keresés a lovardák között

Richard Winters - Munka a körkarámban
"mgy" hírek │  Kurzusok, eseti oktatások │ Lovastáborok │


Mészáros Gyula Lóközpontú Ló és Lovas Kiképző Iskolája
A Lóhoz értés és Érzéssel Lovaglás Iskolája

„Mostanában (90-es évek eleje) elég sok embertől látok bemutatókat, ahol a csatlakoztatást mutatják be, és eközben azt mondják, hogy „a lovaktól tanulták”…, meg, hogy „ösztönszerűen” jött nekik… De ismerve ezeket az embereket én tudom, hogy mindegyikőjük csak Tom Dorrance-t másolja!” – Jack Brainard (A QuaterHorse fajta egyik alapítója, egy élő lovas legenda).

Manapság a  körkarámok már országszerte  (USA-ban, de már Magyarországon is!) népszerű kellékei a lovardáknak,és a méneseknek egyaránt Ugyanakkor nem vagyok benne biztos, hogy az emberek megfelelő tervvel és tudással lépnének be lovaikkal a körkarámba. Kiemelten fontos, hogy amikor lovunkkal foglalkozunk, mindig legyen egy cél a fejünkben, amit a ló számára tiszta érthető módon kell tudjunk lekommunikálni.

Amikor új ló érkezik hozzám, akkor szeretem  minél hamarabb elkezdeni vele a foglalkozást. A foglalkozás során célom, hogy jobban megismerjük egymást és kialakítsam kettőnk ménesében vezetői pozíciómat. Az utóbb említett pozíciómat az első két foglalkozás során szeretem elérni. Ettől a számtól persze lehetnek eltérések.  Ennek elérésére a körkarámnál jobb és biztonságosabb helyett nem is tudok. Az alábbiakban felsorolok néhány szempontot, amelyet fontosnak tartok szem előtt tartani, a körkarámban (12-18m Ø) való munka során:
 1. Lovam folyamatosan haladjon körbe a körkarámban, anélkül, hogy kérésem nélkül irányt váltana.
 2. A karám külső szélén haladjon körbe sarkok levágása nélkül.
 3. Nem akarom kérlelni azért, hogy körbe menjen! Más szóval: nem akarok utána rohangálni azért, hogy egy adott jármódban tartsam.
 4. Nézzen rám és forduljon utánam, amikor – nyomást levéve róla - elsétálok a kör középpontjából. Ezzel tudom  rávezetni arra, hogy hozzám  nyugodtan csatlakozhat. A lovagláshoz nélkülözhetetlen megfelelő kapcsolat kialakítása mellett ez segít abban is, hogy lovam felém forduljon, és akár odajöjjön hozzám, amikor bemegyek érte karámjába, legelőjére.

A testpozícióm nagyon fontos, amikor a lovam körbe halad a körkarámban. Az energiámat a fara irányába  irányítom. Amennyiben a válla elé lépek, akkor meg van annak az esélye, hogy bevágva elé irányt módosítok nála. Nagyon fontos, hogy lovam céllal mozogjon körbe. Ez semmiképp nem jelenti azt, hogy agresszívnak kellene lenni. Ugyanakkor nagyon fontos a határozott fellépés. Ennek eredményeképpen azt szeretem látni lovam  mozgásán, hogy fellépésem  hatékony volt.

Más szóval, ha mondjuk 10 kg energiát használok ahhoz, hogy lovam  ügessen vagy vágtázzon, ő pedig ezt 20 kg energiával teszi, akkor nem igazán segítettem neki, hogy megnyugodjon és felfogásra, gondolkodásra képes állapotban legyen. Azt a pillanatot keresem, amikor lovam leginkább nem fizikailag melegedett be, hanem mentálisan, amely egy megfelelő figyelmi állapotba hozza őt. Ez az a pillanat, amikor a lovam számára lehetőséget adok arra, hogy felém forduljon és csatlakozzon hozzám.

Amikor lehetőséget kívánok adni lovam számára, hogy felém forduljon, akkor egy óraként képzelem el a körkarámot. Folyamatosan nyomást gyakorlok lovam farára. Amikor ügetésben 12 órához ér, akkor én egyenesen 6 óra felé hátrálok. (ezt egyenlőre nem csinálom akkor amikor ő vágtázik, mert a ló valószínűleg nem venné észre javaslatomat.) Ezzel az eltávolodással leveszem lovamról a nyomást és egy vákuumot próbálok kelteni, általa, pedig behívni személyes terembe. Hátrálásom során teljesen a körkarám széléig haladok hátra. Ekkor az ő felelőssége, hogy döntést hozzon. Megállhat, és befordulhat hozzám.

Ez a minimum, amit ekkor megtehet. Ha nem, akkor vagy tovább halad a karámban és belém ütközik vagy elfordulva tőlem a másik irányba tovább halad. Akárhányszor a farát mutatja nekem mindig elkergetem magamtól. Meg kívánom vele értetni, hogy kényelmes lehet számára, ha rám néz és esetleg még oda is fordul hozzám.

Amennyiben nem emellett dönt, akkor az több munka lesz számára, mert mennie kell. Ez a része a körkarám  munkának kihangsúlyozza, azt a „horsemanship” elvet, amely, azt mondja ki: „Tegyük a kívánatosat kényelmessé, a nem kívánatosat kényelmetlenné!" Ez az alapja annak, hogy lovunk csatlakozzon hozzánk és készségesen kövessen minket a körkarámban teljes szabadságban.

Mindez nem azért történik, mert akkora barátok vagyunk, vagy, mert én egy suttogó vagyok. Ez egyszerűen azért van, mert lovunk felismeri, hogy velem lenni egy sokkal jobb dolog, mint külön tőlem. Ne felejtsük el, hogy ugyan sokan félkörben távolodnak lovuktól, én kihangsúlyoztam, hogy egyenesen megyek hátra 6 óra irányába. A lovak a tiszta testbeszédet értik. Ezért kiemelten fontos, hogy mindig ugyanúgy tisztán, és érthetően magyarázzunk testünkkel lovunknak. A lovak egy része gyorsan megtanulja ezt a testbeszédet és oda akar jönni és az emberrel lenni. Mások csak a minimumot nyújtják és éppen, hogy oda fordulnak hozzánk. Amikor kialakítottuk ezt a viselkedésformát, fontos, hogy lovunk ne akkor jöjjön oda hozzánk, amikor szeretne, hanem, amikor odaengedem. Addig kell mozgásban tartani, ameddig nem tisztán a mi javaslatunk, hogy bejöjjön! Ez egy másik „horseman” filozófia, amely mestereinktől maradt ránk: „Legyen az én ötletem az ő ötlete!”

Bármit is teszek a körkarámban a célom az kell legyen, hogy lovam mentálisan kapcsolódjon hozzám, és nem az, hogy addig kergetem, ameddig nem lesz fáradt és izzadt! Mindig egy megfelelő tervvel lépjünk be a körkarámba, amely segít minket abban, hogy lovunk ne csak fizikailag kerüljön megfelelő állapotba, hanem  mentálisan és emocionálisan egyaránt! Amennyiben beütjük a Google keresőbe „Richard WintersHorsemanshipYoutubeChannel”, akkor a „Round Pen Reasoning” cím alatt megnézhetjük a cikkhez tartozó kisfilmet.

Richard Winters

Richard Winters az előző három évtized során tudása átadásának szentelte életét. Gyakorlati tapasztalatait a rodeó arénáknak és a sivatagi rancheken végzett munkáknak egyaránt köszönheti. Eddigi élete során több száz csikót indított el, amelyek valamennyi lovas szakágban sikeresen szerepelnek. Richard érdemei sorában megemlítendő:

 • Világbajnoki cím a ReinedCowHorse Szakágban (összetett verseny, ahol Reiningben és borjús munkában a funkcionális tudásról kell tanúbizonyságot tennie a versenyzőknek)
 • Ugyanennek a szakágnak AA minősítésű bírója
 • 2007-ben a Nyugati Part 10.000 dolláros csikóelindító összejövetel bajnoka lett
 • 2007-ben Monty Roberts Lovas Személyiség díjat kapott a ló és ember kapcsolatok kialakításában elért eredményei és tevékenysége miatt
 • 2009-ben első részvételre megnyerte a RoadTo The Horse csikóelindító világbajnokságot
 • 2009-ben szintén megnyerte a SuperCowHorse címet Santa Ynezben
 • 2010-től a legek legjeként nyilvántartott LightHandsHorsemanship kurzus egyik prominens előadója
 • Richard és felesége Cheryl a kaliforniai Ohajban laknak, ahol bázisuk a híres Waldorf Thacher School

 

Richard Winters-el Dr.Robert Miller javaslatára találkoztam 2010-ben a LightHandsHorsemanship kurzuson Kaliforniában. A kurzust követően meghívást kaptam Richardékhoz, ahol néhány napot együtt „lovaztunk”, és betekintést nyerhettem a csikó munkától kezdve a kész lóval való munkáig.

Tovább az aktuális "mgy" kurzusokhoz >>

Richard Winters cikke alapján írta: Mészáros Gyula

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés