keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Egy nem mindennapi díjló

Clydesdale a négyszögben

Okos ötlet, hogy a kevésbé elegáns Clydesdale hidegvérűt, a „Shire kistestvérét”, telivérrel nemesítsék. Az eredmény egy erős és energikus ló. Persze hosszú évek lótenyésztői tapasztalata  kell ahhoz, hogy egy-egy ilyen próbálkozás eredménye ne egy leginkább gólyalábakon imbolygó hordóra emlékeztető ló legyen. Brit, ausztrál és új-zélandi tenyésztők szívesen játszanak a hidegvérű és telivér fajták párosításával – és ezt nagy sikerrel teszik!

A Clydesdale lovak otthona Nagy-Britannia, eredetileg Skóciából származnak, ahol főleg a fogatban használják ezeket az erős és nagy munkakedvű szelíd óriásokat. Legfőképpen a Shire lovakhoz hasonlíthatjuk őket: kisebbek színük általában pej – négylábkesellyel és nagy fehér hókával.

Habár a Clydesdale – telivér keresztezésből származó lovak a díjugrató sportban már sikeresen bizonyítottak – mint például Mulga Bill, aki az 1996-os, atlantai Olimpián is részt vett – a négyszögben még igazi különlegességnek számítanak. Airthey Highlander, akit csak „Bowie”-nak becéznek, szintén az ugrópályán kezdte pályafutását, de egy sérülés után sikeresen szakágat váltott…

Sokoldalú és erős

Más Clydesdale és telivér felmenőkkel rendelkező lovakhoz hasonlóan Bowie is nagyon sokoldalú. Négyévesen stílusversenyt, majd egy évvel később díjlovagló versenyeket nyert több mint 80%-os eredményekkel, hétévesen díjugrató nagydíj helyezéseket is elért. 

Egy sérülés rövidebb kényszerpihenőre kárhoztatta, felgyógyulása után tulajdonosa úgy döntött, szakágat vált – a ló jövőe érdekében. Így hát azt a Bill Noble-t kérte fel, hogy eddzen a Bowie-val, aki többek közt Mark Todd kétszeres olimpiabajnok lovát, Charisma-t is edzette a 80-as években. Bill hamar felismerte Bowie nem mindennapi tehetségét.

Erős hátsó lábai révén a mén csodásan mozog piaffe és passage-ban is. A nagyobb lovaknak az összeszedett feladatok nem okoznak gondok, viszont a nyújtott mozgásokban nehezebb a dolguk. Bowie-nak is meg kellett tanulnia, hogy hordozza testét elegánsabban.

11 hónapos felkészülési idő után vettek részt az első közös díjlovagló Grand Prix versenyükön vettek részt. 2010 májusában második helyezettek lettek az első Szent György-díjukon. Csupán négy hónap után a páros sorra nyerte a Szent György-díjakat és Intermediate I. versenyszámokat.

A 2012-es Olimpián Új-Zélandot háromfős díjlovas csapat képviseli. Hogy Bill és Bowie köztük lesz-e, azt még nem lehet tudni. De az esélyük meg van rá!

Bowie-ról további információkat a airthreylodgesporthorses.co.nz oldalon olvashatsz.

Fordította: Deák Anette Stefanie, Lovasok.hu
Forrás és fotók: airthreylodgesporthorses.co.nz
2012.04.24.KapcsoLÓdó oldalak:

I'm sexy and I know it >>>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés