keresés a lovardák között

Interjú Pataky Katával
A Monty Roberts módszer hazai képviselője és az Intro Kurzus vezetője: Pataky Kata okleveles Monty Roberts instruktor

Pataky Kata, hazánk Monty Roberts instruktora 2010-ben robbant be a hazai lovas életbe,
azóta sokat lehet olvasni munkájáról és bemutatóiról. Gödi otthonában készült Vele interjú.

 

www.patakykata.hu 

Pataky Kata bemutatkozik │ Pataky Kata hírei │ Pataky Kata válaszol │
Monty Roberts és módszereLovak erőszakmentes képzése
Bemutatók │ Kurzusok leírása │ Induló kurzusok
│ Lovastábor Pataky Katával │


A múlt évben nagyon sokat lehetett hallani rólad, mind a lovas, mind pedig a „civil” sajtó foglalkozott veled. Olyan műsorokban szerepeltél, amelyekben egyébként nem szoktak lovas témákkal foglalkozni. Hogyan érted el ezt?
- Számomra is meglepő volt, hogy a média ilyen sokat foglalkozott velem. Ezt valószínűleg annak köszönhetem, hogy a nevemet összekötötték Monty Roberts nevével, aki – mint tudjuk – világhírű, és méltán az. Miután 2010 augusztusában hazajöttem Amerikából, mint a Monty Roberts-módszer újdonsült oktatója, és megírtam ezt a honlapomon, egyből érkeztek a megkeresések. A Népszabadság riportja után pedig tényleg nagyon sok megjelenésem volt mindenféle médiában. Ennek nagyon örültem, hiszen a nagy nézettségű tévéműsorokban való szereplés az egész hazai lovas életnek népszerűséget jelent, azon belül is az erőszakmentes bánásmódnak, ami a szívügyem. Ezek a műsorok elsősorban rólam szóltak. A lovas média kicsit más, ott elsősorban szakmai cikkeket jelentettem meg, azok nem rólam szólnak, hanem a módszerről, amit oktatok.

Tudjuk, hogy kisbabád született. Mik a terveid az idei évre ennek tükrében?
- Február végén született Zelma. Most ennek megfelelően az anyaság tölti ki a napjaimat, de már tervezem a munka elkezdését a nyár elején. Az idén kevesebb kurzust fogok tartani, mint tavaly, amikor a módszer oktatása itthon debütált. Idén viszont – a szokásos Monty tanfolyamok mellett - újdonságokkal, meglepetésekkel készülök.

Avass be a részletekbe, kérlek.
- A részleteket még nem árulhatom el, de a lényeg az, hogy Monty tavaly elhatározta, hogy jelentősen szélesíti a módszere alkalmazási és oktatási területeit. Egy régóta várt területtel, a lovas képzéssel, vagyis a módszer lóhátról történő alkalmazásával és annak oktatásával bővül ez a nagyszerű tudásanyag. Ezzel párhuzamosan, és persze ennek tudatában kezdtem el tavaly a western lovas oktatói képesítést adó iskolát. Májusban megszerzem lovas oktatói oklevelemet, így az új „Riding Clinic” kurzusokat már ezzel a képesítéssel fogom elkezdeni. A lovaglással és a belovaglás alapjaival egyaránt fogunk foglalkozni az új kurzusokon.

Februárban olvashattuk a Facebook-on, hogy az első tanítványaid levizsgáztak a Monty Roberts-módszer anyagából és oklevelet szereztek. Mit jelent ez? Mostantól ők is oktatni fognak?
- Február közepén hat tanulóm letette a módszer alapjait tartalmazó intro kurzus vizsgáját. Ez komoly munka és érdem, de természetesen még messze nem elég ahhoz, hogy a módszert oktassák. Viszont belépő Monty iskolájába, hogy ott elvégezhessék a haladó kurzust. Három tanulóm él is ezzel a lehetőséggel, ők április közepén utaznak Kaliforniába. Szorítok nekik! A haladó kurzus két hetes, és a problémás lovak képzéséről szól. Ezután gyakorlati idő következik, ami után szintén vizsgát kell tenni.

De még ez sem elegendő a módszer oktatásához, hiszen a módszer oktatási módszertanával csak ezután ismertetik meg a tanulót, egy három hónapos instruktori képzésen. Ennek sikeres teljesítése után kerül a tanuló, illetve most már oktató az oktatási központ csapatába. Ekkor kapunk oktatási segédanyagokat, megfelelő ismereteket, jogot és lehetőséget a Monty Roberts-módszer oktatásához. Jelenleg eddig tart a képzés Monty iskolájában. Monty oldalán, a montyroberts.com-on megtalálható a világ összes oktatója és az, hogy ki mivel foglalkozik jelenleg.

Hányan érdeklődtek tavaly a Monty Roberts-módszer iránt?
- Rengeteg érdeklődő volt és van, de ami ennél fontosabb, több mint 200-an el is jöttek, hogy megismerkedjenek a módszerrel az egy vagy többnapos tanfolyamokon. A bemutatóimon pedig ezrek láthatták, hogy ez a módszer mennyire hatékony akár ismeretlen vagy problémás lovak esetén is.

Melyik a legsikeresebb kurzus?
- Minden kurzusra nagy az érdeklődés, talán csak a kettős futószárazás a kivétel ez alól. Ennek oka az lehet, hogy ennek a tanfolyamnak előfeltétele a Join-Up Clinic, vagyis erre már csak kevesen jelentkezhetnek. Az egynapos Join-Up alapozó nap nagyon népszerű, itt a tanulók betekintést nyerhetnek a szakszerűen véghezvitt csatlakozás élményébe, de itt még nem önálló a csatlakozás, hanem én irányítom azt kívülről. A négy napos Join-Up Clinic az, ahol a tanulók elsajátítják a csatlakozás módszertanát, és ezután már sikeresen tudják gyakorolni azt a legkülönfélébb lovakkal. A tíz napos intro kurzus pedig a módszer alapjainak teljes ismeretanyagát tartalmazza. Három intro kurzust tartottam tavaly, ami több mint amennyire korábban számítottam!

Idén először „Lószállító kurzus” is lesz. Ez miért nem volt eddig?
- A lószállítóba vezetés egy nagyon érdekes és érzékeny terület. Éppen ezért kevesen tartanak ilyen kurzust. Nekem szerencsém volt Angliában, Kelly Marks irányítása alatt elvégezni egy lószállító kurzust még az amerikai tanulmányaim előtt.

Nagyon sok lovasnak és lónak van problémája a lószállítóval, de a legtöbben ezt nem veszik elég komolyan, csak kevesen áldoznak rá elég energiát és időt, hogy a probléma valóban megoldódjon. Valójában egy igazán hatékony lószállító kurzus azután következhetne, miután a tanuló megismerte a lovak kommunikációját, a tanulási mechanizmusokat, azt, hogy hogyan lehet elérni egy lónál a nem kívánt viselkedési minta megváltozását. Viszont sokkal szélesebb kör igényelné azt, hogy erre a problémára gyors és hatékony megoldást kapjon. Egy ilyen tanfolyamot jól felépíteni ennél fogva nem egyszerű, de szerencsére létezik megoldás. Először egy egynapos, korlátozott létszámú kurzuson próbáljuk ki a módszert itthon, később kétnapos tanfolyamokat fogok hirdetni azoknak, akik szeretnék, ha lovuk gond nélkül menne fel a lószállítóra.

Mi a véleményed a többi hazai természetes lókiképzés oktatóról?
- Nagyon kevesen vagyunk itthon, így szerintem minden hazai oktató többé-kevésbé ismeri a többiek munkáját, sőt, személyesen is ismerjük egymást a legtöbben. A helyzet az, hogy szinte minden oktató más módszerekre és alapokra helyezi a hangsúlyt, így amellett, hogy nem jelentünk egymásnak közvetlen konkurenciát, tanulni is tudunk egymástól. És ez nagyon jó! Természetesen nem szeretnék véleményt mondani mások munkájáról, szerencsére itthon nem az a gyakorlat, hogy az oktatók egymással foglalkoznak. Örömmel olvasok minden hírt, ami a lovak megfelelő bánásmódjával kapcsolatos és elismeréssel tekintek minden teljesítményre, amit ezen a pályán bárki elér.

 

Mikor látogatsz el legközelebb Montyhoz?
- Nagyon jó kapcsolatot ápolok a mesteremmel és ez egy elmondhatatlanul jó érzés. Miután idén márciusban nem tudtam részt venni az instruktori találkozón, személyesen hívott meg augusztusra a Monty’s Special Training-re oktatni, ami egy egyhetes kurzus, ahol Monty személyesen is oktatja a kurzusra jelentkező lovasokat. Ez hatalmas megtiszteltetés, de nem biztos, hogy idén élni tudok vele, hiszen kisbabám van. Viszont jövő februárban megint lesz éves instruktori találkozó és a Special Training meghívásom is élni fog. Akkor már biztosan el tudok menni rá.

-Végezetül: mit üzensz a lovasok.hu olvasóinak?

- Azt üzenem, hogy egy nagyszerű közösség, amit a lovak szeretete hozott és tart össze. A lovasok.hu „Kérdések-válaszok” oldalán szoktam válaszolni a „Természetes lókiképzés” témában feltett kérdésekre, remélem, ezzel én is hozzá tudok járulni e közösség fejlődéséhez és ahhoz, hogy a lovak erőszakmentes bánásmódjával minden lovas ember megismerkedhessen.


A cikket készítette: Szántó Réka

Cikkajánló:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés