely hatások alapvetően meghatározzák a póni vagy a ló viselkedését:

A zab „fűtő” hatása

Sokan azt állíták, hogy a túl sok zab szintén hevessé teszi a lovat, mely igaz is. Ennek magyarázata, hogy a zab etetése gyors energiákat szabadít fel, illetve bizonyos hormonszintek is megemelkednek, így a ló túlzottan energikus viselkedését okozhatják a felsorolt tényezők. Az is köztudott, hogy a zab fehérjetartalma nagyon könnyen emészthető, sokkal könnyebben, mint egyéb gabonamagvak. Napjainkban megemelt zabadagot adunk azoknak a lovaknak, akiknek extra teljesítményt kell nyújtaniuk. Azonban a túl sok zabbal is vigyázni kell, hiszen felboríthatjuk a kalcium/foszfor egyensúlyt és sajnos a zab alig alig tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat.

Aki a zab mellett kíván maradni, figyelmébe ajánljuk a PAVO GOLD E koncentrátumot, melyet kifejezetten zabra alapozott takarmányozás mellé fejlesztettek ki és nagy igénybevétel esetén javasoljuk. Extra E vitamint, magnéziumot, számtalan vitamint és ásványianyagot tartalmaz biztosítva ezzel lovánk kiegyensúlyozott teljesítményét és az izmok regenerálódását.

 

„Az én lovam lusta, mit tegyek?”

„A lovamnak több energiára és erőre van szüksége, mit tehetek érte?” – halljuk számtalanszor ezt a kérdést. Ebben az esetben is meg kell vizsgálunk a körülményeket. A túlsúlyos lovak szintén nagyon lustákká válhatnak, illetve azok a lovak, akik nem tudatos és rendszeres tréningen vesznek részt szintén letargikusak lehetnek. Azonban a lovak is olyanok mint mi emberi lények, néha az ő „akkumulátoraik” is lemerülhetnek, s nekik is szükségük van egy kis pihenésre, kikapcsolódásra.

Etetés szempontjából nagyon fontos az edzéshez igazított megfelelően mobilizálható energiaellátás és a megfelelő vitamin és ásványianyag ellátás, szükség esetén az elektrolitok pótlása.

Szíves figyelmükbe ajánljuk a Pavo Herbalmelange gyógynövényes müzlit, mely gazdag olajtartalma, vitamin és ásványianyag tartalma mellett immunrendszer erősítő, kifejezetten alkalmas nagyobb sportteljesítmény leadása esetén, amikor elvárásaink a szokásosnál jóval magasabbak, de beteg lovaknál, lábadozás esetén is kifejezetten ajánlott. A Pavo AllSports lótáp minden szakágban kiemelkedő teljesítményt biztosít extra vitamin és speciális ásványianyag összetételével. Ha csak a vitaminellátást szeretnénk kiegészíteni, gazdaságos megoldást jelenthez a Pavo SummerFit lókeksz, mely nagyobb XXL kiszerelésben is kapható illetve szíves figyelmükbe ajánljuk a Pavo Vital vitamint, mely termékek adagolásával a ló napi vitamin és ásványianyag igénye teljesen kielégíthető. 

Mert az ELEKTROLIT NEM LUXUS!!!

Ezen a nyáron extrém időjárási körülmények között kell lovainknak teljesítenie sokszor nem könnyű pályákat, mely elvárásokhoz társulnak egyéb stresszfaktorok, mint az utazás, a verseny helyszínén lévő „meleg néha levegőtlen” bokszok, hirtelen időjárásváltozások, túl nagy hőingadozások. A terhelés, izzadás során a ló rengeteg olyan értékes sót veszít el, mint a kalcium, kálium, nátrium és klorid. Az elektrolithiány a kitartás csökkenését, fáradságot, akár idegességet is okozhat, mindenféleképpen kimerültséghez vezet. Az az izzadási mennyiség és mérték amelyet kívülről látunk, csak töredéke annak, melyet a ló a „beleibe izzad.”

Az izzadás összetett folyamat, bonyolult kémai reakciók, sokszor sajnálatos szövődmények keletkezhetnek. A PAVO E’LYTE feltölti lovát elektrolitokkal, gondoskodik a megfelelő egyensúly visszaállításáról, használatával védi lovát a teljes kimerüléstől. Az elektrolitok hiánya a tejsav rosszabb feldolgozását is okozza, akár vashiányhoz is vezethet. Védje lovát a PAVO E’LYTE elektrolittal, töltse fel raktárait az egészséges lóért, kiegyensúlyozott teljesítményért. Lova napi elektrolit adagját ossza meg munka előtti és utáni adagra tökéletesítve ez által az optimális ellátást és felszívódást.

Szerző: Suta Éva, Pavo kutatásai alapján

További információkért, részletes beltartalmakért
és adagolásért látogasson el honlapunkra ill.
szívesen állunk rendelkezésére az alábbi elérhetőségeken: 

PAVO HUNGARY - Suta Éva
Ló-Tünder Kft.

4281 Létavértes, Sándor u. 81.
Tel.: +36 30 358-2331
E-mai: lotunder@gmail.com
www.pavo.hu


                                
PAVO HUNGARY - Suta Éva Ló-Tünder Kft.
4281 Létavértes, Sándor u. 81.
Tel.: +36 30 358-2331 E-mai: lotunder@gmail.com
www.pavo.hu

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés