keresés a lovardák között


Neked van vészforgatókönyved?

Neked van vészforgatókönyved?

Mi történne, ha lovardád, akár csak egy napra áram nélkül maradna? Vagy egy egész hétre? Ha nem lenne világítás, nem működnének a szivattyúk, villanypásztorok? Ha ez a fogcsikorgató tél közepén, vagy a tikkasztó kánikulában következne be, hogyan biztosítanál vizet, élelmet és ellátást a lovadnak? Mit tennél akkor, ha a tűzoltóság felszólítana, hogy ürítsd ki a lovardádat, mert egy erdőtűz egy órán belül eléri lovardádat?

Bár hazánkban szerencsére viszonylag ritkák a természeti katasztrófák, nem érdemes ezeket a kérdéseket egy legyintéssel elintézni. Gondolj csak a bugaci erdőtűzre, a vörösiszap-katasztrófára, vagy épp a tiszai árvizekre.

Lótartóként a Te feladatod, felelősséged, hogy gondját viseld lovardád két- és négylábú lakóinak.
Gondold át, hogy milyen katasztrófa bekövetkezésére van reális esély a környékeden és ennek megfelelően alakítsd ki lovardád kiürítési tervét.

Rebecca Gimenez
, PhD, a Technical Large Animal Emergency Rescue nevű, nagyállatok mentésére specializálódott szervezet oktatójának és aktívan dolgozó tagjának segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Lakóházak, istállók:

 • Leltár: legyenek pontos információid, listáid vagyontárgyaidról. Erre egy videó felvétel is teljesen alkalmas, feltéve, hogy egy távoli szerveren tárolod a felvételt.

 • Mikrocsip: Lovaidnak könnyen nyoma veszhet egy katasztrófa során, így az azonosítás kulcsfontosságú. Kérd meg állatorvosodat, hogy lássa el minden lovadat mikrocsippel, így biztosítva lesz az azonosításuk.

 • Vegyél lábszalagokat! Ha vészhelyzetben el kell engedned egy lovat, vagy épp hátrahagyni, egy lábszalag a tulajdonos adataival ugyan nem nagy technikai megoldás, de nagyon hatékony lehet a lovak újbóli összegyűjtésénél.

 • Lóleltár: Készíts másolatokat a lovak útleveléről és a fontosabb fényképekről, melyek segíthetik az azonosítást. Célszerű páncélszekrényben elhelyezni ezeket a dokumentumokat.

 • Lábszalag

  • Kötőfékek és vezetőszárak készenlétben: Bizonyosodj meg róla, hogy az istállóban elég kötőfék és vezetőszár áll rendelkezésre minden ló számára. Ezek mindig legyenek könnyen elérhető helyen, hogy ha szükség van rájuk, azonnal kéznél legyenek.

  • Ne nehezítsd meg a dolgod! Járd be lovardádat és menj biztosra: a menekülési útvonalakat ne torlaszolják el bálák, lovardai felszerelések, használhatatlan, vagy nehezen nyíló ajtók.

  • Minimalizárd a kárt. Fontold meg, hogy mit tudsz tenni a károk csökkentése érdekében. Ha szélvihar várható, érdemes az üvegfelületeket bedeszkázni. Lehetőség szerint használj tűzálló anyagokat minden új épületen.

  • Írd fel a teendőket. Tartsd számon a lovardádra jellemző specifikus teendőket, amelyeket mindenképp el kell végezni, mielőtt elhagyod a területet. Ilyen lehet az áramtalanítás, elzárni a vizet, gázt, kihúzni minden készüléket, stb. Legyen kéznél a lista, így könnyű lesz használni, ha krízishelyzet merül fel. És persze fontos, hogy ezeket a teendőket lovardád bármely dolgozója el tudja végezni.

  • Komunikáció: Lehetőleg minden mobiltelefonhoz szerezz be autós töltőt. Számíts ugyanakkor arra is, hogy katasztrófahelyzetben akadozhat a mobilszolgáltatás, valamint az internet, jó szolgálatot tesz ilyenkor egy elemes rádió, illetve egy walkie-talkie szett is.

  • Rakj össze elsősegély dobozokat. Mindig legyenek kéznél esősegély dobozok lovak és emberek számára egyaránt. Istállópatikád összeállításához itt találsz segítséget >>>

  Szállás

  • Állítsd össze az állatorvosi papírokat: Készíts másolatot a lovak útleveléről és egyéb fontos papírjairól. Tartsd ezeket az autódban, mert vészhelyzet esetén a papírok birtokában legálisan biztos helyre tudod szállítani a lovaidat.
  • Álljon útra készen víz és takarmány. A körülbelül három napra elegendő készlet álljon készen élelemből, takarmányból, vízből és gyógyszerből egy kisteherautón, arra az esetre, ha lovaiddal el kell hagynod a területet. Gondoskodj a készlet rendszeres frissítéséről.
  • Keress szálláshelyet: Állíts össze listát azokról a helyekről, ahol vészhelyzet esetén meghúzódhatsz lovaiddal. A listát tárold az állatorvosi papírok mellett, és mentsd el az elérhetőségeket a telefonodba is

  Szállítási előkészületek

  • Tervezd meg a kiürítést: Mennyi hely áll rendelkezésre a lószállítókon? Ha a négy férőhelyes utánfutóba berakod mind a négy lovadat, akkor hol lesz helye a, kutyáknak, macskáknak? Lehet, hogy kétszer kellene fordulnod, hogy mindenkit biztonságba helyezz? Családtagjaid és lovardád dolgozói számára jut hely az autókban?

  • Tanítsd meg a lovaidat felmenni az utánfutóra: Lovaidnak minden körülmények között fel kell tudniuk menni a lószállítóra. Gyakorolj minden lóval egyenként. Este, esőben, szeles, sötét és rossz időben is, váratlan időpontokban.

  • Keress menekülő útvonalakat: Járj be minden utat a környékeden, hogy lásd, melyek lehetnek alkalmasak vészhelyzet esetén. Fontos, hogy minden utat ismerj, tudd melyek járhatóak lószállítóval is, hiszen katasztrófahelyzetben a hatóságok lezárhatnak útszakaszokat. Több útvonal is szóba jöhet? Tarts térképeket minden járművedben, jól fog jönni vészhelyzet esetén.

  • Jelölj ki találkozási pontot: Válassz egy helyet, amely alkalmas arra, hogy evakuálás esetén a lovardából induló járművek találkozzanak.

  Gyakorolj!

  Helyezd el a kiürítési tervet olyan helyen, ahol mindenki jól láthatja. Gyakorold a kiürítés menetét a többiekkel rendszeresen, meglepetésszerűen is. Variáld a napszakot is!
  Gyakorold a lovak összegyűjtését és biztonságba helyezését. Rakj fel minden lovat a lószállítóra, hajts el néhány kilométerre, majd térj vissza a lovardába.

  Menni vagy maradni?

  Menni, vagy maradni? Gondosan mérd fel a különbséget a rossz időjárás, és az igazi katasztrófahelyzet között. A helyzet megítélésében segítségedre lehetnek az időjárás előrejelzések, az időjárással kapcsolatos alkalmazások a telefonodon, valamint a tűzoltóság és a katasztrófavédelem tájékoztatása. Kövesd az aktuális időjárási híreket, helyi rendőrségi eseményeket, értesítéseket Twitteren vagy Facebookon.

  A lovak mozgatása nem egyszerű feladat. Épp ezért ha kettőnél több lovat tartasz a birtokodon, korán el kell kezdened az evakuálásukat, különösen tűzvész, árvíz vagy hóvihar esetén.

  Mi a helyzet a zord időjárással, amikor még nem kell elhagynod lovaiddal a területet?  A legnagyobb kérdés az, hogy hagyjuk-e őket kint, vagy inkább az istállóban a helyük?

  Ha rendelkezel nagyobb, biztonságosan bekerített legelővel (ahol nem csak a villanypásztor alkotja a kerítést), melyben erdő, vagy sűrű facsoport is található, a legjobb, amit tehetsz az, ha kiengeded oda lovaidat. Találni fognak maguknak védett helyet fák közelében, de legtöbbször csak farral széliránynak fordulnak. Az istállók, vagy gazdasági épületek közelében maradó lovak a levegőben szálló törmeléknek, vagy egy összeomló építménynek eshetnek áldozatul.

  Rebecca Gimenez, PhD, a Technical Large Animal Emergency Rescue nevű, nagyállatok mentésére specializálódott szervezet oktatója és aktívan dolgozó tagja, emellett az Amerikai Hadsereg tartalékosa is. Rebecca ott volt a Katrina hurrikánt követő mentési munkálatokban. Állatmentéssel kapcsolatos előadásai világszerte keresettek, elismert lovas újságíró.

  2012.07.02 Schuch Lili, Lovasok.hu
  Forrás:
  www.myhorse.com


  Rebecca Gimenez  KapcsoLÓdó cikkek:

  Cikkajánló:


  Hozzászólások:

     
  Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés