keresés a lovardák között

SzIE Nagyállat Klinika
Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar
Lógyógyászati Tanszék és Klinika

2225 Üllő, Dóra major
Tel.: +36-29-521-300   +36-30-692-1290 

A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának Nagyállat Klinikája 2001 júniusában nyitotta meg kapuit az Üllőhöz közeli Dóra majorban. A 3000 m2 alapterületű épületkomplexumot Makovecz Imre tervezte.
Az épületben szinte minden megtalálható, ami egy kórház berendezéséhez szükséges: két műtő, két ébresztőboksz, amelyek alulról és oldalról speciális gumival kipárnázottak, komplett labor, radiológiai-képalkotó diagnosztikai egység, kovácsműhely, sterilizáló.

A Nagyállat Klinika épülete
A Nagyállat Klinika épülete

Az istállóban összesen 60 ló fér el, de az oktatás miatt saját lovakat, kecskét, szarvasmarhát, birkát is tartunk, így körülbelül 40 boksz áll pácienseink rendelkezésre.

Ló vizsgálata komputertomográfiás készülékkel
Ló vizsgálata komputertomográfiás készülékkel

A kórház rendelkezik egy teljes felszereltségű digitális röntgennel, egy 3D-s képet készíteni képes komputertomográfiás készülékkel, színes doppleres ultrahanggal, amellyel lovakon is elvégezhetünk a szívvizsgálatokat. A készülékhez tartozik egy ortopéd fej, amivel az ízületeket, inakat, szalagokat tudjuk vizsgálni. A színes doppleres rektál fej hasűri szervek, nagyerek intraabdominalis vizsgálatát teszi lehetővé.
Rendelkezésre áll egy laparaszkópos és artroszkópos felszerelés, lézersebészeti berendezés, valamint egy lélegeztetőgép, amely asszisztált lélegeztetést tesz lehetővé és még a légzési ritmust is figyelembe veszi az altatás során. Az országban összesen két ilyen altatógép van. Jó néhány humán kórház is megirigyelhetné ezt a felszereltséget.
A többfokozatú futópad, mely a különféle légúti és mozgásszervi megbetegedések vizsgálatában nyújt segítséget,  10 fokban dönthető, a futószalag végsebessége 50 km/h. A szerkezet tetején egy sín van, amelyhez a lovat egy hevederrel és egy szíjjal csatlakoztjuk. Ha a ló megijed, hátrál vagy megáll, miközben a futószalag mozgásban van, az érzékelő megállítja a futószalagot
A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának Nagyállat Klinikáján 16 állatorvosból, 2 asszisztensből, 3 laboránsból és 8 szakápolóból álló csapatunk dolgozik azért, hogy az ide bekerülő négylábú paciensek a legjobb és leggondosabb ellátásban részesüljenek.

Felsőlégúti endoszkópiás viszgálat a többfokozatú futópadon
Felsőlégúti endoszkópiás viszgálat a többfokozatú futópadon

A Klinika az egyetem oktatási intézménye, az állatorvos hallgatók is rendszeresen látogatják a második évfolyamtól a 11. félév végéig.

Az ambuláns betegellátás 0-24 órában történik az év minden napján. Rendes munkaidőnkben (8:00 - 16:00) tervezett diagnosztikai vizsgálatok, műtétek történnek, amelyek esetében előzetes időpontegyeztetés szükséges. Telefonos szaktanácsadással és időpontegyeztetéssel 8 és 16 óra között a következő telefonszámokon állunk a lótartók rendelkezésére: +36-29-521-300 és +36-30-692-1290.

Akut esetekben 8 és 16 óra között minden terület specialistája rendelkezésre áll, legyen az eset sebészeti, belgyógyászati vagy szülészeti.

Ügyeleti időben (16:00 - 8:00) egy állatorvos látja el a kórházi és beérkező betegeket, de szükség esetén 45 percen belül a kórházban van egy teljes sebészeti készenléti csapat három fővel, egy belgyógyász és egy szülész is.

A tulajdonosok a betegekkel kapcsolatosan a kezelő állatorvosánál érdeklődhetnek 8 és 16 óra között, ügyeleti időben az állat pillanatnyi állapotáról az ügyeletes állatorvos tud információval szolgálni. Amennyiben az ügyeletes nem tudja felvenni a telefont, a portaszolgálat válaszol (+36-30-692-1290).

Szolgáltatásaink:

 

Munkatársaink:

Klinikavezető:
 
Dr. Bodó Gábor
 
Diagnosztikai osztály
 
Dr. Biksi Imre
Dr. Német Zoltán
 
Dr. Tóth Péter  - osztályvezető
Dr. Horti Klára
Dr. Izing Simon
Dr. Makra Zita
Dr. Molnár Szabina
Dr. Tuska Pál
Dr. Wirth Kata

Fotók:

A Nagyállat Klinika épülete
A Nagyállat Klinika épülete

Tetanuszos pónicsikó
Tetanuszos pónicsikó

Koraszülött csikó első lépései
Koraszülött csikó első lépései

Koraszülött csikó etetőszondával
Koraszülött csikó etetőszondával

Szemészeti ellátás
Szemészeti
ellátás

A képek kattintással nagyíthatók!

Vizsgálat a futópadon
Vizsgálat a futópadon

Vizsgálat a futópadon
Vizsgálat a futópadon

Komputertomográfiás
CT készülék

Ló CT vizsgálata
Ló CT vizsgálata

Ultrahang
Ultrahang
készülék

Legújabb Híreink, cikkeink:

_uj_kep Lovaglás közben
elcsúszik a nyergem

Az oldalra csúszó nyereg
a hátsó láb(ak) sántaságát
is jelezheti.
  _uj_kep Budapesten a világ
vezető lógyógyászai
a Lógyógyász Állatorvosok
Világszövetségének kongresszusán októberben

_uj_kep Fejre szerelhető
mobil endoszkóp
A felső légutak vizsgálata
munka közben, akár a ló
tartási helyén is lehetséges
 
_uj_kep Kólika: Diagnózis és
megelőzés

Elkerülhető-e ez a betegség és mire számíthatunk ha
megvan a diagnózis?

 Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés