keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas filmek


BEFUTÓ
az HBO saját gyártású sorozata a lóversenyzés világáról

ƒ Befutó - Az HBO saját sorozata ƒ Luck ƒ A befutó véget ért ƒ

A lóversenyzés és a szerencsejátékok világába kalauzolja a nézőt az HBO sorozata.
Központi figurája Chester „Ace” Bernstein, aki bár most szabadult a börtönből,
máris újabb nagyszabású üzleten töri a fejét.

 

A szériát a Deadwood sorozat alkotója, David Milch, illetve Michael Mann rendező jegyzi. A főszerepre igazi nagyágyút, a kétszeres Oscar-díjas Dustin Hoffmant sikerült megnyerni, akinek ez az első igazi tévés főszerepe – eddig csak vendégsztárként bukkant fel néhány sorozatban. Mellette érdemes még kiemelni Dennis Farinát és az Oscar-jelölt Nick Noltét.

A sorozat 1. része a következő időpontokban
látható az HBO és a HBO2 műsorán:

  • HBO   2012-02-06 21:20
  • HBO2 2012-02-06 23:50
  • HBO   2012-02-08 20:15
  • HBO2 2012-02-10 21:00
  • HBO   2012-02-13 00:05

A Befutó február 6-tól hétfő estéként szinkronosan,
szerda esténként pedig eredeti nyelven, magyar felirattal látható az HBO-n.


Video - előzetesek:

Befutó a kulisszák mögött


Befutó


Szereplők:

Chester "Ace" Bernstein (Dustin Hoffman)

 

Walther Smith (Nick Nolte)

Ace, a legnagyobb ügyeskedő, egész életében szerencsejátékkal kapcsolatos vállalkozásokban vett részt. Épp kiengedték a börtönből, ahol három évet töltött, és rögtön a Santa Anita-lóverseny-
pálya felé veszi az irányt, hogy fogadjon az egyik futamra.

Mr. Walter Kentucky-ból származik, korábban trénerként dolgozott, de ma már csak egy meglehetősen leharcolt lótulajdonos. Óvatosan bánik vele, de nagy reményeket fűz ígéretes csikójához, Gettn'up Morninghoz. Az optimizmusát jónéhány titkából meríti, amelyek a múlt botrányai során jutottak tudomására.


 

Gus Demitriou (Dennis Farina)

 

Turo Escalante (John Oritz)

Gus nagyon régóta Ace sofőrje, testőre és bizalmasa. Egyre nagyobb szerepet vállal a főnöke üzletében is, ugyanis Ace új ír versenylovának, Pint of Plainnek hivatalosan ő a tulajdonosa.

Escalante perui emigráns, aki felküzdötte magát. Tehetséges ló tréner, akinek sikerei nyomán kialakult jó hírnevével csak a rosszhírű taktikai húzásai versengenek.


 

Joey Rathburn (Richard Kind)

 

Marcus Becker (Kevin Dunn)

Rathburn Ronnie, a zsoké ügynöke. Dadogása és ideges, talpnyaló viselkedése gyakran Escalante gúnyolódásainak célpontjává teszi.

Az embergyűlölő, gúnyolódó keményfiú egy motoros kerekesszékben ül. Marcus sokat nyer általában. Egy négytagú, degeneráltakból álló szerencsejátékos-csapat vezére. Lonnie, Renzo és Jerry a csapat tagjai.


 

Lonnie McHinery (Ian Hart)

 

Renzo Calagari (Ritchie Coster)

Lonnie a degeneráltak klubjának legújabb tagja. Szeretne játszani, de sokkal valószínűbbnek látszik, hogy vele fognak játszani.

Mivel nem épp a legfényesebb játékos a csapatban, Renzo nyugdíja nem sokáig marad meg a pénztárcájában. A legnagyobb vágya és ambíciója, hogy egy nap birtokoljon egy versenylovat.


 

Jerry Boyle (Jason Gedrick)

 

Rosie Shanahan (Kerry Condon)

Jerry általában csak nézi a játékot. Természet adta tehetsége, hogy remekül méri fel a lovak esélyeit, igazi hendikepper. Viszont a legnagyobb gyengéje sajnos a magas tétekkel játszott póker.

Rosie Mr. Walternek dolgozik, a lovakat edzi. Alig várja, hogy esélyt kapjon zsokéként is a férfi legfontosabb lovával.


 

Ronnie Jenkins (Gary Stevens)

 

Leon "Bug Boy" Micheaux (Tom Payne)

Ronnie, a veterán zsoké, olyan sokat látott már az életben, hogy általában minden fájdalmát egy üveg Jack Daniels-szel igyekszik tompítani. Joey az ügynöke.

Leon zsokénak készül. Egyelőre még csak tanonc, akit szintén Joey képvisel. A lelkesedése ellenére nehezen szedi magára a kilókat, ami veszélyezteti ígéretes tehetségének kibontakozását.


 

Jo Carter (Jill Hennessy)

 

Befutó - az HBO műsorán!

Jo állatorvos, aki versenylovakra specializálódott. Ő felügyeli Escalante istállójának lovait. Hozzáértő, aki nem tűri az ostobaságot és ellenáll Escalanténak, az bármilyen értelmetlen dolgot is próbál kérni tőle.


A Befutó 1. évad tartalmából:

Befutó 1. rész

Három évet töltött rács mögött Chester „Ace” Bernstein. Szabadulása után visszatér a kedvenc foglalatosságához, a fogadások, a szerencsejáték és a pénzmosás világába. A mindenesével, Gus Demitriouval az oldalán máris azt tervezi, hogy felvirágoztatja a kaliforniai Santa Anita lóversenypályát.

Tervükben kulcsszerepet játszik a sikeres, ám rossz hírű tréner, Turo Escalante. Közben négy léha szerencsejátékos, Jerry, Marcus, Renzo és Lonnie azt tervezik, megbundázzák az egyik futamot, hogy nagy lóvét kaszáljanak. Walter Smith, az idős edző felfigyel egy telivérre.


Befutó 2. rész

Ace ugyan csak feltételesen van szabadlábon, mégis lelkesen veti bele magát a lóversenyüzletbe. Szokásához híven nagyképűen viselkedik, amikor egykori kollégájával, Nick DiRossival és egy lehetséges befektetővel, Isadore Cohennel tárgyal. Bár Marcus óvatos a frissen szerzett nyereménnyel kapcsolatban, a három társának nincsenek ilyen aggályai. Mivel a zöldfülű zsoké, Rosie Shanahan nem elég érett ahhoz, hogy megülje a lovat, Walter Smith Ronnie Jenkins mellett teszi le a voksát. Figyelmen kívül hagyja, hogy a veterán zsoké drogügybe keveredett a közelmúltban.

Befutó 3. rész

Nagyszabású tervei megvalósításában Ace fontos szerepet szán a pimasz és fiatal tehetségnek, Nathan Israelnek. Walter Smith elhatározza, hogy benevezi a csikóját az első versenyére, ám közben elveszíti a lovasát, Ronnie Jenkinst, amikor a veterán zsoké lebukfencezik a nyeregből. Marcus, Renzo és Lonnie terve csődöt mond, és a futamon leégnek Mulligan miatt. Nincs más hátra, a három elkeseredett fickó elküldi Jerryt, hogy vásárolja vissza a lovat, majd visszatérnek Escalantéhez, hogy trenírozza az állatot.

Befutó 4. rész

Chan kihívja Jerryt egy magán pókerpartira. Jerry haverjai szerint azonban nem lenne szerencsés dolog szembemenni a végzetével. Ace találkozik egy aktivistával, Claire Shea-jel. A lány azt szeretné elérni, hogy egy rehabilitációs program keretében a fogvatartottak a kiöregedett vagy sérült versenylovakat istápolják. A férfi azután meglátogatja a régi társát, Michael Smythe-t, hogy megbeszélje vele a részvételét Ace lóverseny-vállalkozásában. Ronnie hozzájárulásával Walter kezelésbe veszi a zöldfülű zsokét, Rosie Shanahant.

Befutó 5. rész

Chester „Ace” Bernstein megtudja, hogy a másnapi futamon versenyeztetni akarják Gus ír lovát. Ezért arra kényszeríti Escalantét, hogy – Joey legnagyobb bánatára – cserélje le Leont egy jóval tapasztaltabb zsokéra. Marcus aggódik az egészségéért, és kíváncsi, hogy a férfi miért ragaszkodik annyira Jerryhez. Közben Kagle, akit kirúgtak a lóversenypályáról, visszatér egy kis alamizsnáért. Ace egy szelvényt ad Claire-nek, amely remélhetőleg szerencsét hoz számára, majd Gusszal a lóversenypályára indulnak, hogy megnézzék Gus lovának emlékezetes bemutatkozását.
 


Van kedved galoppozni?

 

Befutó - a pályán


Befutó-hírek:

Máris berendelték a Befutó második évadát

Nem csak a kritikusok, de a nézők is imádják Dustin Hoffmant és a lóversenyeket, ugyanis a január 29-ei bemutató óta 3,3 millió néző látta Amerikában az első részt. Be is jelentették gyorsan, hogy jövő januárban jön a Befutó második évada. Michael Lombardo, az HBO programmingért felelős igazgatója január 31-én jelentette be, hogy lóversenyzés és fogadások világában játszódó Befutó (Luck) a második évadra is megkapta a berendelést. Az újabb tíz rész 2013 januárjától látható majd. Az epizódok forgatása pedig meglepően hamar, már most február végén elkezdődik. A készítők tudhattak már valamit, ha készen is vannak a forgatókönyvek.

A neves filmrendező, Michael Mann (Miami Vice, Közellenségek) és a westernsorozatok királyának, a Deadwoodnak a kreátora, David Milch állnak a széria mögött, amely a lóversenyek és a szerencsejáték világában otthonosan mozgó figurákat mutat be. Lótulajdonosok, trénerek, zsokék, fogadók a sorozat szereplői, élükön a Chester ‘Ace’ Bernsteint alakító Dustin Hoffmannal és a Walter Smith-t megformáló Nick Noltéval. A sorozatot Kaliforniában, a Santa Anita Parkbeli versenypályán forgatták nagyrészt.

“Nem is lehetnénk elégedettebbek a pozitív kritikák özönével, amit ez a nagyszerű munka kapott.  – mondta Lombardo. És izgatottan várjuk, hogy David és Michael mit kezd még ezekkel a hihetetlen karakterekkel."

Hoffman és Nolte mellett Dennis Farina, John Ortiz, Richard Kind, Kevin Dunn, Ian Hart, Ritchie Coster, Jason Gedrick, Kerry Condon, Gary Stevens, Tom Payne és Jill Hennessy a sorozat állandó szereplői. Róluk és az általuk játszott szerepről itt tudhattok meg többet. A Befutó nálunk 2012. február 6-án, hétfőn mutatkozik be, majd hetente láthattok újabb epizódot. Az HBO GO oldalon viszont az amerikai bemutató utáni napon, tehát egy héttel az itthoni premier előtt, láthatjátok az újabb epizódokat feliratos változatban. 


A főszerepben: Dustin Hoffman

A kétszeres Oscar-díjas és hétszeres Oscar-jelölt Dustin Hoffman a Befutóban Ace Bernsteint alakítja, az intelligens és jó megérzésekkel rendelkező szerencsejátékost. Hoffman producerként is közreműködött a sorozat elkészítésében. Hoffman Los Angelesben született és a Santa Monica Community Főiskolára járt. Később a Pasadena Playhouse-ban tanult, majd New Yorkba költözött, hogy ott Lee Strasbergtől vegyen órákat. Hollywoodba érkezésével új lendületet vitt a filmgyártásba. A színész azóta is páratlan alakításokkal gazdagítja filmes karrierjét, amely bővelkedik olyan szerepekben, amelyek elmosták a „karakterszínész” és a „vezető színész” archetípusa között korábban meghúzott határokat.

Mike Nichol Oscar-jelölt, Diploma előtt című filmjében nyújtott alakításával – Benjamin Braddock szerepének megformálásával – hívta fel magára a világ figyelmét. Azóta még hatszor jelölték Oscar-díjra különböző filmjeiért, többek között az Éjféli cowboy, a Lenny, az Aranyoskám (ennek a filmnek producere is volt) és az Amikor a farok csóválja című filmekért. Hoffman 1979-ben Oscar-díjat nyert a Kramer kontra Kramer című filmben nyújtott alakításával, majd egy újabbat 1988-ban az Esőember című filmjéért. 1997-ben elnyerte a Golden Globe-gálán kiosztásra kerülő, nagyra becsült Cecil B. DeMille-életműdíjat.

Hoffman nemrég fejezte be Quartet című, első olyan filmjének forgatását, melyet rendezőként jegyzett. A Ronald Harwood azonos című színházi darabján alapuló film főszerepeit Maggie Smith, Tom Courtenay, Billy Connolly, Pauline Collins, Sheridan Smith, és Michael Gambon játsszák. Hoffman 2010-ben harmadszor is eljátszotta Bernie Focker szerepét az Utódomra ütök című filmben, Ben Stiller, Robert De Niro és Barbara Streisand oldalán. A Richard J. Lewis rendezte Barney és a nők című független filmben Paul Giamatti oldalán egy visszavonult rendőrt és apát alakít, akinek fia felelőtlen életet él és gyanúsítottá válik barátjának titokzatos eltűnésében. A Barney és a nők a 2010-es Velencei Filmfesztiválon debütált.

Hoffman Emma Thompsonnal játszott a Szerelem második látásra című filmben, a Londonban játszódó romantikus történetben, melyet Joel Hopkins írt és rendezett. Szerepéért Golden Globe-ra jelölték a Legjobb színészi alakítás vígjáték vagy zenés film kategóriában. A színész hangját kölcsönözte a Kung Fu Panda című kasszasikerhez. A filmet Az év animációs filmje kategóriában Oscar-díjra jelölték, és Hoffman elnyerte az Annie-díjat az animációs filmben a hangjával nyújtott teljesítményéért. Ő volt a Shifu nevű karakter hangja a Kung Fu Panda 2. című folytatásban is.

További filmjei: Cincin lovag, Mr. Magorium meseboltja, Felforgatókönyv, Parfüm: egy gyilkos története, Vejedre ütök, Én, Pán Péter, Multik, haza!, El Tropico, Pata-csata, Az ítélet eladó, Kis nagy ember, Szalmakutyák, Pillangó, Az elnök emberei, Maraton életre-halálra, Próbaidő, Agatha, Ishtar, Dick Tracy, Billy Bathgate, Őrült város, Mondvacsinált hős, Sleepers - Pokoli lecke, A gömb, Amerikai bölény, Hook és Vírus.

Hoffman, a színházi színész

A színpadon Hoffman hasonló elismeréseket vívott ki alakításaival. Első színpadi szerepe a Sarah Lawrence Főiskola által előadott Gertrude Stein: „Yes is for a Very Young Man” című darabban volt. Ez az alakítása több Off Broadway szerepet is hozott számára, többek között a „Journey of the Fifth Horse” című darabban, melyért Obie-díjat kapott és az „Eh?” című darabban, amelyért elnyerte a drámai kritikusok által a legjobb színésznek odaítélt díjat (Drama Desk Award). (Színpadi sikerei felkeltették Mike Nichols érdeklődését, aki szerepet osztott rá Diploma előtt című filmjében.) Hoffman 1969-ben debütált a Broadwayn Murray Schisgal „Jimmy Shine” című darabjában. 1974-ben rendezőként is bemutatkozott a Broadwayn Schisgal „All Over Town” című darabjával. 1984-ben megkapta a legjobb színésznek járó drámai kritikusok díját Willy Loman megformálásáért „Az ügynök halála” című Broadway-darabban, melynek producere is volt. Majd Tony-díjra is jelölték Shylock megformálásáért „A velencei kalmár” című darabban.

Egyéb munkái

Producerként Hoffman közreműködött Tony Goldwyn Séta a holdon című filmjének elkészítésében, melyben Diane Lane, Viggo Mortensen, Liev Schreiber és Anna Paquin játszották a főbb szerepeket. Emellett a kétszeres Emmy-díjas Az ördög számtana című film vezető producere volt. Hoffman a művészeti tanácsadó testület elnöke az Eli and Edythe Broad Stage színházban, amely 2008. szeptember 20-án nyitotta meg kapuit. 2009-ben Hoffmant tiszteletbeli César-díjjal tüntették ki.


A Befutó alkotóiról

Az HBO saját gyártású sorozatát, a Befutót David Milch és Michael Mann jegyzi.

David Milch

Milch a Befutó kreátora és vezető producere. 1982-ben a kezdő forgatókönyvíró David Milch – a Yale Egyetem irodalomtanszékének előadójaként – írt egy epizódot a Hill Street Blues című sorozat számára. A „Trial By Fury” című epizód a Hill Street harmadik évadjában került bemutatásra, és Emmy-díjat, WGA-díjat, valamint Humanitás díjat nyert az évad számára.

Milch Phi Beta Kappa és Summa Cum Laude kitüntetésekkel végzett a Yale Egyetemen, ahol a Tinker-díjat is elnyerte az angol irodalom terén nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. Majd kitüntetéssel megszerezte az MFA (a szépművészetek mestere) címet az Iowa Egyetem írói képzésén. A Yale-en töltött kilencéves oktatói pályafutása alatt segédkezett Robert Penn Warrennek és Cleanth Brooksnak számos irodalomról szóló egyetemi jegyzet elkészítésében. Ezenkívül versei és egyéb szépirodalmi művei jelentek meg több folyóiratban is: többek között a The Atlantic Monthly-ban és a Southern Review-ban.

Milch öt évadot töltött a Hill Street Blues című sorozatnál, kezdetben vezető dramaturgként, később vezető producerként. Ez idő alatt két további WGA-díjat nyert, valamint még egy Humanitás díjat és egy újabb Emmy-díjat is kapott. 1987-ben kreátora és vezető producere volt a Hill Street Blues sorozat spin-offjának, a Beverly Hills Buntz című sorozatnak, melyben a New York rendőrei egyik színésze, Dennis Franz játszotta az egyik főszerepet. Majd 1989-ben Milch vezető producerként dolgozott az ABC Capital News című sorozatán, melyben Lloyd Bridges alakította a főszerepet.

1992-ben a New York rendőrei egyik kreátoraként dolgozott. A nagy sikerű sorozat rekordot állított fel azzal, hogy az első évadjával 26 Emmy-jelölést gyűjtött be, 1994-1995-ben pedig elnyerte a Legjobb drámai sorozat díját. A sorozat mellett Milch is hazavitt egy Emmy-díjat: drámai sorozatban nyújtott írói teljesítményét díjazták az 1996-1997-es és az 1997-1998-as évadokért. A New York rendőrei első évadjáért Milch szintén nyert egy Humanitás díjat, a forgatókönyvért pedig megkapta az Edgar-díjat.

Milch még egy rendőrsorozat, a Brooklyn South kreátora volt, és kreatív tanácsadóként dolgozott Steven Bochco Murder One és Total Security című sorozatainál. A Redboard Productions létrehozása óta Milch több sorozat elkészítésében is közreműködött: az FBI New York-i irodájában játszódó, New York sűrűjében című drámában, az HBO Deadwood című, hat Emmy-díjat, egy Peabody- és egy Golden Globe-díjat (Ian McShane legjobb férfi főszereplőként) nyert sorozatában, valamint a szintén az HBO-hoz köthető, John From Cincinnati című sorozatban.

Michael Mann

David Milch-csel együtt a Befutó vezető producere és a pilot rendezője. Michael Mann íróként, rendezőként és producerként is könnyedén mozog a film és a televízió világa között. Chicagóban született, és a Wisconsin Egyetemen, valamint a London Film School nevű filmes intézményben végezte tanulmányait. Karrierjét az 1970-es évek közepén televíziós íróként kezdte. Dolgozott a Police Story sorozaton, ő írta a Starsky és Hutch néhány első epizódját, és a Vega$ című sorozat kreátora volt. 1979-ben rendezője és társírója volt első televíziós drámájának, a The Jericho Mile-nak, melyben Peter Strauss, Brian Dennehy és Miguel Pinero játszották a főbb szerepeket. A film több Emmy-díjat kapott és az Amerikai Rendezők Szövetségének (DGA) díját is elnyerte.

1980-ban Mann a mozikban is debütált Az erőszak utcái című krimivel, melynek szereplői James Caan, Tuesday Weld, Willie Nelson, Dennis Farina és Jim Belushi voltak. Ezt követte az 1983-as Az erőd, melyben Gabriel Byrne, Scott Glenn és Ian McKellen játszottak. Ezzel párhuzamosan – az 1980-as években – a televízióban is dolgozott, többek között a Miami Vice című sorozaton és a chicagói és Las Vegas-i drámán, a Crime Story-n, melyben Dennis Farina játszotta a főszerepet. 1990-ben a Drug Wars: The Camarena Story és a Drug Wars: The Cocaine Cartel című, Emmy-díjas minisorozatok producere volt.

1986-ban filmre adaptálta és megrendezte Thomas Harris „Vörös sárkány” című Hannibal Lecter-könyvét Embervadász címmel, William Petersennel, Joan Allennel, Tom Noonannal, Dennis Farinával, valamint Brian Coxszal, Hannibal Lecter első megformálójával a főbb szerepekben. 1991-ben megrendezte és társíróként, valamint producerként is jegyezte Az utolsó mohikán című filmet. Főszereplői: Daniel Day-Lewis és Madeleine Stowe. 1995-ben saját forgatókönyvéből megrendezte a Szemtől szemben című filmet. A főbb szerepekben Al Pacinót mint megszállott nyomozót és Robert De Nirót mint profi tolvajt láthatjuk. A további szerepeket Jon Voight, Val Kilmer, Tom Sizemore, Ashley Judd és Amy Brenneman játszották – a két utóbbi színész első nagyobb szerepét alakította ebben a filmben.

1999-ben Mann társíróként, rendezőként és producerként is közreműködött A bennfentes című film elkészítésében. A filmet hét Oscar-díjra jelöltek, a főbb szerepeket Russell Crowe és Al Pacino játszották. 2001-ben Mann rendezője, producere és társszerzője volt az Ali című filmnek, melyben Will Smith, Jon Voight, Jamie Foxx és Jada Pinkett Smith formálták meg a főbb karaktereket. A filmet három Oscar-díjra is jelöltek. 2002-ben producere volt a Gyilkossági csoport című CBS-sorozatnak, melyben a főszerepet Tom Sizemore játszotta.

2005-ben Mann megrendezte a Collateral - A halál záloga című filmet, Tom Cruise és az Oscar-díjas Jamie Foxx főszereplésével. Ugyanebben az évben producere volt a Howard Hughes életén alapuló, Aviátor című filmnek, melyet Martin Scorsese rendezett. A Leonardo DiCaprio és Cate Blanchett főszereplésével készült filmet 11 Oscar-díjra jelölték – végül ötöt váltott szoborra. 2006-ban rendezője, írója és producere volt a Miami Vice mozifilm-változatának, melyben Colin Farrell, Jamie Foxx, Gong Li és Naomie Harris alakították a főbb szerepeket. Producere volt a Peter Berg rendezte, A királyság című filmnek is, melyben Jamie Foxx, Jennifer Garner és Jason Bateman játszottak. 2008-ban Mann kreátora és Akiva Goldsmannal együtt producere volt a Hancock című – Will Smith, Charlize Theron és Jason Bateman főszereplésével és szintén Berg rendezésében készült – filmnek.

2009-ben társírója, rendezője és producere volt a Közellenségek című filmnek, melyben Johnny Depp, Christian Bale és az Oscar-díjas Marion Cotillard játszották a főszerepeket. 2011-ben Mann producere volt a Texas gyilkos földjén című független filmnek, melyet Ami Canaan Mann rendezett. Főbb szereplői: Sam Worthington, Jessica Chastain, Chloe Grace Moretz és Jeffrey Dean Morgan. A film világpremierje a 2011-es Velencei Filmfesztiválon volt, ahol Arany Oroszlán-jelölést is kapott.


További hírek, információk a Befutóról:

 

www.hbo.hu/befuto


Befutó képgaléria

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés