keresés a lovardák között

Védd a kobakod! Te se lovagolj kobak nélkül!
Idén július 12-én tartják a Kobakviselés Világnapját. A Riders4Helmets.com és a vezető kobakgyártó és -forgalmazó cégek 2010 óta minden évben megrendezik ezt a napot a világ számos országában, hogy felhívják a lovasok figyelmét a kobakviselés fontosságára. Idén hét hazai lovasbolt is akcióval vár, ha tudatos és felelősségteljes lovasként Te is szeretnéd védeni a kobakodat.

A biztonságos lovaglás, azon belül pedig különösképpen a fej védelme, a fej- és nyaksérülések megelőzése és elkerülése minden lovas számára legalább olyan fontos kellene, hogy legyen, mint a nyereg vagy a kantár. Sokan mégis kobak nélkül ülnek lóra.

Casco kobakok a Lovas Piactéren >>

Azt mindenképpen tudnod kell, hogy a lóról bármikor leeshetsz, lévén a ló menekülő állat, amely hirtelen megijedhet és kitörhet. Éppen ezért szokás azt mondani, hogy a lovaglás veszélyes üzem.

A lovasnak pedig nincs gyűrődési zónája, légzsákja is csak keveseknek, így csak a kobak védheti meg a fejedet és a nyakcsigolyáidat a kellemetlen (vagy akár életveszélyes) következményektől. Lovas balesetek során gyakran a fej sérül, különösen esések következményeként, vagy ha lovaglás közben a ló hátracsapja a fejét, esetleg kirúg, amikor körülötte tevékenykedsz. Mindennek ellenére még mindig sok az olyan lovas, aki egyáltalán nem, vagy nem megfelelő fejvédőt visel

Manapság nagyon kényelmes és mutatós lovaglókobakok közül válogathatsz, melyeknek ráadásul az ára is kedvező, így nincs okod arra, hogy ne viseljük. Ráadásul egy különleges akcióval is készültünk a kobakviselés Világnapjára:

Idén hét lovasbolt vállalta, hogy a 2014. július 7-13. közötti héten 15% kedvezménnyel vásárolhatsz meg kobakot a kínálatukból. A kedvezmény az online és a személyes vásárlásokra is vonatkozik. 

Megmutatjuk, nekünk mely kobakok tetszettek legjobban a Horze, KLP Lovasfelszerelés, Kovács Lovas Szaküzletek, Lovasvilág Lovasbolt, Nyeregvilág, Style Lovas Webáruház, Tanita lovasboltja kínálatában:

Nem találtad meg köztük e Neked való kobakot? Nézz körül a Lovas Piactéren megtalálható kobakok között!

Hasznos tudnivalók a kobakviselésről:

Kerékpáros sisak lovagláshoz?

Sokan úgy gondolják, hogy a kerékpáros sisak is megfelelő védelmet nyújt lovaglás során. Sajnos tévednek. Már a kezdetek kezdetén érdemes egy jó minőségű kobakot beszerezned, vagy a lovardában kölcsönöznöd egyet – a legtöbb helyen ezt ingyen megteheted.

A kerékpározáshoz használt fejvédők lovagláshoz nem elég biztonságosak, mert nem a lovasok igényeinek megfelelően vannak kialakítva. A kerékpáros sisakok könnyebbek és kevésbé ellenállóak, mint a kobakok. Az esés az esés, mondanák sokan, de ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a lovas sokkal magasabbról esik le, mint egy kerékpáros. Emellett plusz rizikó, hogy a lovas fejét egy – esetleg patkolt – pata is eltalálhatja, a kerékpáros fejvédők tervezésénél és készítésénél ilyesfajta terheléssel nem számolnak. Tereplovagláskor különösen kellemetlen – sőt veszélyes lehet – ha a fák lelógó ágai beleakadnak, vagy belefúródnak a kerékpáros sisak viszonylag nagy szellőzőnyílásaiba.

A kerékpáros sisak viselete persze egyértelműen biztonságosabb, mint fedetlen fővel lovagolni, de a legjobb megoldás a megfelelő kobak beszerzése. És persze ne feledd, hogy egyik fejfedő sem véd megfelelően, ha nincs megfelelően rögzítve!

KEP Italia kobakok a Lovas Piactéren >>

Kobak és frizura

Elsősorban a hosszú hajú hölgyeknek okoz nehézséget, hogy kobak viselésekor mit kezdjenek tincseikkel. Egy konty, vagy rosszul elhelyezett copf a kobak alatt megkeserítheti a lovaglással töltött órákat. Érdemes ezért a hajat a kobak alsó széle alatt összefogva a hátra leengedni, vagy laposan a fejre tűzni.

Ne feledd: Az okos kobakok magukat védik - Te se lovagolj kobak nélkül!

2013.06.18, Veszelka Réka, Magyar Dorottya Lovasok.hu
Forrás: Thehorse.com, Pferdesamariter.ch, Riders4Helmets.com


KapcsoLÓdó cikkek, oldalak:

Kobakok a Lovas Piactéren >>

Örömében eldobta a kobakját - ugrott a győzelem >>

Angliában még Mária sem ülhet szamárra kobak nélkül >>

Lovas védőfelszerelések újragondolva >>

FEI „Kobak szabály” >>

Világhírű lovasok kobakban >>

Lóháton is fő a biztonság >>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés