keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lóápolás


MAPE továbbképzés és közgyűlés Üllőn 

Továbbképzéssel egybekötött közgyűlés a MAPE kovácsainak ÜllőnMárcius 24-én került sor a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének továbbképzéssel egybekötött szokásos éves közgyűlésére az üllői Nagyállatklinikán.

A rendezvényt dr. Gerics Balázs előadása nyitotta, aki az ember és a ló anatómiája közötti párhuzamokra, valamint különbségekre mutatott rá. Kiemelte mennyire fontos, hogy a kovácsok mindennapi munkájuk során a lovat a mega teljességében lovat szemléljék, ne csupán a patát és a környező képleteket. Tekintettel arra, hogy napjainkban egyre nagyobb szerepet kap az idegennyelv-ismeret, a prezentáció a témához kapcsolódó angol kifejezéseket is tartalmazta.

Dr. Gerics Balázs emellett elmondta, hogy minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a téma iránt érdeklődő állatorvostan-hallgatóknak átadja azt a tudást, amire a MAPE szakemberei és rendezvényei révén tett szert, bár erre az egyetemi képzés során csupán egy fakultatív tárgy keretei között van lehetőség. A doktor úr éppen ezért arra kérte a jelenlévőket, hogy segítsék a vállalkozó kedvű hallgatókat tanulmányaikban, kutatásaikban. Reméli, hogy munkájával hozzájárul a kovácsok és állatorvosok hatékonyabb együttműködéséhez.

Dr. Langer Dóra előadásában a humán sportolók és sportlovak terhelésélettanának összehasonlításával foglalkozott. Elmondta, hogy sok baleset, sérülés és nem utolsósorban elrontott ló az eredménye annak, ha a lovas lova edzése saját fizikai terhelhetőségéből indul ki. Kiemelte a kovácsok szerepét a lovak egészségmegőrzésében, hiszen ők rendszeresen, 6-8 hetente találkoznak a lovakkal, míg az állatorvos legtöbbször csak akkor, amikor már baj van. Ezért különösen fontos a kovács, az állatorvos és lótartó közötti zökkenőmentes kommunikáció.

Dr. Ocskó Eszter polgári joggal foglalkozó bírónő a felelősség, szerződéskötés, kártérítés témakörében tartott rendkívül érdekes és a mindennapi munka során is alkalmazható ismereteket tartalmazó előadást.

A továbbképzést követő közgyűlés egyik legfontosabb bejelentése volt, hogy a jövőben a MAPE által kidolgozott irányelvek szerint folyhat majd a patkolókovácsok oktatása. Az OKJ-s képzések reformja miatt a mezőgazdasági kovács szakma megszűnt, patkolókovács szakma a képzési rendszerben önállóan nem létezett, hivatalosan a lovászképzésbe kívánták bevonni. A MAPE határozottan fellépett a tervezett változtatások ellen. Az egyesület elnöke, Ormándi Zsolt március folyamán juttatta el az egyesület javaslatait az illetékes hivatalnak, az anyagot jelenleg három minisztérium vizsgálja.

Az egyesület következő rendezvényére augusztus 18-19-én Jósvafőn kerül sor a Huculösvény c. rendezvénnyel egy időben. A nemzetközi patkolóversenyen két kategóriában (kezdő és profi kovács) állhatnak majd rajthoz – helyesebben üllőhöz – a versenyzők. Az elkészült munkákat David Gullay (Egyesült Királyság) és Denis Leveillar (Franciaország), a szakma két legelismertebb bírója értékeli majd. A versenyen kívül számos program várja a az érdeklődőket.

Ormándi Zsolt beszámolója után a rendezvényre meghívott vendégek is szót kaptak, köztük Várkonyi Andi, Zakuszka-tanya Alapítvány megálmodója és vezetője, valamint Major Edina és Orgoványi Attila a PetFarmVet Kft. képviseletében, illetve az egyesület partner kereskedői: a Base Point Kft., Weiss-Horváth Kft. és a Propart Kft. képviselői.

A Magyar Patkolókovácsok Egyesülete szinte napra pontosan hat éve, az Anivet irodájában alakult, kezdetben csak kevesek bíztak sikerében. Az elmúlt esztendők azonban igazolták a MAPE szakmai tevékenységének létjogosultságát és szükségességét.

2012.04.09. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Címkék: MAPE, Magyar Patkolókovácsok Egyesülete, kovács, állatorvos, dr. Gerics Balázs, dr. Langer Dóra, dr. Ocskó Eszter, Ormándi Zsolt, Várkonyi Andi, Zakuszka-tanya, PetFarmVet, Orgoványi Attila, David Gullay, Denis Leveillar


Tovább a Lovasok.hu patkolókovácsainak listájához >>>

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés