keresés a lovardák között

Állategészségügyi feltételek a Nyeregszemlén történő részvételhez
|ƒ programok |ƒ díjugrató verseny ƒ| regisztráci󠃃| 
"Mesterfogás" lovas kurzusok | Nyeregszemle Kupa | állategészségügyi feltételek |


Tekintettel az utóbbi hetek-hónapok történéseire, a 49. Hortobágyi Lovasnapok és Nyeregszemle szervezői a lovasok megnyugtatása és a rendezvény állategészségügyi biztonsága érdekében a korábbi évekhez képest változtatásokat eszközölnek a beléptetési rendben.

Az állategészségügyi feltételekről

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Járványügyi és Állatvédelmi Osztálya által kiadott tájékoztató szerint az alábbi feltételeknek kell megfelelniük a rendezvényre érkező lovaknak.

A rendezvényen csak egyedileg megjelölt, érvényes lóútlevéllel rendelkező lovak vehetnek részt, amennyiben a lóútlevél bejegyzései alapján megfelelnek az alábbi feltételeknek:

 • 1 évnél nem régebben elvégzett, kedvező eredményű fertőző kevésvérűség szerológiai vizsgálat,
 • 3 évnél nem régebbi, kedvező eredményű takonykór szerológiai vizsgálat,
 • mének esetében 1 évnél nem régebbi, kedvező eredményű tenyészbénaság szerológiai vizsgálat,
 • 6 hónapnál nem régebben, de legalább 14 napja beadott influenza vakcinázás igazolása,

Javasolt a rendezvényre beszállításra kerülő lovak repellens (rovarriasztó) szerrel történő kezelése.

További állategészségügyi feltételek, fontos információk:

A rendezvényre versenyzőként vagy látogatóként érkezett lovak lóútlevelét a szervezők maguknál tartják a rendezvényen ideje alatt, arról másolatot készítenek, a beszállítók nevéről, címéről és a beszállított állatok adatairól nyilvántartást készítenek. A lóútlevelet az állatok távozásakor visszaszolgáltatják.

 • Különböző állományból származó állatok egyedeit, csoportjait egymástól elkülönítetten kell elhelyezni, oly módon, hogy azok egymással ne keveredhessenek és ne jelentsenek egymásra sem állategészségügyi, sem állatvédelmi szempontból veszélyt.
   
 • Az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról. Úgy kell elhelyezni, hogy az állat minden nehézség nélkül megfigyelhető legyen. Az állatok férőhelyét úgy kell kialakítani, hogy az feleljen meg az állat fajának, fajtájának, korának, ivarának, élettani állapotának és az állat hozzáférjen a pihenő-, itató-, trágyázótérhez, valamint hogy láthassa társait.
   
 • Az állattartónak gondoskodnia kell az állat igényeinek megfelelő rendszeres, de legalább napi egyszeri ellenőrzéséről.

Romániából érkező lovak nem vehetnek részt a rendezvényen.

A lovakkal egyetlen irányból lesz megközelíthető a rendezvény

A lovasok június 30., kedd déltől foglalhatják el szálláshelyeiket a Bitang-kertben kialakított Lovasfaluban. A beléptetési pont a tavalyi évhez képest távolabb kerül a lovasok szállásától, a 33-as főútról lekanyarodva a Máta felé vezető út melletti Hídi Kutrica szomszédságában felállított sátorban várják az érkező lovasokat.

Idén csak ebből az irányból léphetnek be a résztvevők a rendezvényre, az északi oldalon természetvédelmi őrszolgálat és a Mátai Ménes csikósai fogják felügyelni, hogy az érkezők ne kerüljenek kapcsolatba a ménes lovaival. Ennek egyrészt állategészségügyi, másrészt biztonsági okai is vannak, hiszen a ménes lovai adott esetben agresszívan léphetnek fel a területükre lépő idegen lovakkal szemben (ahogy ez tavaly meg is történt), az efféle veszélyes helyzeteket pedig jobb megelőzni.

A Hortobágyi Nonprofit Kft. munkatársai állatorvosi segítséggel június 30., kedd 12:00 órától ellenőrzik az érkező lovak és a bemutatott lóútlevelek egyezőségét, valamint az állategészségügyi bejegyzések frissességét. A Nonprofit Kft. munkatársai a lóútleveleket összegyűjtik és lemásolják, a lovasok távozásukkor átvehetik lovuk okmányait. A bejegyzéseket összevetik a Nébih adatbázisával, így a helyszínre érkező lovak többszörös ellenőrzésen mennek át.

Utóbbi intézkedésre a teljes biztonság érdekében van szükség, kérjük a lovasokat, hogy legyenek partnerek ebben, hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy csak és kizárólag egészséges lovak lépjenek be a 49. Hortobágyi Lovasnapok és Nyeregszemlére!

Dr. Kovács Zoltán, a Nyeregszemle állatorvosa,
Frissítve: 2015.06.25.
Fotók és forrás: Nyeregszemle.hu


A szervezők elérhetősége és általános információkérés:

E-mail:
info@nyeregszemle.hu
Tel.: +36 20 290-3320
 
Lovasok, ti ezt hívjátok: +36 30 388-0114
(ezen a számon csak fogadni tudjuk a hívásokat,
ha nem vesszük fel, hívjátok később újra)
 

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés